Kesklinna korterihinnad

Päris huvitav analüüs Hiinast mis vähemalt osaliselt käib ka Eesti kohta:

http://www.morganstanley.com/GEFdata/digests/20040921-tue.html
Kommenteerides jälle www.city24.ee statistika võib täheldada et selle statistika kohaselt on kesklinna korterihinnad hoopis tõusnud viimased paar kuud. Kesklinnas on ilmselt väga erinevate kvaliteediga kortereid (heterogeenne turg)nii et seal on äkki raske kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Nagu Toompark siin samas ütles FKSM 50 uute korterite statistikale lisandumine mõjutas terve pilti.

AGA kui vaatan olukorda näiteks Mustamäel, siis võin tõdeda et mõni poolaasta tagasi oli seal 200-250 korterit pakkumisel. Täna juba üle 450. Kuulutustes küsitud hinnad ei ole aga eriti muutunud (hea küll ka Mustamäel on uusi kinnisvaraobjekte mis on teistega raske võrrelda). Siis on küsimus kas 1) müügiperioodid on pikenenud, 2) käive niivõrd tõusnud, 3) tegelikud hinnad tunduvalt küsitute oma madalam. Sarnane olukord Lasnamäel. Ootan põnevusega kolmanda kvartali käibestatistikat.
Kommertspankade laenuportfell september 04 +2704mlj.,pea pool tehtud eraisikute poolt(51%yoy) ja arvake ära kuhu see raha läheb.Liisinguid ei ole arvestatud.
Veel võib arvata, mis selle "raha minemise" kasvutempo on. Või äkki hoopis negatiivne ? :)
jah, nägin et laenumahud kasvavad samas tempos ka septembris (laenukahjumite reserv tõusis natuke kiirem kui enne!, omakapital muutmata !! kuna eelmiste aastate kasum -100 ?? ja selle aasta kasum +100) aga jah, liisingud jne niikuinii selle statistika mitte sees.

Samas, mida kõrgem hinnatasemel korteriturul seda rohkem lisaraha on vaja et seda mängu jätkata. Olen palju mõelnud kas suurlangus tuleb koos intressitõusuga või juba enne seda - veel ei tea.

Ajalooliselt on langus kinnisvaraturul suuremat hoogu saanud ca. pool aastat peale intressitõusu algust. Euroopas pole see veel tegelikult alanud ja ega ajalooline info ei pruugi sellisel väikselt turul nagu Eesti täpne olla.

Aga need kes eeldavad sama kiire hinnatõusu jätkumist nagu viimase 5 aasta jooksul ... noh, ma ei oskagi midagi poliitiliselt korrektset neile soovitada.
Kuna eraisikute hoiused kasvavad tempos 10% aastas siis säilitamaks sellist krediidi(finantseerimise) kasvu võib üldistatult öelda,et Hansapank peaks 6-kuu pärast uue võlakirjaemissiooni tegema.Huvitav millal välisinvestorid hakkavad rohkem küsimusi esitama toimuva jätkusuutlikusest.
Pea kõikides Ida-Euroopa riikides on analoogne tagasilangus toimunud ja küllap toimub ka eestis. Lugege http://www.kc.frb.org/publicat/sympos/1997/pdf/s97klaus.pdf - eks me lihtsalt astume samasse ämbrisse, kuhu mitmed teised enne meid. Samas on muidugi vaieldav, kas näiteks kümne aasta perspektiivis me oleme midagi valesti teinud, aga lühiajaliselt saab üksjagu valu olema.
Otsustav kinnisvaraturule on vist praegu VÄLISomakapital, VÄLISlaenud, ja VÄLIS(EUR)intressid (lühiajalised pealegi). Sellised reaalsed asjad nagu sisemaised palgad või sisemaised üürid ei mängi ilmselt üldse rolli. Sõltuvus teistest on järelikult suur.

Aga jah, täitsa normaalne, Eestit võib vaadata nagu suurt AS Eesti kes on laenanud ja nüüd peab oma ekspordiga (miinus import) tagasi maksta. Ekspordile läheb loomulikult ka vanalinnakorterite müük välismaalastele aga see on mitte-kestev ekspordiäri.

Samas on väga võimalik (kui eesti kapitaltulumaksed jäävad teistest riikidest tunduvalt soodsamad) et raha sissevool jätkub ja jätkub ja kui vaid pisikene osa sellest stimuleerib sisemaist majandust siis see tähendab palju. Selles mõttes tuleb tunnistada et eesti valitsused on teinud suurepärast tööd majandussõbraliku keskkonna moodustamiseks ja pealegi et valitsused pole laenanud kui kõik teised on sedan teinud.

AGA, minu meelest jääb asjaolu et see kes magalakorter ostab ei teeni seda raha tagasi - isegi läheb tal RASKEMAKS kui Eesti rikastub. Nii, Nõukogude Liidu korterid on minu meelest täiesti ülehinnatud, nad hakkavad samm-sammult tühjenema ja siis keegi ei taha enam sellises "long"-positsioonis olla. Kõigem rohkem "long" on siis arvatavasti pangad.

Nüüd ilusamad ja pikaajalisemad graafikud:

http://www.city24.ee/client/city24client;jsessionid=27B7D5D0CB2EE2B0E9B736C0D7EB5CD3?rnd=659738&pageId=17&objId=AnalysesObject&stateId=AnalysesInitial&eventId=AnalysesArticleEvent&articleId=40956

Statistikaameti tänased numbrid näitavad et:

Q3: Kinnisvaratehingute arv on tõusnud +16% yoy, ja nende tehingute väärtus +31% yoy

Q2 oli: Kinnisvara tehingute arv tõusis +36% yoy, ja nende tehingute väärtus +62% yoy

Nii, umbes nagu Hiina investeerimisstatistika, ikka veel kõrged numbrid aga selge jahenemine.
Täiustamiseks veel:

Keskmise kinnisvaralepingu väärtus Q3 tõusis yoy 543 teek-lt 613 teek-ni ehk 13%

Keskmise kinnisvaralepingu väärtus Q2 tõusis yoy 507 teek-lt 603 teek-ni ehk 19%

Ma võib-olla saan millestki valesti aru, aga kuidas saab ühel kvartalil tõusta 507->603 ning järgmisel 543->613. Kuidas ta vahepeal sealt 603-lt 543-e peale sai?
jh.
yoy
ilmselt ei tohi tööjuures siiski alkoholi tarbida :)
Bef. Mida sa üritad selle foorumiga tõestada ?
Mis on su eesmärk ?
Mu seisukoht on et Tallinna kinnisvara, eriti mägedel, on üle hinnatud.
Aga mis sul sellest?
Keda see huvitab?
Nohja, TNT ja minu arvamused erinevad (TNT omad on lugeda siinsamas üleval 24-25 aug). Eks see ongi foorumi eesmärk.
mind lihtsalt huvitab see, et miks sind bef see teema nii paelub. Miks sa seda nn.lõppu püüad ennustada? Milles point?