"stefan" Kas peale minu on siin veel keegi, kellele meeldib mustana mängida Englund Gambit ja Rosseau gambit?
Kas see on nali või on niisugused gambiidid tõesti olemas? Ma ei ole males järgusportlane ja võibla selle pärast ei tea kuiedas need käivad.
Need gambitid on nagu öeldakse "not sound" aga päris lõbusad mängida minu arvamusel. Arendatavad.
vabandust, mida nad arendavad? Ma olen elus ikka palju partiisi mänginud ja igasugu gambiite kogenud, aga neid pole keegi kunagi kasutanud, sest vähegi oskaja mängija vastu on need mõttetud. Ainuke gambiit, mida ise kasutan onhttps://en.wikipedia.org/wiki/Wing_Gambit Sitsiilia kaitse vastu ja seda ainult välk või kiirpartiis, kui must ei mängi perfektselt, siis saab valge päris head rünnakuvõialused ja võimalus musta mõttetööle sundida. Efektiivne näiteks händikäp turniiridel kui paremal maletajal vähe aega. Olen sellega nii mõnegi ilusa võidu saanud. Teine huvitav käik, mida austusest Kerese vastu välgus kasutan on Prantsuse kaitse vastu Kerese Le2.
Eric Rosen oma videotes võidab regulaarselt 2100-2500 reitinguga vastaseid gambiteid kasutades. Mis reiting ise oled siis, et kõik läbi hammustad :D
"bedouin" Chess.com -is lõppeb räige sõim koos reitingu tõusuga, olen täheldanud. Minu senine lemmik: Im gonna pain ju in the dik :)
See on tõsi küll, et kõrgemal on vähem. Mängisin ühe vennaga järjest mitu partiid ja siis ta käitus ebasportlikult (ei andnud alla kui oli lipu ette pannud) ja siis ma enam ei acceptinud rematchi ja ütlesin, et viimane mäng, no respect. vastuseks tuli chatti, et "sorry im drunk but yeah that would be our last game"
Parim on ikkagi siis, kui sind cheateriks kutsutakse.
Roseni enda FIDE rating on 2360, seega päris tugev Eesti (pool)profi tase.
Võrdluseks Eesti veteransuurmeister Igor Shvõrjov on 2377
See, et ta vallatleb online välgus gambiitidega, on tema eralõbu. Kuid tõsises partiis tõsisel turniiril pole sellel mõtet. Isegi kui satud vastase otsa, kes neid lõkse detailideni ei tunne, enamasti saab ohverdatud materjalist loobuda ja teha selmet loogilis arenduskäike. Niiviisi mängib taoliste lõksude vastu ka arvuti .
"stefan" Kas peale minu on siin veel keegi, kellele meeldib mustana mängida Englund Gambit ja Rosseau gambit?
Kas see on nali või on niisugused gambiidid tõesti olemas? Ma ei ole males järgusportlane ja võibla selle pärast ei tea kuiedas need käivad.
Need gambitid on nagu öeldakse "not sound" aga päris lõbusad mängida minu arvamusel. Arendatavad.
vabandust, mida nad arendavad? Ma olen elus ikka palju partiisi mänginud ja igasugu gambiite kogenud, aga neid pole keegi kunagi kasutanud, sest vähegi oskaja mängija vastu on need mõttetud. Ainuke gambiit, mida ise kasutan onhttps://en.wikipedia.org/wiki/Wing_Gambit Sitsiilia kaitse vastu ja seda ainult välk või kiirpartiis, kui must ei mängi perfektselt, siis saab valge päris head rünnakuvõialused ja võimalus musta mõttetööle sundida. Efektiivne näiteks händikäp turniiridel kui paremal maletajal vähe aega. Olen sellega nii mõnegi ilusa võidu saanud. Teine huvitav käik, mida austusest Kerese vastu välgus kasutan on Prantsuse kaitse vastu Kerese Le2.
