Julgeks soovitada sõjatööstust. Afgaanis, Iraanis, Iraagis? ikka tehikat vaja läheb ja mõlemil poolel
General Dynamics Corp. (GD) ja Lockheed Martin Corp. (LMT) vähemalt aasta peaks hea trend jätkuma, nii kaua on Bush võimul
General Dynamics Corp. on huvitav valik. Veel huvitavam tundub mulle olevat Force Protection (FRPT). Viimane teeb koostööd GD-ga. Perspektiivikad ettevõtted mõlemad, kuna USA valitsusel plaanis sõjetehnikat uuendada ja täiendada. Esimene tellimus 67 milj. on juba tehtud, mida mõlemad firmad jagavad. FRPT-l on P/E hetkel kõrge, aga kui nad saavad suure osa valitsuse tellimustest, mille koguväärtus kuuldavasti 4 billionit, siis võiks aktsia hind mõne aasta perspektiivis tunduvalt kõrgem olla.
16. veebruar 2007
Kokku 222000 kr. (-4%)
CLXi put aegus väärtusetult, nagu arvata oli.
Ostsin 100 PDLI aktsiat. PDLI puhul said otsustavaks 3 asjaolu.
1. Väga selge tõusutrend aktsia börsiajaloo jooksul alates 1992 aastast.
2. Kiire käibekasv viimastel aastatel.
3. Piisavalt ravimeid arendamisel, et tagada kasvu jätkumine.
To: Ehrlich ja fkm. Jagan täiesti Teie arvamust sõjatööstuse potentsiaalist. Põhiline, mis mulle ei meeldi on mainitud poliitiline risk. Valimised ja muutused poliitikas võivad liiga palju nende tulevikku mõjutada. Kõik need aktsiad on viimasel ajal korralikult tõusnud ja kui muutuv poliitika kasumivõtmiseks keeratakse, siis nelja aasta perspektiivis investeering äkki väga hea ei ole. Igatahes tänud soovituse eest.
| väärtpaber | kogus | hind | kasum |
| AMD | 200 | 17.90 | -17% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -7% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +50% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | -4% |
| SCSS | 150 | 19.04 | +5% |
| PDLI | 100 | 19.34 | -1% |
| MMM PUT70JAN08 | -2 | 2.71 | +27% |
Kokku 222000 kr. (-4%)
CLXi put aegus väärtusetult, nagu arvata oli.
Ostsin 100 PDLI aktsiat. PDLI puhul said otsustavaks 3 asjaolu.
1. Väga selge tõusutrend aktsia börsiajaloo jooksul alates 1992 aastast.
2. Kiire käibekasv viimastel aastatel.
3. Piisavalt ravimeid arendamisel, et tagada kasvu jätkumine.
To: Ehrlich ja fkm. Jagan täiesti Teie arvamust sõjatööstuse potentsiaalist. Põhiline, mis mulle ei meeldi on mainitud poliitiline risk. Valimised ja muutused poliitikas võivad liiga palju nende tulevikku mõjutada. Kõik need aktsiad on viimasel ajal korralikult tõusnud ja kui muutuv poliitika kasumivõtmiseks keeratakse, siis nelja aasta perspektiivis investeering äkki väga hea ei ole. Igatahes tänud soovituse eest.
pealkirjaga oled veits puusse pannud peaks olema "kuidas ma juan miljonini" , sa pole ju veel jõudnud ja paistab et sinna veel päris pikk ja konarlik tee...igl juhul edu sulle tegemistes.
Eks eesmärgid peavad ambitsioonikad olema, kuid 30% tootluse asemel soovitaks prioriteedid ritta panna järgmiselt:
1. Kapitali säilitamine
2. Turutootluse saavutamine (SP500, kuna investeerid peamiselt USA’s)
3. Viimases järjekorras 30% tootlus
Praegu jääd turu tootlusele alla umbes 10%, kuid kolm kuud on ilmselt ka liiga lühike aeg hinnangu andmiseks. Samas tekib küsimus, milles on sinu „edge“. Kas omad rohkem infot ettevõtete, sektorite, majanduse üldise käekäigu kohta? 1-2 tunniga päevas suudad põhjalikumalt turgu analüüsida kui USA’s suurpankade spetsid? Või oled lihtsalt valmis võtma suuremat riski (mainitud 50%) ja seeläbi ootad kõrgemat tootlust? Kui paika peab viimane väide, siis on palju lihtsamaid viise turu löömiseks – võimenda portfelli näiteks futuuridega 2 korda, tagatise alla läheb ca 5% portfellist, ülejäänud investeerid võlakirjadesse ja teenid ütleme 5-6% lisatulu. Portfelli potentsiaalne tootlus võiks sellisel juhul jääda 25% kanti. Kui peaks tulema paar aastat kestev langus, siis peaks muidugi arvestama vähemalt 40-50% miinusega.
