Keegi malet soovib mängida

"Marvin"
"Draax"
Üksikud spordialad on (golf, tennis, kergejõustik) kus hästi ära elamiseks piisab sellest kui olla maailma TOP100-200 sees.

Väidetavalt on meeste tennises esisada tõesti ära elada võimaldava sissetulekuga, kuid naiste puhul teenivad päriselt raha ehk esimesed kakskümmend, võib-olla ka mõned modellivälimusega mängijad tagantpoolt - need siis juba reklaamist, mitte tennisest. No ei lõhna hea äriidee moodi :).

eksid, esisada elab ära küll, GS on 4x aastast, sealt kukub juba isegi 1 ring kaotades korralik papp
WTA Nr. 100 teenis eelmisel aastal üle 200 000 dollari auhinnaraha + veel paarismängust ka mingi 45 k .Covid-aasta kohta,kus reisimine ja võistlemine raskendatud, täiesti korralik teenistus.

meie enda Kaia Kanepi lõi eelmisel aastal reketiga kokku 269 k,samuti esisaja piirimail suurema osa ajast , alles nüüd tõusis kõrgemale.
Need tennisenaised on rikkad pruudid...
"stagna"
WTA Nr. 100 teenis eelmisel aastal üle 200 000 dollari auhinnaraha + veel paarismängust ka mingi 45 k .Covid-aasta kohta,kus reisimine ja võistlemine raskendatud, täiesti korralik teenistus.

meie enda Kaia Kanepi lõi eelmisel aastal reketiga kokku 269 k,samuti esisaja piirimail suurema osa ajast , alles nüüd tõusis kõrgemale.
Need tennisenaised on rikkad pruudid...

Aga hotelli jaoks raha napib ka paremail päevil. Kanepi memuaaridest meenutuseks:

"Rahapuuduse tõttu olen ma sunnitud sellel turniiril Silveriga ühes toas elama. Aga juba esimesel päeval, kui ma parajasti lõunauinakut teen, poeb ta minu voodisse. Ma ei ole Silverisse armunud ja mul pole tema kui mehe vastu õigupoolest mingeid soojemaid tundeid, aga ma lasen sellel siiski sündida. Mu elus pole juba ammu ühtki lähedast inimest olnud. Silveri sõim ja eriti litsiks sõimamine riivab mind seetõttu eriti valusasti."

Nende kahe vahejuhtumi tõttu läksid Kanepi ja Karjuse teed 2012. aasta märtsis lahku. 2010. aastal palgatud Karjus aitas Kanepi kahe WTA turniiri võiduni ning nende koostöö ajal jõudis Kaia Wimbledoni ja US Openi suure slämmi turniiridel veerandfinaali.

https://sport.delfi.ee/news/tennis/eesti/kaia-kanepi-paljastab-raamatus-et-magas-nii-treener-luzgini-kui-ka-karjusega?id=80079388
ma sügavasti kahtlen kas rahapuudus sundis elama samas hotellitoas ja kindlasti ei sundinud see seksiks treeneriga . Pigem võib siin näha eestlasliku kitsiduse märke :miks me peaks kahte tuba võtma kui ühega saab hakkama.
Veel Eesti maletajate loomingut . Reggio Emilia uusaastaturniir 1988 / 1989.
Ehlvest vs Anand.
https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1018042&kpage=1#reply5
Ehlvest on maailma 26.number siis, Anand 19-aastane tulevane staar, kellest saab viiekordne maailmameister .

Kuid Ehlvest annab siin Anandile ränga kolaka, mida see kauaks jääb mäletama. Lõppseis on mustale täiesti haletsusväärne, kogu musta armee chillib liputiival samal ajal kui valge vigurid heas koostöös hävitavad musta kuningaseisu kuningatiival ja ükski musta vigur ei saa oma kuningale appi tulla . Anand alistus alles paar käiku enne matti .
Järgmisel aasta Ehlvest koguni võitis Regio Emilia edestades ka Karpovit ja Ivantšukki.
"stagna"
Veel Eesti maletajate loomingut . Reggio Emilia uusaastaturniir 1988 / 1989.
Ehlvest vs Anand.
https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1018042&kpage=1#reply5
Ehlvest on maailma 26.number siis, Anand 19-aastane tulevane staar, kellest saab viiekordne maailmameister .

