Ma võin veidi seletada seda "erilist peakuju". Arvutid on Väga Juhmid Elukad. Väga. Nendega saab suhelda ainult formaliseeritud keeles, andes ette täht-tähelise juhtnöörid. Ja siis teeb ta täpselt seda mida kästi, mida seda mida sooviti. Formaliseerimise metoodikaid on mitmeid -- OOP on neist kõige levinum ja arvatakse kõige rohkem "inimese peakujuga" sobivat. Arvatakse. Abstraktsiooni on ka OOPis päris palju. Mõne inimese peakujuga sobib paremini klassikaline imperatiivne lähenemine. Ja mõne väga erilise peakujuga kodaniku jaoks on parem funktsionaalne lähenemine. Moodsatest paradigmadest on veel deklaratiivne lähenemine popp. LIHTSAMAKS ei tee see elu mitte mingil määral. Analoogia põhjal seletades:
Kui sa tahad, et laps toa ära koristaks:
vanakooli imperatiivne - detailne juhend "võta hari, tee edasi-tagasi liigutusi sel ja sel pindalal... yadda-yadda". Harja pead eelnevalt defineerima.
imperatiivne - harja jaoks on olemas valmis teek, detailne juhend "võta hari, tee edasi-tagasi liigutusi sel ja sel pindalal...
deklaratiivne - hari, tolm ja põrand sind ei huvita, aga sa pead ülima detailsuse ja põhjalikkusega kirjeldama, MILLIST puhast tuba sa näha tahad (jah, ka voodi alt tuleb tolm ära pühkida, jah, laua tagant ka, ja kapi alt)
Fakt: Hea Arendaja on 10 korda produktiivsem kui keskpärane.
VÄGA kasuks tuleb formaalsete distsipliinide nt. erinevad matemaatikad tundmine. Tugevasti kasuks tuleb teadmine, kuidas arvuti tegelikult arvutab ja kuidas andmeid säilitab ja kuidas võrk töötab.
"Offf"
Ma võin veidi seletada seda "erilist peakuju". Arvutid on Väga Juhmid Elukad. Väga. Nendega saab suhelda ainult formaliseeritud keeles, andes ette täht-tähelise juhtnöörid. Ja siis teeb ta täpselt seda mida kästi, mida seda mida sooviti.
Veidi OT, aga ma ütleks, et see printsiip "arvutid on juhmid" laieneb VEEL ka AI peale. Ehk siis AI loob illusiooni kasutajale nagu ta oleks väga tark, justkui nagu mustkunstnik, kes tõmbab jänese kübarast välja, tegelt see oli hõlma all.
Just see ongi oluline oskus - aru saada või eristada, mida mingi tehnoloogia teha suudab ja KUIDAS ta seda teeb. Kui see "eriline peakuju" olemas on, suuresti tahtmine aru saada, KUIDAS miski toimib ja MIKS ta nii toimib, siis on juba pool võitu. Ülejäänu võib olla see töö ja armastus :)
Olles ise pikka aega AI-sektoris tegev olnud, võin väita, et põhjus miks Eesti muust maailmast nii maha on jäänud ongi selles, et Eestis on levinud suhtumine: AI on juhm kast ja teeb ainult seda mida koodiloojad tal teha käsivad.
Minu jaoks ei ole arvuti/AI kunagi juhm kast olnud, vaid ressurss millega andmeid töödelda ja see on AI-tööstuses täiesti valitsev mõtteviis, kui vaadata kasvõi seda, kuidas suurfirmad omale Nvidia GPUsid kokku kuhjavad.
Minu jaoks ei ole arvuti/AI kunagi juhm kast olnud, vaid ressurss millega andmeid töödelda ja see on AI-tööstuses täiesti valitsev mõtteviis, kui vaadata kasvõi seda, kuidas suurfirmad omale Nvidia GPUsid kokku kuhjavad.
"decibel"
Olles ise pikka aega AI-sektoris tegev olnud, võin väita, et põhjus miks Eesti muust maailmast nii maha on jäänud ongi selles, et Eestis on levinud suhtumine: AI on juhm kast ja teeb ainult seda mida koodiloojad tal teha käsivad.
