Üks ajakirjanik hääletas O.Ladva Eesti 2021 aasta parimaks sportlaseks!
Kas ta mõtles seal tulemusi males või pokkeris?
selles mõttes on kaala ja nikitheone head näited tüüpilisest venelasest. Kõik teiste rahvaste kuulsad inimesed kirjutada enda arvele, sest nad on ju ikka meie impeeriumi alla kuuluvad. Kõva malekool oli ikka NSVL, aga ma saan aru, et impeeriumimeelne üritab ikka kõike üheks keerata ja unistab impeeriumi laiendamisest taas NL piirideni nagu Putin.
Ei rahvusküsimus ei ole semantika, siin loeb see kelleks eelkõige inimene end ise peab. Minumeelest on ikka solvav Kerest venelaseks nimetada jne.
Mis puutub seda NL versus muu maailm, siis juba see andis NL maletajatele ülisuure eelise, et turniiridel tehti partei käsul kokkumängu, kaotati kui vaja jne ning kuna vanasti partiid katkestati, siis andis suur riiklik tiim suure eelise, sel ajal kui Botvinnik magas, analüsis meeskond seisu ja hommikul vaadati tulemused koos üle, Lääne suurmeister oli öö otsa üleval ja püüdis lahendusi leida
Nikitehone, kaala ei osanud, aga too palun siis sina siia need Vene malekooli esindajad, kes siin maalmamestrid on ja tegusi teevad?
Ei rahvusküsimus ei ole semantika, siin loeb see kelleks eelkõige inimene end ise peab. Minumeelest on ikka solvav Kerest venelaseks nimetada jne.
Mis puutub seda NL versus muu maailm, siis juba see andis NL maletajatele ülisuure eelise, et turniiridel tehti partei käsul kokkumängu, kaotati kui vaja jne ning kuna vanasti partiid katkestati, siis andis suur riiklik tiim suure eelise, sel ajal kui Botvinnik magas, analüsis meeskond seisu ja hommikul vaadati tulemused koos üle, Lääne suurmeister oli öö otsa üleval ja püüdis lahendusi leida
Nikitehone, kaala ei osanud, aga too palun siis sina siia need Vene malekooli esindajad, kes siin maalmamestrid on ja tegusi teevad?
pahurik, enne kui päris kommunistiks sõimad, võiksid siis öelda milline riik tegelikult males nr 1 on
"kaala"
pahurik, enne kui päris kommunistiks sõimad, võiksid siis öelda milline riik tegelikult males nr 1 on
raske õelda, kui vaadata maleolümpiate tulemusi, siis Venemaa see küll ei ole hetkel: alates 2002 aastast pole Venemaa kordagi võitnud ja riik nr 1 su meelest?
Kui vaadata naiste malet, siis seal on viimase ajal domineerinud Hiina, peale NL lagunemist on Hiina võitnud 6 korda, Georgia 4 ja Venemaa 3
Homme hakkab kiirmale MM. Kahjuks ei näe siit, et eestlasi kaasa teeks, öeldakse,et tegu on küll esialgse osalajate nimekirjaga 23.dets seisuga, võib-olla seda täiendatakse veel.
https://worldrapidandblitz.fide.com/rapid-open-preliminary-list/
Eliidi nimekiri on muidugi vägev, kõik paremad on kohal ( Anandi ei märganud ainult nimekirjas, kuid eks ta hakkabki tagasi tõmbuma aktiivsest malest tasapisi ). Samas kohal on niisugused saurused nagu Drejev ( 52 ), Shirov ( 49 ) ja Gelfand( 53 ). Nendega mängisid juba Ehlvest ja Oll omal ajal palju-palju aastaid tagasi. Ja näe, mehed on ikka rivis veel, ehhki rating ja vannitoakaal näitavad teisi numbreid nüüd .
