Mina küll eesti inimese taibukuse suhtes nii optimistlik poleks. Julgeks pakkuda, et mõne aja möödudes kui börs jälle tõuseb, tulevad nad robinal börsile tagasi (ja nimelt kohalikule, mitte ei lähe ameerikasse) ja ilma mingi diversifitseerimiseta. 97 a tõenäoliselt siiski ei kordu, kuna nemad üksi ei ole võimelised mulli nii suureks ajama. Kui kusagil raha niisama jagatakse, siis eestlane sellest kaua eemal ei püsi. Ja huvitav oleks teada kui paljud eestlased kohaliku telekomi erastamisest kannustatutena läksid Leetu sama tegema?
Eestlased osalesid Telekomase kuldkalakese püüdmisel vist üsna aktiivselt, osad isegi finantsvõimenduse abil. Mitmed ilmselt võrdustasid Telekomast ka ETL-ga, vaevumata erinevusi märkama.
Mina ei arva, et eesti inimene kuidagi eriline on. Sellised massipsühhoosi ilmingud on igal pool maailmas k.a. ameerikas, ainult mulli löhkemine on rikkamates riikides veidi raskem. Juurde voolav raha ei saa nii lihtsalt otsa. Kui kuskil raha niisama jagatakse, ei ole ainult eestlane see kes seda meeleldi vastu vötab. Ma arvan et see on ratsionaalne käitumine ja iseloomustab pigem taibukat kui rumalat inimest.
Vaidlen vastu 9007, vähemalt '97 oli Eesti keskmine investor üsna rumal. Ja ap707 mõttest said natuke valesti aru - eestlane tõttab sinna kus ta kuuleb, et teised kõvasti teeninud on ja kui TALSE 100 punkti tõuseks, oleks jälle taksojuhid börsil ja Erkki Erilaid kirjutaks Postimehes, et TALSE on (mitte võib tõusta, vaid on) aasta lõpuks 1000 punkti.
Ma ei soovigi mingit hinnangut tarkusele vöi rumalusele anda, ma lihtsalt väidan et see "Eesti" igal pool (eesti keskmine investor, eestlane jne.) on täiesti ebaadekvaatne. Eestlane ei erine muu maailma investoritest mitte millegi poolest, pole ta targem ega rumalam.
Mulle tundub, et vöib olla on eesti turul hetkel tegutsejad keskmisest targemad, kuna rumal raha on pikaks ajaks eemale peletatud ja alles on jäänud tegutsejad, kes teavad mida teevad. Asjad vöivad aga muutuda (taksojuhtide stsenaarium). Keskmise inimese kohta ma küll mingit hinnangut anda ei saa.
Mulle tundub, et vöib olla on eesti turul hetkel tegutsejad keskmisest targemad, kuna rumal raha on pikaks ajaks eemale peletatud ja alles on jäänud tegutsejad, kes teavad mida teevad. Asjad vöivad aga muutuda (taksojuhtide stsenaarium). Keskmise inimese kohta ma küll mingit hinnangut anda ei saa.
Vaene Erkki Erilaid! Ega's tema siis ainuke polnud, minu mäletamise kohaselt küündisid TALSE ennustused lausa 6000 punktini. Kes nimelt ennustas, täpselt ei mäleta :-)
Olen nõus, et '97 oli eesti investor üsna rumal. Kuid samas leian, et ega ta '07 kindlasti oluliselt targem ei ole! Vihjasin pigem sellele, et praegu puuduvad sedavõrd ahvatlevad finantsvõimenduse võimalused, kui kolm aastat tagasi ning välisraha sissevool pole võrreldav. Seetõttu jääb ka analoogne krahh tulemata!
Teiseks on 97. aasta jätnud siiski päris paljudele templi mällu - igaveseks. Liiga valusad olid need kaotused - ja seda just taksojuhtidele, mitte proffidele. Ka neile, kes diversifitseerisid oma portfelli Maapanga, Forekspanga jms kvaliteetinstrumentide vahel.