Arendajad lihtsalt ei talu sellist tehnoloogiat, mis tõmbab jäneseid õhust välja, ei tea kuidas ja vahetevahel valetab, ei tea millal. See ongi andmeteadlaste pärusmaa.
olles teemaalgatajaga samas vanuses ning IT-st sama kaugel, nagu maa kuust, siis loomulikult on kõik võimalik ning inimesed on erinevad, aga mina küll ei usu, et selles vallas saaks kuidagi lühikese ajaga järje peale. Lisaks sellises vanuses olla kuskil kontoris mingi praktikant-jooksupoiss on ka päris rõve perspektiiv. Suvepäevadel vaevalt, et mõni büroojuht-sekretär selles vanuses õpipoisile kätte annab, pigem ikka osakonnajuhatajale-direktorile... Ehk siis minu soovitus, mine osta omale kolm rekkat, pane ukrainlased rooli ja ise tee logistikat, kontaktid on sul olemas ja jalgratast leiutama ei pea. Rikkaks ei saa, aga sinu ja kolm ukrainlast toidab ära.
Ahjaa - tarkvaratestija perspektiiv kui eraldi ametina pole ehk ka kõige jätkusuutlikum . Mitte et ta oleks kuidagi kaduv amet aga ma tahaks arvata, et ta nö tiimi koosseisust on välja arvamisel ning liigub nö platformi pakkumise alla või siis nö eraldi alana eraldi firmades. Muud ehk midagi ei olegi kui see, et vajadus kas siis väheneb/kitseneb .
Nende Suurte Kontekstitundlike Iseõppivate Keelemudelitega on see häda, et kuna neurovõrk treenib ennast ISE, siis keegi ei tea, mis seosed tal lõpuks tekivad. AI ISE ei oska ka seletada, miks ta jõudis just sellisele või teistsugusele järeldusele. Andmekvaliteet on veel omaette teema. Kui ikka piisavalt palju on 2+2=5 algmaterjali, siis 2+2=5 tulemuse me AI käest ka saame. Paras "musta kasti" probleem. Me umbkaudu teame äärmusi. Aga mis juhtub siis kui meil on 9 väidet "2+2=5" ja 8 "2+2=4" aga autoriteetsematest allikatest, siis me ei tea. Kuna AI seab neid kaalusid ja kriteeriume ka "ise". Ja muidugi, kui me kõik täpselt ette anname... siis pole tegemist enam AI-ga vaid tavalise imperatiivse algoritmiga.
Ma avaldan saladuse, mida mitte keegi ei tea. IT-s on palju haipi. Teoorias ongi kõik huvitav, aga kui sa päriselt tööle lähed, siis need projektid, millega sa tegelema hakkad, on ulmeigavad. Nagu ka Taavi Kotka kuskil intervjuus mainis, et IT on oma olemuselt väga igav. Ja need paarsada või paartuhat lisaeurot, mida sa vbl lisa teenid, ei vii sind rahaliselt ka oluliselt kaugemale. Tegeled nt järgmised viis aastat enese koolitamise ja vbl ka uuel kohal töötamisega ja selleks ajaks oled ka sellest nn uuest asjast samamoodi tüdinenud.
IT ja "igav"??? Well, kui sa satud mingisse progemisfarmi, kus retsepti "99 keskpärast koodineegrit ja üks nuudiga Projektijuht" retsepti järgi halba enterparishaisulist jaavaputru keedetakse, siis jah. Siis on küll masendav. Enamiku ärirakenduste arhitektuur enamasti ei pane ka silma särama. Aga ripub ikka inimesest ka ära. Ma olen näinud päris nutikaid häkke, mis "WOW" efekti tekitavad ka päris surmigavates ärimerekoletistes.
Aga jah, selle jaoks peab olema "eriline peakuju" et nautida seda kuidas endless loopi seest buffer overflowga välja tullakse JMP aadressi "üleujutuse jäägiga" või vaadata kuidas "quine" või "uroboros" on kirjutatud või avastada, et try-catch blokis on catch alla tehtud "operator override" ja sinna sisse mingi "loogika" sokutatud, või...
Tõsi küll, normaaloludes sellised vigurid ei peaks produktsiooni jõudma :)
YTs oli juhtumisi just täitsa hea seletus "peakuju" kohta
Aga jah, selle jaoks peab olema "eriline peakuju" et nautida seda kuidas endless loopi seest buffer overflowga välja tullakse JMP aadressi "üleujutuse jäägiga" või vaadata kuidas "quine" või "uroboros" on kirjutatud või avastada, et try-catch blokis on catch alla tehtud "operator override" ja sinna sisse mingi "loogika" sokutatud, või...