Kiirmale on tõenäoselt kõige meelelahutuslikum ajakontroll, ( 15+10 ) seal tuleb ikka vigu ka sisse parimatelgi, kuid ka mõelda on pisut võimalik, välk läheb lõpus sageli liigagi kiireks blunderiteks ja nuppude mahaajamiseks.( 3+2)
Carlsen on ahne, ta tahaks kindlasti kõiki kolme tiitlit enda käes hoida, kuid ma pakun, et Varssavis saab tal olema palju raskem kui Nepo vastu Dubais.
https://worldrapidandblitz.fide.com/rapid-open-preliminary-list/
Eliidi nimekiri on muidugi vägev, kõik paremad on kohal ( Anandi ei märganud ainult nimekirjas, kuid eks ta hakkabki tagasi tõmbuma aktiivsest malest tasapisi ). Samas kohal on niisugused saurused nagu Drejev ( 52 ), Shirov ( 49 ) ja Gelfand( 53 ). Nendega mängisid juba Ehlvest ja Oll omal ajal palju-palju aastaid tagasi. Ja näe, mehed on ikka rivis veel, ehhki rating ja vannitoakaal näitavad teisi numbreid nüüd .
Kiirmale on tõenäoselt kõige meelelahutuslikum ajakontroll, ( 15+10 ) seal tuleb ikka vigu ka sisse parimatelgi, kuid ka mõelda on pisut võimalik, välk läheb lõpus sageli liigagi kiireks blunderiteks ja nuppude mahaajamiseks.( 3+2)
Carlsen on ahne, ta tahaks kindlasti kõiki kolme tiitlit enda käes hoida, kuid ma pakun, et Varssavis saab tal olema palju raskem kui Nepo vastu Dubais.
Oskab keegi öelda, kust vene juudid omale inglise- ja saksapärased nimed on saanud? Olen elu jooksul kolme sellise nimega tüübiga kabinetti jaganud ja kõigist asjadest vabalt rääkinud, aga seda pole julgenud kunagi neilt otse küsida.
World Rapid Chess Championship | Day 1 | Peter Leko & Surya Ganguly
https://www.youtube.com/watch?v=edgke-atm7U
https://www.youtube.com/watch?v=edgke-atm7U
Paha eelaimus osutuski tõeks : Ühtki Eesti maletajat kiirmale MM-il ei mängi. Pole ka ühtki lätlast, leedukat ega soomlast.
Carlsenil oli eile rohkesti õnne, suutis kaotusseisu Shirovi vastu võita ja pigistas grusiinlase vastu võidu, kui viimane jämedalt eksis.
No kes käib kuninga otse tõmbetule diagonaalile ette ?!
Igaüks on vahel väga noorena sihukesi äpardusi teinud, kuid suurmeistrite mäng, 10 sek increment , nii lapsik ei tohiks ikka olla. Sellist asja ei tohtinud isegi 2.järgu nõukaajastu maletaja kunagi teha .
https://youtu.be/5dhCTxwHGUg?t=499
See annab muidugi toitu vandenõuteoreetikutele, et kas sihukesed ämbrid juhtuvad ikka juhuslikult või on kaotajal ka mingi ekstra motivatsioon nii rumalasti kaotada ...
Carlsenil oli eile rohkesti õnne, suutis kaotusseisu Shirovi vastu võita ja pigistas grusiinlase vastu võidu, kui viimane jämedalt eksis.
Igaüks on vahel väga noorena sihukesi äpardusi teinud, kuid suurmeistrite mäng, 10 sek increment , nii lapsik ei tohiks ikka olla. Sellist asja ei tohtinud isegi 2.järgu nõukaajastu maletaja kunagi teha .
https://youtu.be/5dhCTxwHGUg?t=499
See annab muidugi toitu vandenõuteoreetikutele, et kas sihukesed ämbrid juhtuvad ikka juhuslikult või on kaotajal ka mingi ekstra motivatsioon nii rumalasti kaotada ...