Eric Rosen oma videotes võidab regulaarselt 2100-2500 reitinguga vastaseid gambiteid kasutades. Mis reiting ise oled siis, et kõik läbi hammustad :D
jutt ei olnud ju kõigist gambiitidest(sinu lauses peaks olema gambiite, mitte gambiteid), kirjutasin et kasutan ise ka, aga need konkreetsed Stefani pakutud on suht mõttetud vähegi tugevama vastse vastu.
Mina mängin valgetega e4. e5. puhul tavaliselt kuningagambiiti, just tugevamate vastastega tulevad üldiselt huvitavad mängud. Fischer muidugi ütles, et kuningagambiit on valgele ette kaotatud. Prantsuse kaitse vastu (minu jaoks valgetega kõige ebameeldivam avang) kasutan Orthoschnappi gambiiti. Tulemus on pigem parem, kui tavapärasemate vastustega. Aga mina olen puhtalt pühapäevamängija, kuigi 1983 a võitsin Narva koolidevahelisel turniiril oma laual :)
Kõige naljakam, et Spasski võitis sedasama Fischerit kuningagambiidis päris veenvalt, 29 käiguga. Bobby oli räigelt tige, sest ta arvas ( üsna õigustatult,) et see oli kiuste tehtud.
Veel väärib märkimist, et Keres proovis kuningagambiiti Alehhini vastu sõja ajal. See oli omamoodi meeleheitlik samm, Keres teadis väga hästi, et ega vastane kergesti verest välja ei löö. Kuid Salzburg 1942 turniiri seis oli selline, et Keresel oli turniirivõiduks vaja viimases voorus ilmtingimata võitu, mingi mainstream avanguga peale minnes oleks see olnud aga küsitav. Esimeses voorus oli Keres Alehhinile kaotanud Hispaania avangus. .
Alehhin võttis muidugi etturi ja pika mängu järel hoidis seda lõpuni. Viimases otsas tegid aga 2 musta vabaetturit valge lootusele vankrilõppmängus viigistada lõpu peale. Järgmisel aastal samas Salzburgis kumbki enam katsetama ei hakanud ja tegid sõbralikud viigid mõlema värviga. Need jäid ka kahe suure maletaja viimasteks omavahelisteks kohtumisteks. Alehin suri saladuslikel asjaoludel 3 aastat hiljem, ( mingi vastupanuliikumise grupp vist isegi kiitles, et oli kollaborandile kätte maksnud ) Keres mängis veel kaua, kuid MM-matšini ei jõudnudki
"stagna" Roseni enda FIDE rating on 2360, seega päris tugev Eesti (pool)profi tase.
Võrdluseks Eesti veteransuurmeister Igor Shvõrjov on 2377
See, et ta vallatleb online välgus gambiitidega, on tema eralõbu. Kuid tõsises partiis tõsisel turniiril pole sellel mõtet. Isegi kui satud vastase otsa, kes neid lõkse detailideni ei tunne, enamasti saab ohverdatud materjalist loobuda ja teha selmet loogilis arenduskäike. Niiviisi mängib taoliste lõksude vastu ka arvuti .
Tänud selgitamast. Mis tasemeni need gambiitid üldse küündivad?
Kas antichessi eestikeelne vaste on antimale? Hetkel olen antichessi niipalju tagunud, et tavalist malet kohe otsa proovides lööb täiesti juhtmesse. Vahel satub ikka mõni tuntum mängija ka sisse ja päris naljakas see, kui mõni GM antimales nõu küsib. Eks mõned top 20 mängijaid on vahel poolkobinaga võidetud ka. Hetkel lichessi reitingus nr 1 positsiooni hoidva mängija vastu sain paar päeva tagasi turniiril mängida ja olin tegelikult lõpumängus isegi stockfishi järgi mõnusalt ees, aga andsin eelise kergelt kiirustades käest ära. Sealne antimale sample on midagi 10k erinevat kasutajat nädalas. See on tegelikult naljakas, kuidas mõned väga head maletajad saavad ka antimales heaks, aga väga paljud jäävad kuskile 1500-1600 piirile toppama.
