"CharlieF" võhikuna küsin, kas "lipusirge" on mingi uus maletermin?
jaa, see on kui võtad lipu ja paned sellega vastasele otsaette:D
OK, see seletab Sinu edu males.
Aga miks on eesti keeles malendi nimeks "lipp"?
Inglise keeles Queen, so. kuninganna Saksa keeles Dame, so. daam Vene keeles Ферзь, see on väidetavalt tuletis pärsia keelsest sõnast fersin, mis tähendab vesiiri või nõunikku, so. kuningale lähedast võimukandjat
Vast sellepärast, et "kuninganna" liiga lohisev sõna ja erineb "kuningast" ainult lõpu poolest - võib tekitada segadust
ohverdamine, antud juhul siis lipuohver. Edasi matt tõmbetulega.
"Ohverdamise" kohta kasutatakse males terminit "kahing" (verb: kahima).
Minu jaoks huvitavamad malendid nime poolest olnud just oda (inglise keeles 'bishop' ehk piiskop), veidi arusaamatu seos. Teine selline malend on vanker. Male algusaegadel nimetati seda nuppu ka kaarikuks (chariot) mis tundub loogiline, sest sõjaväljal paiknesid kaarikud lahingurivi servades (nii nagu vankrid malelaual). Terminoloogia klapib, aga ei klapi väljanägemine - hoolimata nimetusest kujutavad kõik malendid mida mina olen näinud vankri asemel mitte vankrit/kaarikut, vaid hoopis midagi mida võiks kirjeldada kui "kindlusetorn". Samas vangerdamise kohta kasutatakse inglise keeles terminit "castling" mida võiks tõlkida kui "kindlusesse peitu minema" ja mis sobib täitsa hästi kindlusetorni kujutisega kokku.
Draax, male põhineb vanal India sõjamängul tšaturangal, kus kuninga eest võitlesid jalaväelased, sõjavankrid, hobused ja elevandid. Hiljem jõudis see Pärsiasse, kust selle võtsid üle araablased, kes mängu ka Euroopasse tõid. Ajaloost on tulnud ka malendite nimetus -- inglise keeles oli vanasti vanker rook, mis pärineb pärsiekeelsest rukh'ist ehk sõjavankrist (sarnaselt nagu checkmate pärineb shah mat'ist). Oda on samuti ilmselt Grenzsteini tõlgendus algse male vibulaskjatest (piiskop on eurooplaste tõlgendus, originaalis piiskoppe polnud). Meie "lipp" oli pärslastel lihtsalt kuninga nõunik, vesiir. Siin püüdis Grenzstein ilmselt lihtsalt originaalne olla.
ma mängin Chess.comis ja mul on samal põhjusel chat välja lülitatud ...
seal tuleb ka päris tihti teateid, et miski mängija on võitnud ebaausalt ja mulle pannakse kaotatud punktid tagasi ... täpselt ei tea mida silmas peetakse ... osadel juhtudel näib, et mingid mängijad oskavad kaotusseisus mängu kokku jooksutada ja ajakontroll jääb seisma ning mäng ei lõpe ära .... seetõttu ma ei saa ajalimiidi lõppemisega võitu (mängin ainult 10 minuti kiirmalet).
Veider, mul chess.comis pole kunagi ühtegi sellist muret olnud nagu Hennol. Chatis vesteldakse et üldse väga harva ja kibestunud hala kaotuse üle pole viimase aasta jooksul kordagi kohanud.
"Draax" Veider, mul chess.comis pole kunagi ühtegi sellist muret olnud nagu Hennol. Chatis vesteldakse et üldse väga harva ja kibestunud hala kaotuse üle pole viimase aasta jooksul kordagi kohanud.
no seda juhtubki pigem harva, aga mõned korras aastas ei viitsi ka mingit iba lugeda ....
varem kui mul chat lahti oli, siis juhtus mõnikord nagu selles anekdoodis ...
Noor lootusteandev maletaja mängib vana meistriga ja ütleb ühel hetkel: nii, ma nüüd teen mati 3 käiguga ... Vana meister: ärge liialt erutuge noormees, ma teen mati 2 käiguga ....
Yunusov, Mukhammad Tadžikistanist mängib välkmale MM-il ( Elo 1716 ) Samahästi võiks seal mõni meie foorumlane mängida ( mitte mina ! ) Ühtegi eestlast pole seni üles antud.
Päris huvitav kas meilt üldse sõidab keegi Varssavisse oma võimeid proovima. Kiirmale hakkab pihta pühapäeval,blitz hiljem, teretulnud on maletajad reitinguga üle 2550 ( neid Eestis pole ) ja igast föderatsioonist üks föderatsiooni enda valikul, sel juhul pole reiting oluline
Tahaks ikka mõnda eestlast näha seal ja mõni terasem tüdruk võiks kah kätt proovida, ikkagi MM .
"stefan" Kas peale minu on siin veel keegi, kellele meeldib mustana mängida Englund Gambit ja Rosseau gambit?
Kas see on nali või on niisugused gambiidid tõesti olemas? Ma ei ole males järgusportlane ja võibla selle pärast ei tea kuiedas need käivad.
Need gambitid on nagu öeldakse "not sound" aga päris lõbusad mängida minu arvamusel. Arendatavad.
vabandust, mida nad arendavad? Ma olen elus ikka palju partiisi mänginud ja igasugu gambiite kogenud, aga neid pole keegi kunagi kasutanud, sest vähegi oskaja mängija vastu on need mõttetud. Ainuke gambiit, mida ise kasutan onhttps://en.wikipedia.org/wiki/Wing_Gambit Sitsiilia kaitse vastu ja seda ainult välk või kiirpartiis, kui must ei mängi perfektselt, siis saab valge päris head rünnakuvõialused ja võimalus musta mõttetööle sundida. Efektiivne näiteks händikäp turniiridel kui paremal maletajal vähe aega. Olen sellega nii mõnegi ilusa võidu saanud. Teine huvitav käik, mida austusest Kerese vastu välgus kasutan on Prantsuse kaitse vastu Kerese Le2.