Tegelikult olid ka siis diversifitseerimise võimalused olemas - erinevad deposiidid ja erineva tootlusega fondid s.h Hävitusfondi obligatsioonid. Aga see kõik oli kurtidele kõrvadele ning nõustun täiesti mõttega, et kuna keskmise väikeinvestori käitumine pole muutunud viimase 500 a jooksul, siis vaevalt, et ta seda ka järgmise 5 jooksul teeb!
Olen nõus, et '97 oli eesti investor üsna rumal. Kuid samas leian, et ega ta '07 kindlasti oluliselt targem ei ole! Vihjasin pigem sellele, et praegu puuduvad sedavõrd ahvatlevad finantsvõimenduse võimalused, kui kolm aastat tagasi ning välisraha sissevool pole võrreldav. Seetõttu jääb ka analoogne krahh tulemata!
Teiseks on 97. aasta jätnud siiski päris paljudele templi mällu - igaveseks. Liiga valusad olid need kaotused - ja seda just taksojuhtidele, mitte proffidele. Ka neile, kes diversifitseerisid oma portfelli Maapanga, Forekspanga jms kvaliteetinstrumentide vahel.
Tegelikult olid ka siis diversifitseerimise võimalused olemas - erinevad deposiidid ja erineva tootlusega fondid s.h Hävitusfondi obligatsioonid. Aga see kõik oli kurtidele kõrvadele ning nõustun täiesti mõttega, et kuna keskmise väikeinvestori käitumine pole muutunud viimase 500 a jooksul, siis vaevalt, et ta seda ka järgmise 5 jooksul teeb!
Minu matemaatika oli lihtne, et kui börsiindeks jõudis aastaga 100 punktilt(1996,suvi) 400-ni(1997,suvi),siis neljakordne kasv jätkub ja aasta pärast püüame kinni Nasdaqi (oli tookord 1600 p tasemel ja kahe aasta pärast püüame kinni Dow (oli 7700 p tasemel). Ma mõtlesin ennustusega näidata aktsiahindade tookordse tõusu absurdsust, aga kõik lugejad võtsid nalja ülimalt tõsiselt. Hansapank müüs isegi mingit Talse indeksi toodet koos ennustusega. Ka hiljem on mulle korduvalt meelde tuletatud fantastilist prognoosi.
Erkki Erilaid jäi ette seetõttu, et tema artiklid ei kannata kohati mingisugust kriitikat (pealkirjad a la "Suvel aktsiahinnad tõusevad" =bs.). Analüütikudki ei julge kohati selliseid avaldusi teha, mingi suvaline ajakirjanik ei tohiks seda ammugi teha.
Äripäev ennustas üsna tõsiselt ÄP indeksile '97 lõpuks 1600 pt. ja '98 lõpuks 2500 pt. Täna ÄP indeks 397,62 pt.
Artikkeli ise - a href="http://www.mbp.ee/cgi-bin/disp?1997/09/16-ajuht">kliki siin.<
Äripäev ennustas üsna tõsiselt ÄP indeksile '97 lõpuks 1600 pt. ja '98 lõpuks 2500 pt. Täna ÄP indeks 397,62 pt.
Artikkeli ise - a href="http://www.mbp.ee/cgi-bin/disp?1997/09/16-ajuht">kliki siin.<
To Graafik: Ju jäid siis naljamärgid panemata ;)
Lugesin ka seda kunagi, ja kui hea pärl on see mul siiamaani meeles. Sellest moraal, kui teed nalja, siis tee nii, et kõik (ka HP) aru saaksid, muidu jääbki sulle fanaatiku märk külge.
Lugesin ka seda kunagi, ja kui hea pärl on see mul siiamaani meeles. Sellest moraal, kui teed nalja, siis tee nii, et kõik (ka HP) aru saaksid, muidu jääbki sulle fanaatiku märk külge.