Üks nõuanne veel – kui kahjum läheb üle 20%, siis pane allesjäänud rahast 50% kõrvale (fondi, võlakirjadesse, ...) ja jätka poole summaga. Hoiad oluliselt kooliraha kokku.
1. Kapitali säilitamine
2. Turutootluse saavutamine (SP500, kuna investeerid peamiselt USA’s)
3. Viimases järjekorras 30% tootlus
Praegu jääd turu tootlusele alla umbes 10%, kuid kolm kuud on ilmselt ka liiga lühike aeg hinnangu andmiseks. Samas tekib küsimus, milles on sinu „edge“. Kas omad rohkem infot ettevõtete, sektorite, majanduse üldise käekäigu kohta? 1-2 tunniga päevas suudad põhjalikumalt turgu analüüsida kui USA’s suurpankade spetsid? Või oled lihtsalt valmis võtma suuremat riski (mainitud 50%) ja seeläbi ootad kõrgemat tootlust? Kui paika peab viimane väide, siis on palju lihtsamaid viise turu löömiseks – võimenda portfelli näiteks futuuridega 2 korda, tagatise alla läheb ca 5% portfellist, ülejäänud investeerid võlakirjadesse ja teenid ütleme 5-6% lisatulu. Portfelli potentsiaalne tootlus võiks sellisel juhul jääda 25% kanti. Kui peaks tulema paar aastat kestev langus, siis peaks muidugi arvestama vähemalt 40-50% miinusega.
Üks nõuanne veel – kui kahjum läheb üle 20%, siis pane allesjäänud rahast 50% kõrvale (fondi, võlakirjadesse, ...) ja jätka poole summaga. Hoiad oluliselt kooliraha kokku.
To: asto Tänud asjalike soovituste eest.
Minu prioriteedid on teistsugused:
1. 30% tootlus.
2. Kapitali säilitamine.
Turuga tootluse võrdlemine minu prioriteetide hulka ei kuulu. Kui tahaksin nt SP500 sama tootlust, siis ma küll sellist keerukat seiklust ette ei võtaks. Ostaks indeksaktsiaid, mis peaksid vastava tulu tagama. Oleks risk väiksem ja aega poleks üldse vaja kulutada. Kui tahaksin 2xkõrgemat tootlust siis võimendaksin sama portfelli lihtsalt 2x.
Äkki minu eelis ongi paradoksaalselt selles, et ma kulutan investeerimisele ainult 1-2 tundi päevas. Keegi mulle selle eest palka ei maksa ja pole vaja ka kellelegi aru anda mis mu portfellis toimub - nii saan täiesti vabalt realiseerida oma nägemust ja 100% ise otsustada. Kui mõõdupuuks on turg, siis paraku peab ka otsuseid selle järgi sättima. Minu mõõdupuuks, kõlagu see nii abstraktselt kui tahes, on need 30% aastas. Kui SP500 tõuseks keskmiselt 10% aastas ja mina 15, siis ma poleks ikkagi rahul. Ja kui SP 40% ja mina 30, siis oleks rahul. Turu tõus või langus ei tähenda minu jaoks midagi, mind huvitab see mis minu rahast saab. Loomulikult kui portfellis on põhiliselt pikad positsioonid, siis tõusval turul on tõenäolisem kasvu saavutada, aga lõpuks on ikkagi olulisem konkreetsete firmade käekäik.
