Jääb mulje, et tegemist on ametliku scammiga. Nimetus "Kliimaministreerium" on juba absurdne nagu nende palgadki. Tuleb rahul olla, eks targemad tea, et nii on vaja.
pisut segaduses, mis ühik selle 17 327-ga seotud on ?
Eesti Vabariigis on töötasu / pensioni ikka arvestatud kroone / eurosid kuus. Meil pole Ameerika kommet, kus arvestatakse töötasu dollareid aastas. võrdluseks Riigikogu ametlikult leheküljelt tekst :
Indekseeritud kõrgeim palgamäär on 8318 ja 19 senti. Korrutades selle vastava koefitsiendiga, saame Riigikogu liikme palga, mis on 5406 eurot ja 82 senti.
Ka seal pole toodud välja ühikut, kuid see peaks siis olema nii iseenesestmõistetav, et räägitakse palgast eurosid kuus Kas nüüd on ametnikunahad leiutanud siis uue töötasu näitaja eurosid kvartalis ?
Ka siis tuleb lihtinimese jaoks ümber arvestatuna ülikõva number 5775 eurot kuus. Kuid juba see, et taolist asja esitatakse riigiasutuse poolt niisugusel kirjaoskamatul ja segadust tekitaval kombel, ütleb selle asutuse kohta kõik.
Ka seal pole toodud välja ühikut, kuid see peaks siis olema nii iseenesestmõistetav, et räägitakse palgast eurosid kuus Kas nüüd on ametnikunahad leiutanud siis uue töötasu näitaja eurosid kvartalis ?
Keskmine töötasu kvartalis tähendab ikka kvartalis makstud kuiste töötasude keskmist. Aga see palganumbrianomaalia juba seletati paar päeva tagasi päevakaja teemas lahti.
ma pean kahjuks selgitust kordama ...
1. Andmeid ei esita eksitavalt mitte riigiasutus (Kliimaministeerium), vaid eraisikutele kuuluv infoportaal;
2. Maksude tasumise andmetest on näha, et Kliimaministeerium tasub tööjõumakse ka oma haldusala asutuste eest - vt. näiteks Transpordiamet, Keskkonnaamet jt., milliste tasutud tööjõumaksud on 0 eurot, aga töötajaid suurel hulgal.
3. Tegelik töötajate arv, millest peaks lähtuma keskmise palga arvutamisel on Kliimaministeerumi puhul seega 2081, mitte 310. Millest tulenevalt ka keskmine kuupalk on ca 2580 eurot, mitte 17327 eurot.
Ja ikkagi, kas oli siis raske ministeeriumil seda eksitavat infot õigeks ajada ?
Kui mingi eraisikutele kuuluv infoportaal kuulutaks, et mina olen pedofiil, kes vägistab koolipargis lapsi, ma annaks nad raisad kohtusse ja nõuaks välja iga viimase kui sendi, mille nad seesuguse laimuga on teeninud. Ja loomulikult kohustaks neid avaldama ka õienduse, et esitatud info oli vale
Palganumbri enda suurus polegi oluline, kuna me ei tea selle arvutamise metoodikat, oluline on tõusu %, mis on murettekitav ehk röögatu. Kui kliimaministeeriumis vähegi kliima ja korras rahanduse peale mõeldaks, siis oleks see protsent negatiivne.
Keskmise palga tõus oleks igati OK kui selle eest oleks tõhusalt tehtud õigeid asju. Või noh, õigeid asju. Või noh, tõhusalt. Või noh midagi tehtud...
Kliimaministeerium aga sai eelmisel aastal hakkama eeskätt sellega, et suutis kangelaslikult vastu panna diversantide vandenõule eelarve puudujäägi ja kinnisvarakriisi tingimustes mitte hakata ehitama uut 53 m eurost büroohoonet.
Ahsoo, ja muidugi sellise ministeeriumijuraka kokkupanek iseenesest, kus ministril pole enam isegi teoreetilist poliitilist vastutust ega ka mingit sisulist võimu (kuna keegi kurat ei oma enam ülevaadet kogu valitsemisalast), on muidugi teine ametnike seljavõit eelmisest aastast. Hea töö tõesti.