"pahurik"
selles mõttes on kaala ja nikitheone head näited tüüpilisest venelasest. Kõik teiste rahvaste kuulsad inimesed kirjutada enda arvele, sest nad on ju ikka meie impeeriumi alla kuuluvad. Kõva malekool oli ikka NSVL, aga ma saan aru, et impeeriumimeelne üritab ikka kõike üheks keerata ja unistab impeeriumi laiendamisest taas NL piirideni nagu Putin.
Sellist jama on raske kommenteerida, aga üritan.
1) Mina ja impeeriumeelne venelane? Mis jama see on? Saad kasvõi ühe lause tuua välja kus ma igatsen seda impeeriumi tagasi?
2) Ei taha nõmedalt öelda, aga kogu su tekst on demagoogiat täis ja minu lausete kas kogemata või meelega valesti tõlgendamist. Mina rääkisin oma postituse Venemaa ja NSVLi malekoolkonnast, mitte rahvusest. Kordagi ma pole öelnud, et venelased on paremad maletajad või et ma tahaks NSVLi tagasi - ma rääkisin puhtalt süsteemi tasemest.
3) Rahvusküsimus (vale teema küll, aga no kui sa alustasid) - on olemas erinevad mõisted - nagu rahvus, kodakondsus, etnilisus (nationalitu, citizenship, etnicity) - ürita need baasmõisted endale selgeks teha. Ma ei tea kuidas sa minu jutust lugesid välja, et ma nimetan Kerest venelaseks? Ma enda tekstis kordagi ei rääkinud ju rahvusest...
4) Küsimus oli, et miks venelased on head ja minu arust on see täiesti vale püstitus. Hea oli NSVLi/Vene malekoolkond. Vene malekooli esindajad on Eestus näiteks L. Oll, J. Ehlvest. Või vaidled sellele vastu? Maailmast - nt Carlseni meeskonnas oli omal ajal nt Ian Nepomniachtchi, Garry Kasparov, Levon Aronian. Eelnevatest maailmameistritest saab nt Kramniku välja tuua. Samuti vaata ka teiste meeskondi - Vene koolkond (mitte venelased!) on seal esindatud metsikult - Anandil kolm kolmest omal ajal. Caruana treenereid tead - Zlotnik (venelane); Chernin (vene koolkond), Vladimir Chuchelov (Moskvas sündinud, 1991 aastast Belgias), jne, jne.
Ehk igaüks kes jagab malest midagi, teab, et NSVLI/Venemaa koolkond oli kõva ja seda pisendada on rumalus. Miks see nii tugev on - võid lugeda minu eelnevast postitusest. Kui sa suudad siit tekstist välja lugeda, et ma tahan NSVLi tagasi või kirjutan kuidagi teiste rahvuste esindajad "enda arvele", siis, noh, jah, edu sulle.
PS! Mina olen nüüdsest siis luksemburglane, sest tunnen ennast sellisena.
nkitheone, kogu vaidlus sai alguse sellest lausest: "Kas keegi tahab seda ka selgitada, miks just venelased malet omavad? Siit mingit intelligentsi järeldust ei saa teha?"
Siin ei olnud mingit juttu mingitest malekoolkondadest. Loomulikult teab igaüks kuidas partei jaoks oli male poliitiline ala ja sinna sunati suuri summasi. Maletaja pidi ka vajadusel kaotama kui partei nii ütles või muidu...
Ise räägid, et hea oli NL/vene koolkond. Mingit vene koolkonda pole olnud, oli NSVL koolkond. Ise sa rõhud mingile vene kaardile. Sama ka selle Vene male domineerimisega, küsisin, miks siis Venemaa pole aastakümneid maleolümpiat võitnud kui neil on selline koolkond.
PS ja üleüldse ise tulid kaala ja meievahelises vaidluses oma vene kaarti lajatama. Mul pole vene maletajate vastu midagi, küllalt Halifmani ja teistega koos viina visanud, aga see selleks.