Futuurid võiks ju küll teenimisvahend olla, aga kui ma asjast õigesti aru saan, siin nende põhiline võlu seisneb võimenduses, mis suurendab oluliselt riski. Kuigi minu aktsiaportfell võib tunduda kummaline olen siiski kindel, et see on mingil määral tasakaalustatud ja 4 aastaga 50% rahast kaotada pean vähe tõenäoliseks.
Minu prioriteedid on teistsugused:
1. 30% tootlus.
2. Kapitali säilitamine.
Turuga tootluse võrdlemine minu prioriteetide hulka ei kuulu. Kui tahaksin nt SP500 sama tootlust, siis ma küll sellist keerukat seiklust ette ei võtaks. Ostaks indeksaktsiaid, mis peaksid vastava tulu tagama. Oleks risk väiksem ja aega poleks üldse vaja kulutada. Kui tahaksin 2xkõrgemat tootlust siis võimendaksin sama portfelli lihtsalt 2x.
Äkki minu eelis ongi paradoksaalselt selles, et ma kulutan investeerimisele ainult 1-2 tundi päevas. Keegi mulle selle eest palka ei maksa ja pole vaja ka kellelegi aru anda mis mu portfellis toimub - nii saan täiesti vabalt realiseerida oma nägemust ja 100% ise otsustada. Kui mõõdupuuks on turg, siis paraku peab ka otsuseid selle järgi sättima. Minu mõõdupuuks, kõlagu see nii abstraktselt kui tahes, on need 30% aastas. Kui SP500 tõuseks keskmiselt 10% aastas ja mina 15, siis ma poleks ikkagi rahul. Ja kui SP 40% ja mina 30, siis oleks rahul. Turu tõus või langus ei tähenda minu jaoks midagi, mind huvitab see mis minu rahast saab. Loomulikult kui portfellis on põhiliselt pikad positsioonid, siis tõusval turul on tõenäolisem kasvu saavutada, aga lõpuks on ikkagi olulisem konkreetsete firmade käekäik.
Futuurid võiks ju küll teenimisvahend olla, aga kui ma asjast õigesti aru saan, siin nende põhiline võlu seisneb võimenduses, mis suurendab oluliselt riski. Kuigi minu aktsiaportfell võib tunduda kummaline olen siiski kindel, et see on mingil määral tasakaalustatud ja 4 aastaga 50% rahast kaotada pean vähe tõenäoliseks.
Aktsiaportfelli võimenduse eest tuleb üldjuhul intressi maksta, LHV puhul 11,25% aastas. Seega reaalne tootlus tuleks ilmselt negatiivne.
Väga huvitav teema on; suured tänud selle ettevõtmise eest. Õnne ja edu muidugi ka!
Soovin edu, aga hoida AMD nii suures miinuses ja soetada miinuspositsioonile veel juurde, ei süsti minus Sinust väga suurt lootust, et sa ükskord miljonini jõuad. Kui just väga ei vea. Sea endale kindlasti stop kukkumiseks ja jää selle juurde. Lootus, et küll ta ükspäev tõusma hakkab on lollide lohutus.
AMD oli jah liialt suure kukkumisega. Samas 1-2h päevas tegelemise ajaga ei saagi loota, et suudaks kaupleja kiirusega reageerida. Isiklikult oleks võinud olla samasuures miinuses, aga lugesin uudised + kõlakad läbi (nii intel, amd ja nv + sektor üldiselt) ja võisin rahul olla, sest suutsin hiljutise tipu lähedalt maha müüa(liialt selgelt oli näha, et läheb langusesse ja parem ikka võtta 5% kasumit kui saada seda võib-olla 2-3a hiljem). Enne põhjalikuma uurimuse tegemist jälgisin naeruga neid AMD sell hinnasihte ja olin kindel, et tõus 24-25$ kanti on lühikese aja küsimus.
Hetkel pean kõige optimistlikumaks sihiks ~20$. Aga eeldusteks hinnasõja lõpp(on ~25% hinnad alla toodud, kohati isegi rohkem), ATI uuesti enda käsilevõtt - NV Q4 kasv oli muljetavaldav.
Hetkel pean kõige optimistlikumaks sihiks ~20$. Aga eeldusteks hinnasõja lõpp(on ~25% hinnad alla toodud, kohati isegi rohkem), ATI uuesti enda käsilevõtt - NV Q4 kasv oli muljetavaldav.