Ka äripäev jättis tollal ajal oma "kindlate" väidetega tagantjärele vaadates rumala mulje. Muidugi, eks me kõik ole tagantjärele targad aga siiski:
"Äripäev ennustab, et lähiajal Eesti pankade arv märgatavalt ei muutu ja aasta pärast on neid endiselt kümmekond. Praegune majanduslik areng tõotab piisavalt kasumit kõigile, kes kliente hoida suudavad."
ÄP 11. aug. 97
22. augustil kirjutas Äripäev:
"Nimekad majandusanalüütikud diagnoosivad eestlaste haigestumist ostupalavikku ja hoiatavad, et kui midagi ette ei võeta, lendab meie pöörase kiiruse tiibadesse saanud majandusareng ühel heal päeval uperkuuti.
Äripäeva arvates pole aga suuremaks muretsemiseks põhjust... Inimesed muretsevad elementaarseid asju: eluase, auto, külmik, pesumasin..."
jnejnejne.
"Äripäev ennustab, et lähiajal Eesti pankade arv märgatavalt ei muutu ja aasta pärast on neid endiselt kümmekond. Praegune majanduslik areng tõotab piisavalt kasumit kõigile, kes kliente hoida suudavad."
ÄP 11. aug. 97
22. augustil kirjutas Äripäev:
"Nimekad majandusanalüütikud diagnoosivad eestlaste haigestumist ostupalavikku ja hoiatavad, et kui midagi ette ei võeta, lendab meie pöörase kiiruse tiibadesse saanud majandusareng ühel heal päeval uperkuuti.
Äripäeva arvates pole aga suuremaks muretsemiseks põhjust... Inimesed muretsevad elementaarseid asju: eluase, auto, külmik, pesumasin..."
jnejnejne.
ÄP artikli link üleval ei saanud ilusasti -
Kliki siin
Kliki siin
Parim saab ju olla ainult üks asi.
Investeeringutest pole parimad kindlasti mitte ei aktsiad ega ka kinnisvara või kunst vaid sinu enda TERVIS.
Investeeringutest pole parimad kindlasti mitte ei aktsiad ega ka kinnisvara või kunst vaid sinu enda TERVIS.
Läheb küll põhiteemast kõrvale, aga:
Mind paneb alati imestama ja häirib, kui keegi kirjutab eestlaste erilisest lollusest, vargakalduvustest(oli selline pealkiri ühes lehes hiljuti ), kadedusest vms, ehk Eestist kui banaanivabariigist.
Majandus ja börs hakkavad uuesti kasvama ja ükskord, kui areng jõuab küpsesse faasi, järgneb langus. See ei tähenda, et protsessis osalejad tervikuna lollid oleks.
Seetõttu pooldan antud küsimuses pigem 9007 seisukohti.
Vähem rahvusmasohhistliku enesenüpeldamist!
Pitsat,
eestlane,
üsna tark
Mind paneb alati imestama ja häirib, kui keegi kirjutab eestlaste erilisest lollusest, vargakalduvustest(oli selline pealkiri ühes lehes hiljuti ), kadedusest vms, ehk Eestist kui banaanivabariigist.
Majandus ja börs hakkavad uuesti kasvama ja ükskord, kui areng jõuab küpsesse faasi, järgneb langus. See ei tähenda, et protsessis osalejad tervikuna lollid oleks.
Seetõttu pooldan antud küsimuses pigem 9007 seisukohti.
Vähem rahvusmasohhistliku enesenüpeldamist!
Pitsat,
eestlane,
üsna tark
Tänan, pitsat, toetuse eest.
Ükskord vöiks töesti sellest veneaegsest suhtumisest üle saada, et kui tegemist on läänest tulnud välismaalasega (hetkel eriti ameeriklasega), siis on tegemist alati targa, rikka ja ülla tegelasega kelle ees peab lömitama. Rahvus pole oluline.
