IT-valdkonda sisenemine

Tere!

Plaanin teha karjäärimuudatust ning siseneda IT- Valdkonda.

Ise mõtlen, et äkki tarkvaratestijana ja siis projektijuhiks vms

Mis on soovitused? Mis on head koolitused, mille läbimine avab uksed IT-maailma

Tänud ette

Algandmeid on vähe, et ehk siis teadmata on mis materjalist on toorik millest hakatakse värsket itimeest voolima, aga arvatavasti Taltechi või Tartu Ülikooli bakalaurusega võiks uksi avada küll. Kui soovid neid uksi suurema hooga avada, siis magister või doktor.

Mingi paarikuise-pooleaastase koolituse tulemusel saadud tunnistusega on võimalik, et saadetakse avatud ust väljapoolt uuesti kinni panema.

Olen olnud pikalt hanke ja ostuvaldkonnas. Magristrikraad logistikas (tarneahela juhtimises).Vanust omajagu, 42.
Inglise keel peab sorav olema.
Olen ise näinud häid kandidaate, kes tulid Vali IT programmist: https://vali-it.ee/

Jah, ei ole küll baka ega magister, kuid sellega saab jala ukse vahele küll ja juunior-arendajaks, kes hea õppimisvõime ja -huviga jõuab 1-2 aastaga mid-level tasemele. Peaasi, et huvi on. Hobiprojekti võib juba kohe täna kirjutama hakata. Ka ChatGPT või Copilot otse IDE's aitab kiiremini uusi kontseptsioone õppida.
Arendajal peab olema eriline peakuju (ma ei oska seda paremini kirjeldada aga head arendajad on erilised inimesed). Võimalus, et 42selt sa endal sellise peakuju avastad, on pigem väike.
Testija peab suutma väga süstemaatiliselt protsesse läbida, punktuaalsus, võime näha seoseid esiti seosetute asjade vahel.
PM/analüütik on neist kindlasti kõige "pehmem" - pead suutma inimestega suhelda (nii äripoole "homseks müüsin sellise lahenduse, olgu olla" kui ka arendajatega, kes võivad sulle tund aega seletada äripoole ülesande utoopilisust), protsesse jälgida ja luua. Logistikuga tõenäoliselt kõige enam ühist.
Kõigis ametites on keskmisest kõvem loogika plussiks.
Olen kunagi sarnase erialase kannapöörde läbi teinud ning selle põhjal kinnitan kasutaja 2korda2 juttu.
Soovitan otsida kohti kus varasem kogemus logistikas saaks uut eriala täiendada. Tundub, et protsessid ja nende juhtimine võib olla märksõnaks. Tasuks vaadata esmalt analüütiku ning sealt edasi tootejuhi (PO) positsioonile, sealt edasi PM jne. Võid ka ebamääraseks IT-projektijuhiks hakata, kuid siis on risk maanduda mingis ettevõttes kus kogu IT-osakonna moodustabki üks "projektijuht" kes peab ise kõike tegema (ning lõpuks korralikult tehtud ega õpitud ei saa midagi). Suurtes ettevõtetes on projektijuhtide olukord ehk parem.
Ma ei kujuta ette, et eelmainitud karjäärivertikaalis on olemas koolitusi mille läbimine avaks uksi. Mõni annab võimaluse saada varvas uksevahele, et end siis tõestama hakata, kuid pigem on küsimus reaalsetes teadmistes (kasvõi teoreetilistes) - kas oskad oma varasemat kogemust seostada uute teadmistega uues valdkonnas.
Mina ei kujuta ette, kuidas analüütik saab oma tööd teha, ilma ise valdkonda intiimselt tundmata. Kasu sellisest analüütikust ei oleks kuigivõrd suurem sekretäri palkamisest.
Karjääripööraja peab arvestama, et ta konkureerib noortega - kes õpivad väga palju kiiremini ja kelle palgatase on madalam kui sa praegu tõenäoliselt harjunud oled.
Ainult eelneva elu kogemuse edukas ära kasutamine aitab sul enamvähem võrdväärselt konkureerida.
Hetkel sain näiteks kood/jõhvi selection sprindile. Või no avaldus vaadatakse läbi. Loodame, et minusugust vana pässi ikka kutsutakse :) Mis see kood/Jõhvist üldse arvata?
Kaur ja 2korda2 panevad täppi. Kuigi täna on võlusõnad "pilv" ja "DevOps" ei ole igasugune äri IT ka üldse mitte paha.
Tegelikult on just ÄRI ITs päris palju inimesi puudu. Pädevaid inimesi, kes suudaks use-case ja user-story üles joonistada, saaks UML diagrammidest aru, oskaks paigaldusdiagramme joonistada... ja kes üleüldiselt suudaks vastata küsimustele:
1. Mida saaks (äri)protsessis paremaks (kasumlikumaks) teha ja
2. missugune IT lahendus võiks sobida (NB! ei pea teadma "kuidas")

Ega neid inimesi ei olegi nii "jalaga segada" kui arvatakse. Noored, kes on ainult äri IT-d ja analüüsi õppinud ei oma tihtilugu piisavalt kogemust tehnilises pooles (mis kõik võib valesti minna) ja tehnilise poole pealt liiguvad inimesed sinna üsna vastumeelselt.
Endal sarnane plaan käsil. Kriitika on teretulnud. Taustaks:

8 aastat spordiennustuses maailma suurimates kontorites: tõenäosusteooria ja turu liikumine, alghindade loomine ja välja kujunemine.