Siin ei olnud mingit juttu mingitest malekoolkondadest. Loomulikult teab igaüks kuidas partei jaoks oli male poliitiline ala ja sinna sunati suuri summasi. Maletaja pidi ka vajadusel kaotama kui partei nii ütles või muidu...
Ise räägid, et hea oli NL/vene koolkond. Mingit vene koolkonda pole olnud, oli NSVL koolkond. Ise sa rõhud mingile vene kaardile. Sama ka selle Vene male domineerimisega, küsisin, miks siis Venemaa pole aastakümneid maleolümpiat võitnud kui neil on selline koolkond.
PS ja üleüldse ise tulid kaala ja meievahelises vaidluses oma vene kaarti lajatama. Mul pole vene maletajate vastu midagi, küllalt Halifmani ja teistega koos viina visanud, aga see selleks.
No olid ikka enne nõukaaega ka Tšigorin, Alehhin, Bernstein ja Bogoljubov ning samuti hulk teisi, paljud tõesti juudid. Tühjale kohale see soveti malegignt tekkida ei saanud.
Praegu neil absoluutset tippu enam pole, Kasparovid ja Kramnikud ei sünni iga aasta. Kuid kui vaadata, siis top 100 hulgas on neid ikka palju ja 100 paremat venelast on puha üle 2500 reitinguga
https://ratings.fide.com/rankings.phtml?country=RUS
Praegu neil absoluutset tippu enam pole, Kasparovid ja Kramnikud ei sünni iga aasta. Kuid kui vaadata, siis top 100 hulgas on neid ikka palju ja 100 paremat venelast on puha üle 2500 reitinguga
"stagna"
No olid ikka enne nõukaaega ka Tšigorin, Alehhin, Bernstein ja Bogoljubov ning samuti hulk teisi, paljud tõesti juudid. Tühjale kohale see soveti malegignt tekkida ei saanud.
Praegu neil absoluutset tippu enam pole, Kasparovid ja Kramnikud ei sünni iga aasta. Kuid kui vaadata, siis top 100 hulgas on neid ikka palju
ei muidugi oli mängijaid, aga Keres on hea näide kuidas anne ka suht tühjast kohast tppu murrab. Aga harrastajate male peab olemas olema, muidu laps ei satugi male juurde.
Eesti hetkel paraku on male populaarne suures osas vaid venekeelsete perede juures, kes usinalt oma lapsi male juurde toovad.
Sossonko ütles juba 15+a tagasi, et male muutub laste jaoks üha vähem atraktiivseks, sest igasugu arvutimängud on palju huvitavamad nende jaoks.
Lisaks malega end praktiliselt ära ei elata, kui maailma tipp ei ole, vt Ladva, kes pokkeriga teenis aastaga rohkem kui males kogu eluga suudaks. Riho Liiva on parim näide andest, kes mõistis noorelt, et male leiva lauale ei too, korra küll pöördus korraks male juurde tagasi ja tegi mängeldes suurmeistri normi ära. Seega malega rikkaks ei saa, aga ajude arendamiseks on see siiski hea mäng ka tänapäeval.
Nõukaajal ei saanud ühegi spordiala harrastamisega rikkaks, isegi kui juhtus mõnel alal suuremad auhinnarahad olema siis riik võttis need enamasti ära. Male oli NSVL-is tõesti privilegeeritud spordiala, MM tiitlid olid ju ülitähtsad näitamaks läänemaailmale et meie oleme teist ikka targemad. Lisaks tegemist ka üsna odava spordialaga, vaja ju ainult malendeid, malelauda ja malekella.
Sai isegi kaheksakümnentatel maletrennis käidud. Spordikoolis oli eraldi maleklass, trennis olid ka kõik sportlase soodustused (pole kindel kas seda jagati kõigile või ainult parematele): tervisekontroll 2 korda aastas, toidutalongid (sööklas sai need tavaliselt kama šokolaadi vastu vahetud) jne. Eks trennis sai ka kõike malevariante proovitud mis siin eelnevalt mainitud pluss erinevate kombinatsioonidega ja ajakontrollidega maled: kaks rida ettureid, kõik peale kuninga ja etturite mingi muu üks malend (7 lippu, vankrit, oda või ratsut) jne, hea trenn lõppes muidugi korraliku nipsuga.