Huvitav kas selline indekseerimine leiaks Eestis laiemat poolehoidu (õigemini väiksemat vastuseisu) , kui kõrgemate riigiametnike ja õpetajate ja arstide ja politseinike jne palgad ei oleks seotud mitte keskmise palga muutusega (=tõusuga) vaid hoopis majanduskasvu muutusega ehk üldise heaolu kahanemise puhul vähendataks ka nende sissetulekut heaolu ja kui majandus õitseb, siis läheks ka neil paremini?
ei see ei lenda kohe mitte. Ja milles need õpetajad ning arstid süüdi on kui Kaja valitsemise all on meil juba kaheksa kvartalit järjest majanduslangust ?
Võiks muidugi öelda, et ise te valisite Refi, nüüd helpige seda suppi, mida ta keedab . Kuid ideaalis peaks Eesti olema ikka inimsõbralik riik. Mis tähendab seda, et see tavakodanik / valija võib eksida ja talle ei lüüa selle eksituse karistuseks kohe nuga selga.
"Karum6mm" ...ma natuke imestan, et investeerimisfoorumis see väike äksident 17k EURiga nii hästi lendas. Suurusjärgu osas võiks nagu ikka orienteeruda...
Pigem peaks lendama see, et Kliimaministeeriumi haldusalas on palgal üle 2000 (kaks tuhat) ametniku kokku aastapalgaga pea 65 mil eurot.
Natuke ebaõiglane on panna inimese sissetulek sõltuma protsessidest, mida ta üldse mitte, või äärmiselt vähe, kaudselt mõjutada saab. Piirangute teooria. Tubli treial võib ju 100 asemel 150 "jublakat" ka valmis vuhtida, aga kui marketing seda ikka maha müüa ei suuda, siis... ??!
Maailm ongi ebaõiglane. Ka bolševike võimuletuleku vastu ei suutnud suur osa inimesi midagi teha, aga elatustaseme või lausa elu kaotasid sellegipoolest.
Ma olen nõus, et maailm ongi üldiselt ja valdavalt äärmiselt ebaõiglane. Aga kas meil on vaja nüüd NII äraspidise meetodiga seda "ebaõiglust" juurde toota. Pealegi, iga muudatuse juurde peaks kuuluma ka analüüs. MIKS me seda muudatust teeme ja MIDA me sellega loodame saavutada. Antud juhul jääb täiesti arusaamatuks, misse oodatav positiivne tulem ka olema peaks?
Õpetajaid võiks pigem motiveerida sellega, et nende palk (positiivse poole pealt) siduda positiivse tagasisidega - mitu nende õpilast lõpetas gümnaasiumi +EUR, mitu läks ülikooli bakasse (aineõpetajad!!!) nende antavale erialale ++EUR, mitu läks edasi magistrisse +++EUR, mitu läks doktorantuuri... Muidgi, see oleks Pika Vinnaga Protsess... täna teed tööd, preemiat saad 10-15 aasta pärast näha.
"Karum6mm" ...ma natuke imestan, et investeerimisfoorumis see väike äksident 17k EURiga nii hästi lendas. Suurusjärgu osas võiks nagu ikka orienteeruda...
Pigem peaks lendama see, et Kliimaministeeriumi haldusalas on palgal üle 2000 (kaks tuhat) ametniku kokku aastapalgaga pea 65 mil eurot.
Olen väikses seltskonnas vastaval teemal kerge skepsisega esinenud. Oleksin peaaegu ministeeriumi töötajalt joogi näkku saanud, sest neil olevat nii palju tööd ja ma ei kujutavat ettegi ning kõik need asjad Euroopast.
Palga osa ei oska kommenteerida, aga 2000 ei tundu isegi üldse palju, arvestades, et kliimaministeeriumi alla kuulub nii Transpordiamet kui ka Keskkonnaamet