Pusinud omal käel HTML ja CSS freecodecampis. Paar udemy kursust olen lisaks võtnud, kaasa arvatud Javascript. Plaanis teha Programmeerimise mikrokraad Tartus/Taltechis. Oman paari tuttavat seenior arendajat, kellelt saab mentorlust. Ise jooksvalt vaeva näha.

Hetkel olen 6 kuud tegelenud ise õpingutega. Soovin 1-2 aasta jooksul (realistlik ootus) tarkvara arendajana (vanust praegu 34), esialgu pigem front endis.

@2korda2 - Mida see eriline peakuju siis endast ette kujutab ? Kas Tammsaare "Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus ei kehtigi" tarkvara arenduses.
Õpingute ajal ürita juba aru saada kuidas sinu õpitavat võimalik reaalelus kasutada - samaaegselt hakka õpitut praktikas kasvõi hobikorras rakendama. Kõige tähtsam ehk isegi on see, et sa oled valmis eraelulisteks ohverdusteks - kuidas lõigata välja endale vaba aeg kus kõike seda asuda rakendama ja arvesta, et sa pead seda leidma oma lähedaste arvelt. Su noored konkurendid teevad sama aga neil puudub pere.

Aitab võrgustiku loomine.
"poliitikavaatleja"
.... @2korda2 - Mida see eriline peakuju siis endast ette kujutab ? Kas Tammsaare "Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus ei kehtigi" tarkvara arenduses.

IT arenduses kipub pahatihti olema vastupidi - alguses on armastus, aga kui teed tööd ja näed vaeva, siis kaob see armastus ära ja asendub tülpimusega. Viimane ei sõltu isegi peakujust.
"poliitikavaatleja"

@2korda2 - Mida see eriline peakuju siis endast ette kujutab ? Kas Tammsaare "Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus ei kehtigi" tarkvara arenduses.

Kaua sa seda kraavi kaevad? Hea arendaja kaevab kraavi nädalaga, vajadusel soovitab üldse koppa. Halb teeb seda kraavi pool aastat ja siis ka vajub tagumine ots kraavist juba kinni...
Lai silmaring, teadmised eri tehnoloogiatest, nende kasutusvõimalustest tulevad alati väga kasuks.
Samuti tuleb kasuks, või lausa eeldus on, ettekujutlusvõime, näha loodavat süsteemi detailideni oma peas juba enne töö alustamist.
See on minu kogemus...
"Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb armastus"
"Sina oled seda teind ja minu ema tegi ka, ega ta siis muidu nii vara ei surnud. Aga armastust ei tulnud"
Jensen Huang says kids shouldn't learn to code — they should leave it up to AI.
https://www.tomshardware.com/tech-industry/artificial-intelligence/jensen-huang-advises-against-learning-to-code-leave-it-up-to-ai
Sekundeerin siinkohal Offf-i poolt öeldule.
Tänapäeva IT on kohutavalt lai ala ning 40-se vanusega lihtsalt junior-arendjaks hakata ei pruugi olla parim võimalik valik.
Vaatamata sellele, et koodi kirjutamine on endiselt vajalik oskus ning selle AI kätte jätmine on võimalik ainult mingite triviaalsete veebi frontendide kontekstis. Kõik, mis vähegi keerukam, vajab ikkagi humanoidi poolset ülevaatamist :)

Soovitaks teemaalgatajal kiigata äriprotsesside modelleerimise ning seega pigem sinna analüütiku-projektijuhi rolli poole. Ning soovitavalt valdkonnas mida ise tunneb, s.t. logistika.
"ussu"
Olen olnud pikalt hanke ja ostuvaldkonnas. Magristrikraad logistikas (tarneahela juhtimises).Vanust omajagu, 42.

Sinu teadmised logistikast võivad kulda väärt olla. Otsi logistika tarkvara tootvaid firmasid ning proovile jutule saada. "Ma ei tea ITst midagi aga tundub põnev" on päris okei motivatsioonikiri.

Tarkvaraarendaja ametist soovitaks veidi eemal hoida, kuna seal võtab päris omajagu aega, et heaks saada (10 000h reegel) ja keskpäraseid kooditreialitel on hetkel raske.
Oskust ärist ja protsessidest aru saada, inimsuhetest läbi närida ning mingi parem lahendus välja pakkuda on turul nõutud oskus.

Samas olen kohanud piisavalt 40+ ümberõppinud nooremprogrammeerijaid, kes polnudki lootusetud aga siiski your mileage may vary.

"poliitikavaatleja"

Ei, lihtsalt suure punnitamisega midagi ei tule. Kiiks peab olema.
Diplom ise ei anna üldse midagi - Enne peab kiiks olema. Kui siis haridus otsa tuleb, siis on lootust saada inimene, kes murrab ka suuri asju efektiivselt.
Samas olen näinud ka keskharidusega arendajat, kellel keskmisest purakama probleemi lahendamisel läksid silmad põlema, küttis terve öö läbi ja hommikul minu kontorisse jõudes oli suu kõrvuni - õhtul 30minutit võtnud protsess oli ära optimeeritud ~15 sekundi peale.