Ise tüdinesin malest siis kui pidi hakkama pika ajakontrolliga mängima, turniirid kus õhtu jooksul sai mängida 0,5-1 mängu mulle enam ei meeldinud ja nii sai vaikselt malest eemaldatud. Mulle sobis endale kõige paremini kiirmale ajakontrolliga 15-30 minutit, aga see formaat ei olnud tollel ajal eriti populaarne.
PS: On vanast ajast jäänud vedelema mõned male raamatud (eesti ja vene keelsed). Kui kellelgi huvi siis võib siin märku anda.
Sai isegi kaheksakümnentatel maletrennis käidud. Spordikoolis oli eraldi maleklass, trennis olid ka kõik sportlase soodustused (pole kindel kas seda jagati kõigile või ainult parematele): tervisekontroll 2 korda aastas, toidutalongid (sööklas sai need tavaliselt kama šokolaadi vastu vahetud) jne. Eks trennis sai ka kõike malevariante proovitud mis siin eelnevalt mainitud pluss erinevate kombinatsioonidega ja ajakontrollidega maled: kaks rida ettureid, kõik peale kuninga ja etturite mingi muu üks malend (7 lippu, vankrit, oda või ratsut) jne, hea trenn lõppes muidugi korraliku nipsuga.
Ise tüdinesin malest siis kui pidi hakkama pika ajakontrolliga mängima, turniirid kus õhtu jooksul sai mängida 0,5-1 mängu mulle enam ei meeldinud ja nii sai vaikselt malest eemaldatud. Mulle sobis endale kõige paremini kiirmale ajakontrolliga 15-30 minutit, aga see formaat ei olnud tollel ajal eriti populaarne.
PS: On vanast ajast jäänud vedelema mõned male raamatud (eesti ja vene keelsed). Kui kellelgi huvi siis võib siin märku anda.
"stagna"
Noh, kes teeb males halba käiku :-) Aga see on konkreetne näide, et male on nii palju füüsiline sport ka, ehk mängijal peab olema suuteline jääda keskendunuks, ja olla kiire, mitte end lõdvaks lasta, mitte igavleda, hästa süüa, hästi magada, mitte olla mujal mõtetega jne jne, ehk halvad käigud teevadki kõik, kui tingimustel sellised on.
enne kiirmale MM viimast päeva Carlsen juhib 7,5 punktiga, järgnevad noor Usbeki staar Abdusattorov, Nepo ja Grischuk .
10.voorus ongi Abdusattorov vastamisi Carlseniga ja Nepo Grischukiga .
Eile tekitas pisut kahinat Carlseni käitumine enne partiid ühe peakonkurendi Firouzjaga. Ta jäi nimelt voorule 40 sekundit hiljaks. Tema õnneks on see MM- lubatud, mõnel teisel turniiril oleks kohe kaotuse kirja saanud kui kell pannakse käima ja teda pole kohal. Firouzja oli siiski häiritud kui pidi kohtuniku märguande järel kella käima panema ja tühja tooli põrnitsema enda vastas. Muidugi arvatakse, et taolised hilinemised on vastase sihilik psühholoogiline mõjutamine : ma annan sulle terve minuti peaaegu ette kiirpartiis ja ikka võidan !
Partii ise oli väga huvitav, see väärib vaatamist ilma kommentaatori sõnamulinata. Ehk on Carlseni parim partii sellel MM-il seni. Firouzja püüdis vastu hakata, kuid Kg8 vea järel oli valge rünnak nii purustav, et lihtsalt ei suutnud midagi päästa
https://youtu.be/1WEyUZ1SpHY
10.voorus ongi Abdusattorov vastamisi Carlseniga ja Nepo Grischukiga .