Kuid Ehlvest annab siin Anandile ränga kolaka, mida see kauaks jääb mäletama. Lõppseis on mustale täiesti haletsusväärne, kogu musta armee chillib liputiival samal ajal kui valge vigurid heas koostöös hävitavad musta kuningaseisu kuningatiival ja ükski musta vigur ei saa oma kuningale appi tulla . Anand alistus alles paar käiku enne matti .
Järgmisel aasta Ehlvest koguni võitis Regio Emilia edestades ka Karpovit ja Ivantšukki.

Võimas mäng Ehlvestilt, polegi sellele sattunud varem. Minu maleoskus pole muidugi mingi eriline mõõdupuu, aga vaatasin selle mängu läbi ja loomulikult ei näinud musta jaoks mingit erilist ohtu enne, kui katastroof oli juba käes. Arvestades musta ratsu mõistetamatuid seikluseid liputiival, tundub, et samas seisus oli ka Anand. Hea viide, stagna.
Paljude üsna andetute Hitleri paroodiate kõrval on ka mõni teistsugune, mis ei näita teda töötamas McDonaldsis või haigestumas covidisse, seda kõike muidugi kuulsa Steiner attack kaardivideo taustal , mis on isehakanud parodistide lemmik .

Siin näiteks Hitler mängib malet Hermann Fegeleiniga . Fegelein on Downfall paroodiamaailmas ülim troll, prankster, kelle alatud vembud ning jõhkrad naljad ajavad füüreri marru ja kellest ta kuidagi lahti ei saa.Tegelikult Fegeleinist saadi väga kiiresti lahti, lihtsalt lasti maha ja kogu moos.

https://youtu.be/Kveg_DIaJd8

Siin mängib Hitler muidugi väga viletsasti, võib-olla elo 800 kui sedagi.

Hitler oli ka tegelikult malet mänginud, ühtegi reaalset partiid pole säilinud . Olevat noorest peast mänginud isegi Leniniga Viinis. Lenin oli üsna innukas malemängija, kuid väga halb kaotaja. Ta reaalselt mossitas mitmeid päevi pärast kaotust ja hakkas võitja peale vimma kandma

Ottomar Ladva tegemiste kohta uuriti siin mõni aeg tagasi ja nüüd värske uudis:
Maleäss Ottomar Ladva võitis pokkeris üle 400 000 euro.

selliste auhindade kõrval pole muidugi 2500+ mehel mõtet malega jäntida.
Kerese pikast karjäärist leiab aina pärle, mis veel praegugi väärivad järelemängimist .

Keres vs Geller, Moskva 1962

Partiil on oma pikk eellugu. Curacao skandaalsel pretendentide turniiril jagasid Keres ja Geller 2.kohta Petrosjani järel. Keresel oli koguni võimalus võita see, kuid eelviimases voorus kaotas ta pool-amatöör Benkole, kellele ta iial polnud kaotanud ja ei kaotanud ka kunagi hiljem . Ilmselt lihtsalt närvipinge oli liiga suur .

Turniir oli skandaalne selle poolest, et Fischer süüdistas N. Liidu maletajaid sohimängus ja kokkulepetes. Fischeri süüdistus oli, et Petrosjan, Geller ja Keres, kes hõivasid kolm esimest kohta, olid teinud omavahel viigipakti, mis hoidis neile kokku hulga energiat rasketes troopikatingimustes. See kolmik mängis tõesti kõik 12 omavahel mängitud partiid suht kiiresti viiki, teenides igaühelt pool punkti . Seega viigipakt võis olla, ehkki keegi pole seda kinnitanud . Kuid Fischeri süüdistusel oli ka teine pool, et Kortšnoi kaotas eelpoolnimetatud kolmikule meelega partiisid,et kinkida neile punkte. See oli juba täielik paranoia, sest igaüks ,kes Kortšnoid vähegi tundis,teadis,et tema ei kinkinud kunagi midagi kellelegi ja kui keegi ( kasvõi NSVL spordikomitee ametnik ) oleks taolise ettepenku teinud, oleks Kortšnõi selle isiku lihtviisil nahhui saatnud ja võib-olla isegi molli andnud . Fischeri põhjendus Kortšnoi kohta oli lapsik : mind ta ju võitis kaks korda,pingutas kõigest väest, aga näe, N. Liidu kolmikule kaotas mitu partiid

Igatahes pärast turniiri mängiti järelmatš Gelleri ja Kerese vahel Moskvas, mille võitja sai ilma igasuguste valikturniirideta järgmise MM-tsükli kandidaatide matšidele . Selle minimatši Gelleriga võitis Keres , 2 võitu, 1 kaotus ja 5 viiki.