20. veebruar 2007
Kokku 223000 kr (-3%)
Täna müüsin ühe SCSS call lepingu. Arvan et praegu suuremaid kõikumisi ei tule ja võimalik optsiooni müügist veidi lisa teenida. Mingit suurt riski tehinguga ei kaasne, kuna SCSSi pikk positsioon olemas ja seda enne optsioonitähtaega plaanis müüa pole. Kui hind tõesti üle 22,5 läheb, siis läheb 100 aktsiat realiseerimisele, aga koos optsioonipreemiaga tuleb ikkagi 22% kasumit, mis poole aasta kohta pole sugugi halb.
To jyriado ja iseliikur. Mina küll aru ei saa mis selles väga halba on kui ma AMDd hoian või juurde soetan. Ega siis fakt et mul juba on neid aktsiaid ja nad on langenud, ei mõjuta mu otsust. Otsuseid mõjutab ikka arvamus firma tulevikust ja minu investeerimispõhimõtted (nt piirang ühe firma osakaalust portfellis). Ja kuna investeerimisperioodiks olen seadnud 4-5 aastat siis mul kuskile kiiret pole. Kui mu pikaajaline nägemus pole muutunud, miks ma peaksin siis tõttama neid aktsiad müüma kui nad veel kukuvad? Ja kui müüksin ära, mis ma siis teen? Paigutan selle raha kuhugi mujale ja kui see miski 10-15% langeb, siis jälle müün või? Nii ma saan ju oma rahast hoopis kiiresti lahti. Ma saan stoppidest hästi aru kui tegu lühiajalise kauplemise või lühikeste positsioonidega. Pika positsiooni puhul on mu kaotus ju piiratud aktsiate väärtusega - tinglikult öeldes seal ongi stop. Ehk maksimaalne kaotus praeguse AMD positsiooniga $3580 ehk ca 20% portfellist.
Üks väike näide AMD enda ajaloost: kui 2002 aastal pärast pikka langust keegi oleks augustis $9 pealt AMDd ostnud ja pannud stopi, et kui edasi $6-le langeb siis müüb. Septembris olekski aktsiad müüki läinud ja pärast oleks pealt vaadanud kuidas oktoobris hind jälle 9 peale tagasi jõudis.
| AMD | 200 | 17.90 | -17% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -8% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +52% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | -1% |
| PDLI | 100 | 19.34 | -2% |
| MMM PUT70JAN08 | -2 | 2.71 | +29% |
| SCSS CALL22.50JUN07 | -1 | 0.76 | -5% |
Kokku 223000 kr (-3%)
Täna müüsin ühe SCSS call lepingu. Arvan et praegu suuremaid kõikumisi ei tule ja võimalik optsiooni müügist veidi lisa teenida. Mingit suurt riski tehinguga ei kaasne, kuna SCSSi pikk positsioon olemas ja seda enne optsioonitähtaega plaanis müüa pole. Kui hind tõesti üle 22,5 läheb, siis läheb 100 aktsiat realiseerimisele, aga koos optsioonipreemiaga tuleb ikkagi 22% kasumit, mis poole aasta kohta pole sugugi halb.
To jyriado ja iseliikur. Mina küll aru ei saa mis selles väga halba on kui ma AMDd hoian või juurde soetan. Ega siis fakt et mul juba on neid aktsiaid ja nad on langenud, ei mõjuta mu otsust. Otsuseid mõjutab ikka arvamus firma tulevikust ja minu investeerimispõhimõtted (nt piirang ühe firma osakaalust portfellis). Ja kuna investeerimisperioodiks olen seadnud 4-5 aastat siis mul kuskile kiiret pole. Kui mu pikaajaline nägemus pole muutunud, miks ma peaksin siis tõttama neid aktsiad müüma kui nad veel kukuvad? Ja kui müüksin ära, mis ma siis teen? Paigutan selle raha kuhugi mujale ja kui see miski 10-15% langeb, siis jälle müün või? Nii ma saan ju oma rahast hoopis kiiresti lahti. Ma saan stoppidest hästi aru kui tegu lühiajalise kauplemise või lühikeste positsioonidega. Pika positsiooni puhul on mu kaotus ju piiratud aktsiate väärtusega - tinglikult öeldes seal ongi stop. Ehk maksimaalne kaotus praeguse AMD positsiooniga $3580 ehk ca 20% portfellist.