Ära sisene, see on psüühikale väga laastav ala. Osta parem truck.
"DEportivo"
Ahjaa - tarkvaratestija perspektiiv kui eraldi ametina pole ehk ka kõige jätkusuutlikum . Mitte et ta oleks kuidagi kaduv amet aga ma tahaks arvata, et ta nö tiimi koosseisust on välja arvamisel ning liigub nö platformi pakkumise alla või siis nö eraldi alana eraldi firmades. Muud ehk midagi ei olegi kui see, et vajadus kas siis väheneb/kitseneb .
Testijana võib-olla küll, aga mulle tundub, et arenduse poolelt on just vastupidi - suuremad ettevõtted ja kontsernid, ka riigi IT-majad, püüavad nüüd sisse ostmise asemel mingit kompetentsi ikkagi endale luua ja hoida, sest kui äri on nii IT-ga läbi põimunud, siis muutub IT kriitiliseks ressursiks ja kriitiline teadmus sellest, kuidas su IT-süsteemid toimivad ,on midagi kus sa võimalusel ei soovi sõltuda mingist välisest partnerist ja tema riskidest.
Mina näen just vastupidist pilti - maksame kasvõi rohkem, peaasi et jumala pärast ise mingit võimekust ei omaks. Riskidest ma parem ei räägigi.
"Offf"
IT ja "igav"??? Well, kui sa satud mingisse progemisfarmi, kus retsepti "99 keskpärast koodineegrit ja üks nuudiga Projektijuht" retsepti järgi halba enterparishaisulist jaavaputru keedetakse, siis jah. Siis on küll masendav. Enamiku ärirakenduste arhitektuur enamasti ei pane ka silma särama. Aga ripub ikka inimesest ka ära. Ma olen näinud päris nutikaid häkke, mis "WOW" efekti tekitavad ka päris surmigavates ärimerekoletistes.
See on jah selline suht igav nikerdamine, millest vaimustud vbl vanuses 20-40. Hiljem juba enam ei viitsi ja leiad ka lihtsamaid ja huvitavamaid mudeleid, kuidas raha teenida. Aga seda võib veel aktsepteerida. See, kus sa seda rakendama pead, on surmigav. Nt mida põnevat võiks olla Tervisekassa infosüsteemi arendamises? Võta midagi andmebaasist, kuva seda kuskil, genereeri arveid ja saa piki pead, kui kuskil peaks mingi bugi sisse jääma. Või siis aruta lõpmatusi selle asutuse sisemise protseduure, kuidas kõik tööprotsessid seal ikka käivad. On tõesti nii põnev või?
IT on muidu ka suurepärane valdkond enese läbipõletamiseks. Selleks ajaks, kui järjekordse arendusvahendi vms selgeks õpid, pead juba järgmise ette võtma, sest tuhat matsi jõuavad neid rohkem genereerida, kui üks loll õppida.
Ühest küljest on muidugi huvitav, kui saad kogu aeg midagi juurde õppida, aga teisest küljest tekitab see ka jõuetuse tunnet.
"Draax""DEportivo"
Testijana võib-olla küll, aga mulle tundub, et arenduse poolelt on just vastupidi - suuremad ettevõtted ja kontsernid, ka riigi IT-majad, püüavad nüüd sisse ostmise asemel mingit kompetentsi ikkagi endale luua ja hoida, sest kui äri on nii IT-ga läbi põimunud, siis muutub IT kriitiliseks ressursiks ja kriitiline teadmus sellest, kuidas su IT-süsteemid toimivad ,on midagi kus sa võimalusel ei soovi sõltuda mingist välisest partnerist ja tema riskidest.
Sa üritad endale hoida enda ärikriitilisi protsesse maja sees, mis on väga normaalne. Samas oskus testida, pole kuidagi sellega seotud enamasti. Mille tõttu on hinnas natuke holistilisemalt mõtlevad inimesed v "ma kirjutan head koodi" mehed. Ja et hoida arendajate pead võimalikult puhtana, siis abstrakeerid temalt mõned mured ära, muidu ei liigu asi edasi kui ta sul maadleb muredega, mis raha ei teeni. Aga seda küll, et tellijate poole pealt muutub ka aina tähtsamaks oskus omada toodet, mitte tellida projekti.