Ükskord vöiks töesti sellest veneaegsest suhtumisest üle saada, et kui tegemist on läänest tulnud välismaalasega (hetkel eriti ameeriklasega), siis on tegemist alati targa, rikka ja ülla tegelasega kelle ees peab lömitama. Rahvus pole oluline.
to pitsat & 9007: Natuke tuleks tausta ka vaadata. Kui näit. US-s on vanemad tegijad juba paarkümmend aastat börsil mänginud, siis Eestis ?? Ei kummarda "läänest tulnud välismaalast", kuid kogemused maksavad üsna palju. Teistes valdkondades (näit. viiskude valmistamine, turvavööde tootmine), ei pea eestlast keskmisest lollimaks. Vaadakem tausta, härrased.
to beast: See ongi see suhtumine, mis häirib. Loomulikult on ameerikas tarku ja kogenud tegelasi, aga üldistad selle ju köigi peaele ja räägid keskmistest eestlastest jne. Keskmine turul spekuleerijate ja investeerijate vanuseline ja seega kogemuste struktuur ei erine USA-s oluliselt Eestist.
See tausta vaatamine sinu puhul sarnaneb sellisele lähenemisele, et näed telekast mingit ameerika filmi ja järeldad sellest, et USA-s on köik naised ilusad.
See tausta vaatamine sinu puhul sarnaneb sellisele lähenemisele, et näed telekast mingit ameerika filmi ja järeldad sellest, et USA-s on köik naised ilusad.
to 9007: Aaargh, kuidas Sa saad väita, et Eesti ja US investorite kogemuste struktuur on sama kui Eestis stock market alates aastast '96 tegutseb? Eeldan, et keegi enne seda oluliselt välisturgudel ei tegutsenud ka.
Väidan, et kui NASDAQ praegu kolinal alla tuleks, siis keskmine US investor kaotaks vähem kui keskmine eesti investor '97.
Väidan, et kui NASDAQ praegu kolinal alla tuleks, siis keskmine US investor kaotaks vähem kui keskmine eesti investor '97.
Eestlase sõimamine toob päris toreda vastukaja. Mis on väga hea, mulle ka tegelikult Eestis meeldib. Ja klisheed ei meeldi. Aga beast on päris hästi aru saanud, mida ma mõtlen - tänu kommunismile ei oma keskmine (jee!) eestlane õiget arusaamist, mis on raha ja mis temaga teha saab. Ja mis on aktsia. Ja mis on pank. Jne. Lisaks usub eestlane ajakirjandust. Mis teeb igasuguse hype'i abil tema rahakoti tühjendamise suhteliselt lihtsaks.
Ja mis puudutab minu juttu, siis a) see on isiklik arvamus b) keskmine tähendabki seda, et teda tegelikult kusagil ei kohta.
Ja mis puudutab minu juttu, siis a) see on isiklik arvamus b) keskmine tähendabki seda, et teda tegelikult kusagil ei kohta.
vöib olla on sul, ap707, öigus, et keskmine ameeriklane, sakslane, soomlane jne. ei usu ajakirjandust ja teab täpselt mida rahaga teha. Keskmist sa ei tunne, aga on sul mingi pöhjendus miks peaks näiteks 26 aastane sakslane neid asju paremini valdama kui 26 aastane eestlane?
to beast: ilmselt on sul öigus. Mina vöin jälle väita, et 20-ndate börsikrahhi ajal kaotas keskmine ameeriklane rohkem kui 97. aastal keskmine eestlane, vöi kui NASDAQ kolinal alla tuleks ja TALSE kolinal alla tuleks, kaotaks keskmine eestlane vähem.
to beast: ilmselt on sul öigus. Mina vöin jälle väita, et 20-ndate börsikrahhi ajal kaotas keskmine ameeriklane rohkem kui 97. aastal keskmine eestlane, vöi kui NASDAQ kolinal alla tuleks ja TALSE kolinal alla tuleks, kaotaks keskmine eestlane vähem.
Nõus ap707. Aga kuna me siin teemast üsna kõrvale oleme kaldunud, siis tekitasin uue teema -Kliki siin