Üks väike näide AMD enda ajaloost: kui 2002 aastal pärast pikka langust keegi oleks augustis $9 pealt AMDd ostnud ja pannud stopi, et kui edasi $6-le langeb siis müüb. Septembris olekski aktsiad müüki läinud ja pärast oleks pealt vaadanud kuidas oktoobris hind jälle 9 peale tagasi jõudis.
jah, see ei ole investeerimine, kui aktsia 25% languse korral ei ole investor rõõmus, et saab odavamalt juurde osta.
Kui just muud tingimused pole investori hinnagul muutunud
kusjuures ilma irooniata
Kui just muud tingimused pole investori hinnagul muutunud
kusjuures ilma irooniata
Nonii sai 14,58 pealt AMD võetud - oli vaba aega jälgida ja kuigi tegu pool sellise loto stiilis haaramisega, siis vähemalt lühiajiselt võib oodata väikest liikumist üles. Samas usun, et kogu CPU,GPU sektori risk on väga kõrge - paraku on see sektor mida ma enim tedmiste tasemel ka jagan ja enne suurt muutust õnnestuks min kahjumiga välja pääseda. Mõttes saab stopiks -10% koos tehingukuludega(reaalselt siis natuke vähem). Teatud tingimustel olen nõus ka juurde võtma, aga see peaks küll midagi väga üllatavat olema. Minumeelest on nii 10$ kui 20$ kaunis võrdsete võimalustega... 10ni viiks jätkuv ATI turuosa langus eri sektorites + hinnasõda nvidiaga ja inteli kiire liikumine 45nm tehnoloogiale. Samas 20ni jõudmiseks piisaks, et intel lõpetaks hinnasõja ja ATI suudaks teha tasemel kesklassi seeria(muidugi ka int. lahenduste uuendamine ja laiemale turule laskmine)
21.veebruar 2007
Kokku: 225000 kr. (-2%)
Katsin ühe MMM lühikese optsiooni 2.05-ga ära, kasum $62.
Ostsin ühe BRNC calli 0.70-ga. Minu meelest on BRNC viimastel kuudel rohkem alla müüdud kui tema suuremad konkurendid. Hiljutised HP tulemused olid igati korralikud ja ma ootan ka Broncolt pigem tulemuste ületamist ja siis ka väikest aktsiahinna hüpet. Homsete tulemuste ootuses läks aktsia päeva jooksul üles ja õhtul oleks optsiooni isego väikse kasumiga saanud müüa. Ma siiski ootan tulemused ära - siis on näha mis saab.
| AMD | 200 | 17.90 | -19% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -5% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +53% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | 0% |
| PDLI | 100 | 19.34 | -1% |
| MMM PUT70JAN08 | -1 | 2.71 | +36% |
| SCSS CALL22.50JUN07 | -1 | 0.76 | -11% |
| BRNC CALL15MAR07 | 1 | 0.74 | +24% |
Kokku: 225000 kr. (-2%)
Katsin ühe MMM lühikese optsiooni 2.05-ga ära, kasum $62.
Ostsin ühe BRNC calli 0.70-ga. Minu meelest on BRNC viimastel kuudel rohkem alla müüdud kui tema suuremad konkurendid. Hiljutised HP tulemused olid igati korralikud ja ma ootan ka Broncolt pigem tulemuste ületamist ja siis ka väikest aktsiahinna hüpet. Homsete tulemuste ootuses läks aktsia päeva jooksul üles ja õhtul oleks optsiooni isego väikse kasumiga saanud müüa. Ma siiski ootan tulemused ära - siis on näha mis saab.
22.veebruar 2007
Kokku: 227000 kr. (-1%)
BRNC tulemused. Analüütikute ootustele jäid küll alla, aga pikemas perspektiivis suhtun firmasse endiselt positiivselt. Eile ostetud calli müüsin 1.00-ga ära. Kasum 22 dollarit. Ühe päeva kohta abiks ikka.
PDLI tulemused. Kahjum suurenes, aga järgmiseks aastaks hea prognoos.