"tauts"
See on jah selline suht igav nikerdamine, millest vaimustud vbl vanuses 20-40. Hiljem juba enam ei viitsi ja leiad ka lihtsamaid ja huvitavamaid mudeleid, kuidas raha teenida
Raha Teenitakse ikka pilveplatvormid, kubernetes, yaml, docker, ansible, terraform jne. maastikul.
Raha Kulutatakse huvitavate hobide peale nt. midagi analoogset (tunnistan, see on WAY over my skill level, aga liigume sinna poole)
Mina rahuldun esialgu sellega, et ehitan maatriksprinterist ja arduiinost endale teletaipi, et kasutada arvutit nii nagu Issand seda ette nägi :)
Misasja ma lugema pean??
Kuulge kulla inimesed -- misajast on palgatööga raha teenimine pidanud "huvitav" olema? Huvitavad on Sinu enda hobid -- kasvõi teletaibi ehitamine või retrotehnika elustamine ja sellega kannimine.
Tavaline palgatöö ongi üldjuhul igav ja nüri. Saage üle :)
Kuulge kulla inimesed -- misajast on palgatööga raha teenimine pidanud "huvitav" olema? Huvitavad on Sinu enda hobid -- kasvõi teletaibi ehitamine või retrotehnika elustamine ja sellega kannimine.
Tavaline palgatöö ongi üldjuhul igav ja nüri. Saage üle :)
Tead, Offf, ära aja siin oma hereesiat. Arvutiga suhtlemiseks nägi issand ette rea lüliteid ja kaks rida lambikesi.
Isand ziffil on õigus! Kuradi lumehelbekesed! Ah et töö peaks neile "meeldima" ja kuidagi "huvitav" olema? Palehigis pead sa oma leiba teenima. Kas Vargamäe Andresele "meeldis" kraave kaevata? Aga ta ei ohkinud.
Isand zuckerblaum - teie "stock value" tegi just vertikaalse sööstu ülespoole.
Isand zuckerblaum - teie "stock value" tegi just vertikaalse sööstu ülespoole.
Hea arendaja peab ka suutma olulist ebaolulisest eristada. Millal on oluline kinni pidada abraktsioonidest ja millal mitte, millised nõuded on vajalikud ja millised ballast jne.
Lisaks peab aru saama, kuidas arvuti töötab. Ma pole seni näinud IT valdkonda/eriala, kus see poleks hea olemiseks vajalik olnud.
Kui aga töö ei meeldi, siis pole arendajana midagi teha. Heal juhul saab sellisest veel ühe igavese juuniorarendaja (sõltumata ametinimetusest, mis aastate või intriigide eest antakse).
Kusjuures, tegelikult on igasugused ehitatavad süsteemid täitsa huvitavad. Probleemid tekivad muidugi siis, kui neid ehitades nende siseelu ja arhitetktuuri põhjustega tutvud ja hakkad rohkem asjast aru saama kui analüütikud ja klient ...
Kõige parem on siseneda oma eriala kaudu, st kui olla logistik, siis hakata aretama logistikalahendusi. Kui on ka kogemus mõne ERP vms süsteemiga, siis võikski alustada selle progemisest. Need on oma "ühe vaate tasemel" suht lihtsad arendada.
Lisaks peab aru saama, kuidas arvuti töötab. Ma pole seni näinud IT valdkonda/eriala, kus see poleks hea olemiseks vajalik olnud.
Kui aga töö ei meeldi, siis pole arendajana midagi teha. Heal juhul saab sellisest veel ühe igavese juuniorarendaja (sõltumata ametinimetusest, mis aastate või intriigide eest antakse).
Kusjuures, tegelikult on igasugused ehitatavad süsteemid täitsa huvitavad. Probleemid tekivad muidugi siis, kui neid ehitades nende siseelu ja arhitetktuuri põhjustega tutvud ja hakkad rohkem asjast aru saama kui analüütikud ja klient ...
Kõige parem on siseneda oma eriala kaudu, st kui olla logistik, siis hakata aretama logistikalahendusi. Kui on ka kogemus mõne ERP vms süsteemiga, siis võikski alustada selle progemisest. Need on oma "ühe vaate tasemel" suht lihtsad arendada.
"raulir"
Oled sa ikka kindel, et ERP süsteemiga millegagi segi ei aja?