Kas keskmine Eesti väikeinvestor on rumal?

Diversifitseerimise teema all läks jutt liiga teemast kõrvale, niisiis tekitasin uue teema. Küsimus on endine - kas keskmine Eesti väikeinvestor on rumalam keskmisest lääne väikeinvestorist?

Eelmised kommentaarid sellel teemal -
Kliki siin

Kas me ei jookse nii küsides ummikusse?

Milliste kriteeriumite alusel sa kavatsed mõõta investorite tarkust-rumalust?

Ja kui me saame arutelu tagajärjel vastuse ,et investorid on rumalad, ilmselt hakkame neid siis õpetama.

Ja kui me saame arutelu tagajärjel tulemuse, et investorid ei ole rumalad, ega me siis oma tarkuste väljaütlemisest ei loobu ja küllab nad kuulavad meid viisakalt ära.

Ilmselt kehtib ka investorite puhul ühe Ruja laulu sõnad:

Inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka lollina.
Pidasin silmas suhtelist rumalust e. kas keskmine Eesti väikeinvestor on rumalam keskmisest lääne väikeinvestorist? Võib-olla rumalus on liiga intrigeeriv sõna, kas "väiksema teadmistepagasiga" sobib paremini? Uus teema sai loodud põhiliselt seetõttu, et diversiftseerimise teemast sai kõvasti kõrvale kaldutud.

beast,
näeb enda jaoks tohutut õppimisruumi, aga sureb ikka lollina

Kas kellelgi on käepärast andmeid palju oli P/E suhtarv Eesti põhilisematel aktsiatel 1997. a. septembri alguses?
to beast: Ilmselt on siis P/E suhtarv rumaluse möödupuuks. Mul pole andmeid, aga seda vöin suhteliselt kindlalt väita, et see oli (arvestades selle hetke prognoose) kindlasti madalam kui nasdaq-il praegu.

Kas sa nimetad eesti väikeinvestoriteks neid, kes 1997 aastal olid väikeinvestorid, vöi neid kes on praegu?
P/E suhe on seotud maa intressimääraga ühest küljest ja minu arvates mõõdab ta natuke ka investorite usaldust(rumalust?) aktsiaturu suhtes.
Toon teile mõnede maade aktiate keskmised P/E suhtarvud, mis on pärit Morgan Stanley Capital Intl.:

USA 31
Jaapan 47
UK 21
Saksamaa 30
Rootsi 33
to 9007: P/E pakkus lihtsalt huvi, mitte ei püüa rumalust väita. Aga praeguste väikeinvestorite kohta ei ole nii pessimistlik, neid ka suhteliselt vähe võrreldes '97 aastaga. Kuid siiski kostub ka praegusel hetkel üsna hirmuäratavaid kommentaare a la "Optiva tõuseb 100%".
to graafik: mina isiklikult ei arva et vaidluses peaks mingi ühene tulemus selguma. Ma olen suhteliselt kindel, et beast ei suuda mind ümber veenda ja mina ei suuda beast'i ümber veenda. Minu jaoks on see vaidlemine pigem meelelahutus. Aga kui LHV fooromites on reeglid, mis keelavad selle, siis ma enam ei tee.
No problems!

Foorumites on ainult üks reegel: Vaidlus peab käima teema ümber, mitte teise kasutaja isikuomaduste üle!
to graafik: ma saan aru, mis sa mötled, aga üks vöimalus sellest reeglist möödahiilimiseks oleks avada näiteks teema "Graafiku isikuomadused":)
to 9007: Nõus - konstruktiivne vaidlus on tõesti huvitav. Täpselt seni kuni lahmimiseks läheb.

to graafik: kuidas need riikide P/E-d leitud on? Lihtsalt kõikide aktsiate aritmeetiline keskmine P/E või seotud näiteks ka MarketCap-iga? Endiselt oleks huvitav lugeda neid andmeid '97 sügisese Eesti kohta.
P/E suhtarve saab erinevate perioodide kohta anda:
-viimane aruandeaasta
-jooksvad 12 kuud
-järgmise perioodi prognoos

97.aastal oli levinud kasumiprognoosi põhjaliste P/E suhtarvude kasutamine, mis näitasid normaalseid 10 kanti P/E suhteid. Jooksva 12 kuu P/E suhted olid aga 20 ringis või natuke üle.