Ma ikka mõtlen, et kas nende optsioonitehingutega tasub jännata. Aga arvutused näitavad, et vist ikka tasub. Jaanuarist alates olen teinud optsioonidega 14 lõpetatud tehingut, 3 neist miinuses, 11 plussis, kokku kasum 441dollarit. Kui ma samas tempos jätkan, siis teeniks aastaga $2646, see oleks peaaegu pool minu tootluse eesmärgist.
| AMD | 200 | 17.90 | -19% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -5% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +52% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | +1% |
| PDLI | 100 | 19.34 | +2% |
| SCSS CALL22.50JUN07 | -1 | 0.76 | -11% |
Kokku: 227000 kr. (-1%)
BRNC tulemused. Analüütikute ootustele jäid küll alla, aga pikemas perspektiivis suhtun firmasse endiselt positiivselt. Eile ostetud calli müüsin 1.00-ga ära. Kasum 22 dollarit. Ühe päeva kohta abiks ikka.
PDLI tulemused. Kahjum suurenes, aga järgmiseks aastaks hea prognoos.
Ma ikka mõtlen, et kas nende optsioonitehingutega tasub jännata. Aga arvutused näitavad, et vist ikka tasub. Jaanuarist alates olen teinud optsioonidega 14 lõpetatud tehingut, 3 neist miinuses, 11 plussis, kokku kasum 441dollarit. Kui ma samas tempos jätkan, siis teeniks aastaga $2646, see oleks peaaegu pool minu tootluse eesmärgist.
Kaidoke, kas oleks võimalik lisada Su tabeli alla ka kogu portfell summeerituna? Oleks lihtsam haarata ja eesmärgile lähenemine/kaugenemine ka selgemalt silme ees.
Kaidoke, tuleb hea päev AMD jaoks?:)
23.veebruar 2007
Kokku 226000 kr. (-2%)
Müüsin ühe AMD calli arvestusega, et kui aprilliks tagasi 16-ni jõuame, siis olen viimati ostetud positsiooniga ilusti teeninud.
| AMD | 200 | 17.90 | -18% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -6% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +46% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | -1% |
| SCSS | 150 | 19.04 | +4% |
| PDLI | 100 | 19.34 | +1% |
| SCSS CALL22.50JUN07 | -1 | 0.76 | +1% |
| AMD CALL16APR07 | -1 | 0.43 | -7% |
Kokku 226000 kr. (-2%)
Müüsin ühe AMD calli arvestusega, et kui aprilliks tagasi 16-ni jõuame, siis olen viimati ostetud positsiooniga ilusti teeninud.
26. veebruar 2007
Kokku 223000 kr. (-3%)
Tehinguid ei olnud. Täna tundub küll, et oleks hoopis ostma pidanud AMD calle. Aga eks tagantjärgi oskab igaüks tark olla. Midagi hullu pole, AMD tõus teeb portfellile ikka rohkem kasu. Võtan asja rahulikult. Kui hind 18-ni jõuab, siis hakkan müügi peale mõtlema.
| AMD | 200 | 17.90 | -12% |
| BRNC | 200 | 16.39 | -8% |
| CYNO | 50 | 16.42 | +45% |
| FNSR | 2200 | 3.42 | -3% |
| PDLI | 100 | 19.34 | +3% |
| MMM PUT70JAN08 | -1 | 2.71 | +29% |
| SCSS CALL22.50JUN07 | -1 | 0.76 | -5% |
| AMD CALL16APR07 | -1 | 0.43 | -55% |
Kokku 223000 kr. (-3%)
Tehinguid ei olnud. Täna tundub küll, et oleks hoopis ostma pidanud AMD calle. Aga eks tagantjärgi oskab igaüks tark olla. Midagi hullu pole, AMD tõus teeb portfellile ikka rohkem kasu. Võtan asja rahulikult. Kui hind 18-ni jõuab, siis hakkan müügi peale mõtlema.
Kaidoke, miks justnimelt 18 peal müügile mõtled? Kas selleks, et sinule ca 10% loss on vastuvõetav või midagi muud?Kui ootad, et paber tõuseb nagu sa seda alguses mõtlesid, siis milleks lahkuda lossiga?