Netflixi pealt jookseb ka päris ok sari "The Queens Gambit". Päriselus on muidugi parima ameeriklanna reiting kusagil 1000ndal kohal ja top100s on üldse ainult üks naine, 84. positsioonil. Kas keegi tahab seda ka selgitada, miks just venelased malet omavad? Siit mingit intelligentsi järeldust ei saa teha?
see on puhtalt massiline harrastajate ja malet õppivate inimeste püramiid, Venemaal on see juba N. Liidu aegadest väga laialdane. Mida laiem alus, seda rohkem ka tipus. Vähetähtis pole ka see, et rahvastik on suht vaene ja andekal noorel on maletajana hea võimalus kenasti teenida, maailmas ringi reisida jms. See motiveerib. India ja Hiina praegu tõusevad võimsalt, sest harrastajaid on palju. Innustavad eeskujud on tähtsad. India noorte kiire tõus on suuresti tänu Anandile, kes on oma kodumaal väga populaarne. Ja sama motivatsioon -tippmaletajana saab vaesusest välja-
"kaala" Netflixi pealt jookseb ka päris ok sari "The Queens Gambit". Päriselus on muidugi parima ameeriklanna reiting kusagil 1000ndal kohal ja top100s on üldse ainult üks naine, 84. positsioonil. Kas keegi tahab seda ka selgitada, miks just venelased malet omavad? Siit mingit intelligentsi järeldust ei saa teha?
ee, millised venelased? Nimetad ehk mõned?(peale Karpovi ehk)
Antimalet ei ole mänginud, aga kunagi lapsena käisin maleringis. Seal oli päris populaarne vahelduseks paarismalet mängida - kõrvuti laudadel neljakesi ja mängiti nii, et ühel paaril olid erinevat värvi malendid. Vastase nupu, mille olid enda laualt ära võtnud, said paarilisele anda ja tema sai ühe käigu asemel selle nupu siis soovitud kohta lauale asetada. Hulk piiravaid tingimusi oli ka (nuppu asetades ei tohtinud vastase kuningat tule alla seada jne.), aga mõnikord kukkus päris lõbusalt välja.
"Draax" Antimalet ei ole mänginud, aga kunagi lapsena käisin maleringis. Seal oli päris populaarne vahelduseks paarismalet mängida - kõrvuti laudadel neljakesi ja mängiti nii, et ühel paaril olid erinevat värvi malendid. Vastase nupu, mille olid enda laualt ära võtnud, said paarilisele anda ja tema sai ühe käigu asemel selle nupu siis soovitud kohta lauale asetada. Hulk piiravaid tingimusi oli ka (nuppu asetades ei tohtinud vastase kuningat tule alla seada jne.), aga mõnikord kukkus päris lõbusalt välja.
Meil koolis oli selle mängu nimeks "Soga". Plussiks see, et vahel said mõne tugevamaga paaris mängida ja nii oli lõbusam tõesti.
"kaala" Netflixi pealt jookseb ka päris ok sari "The Queens Gambit". Päriselus on muidugi parima ameeriklanna reiting kusagil 1000ndal kohal ja top100s on üldse ainult üks naine, 84. positsioonil. Kas keegi tahab seda ka selgitada, miks just venelased malet omavad? Siit mingit intelligentsi järeldust ei saa teha?
aa, sinusuguse meelest on kõik, kes impeeriumi piirides elavad, venelased? Ma oma arust küsisin, et too välja need läbi ajaloo maailma tipud, kes on venelased. Sa hakkad mingitest GM rääkima, tänapäeval on GM nagu kirjusi koeri, isegi Eestis on üks, kes selle kusagilt Venemaa avarustest hankis. Ega sa ometi Kasparovi, Petrosjani, Spasskit, Tali, Botvinnikut ja teisi maailmameistreid ometi venelasteks pea?