Antud partiis aga näitab 45-aastane Keres, miks teda vahel peeti maailma parimaks ründavaks maletajaks, isegi paremaks kui Tali,sest Tali rünnakud olid sageli banzai stiilis,et äkki läheb õnneks , äkki vastane satub paanikasse .. Keres ründas ja ohverdas mitte nii sageli, kuid kaalutletult ja külmavereliselt ja ei jätnud mingit vastumängu shanssi. Siin purustab ta Gelleri seisu justkui vastas oleks olnud 15- aastane koolipoiss simultaanil

https://2700chess.com/games/keres-geller-r8-curacao-1962
"Kurika5"
Ottomar Ladva tegemiste kohta uuriti siin mõni aeg tagasi ja nüüd värske uudis:
Maleäss Ottomar Ladva võitis pokkeris üle 400 000 euro.

Lühikese ajaga võitnud auhinnaraha üle 1,1 miljoni euro. Malet mängib vaid hobikorras.
Siegbert Tarraschi, eelmise sajandivahetuse ühe tugevama maletaja ja maleteoreetiku "eksamiküsimustiku" küsimused ja vastused

What is the object to play gambit opening ?
To acquire the reputation of being dashing player at the cost of losing a game .

Account briefly for the popularity of the Queen Pawn opening in matches of serious nature ?
Laziness .

What is the duty of umpire if player willfully upsets the board ?
Remove the bottle .

What exceptional circumstances will justify the stopping of time clocks during the tournament game ?
Strangling a photographer .
Jekaterinburgis jätkati taas MM-tiitlipretendentide turniiri. 8.vooru võtmepartiiks oli Fabio Caruana ja senise liidri Vachier Lagrave `i vaheline võitlus .

Caruana oli oma avanguvariandi väga hästi kodus pähe õppinud ja sai pika võitluse järel enamkvaliteedi lõppmängus vanker ratsu vastu, mis teoreetiliselt viigiline, kuid 2 etturi olemasolul vajas väga täpset kaitset musta poolt .

MVL ei leidnud aga kõiki neid ainukesi kaitsvaid käike üles ja pika pusimise järel leidis Caruana idee kuidas ikkagi oma kuningaga musta etturile ligi pääseda. Kui valge sai mängida 71. Kh5, saigi ameeriklane kergendatult ohata , prantslane sai aga aru, et seda seisu enam päästa pole võimalik. Must ettur võetakse jõuga jõhkralt ära ja ta peab ohverdama oma ratsu valge etturi takistamiseks. Mängida palja kuningaga vankri ja kuninga vastu aga pole isegi algajal mingit mõtet

https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-candidates-2020/8/1/1

Hiilgav näide kuidas visadus viib sihile. Kommentaatorid korrutasid kogu aeg, et see on tablebase viik, võimatu võita, kuid mängijatel laua taga seda Syzygy tablebase `i ju polnud käepärast ja inimesed on ekslikud , eriti veel kui 6 tundi on juba mängitud ja juhe jookseb kokku nende variantide arvestamisest.

Turniiri juhib Vene maletaja Jan Nepomnjaštšti nüüd, Caruana ja Vachier jäävad maha poole punktiga . Ees veel 6 vooru . Ma pakuks,et siit tõmbab kõige pikema kõrre jälle Caruana, kes kogu covidi-aasta on olnud varjus ja valmistunud ette, pole kaasa teinud online-turniiridel kuigi palju, laua taga aga mängitakse maailmas tipptasemel malet praegu väga vähe .
kui etv peaks kunagi leidma võimaluse taaskäivitada pühapäevahommikune malekool, siis stagna oleks sinna suurepärane saatejuht või stuudioekspert .. kuigi ma ise enam väga ei mängi ja olen keskendunud bridžile, tekitavad siinsed asjatundlikud lühianalüüsid igakord huvi konkreetse partii vastu .. vahepeal on males toimunud hulgaliselt tülisid ja lahknemisi, polegi täpselt jälginud, aga millal järgmine suur tiitlimatš muidu teoks peaks saama?
Traditsioonid on tagasi. 2018. kaitses Carlsen tiitlit Caruana vastu (kes oli vist esimene ameeriklane peale Fisherit tiitli peale mängimas), 2020. aasta matš peaks toimuma tänavu.