Eile tekitas pisut kahinat Carlseni käitumine enne partiid ühe peakonkurendi Firouzjaga. Ta jäi nimelt voorule 40 sekundit hiljaks. Tema õnneks on see MM- lubatud, mõnel teisel turniiril oleks kohe kaotuse kirja saanud kui kell pannakse käima ja teda pole kohal. Firouzja oli siiski häiritud kui pidi kohtuniku märguande järel kella käima panema ja tühja tooli põrnitsema enda vastas. Muidugi arvatakse, et taolised hilinemised on vastase sihilik psühholoogiline mõjutamine : ma annan sulle terve minuti peaaegu ette kiirpartiis ja ikka võidan !
Partii ise oli väga huvitav, see väärib vaatamist ilma kommentaatori sõnamulinata. Ehk on Carlseni parim partii sellel MM-il seni. Firouzja püüdis vastu hakata, kuid Kg8 vea järel oli valge rünnak nii purustav, et lihtsalt ei suutnud midagi päästa
https://youtu.be/1WEyUZ1SpHY
"stefan""stagna"
Noh, kes teeb males halba käiku :-) Aga see on konkreetne näide, et male on nii palju füüsiline sport ka, ehk mängijal peab olema suuteline jääda keskendunuks, ja olla kiire, mitte end lõdvaks lasta, mitte igavleda, hästa süüa, hästi magada, mitte olla mujal mõtetega jne jne, ehk halvad käigud teevadki kõik, kui tingimustel sellised on.
Hea on näha meeste nägusid - nagu tõelised pokkerimängijad.
Vot vanasti avati ju mitmete riikide mitmes koolis klassid, kus ühe õppeainena oli male. Kas sellest eksperimendist mingit tolku male, matemaatika või millegi muu arenguks kah tuli?
"MSM"
Vot vanasti avati ju mitmete riikide mitmes koolis klassid, kus ühe õppeainena oli male. Kas sellest eksperimendist mingit tolku male, matemaatika või millegi muu arenguks kah tuli?
Eestis oli ju ka Viljandis male koolis kavas, mul 1 tuttava klassisst versus seal terve rida äri ja poliitikas osalejaid, ilmselt siis mõtlemist ikka arendas.
"MSM"
Sattusin ka ise nn "maleklassi", aga sellega on vist ikka nii: kui sul on eeldused maleks ja matemaatikaks siis on ja kui sul eeldusi ei ole siis ei ole midagi teha. Pärast algkooli lõppu või natuke hiljem spordikooli maletrenni jõudis meid 35st umbes 5, ei mäleta kaua seal keegi vastu pidas, aga ühtegi kõrge tasemega maletajat küll ei sirgunud. Matemaatikaolümpiaadidel sai mingi aeg küll puhas vuuk tehtud, aga vaevalt et sellel mingi seos malega oli.
Vene ajal oli ka mingi koolidevaheline malevõistlus, "Valge vanker" oli vist nimi, mängiti 5 laual (4 poissi + 1 tüdruk), asi oli üleeestiline st kohalikud eelvoorud ja siis poolfinaalid? ja finaalturniir. Aga see sari suri vist koos EV tulekuga välja, isegi netiarhiividest ei hakka selle kohta midagi silma.
ja võitiski Usbeki noormees kiirmale MM. Põhiturniiri järel olid 4 meest ees, lisapartiidele Carlsen aga ei pääsenud kehvema koefitsiendi tõttu
Lisapartiides skooris aga Abdusattorov Nepo vastu valgetega. Lääne kommentaatoritel on jälle üks keeruline nimi välja öelda. Tuleb see nimi meelde jätta.
Lisapartiides skooris aga Abdusattorov Nepo vastu valgetega. Lääne kommentaatoritel on jälle üks keeruline nimi välja öelda. Tuleb see nimi meelde jätta.