Male on aja mõttes väga kulukas mäng, mida suuremal skaalal on võimalik teha ainult riigi toetusel. Käisin maletrennis ligi seitse aastat, vähemalt kaks korda nädalas mitu tundi - ilmselt siis vähemalt 300 tundi aastas. Riigi toetus oli väga kõva, kõik laagrid, trennid, reisid ja turniirid oli tasuta. Venemaal on see süsteem siiani säilinud, ju siis riik arvab, et need edusammud annavad midagi rahvuslikule uhkusele juurde.
Hollandis lastele maletrenne sisuliselt pole. Tehakse eratunde alates 30 EUR/h, koos laagritega oleks kulu siis 10K aastas. Saksamaal sarnane olukord. Osalesin hiljuti populaarsel turniiril klubis, kus Euwe kunagi Keresega mängis - tase on väga madal ja osalejate mediaanvanus on kaugelt üle neljakümne. Seal ei kasva ühtegi suurmeistrit üles. Rahaliselt on see Läänes väga kulukas ettevõtmine, malega oma leib välja teenida on väga raske - peab olema mingi ebaratsionaalne põhjus, miks vanemad oma lapsed sinna trenni paneks.
Ehk et intelligentsiga on siin vähe pistmist. Vähetasuv valdkond, kuhu tuleb sisse panna väga palju aega, enne kui sa aru saad, kas sinus on keskmisest parema suurmeistri ainest. Kui hindud või hiinlased otsustaks homme oma miljarditest tegelasest hakata süstemaatiliselt talente välja sõeluma, siis ujutaks nad paarikümne aastaga topi üle.
aa, sinusuguse meelest on kõik, kes impeeriumi piirides elavad, venelased? Ma oma arust küsisin, et too välja need läbi ajaloo maailma tipud, kes on venelased. Sa hakkad mingitest GM rääkima, tänapäeval on GM nagu kirjusi koeri, isegi Eestis on üks, kes selle kusagilt Venemaa avarustest hankis. Ega sa ometi Kasparovi, Petrosjani, Spasskit, Tali, Botvinnikut ja teisi maailmameistreid ometi venelasteks pea?
Ei tasu kohe klähvima hakata. Esitasin kõigest küsimuse, millele ma loen ka pooliku vastuse sinu tekstist ridade vahelt
Mul on meeles kuidas Urmas Ott Anatoli Karpovit intervjueerides otse küsis : kas Te olete juut nagu teised male maailmameistrid ? Karpov ütles, et "ei, mina olen venelane." Ja selgitas juutide rohkust tippmaletajate hulgas lihtsalt sellega, et noh, väga andekas rahvas on...
Ning tõepoolest on andekas. Kui hakkate Nobeli laureaatide seas täpsemalt ringi vaatama, siis seal leidub neid palju rohkem kui juutide osakaal maailmas või isegi arenenud, hea haridusega lääneriikides seda ennustaks. Tuhandeid aastaid tagakiusamist aitasid muidugi kah kaasa, et ainult andekamad, arukamad ja osavamad jäid ellu ning andsid on geenid järglastele edasi.
Venemaal ja ka NSVLis oli ikka väga kõva malekoolkond, sest ta oli poliitiliselt kompartei poolt toetatud spordiala. Paljud on sellest kirjutanud, kõige levinum teooria on tänapäevaks see, et see võis näidata kommunistliku süsteemi ülimuslikkust, sest malet pikalt peeti inimeste jaoks üheks kõige keerulisemaks mänguks ning kui sinu süsteemi (kapitalism/kommunism) üheks tulemiks on n-ö kõige targemad inimesed, siis ...
Ehk NSVLi ajal oli süsteem metsikult doteeritud ja toetatud. Hetkel on veel järellainetus, mis tuleneb treenerite tasemest, avalikust huvist, jne, aga Venemaa on olnud selgelt langustrendis. Vaata kasvõi viimaste maleolümpiate tulemusi - sellist domineerimist enam pole, aga kunagi olid ikka ägedad matšid - NSVL vs maailm.
See, kas keegi on venelane või grusiin või keegi teine - see on ma arvan juba omaette teema. Küsimuse püstitus oli õige ja edaspidi on semantike juba, mõte on vast kõigile selge.