Kandidaatite turniir Carlseni vastase selgitamiseks jäi märtsis koroona tõttu pooleli ja peaks nüüd kohe uuesti jätkuma.
Mulle meeldis kunagi kuidas Ehlvest telekas mingit malekooli tegi. Tal pidi praegugi olema mingi kool või treeningrühm vms., kuid mitte telekas.

Selleks peab ikka korralik tase olema,vähemalt 2200, ma kindlasti pole mingi ekspert vaid tavaline 1600 harrastaja , seega ei kõlba.

Kunagi tegi Jüri Randviir ka raadios simultaani põhiliselt lastele siis, ja need saatsid oma käigud postkaardiga ( kiviaeg ja tigupost ! ) . Olen ka ise 10-aastase poisikesena Randviiru vastu mänginud simultaanil meie koolis ja sain keretäie mingi 15-20 käiguga .

Since 1956 Jüri Randviir has given a large number of simultaneous exhibitions in which played approximately 2756 games (+2327 -131 =298).

Ma olin siis üks neist 2327-st
Huvitaval kombel polnudki väga pettunud, praegu teevad kaotused palju rohkem meelehärmi .
"stagna"
... Selleks peab ikka korralik tase olema,vähemalt 2200, ma kindlasti pole mingi ekspert vaid tavaline 1600 harrastaja , seega ei kõlba ...

Mille pealt Sa seda 1600 taset eeldad? Chess.com reitingust?

"Henno Viires"
"stagna"
... Selleks peab ikka korralik tase olema,vähemalt 2200, ma kindlasti pole mingi ekspert vaid tavaline 1600 harrastaja , seega ei kõlba ...

Mille pealt Sa seda 1600 taset eeldad? Chess.com reitingust?

harrastajatel FIDE reitingut ei ole, seega tuleb leppida Eesti enda reitinguga. EI tea, mis reitingut stagna mõtleb, aga eesti reiting 1600 on ikka väga nõrk. Ma pole eriti võimekas nuputõstja kunagi olnud, aga 2000 ligi on tase paar korda aastas toksides püsinud.
ei, mängides arvuti erinevate tasemete vastu . See on küll väga umbkaudne,kuid vähemalt arvuti ei tee sohki nagu lichessis ja chess.com-s need kasutajad teevad, kes väidavad,et on 1500.

Ma 1400 arvutit võidan üsna kindlalt , samas 1700 arvutile kipun kaotama, ainult vahel viigid ja mõni harv võit sekka , seega võib arvata,et kuskil 1550-1600 kandis see võib olla.

Kõige parem oleks muidugi FIDE reiting hankida üle laua mängus reaalsetel turniiridel, kus ei tehta rohkesti online sohki . Kui see covid jama mööda saab,siis võikski proovida. Selleks pole vaja muud kui astuda mõne maleklubi liikmeks ja Eestis oli covidi-eelselt lahtisi turniire küllaga ( ehk tuleb jälle ). Kui teatav arv partiisid on mängitud, siis saabki FIDE reitingu .

Online reitingud on puhas jamps, sa ei tea kunagi kelle vastu sa tegelikult mängid, mingi Fritz, või Komodo või Stockfish . Tipptasemel suurmeistrite mängus nad muidugi hoiduvad sohist ,sest nende karjäär ja sissetulek on ohus, kuid need nn . "1500-1600 " online mängijad teevad seda massiliselt .
stagna ei saa sa mingit FIDE reitingut Eesti turniiridelt, saad Eesti reitingu nagu eespool kirjutasin. FIDE reitingu jaoks peab olema siis piisav hulk selle reitinguga osalisi.