Mis on rumalus? Ma pakuks, et keskmine eesti investor on vist suurema tõenäosusega kõrgharitud kui tema ameerika kolleeg aga tal puuduvad teadmised rahanduse vallas. Seega ma vastaks, et Eesti väikeinvestor pole rumal vaid õnnetu. Ja keegi ei õpeta neid ka eriti, ajakirjandus üritab olla pigem maailma kui Eesti tasemel.

Aga rahvas kui selline on loll. Seda juba aegade algusest ;-)
Kust tulevad andmed ameeriklaste finantshariduse kohta?
to 9007: Kas tõesti arvad, et keskmine Eesti investor on samaväärselt finantsalaselt haritud kui US investor (oluline ka kvaliteet)? Kogemused on kohalikel nagunii väiksemad.

Siiski see vaidlus kaldub natuke demagoogiasse, sest arvudega ei suuda ilmselt kumbki pool oma arvamust toetada. Kuid oma nägemust võib ikka jagada.
Küsimus on esitatud nii üldisel viisil, et sellele vastata saab ka ainult üldiselt e. on ja ei ole. Rumalust e. tuleks mõõta selle järgi kuipalju nn keskmine Eesti väikeinvestor on oma investeeringute pealt kaotanud, seda aga kindlaks teha on ju peaaegu võimatu. Sõna väikeinvestor peaks tähendama inimest kes on väikese summa raha paigutanud väärtpaberitesse lootusega saada kasumit, siis peaks tal olema ka aega ja kannatust see ära oodata, on ta ju investor, mitte spekulant.
OPT tõuseb kindlasti, selles pole kahtlust. Küsimus selles kas viitsitakse ära oodata.
Beast võiks küsida konkreetsemalt, siis ka konkreetsemaid opinions coming forth by viewers.
to Graafik: Ühe mõttevälgatusena võiks enne lahti defineerida, kes on väikeinvestor ja kes on keskmine ja suurinvestor? Seda just Eesti tingimustes, sest me räägime ju Eesti väikeinvestorist kes olevat olla rumal! Pakun esimese variandi: väikeinvestor ostis Optiva Panga aktsiaid, suurinvestor tegi call-optsiooni. Kas on teisi ettepanekuid?
Küsimus oli esitatud üsna valimatult (vahest isegi liiga intrigeerivalt), sooviga jätkata eelmise teema all olnud diskussiooni. Rumaluse all mõtlesin kaalumatut rahapaigutust, ilma sügavamalt investeeringusse süübimata. Küsimuse võiks ju ka formuleerida nii :"Kas Eesti väikeinvestorit on kerge õnge tõmmata?"

to indrek: väikeinvestorit defineeriksin ikka tehingu mahu järgi, samuti on see investor kelle jaoks investeerimine pole enamasti põhitegevus. Siiski ei näe ma põhjust miks väikeinvestor ei võiks olla spekulant?
Arvan , et kui omad millestki (TSE nimekiri) alla 10% oled väikeinvestor. Kui sul on juba üle 10% tekkivad juba sulle mitmed õigused ja võimalused oma õiguste eest seista. Samas muidugi ei saa kõike võtta üheselt. On väga suur vahe, kas omad HP-st 1% või KLM ist 10%.
Tundub, et on lihtsam jagada aktsiaspekulante siiski nagu profesionaalseteks ja nn "asjaarmastajateks". Või siis institutsionaalseteks ja mitte institutsionaalsteks, mis teeb vist sama välja?.
to beast: see on teine küsimus, millele ma vastust ei saanud: mis eristab investeerimist spekuleerimisest? Väikeinvestor võiks ju olla spekulant...need pole üksteist välistavad tingimused. Aga ikkagi - kust jookseb väike- ja suurinvestori vaheline piir?