INVESTEERIMISPÄEVIK - Kuidas ma jõudsin miljonini.

Kõige lihtsam on raha kaotada optsioonidega. Hoia parem eemale. Oota kuni korrektsioon Baltikumis lõpeb (tavaliselt igaaastane odavmüük augustis) ja vali peale seda huvitava hinnaga aktsiad. Saad 20-30% tootlust ilma mingi tõmblemiseta. Samas tempos jätkates võib sul õigel ostuhetkel raha otsas olla.
p,s, Väljusin Baltikumist viimaste positsioonidega esimesel langusepäeval ja enne suve teist poolt ilmselt ei sisene.
renkler
tavaliselt igaaastane odavmüük augustis - 2005 ja 2006 aastal polnud seda
Menace, renkleril õigus.
August = suvi, ikkagi odavam kui praegu.
to Menace
Värsendasin mälu:
UKB 2, APR 8, TKM 4, BALT 13 need olid hinnad aug 2006. Tõsi põhi oli tegelikult juuni keskel, aga parem osta kui turg juba stabiliseerunud ja kergelt tõusul.
augustis hind juba rallis nii 2005 &2006 aastal. juulis juba algas sõit ülesse.
ps. sa ostad augustis, mina juulis. kõik on rahuldatud )
renkler
Toetan sinu mõttekäiku igati
13. veebruar 2007

väärtpaberkogushindkasum
AMD10021.03-31%
BRNC20016.39-8%
CYNO5016.42+38%
FNSR25503.42-8%
SCSS15019.04-1%
CLX PUT65FEB0710.94-95%
FDX PUT110APR07-12.31-13%
MMM PUT70JAN08-22.71+26%

Portfell kokku 214000 kr. (-7%)

CYNO-lt tulid tulemused. Head tulemused. Kuna aktsia rallinud paari kuuga pea minu seatud aasta targetini, siis müüsin pool positsioonist 22.5-ga. Kui peaks alla 21 langema, siis ostan arvatavasti tagasi. 28-ga müün ülejäänu ka ära.

AMD on aastataguselt tasemelt ca 3 korda madalamal juba. Siiani olen langust üsna rahulikult pealt vaadanud. Aga languse tempo on aeglustumas. Hakkan vaikselt juba põrkamisi ootama. Langus võib muidugi veel mõni aeg jätkuda, aga ma usun, et selline ühtlane allatulek asendub äkilisemate üles-alla hüpetega. Tahan proovida sellest kasu lõigata. Kui ei õnnestu, siis jäävad aktsiad kätte pikemaks - 4 a. pärast ikka on kõrgemal tasemel :)
Kui nüüd tõsiselt rääkida, siis ega ma oma visioonis AMDst midagi muutnud ei ole. Muidugi viimane kahjum oli kole ja nt. kommentaar, et ATI ostust alles 2009 hakatakse kasu lõikama ei süsti mega optimismi. Mina olen suurtest firmadest sellisel arvamusel, et rasked ajad sunnivad sageli oma tegevust ümber korraldama - leitakse lahendusi tegevuse efektiivsemaks muutmiseks, tuuakse turule uusi tooteid jne. Kuni asi pöördub positiivseks. Miljoni dollari küsimus on - palju see aega võtab?
Minu arvamus on, et põhi on pigem lähedal kui kaugel. Miks? AMD aktsia ei vindu ühe koha peal, ta kas langeb, tõuseb või rapsib üles alla. Kui nii vanamoodi jätkata, siis on varsti 5$ juures. Ma olen kindel, et seda ei juhtu.
Ja kui ma nii arvan, siis peab proovima seda ka rahaks teha. Lähitulevikus ma näen pigem rapsimist. Nii et ostan veidi juurde ja müün kui tuleb põrge. Kui langeb 12ni siis suurendan natuke veel positsiooni ja proovin põrgetelt teenida. Kui langeb 10-ni, siis kaalun tõsiselt aastaste callide ostmist. Muidugi seda stsenaariumit ma võin iga hetk ümber hinnata, vastavalt uudistele ja sellele kuidas turg käitub. Nt kui enne 12ni langemist mingit rabelemist ei tule, siis ootan veel edasi. Üle 25% AMD osakaalu portfellis ei aja. Kui aktsia 2010 a. lõpuks $30 maksab siis pole ju katki midagi.
Kujutan juba, ette kuidas seda plaani maha hakatakse tegema: Kaido, lõpeta ära, saa ei suuda turgu kauplemises lüüa! Sa kaotad nii kogu oma raha! Aga mis mõtet on mul siis üldse mingit seisukohta võtta kui ma sinna raha alla panna ei julge.

Jõudu kõigile!
Soovitan tagasiulatuvalt vaadata Sun Microsystems, Inc. käekäiku(mõni aktsia kukub kolinal ja jääbki vegeteerime madalale tasemele.)
Kaidoke mina ütlen küll palju jõudu ja edu!
Loodan ka, et edu tulemata ei jää ''
Meenutan, et kunagi maksis Sonera 96 EUR-i. Paar aastat hiljem 3 EUR-i. Praegu 4,...EUR-i.
Sonerat ja TeliaSonerat ei maksa segamini ajada
Ei ajagi, lihtsalt see oli Sonera aktsia hind, kui Telia ta üle võttis. (täpset numbrit ei mäleta 3-4 EUR-i vahel)
Keegi utles, et 50%-line kaotus ei oleks ka hetkeliselt halb. Motle sellele naitele:
Sa investeerid 100 dollarit, eesmargiga teenida $150, mis tahendab 50%-list tousu.
Kui Sa kaotad 50%, siis nulli (100usd) tulemiseks on Sul nuud vaja saada 100%'list tousu, mis on usna ebatoenaoline. Jah, void kull juurde investeerida, kuid Jesse Livermore utles oma raamatus, et see pole just parim voimalus, sest mis siis saab, kui aktsia veel kukub?!
14.veebruar 2007

väärtpaberkogushindkasum
AMD20017.90-14%
BRNC20016.39-7%
CYNO5016.42+38%
FNSR25503.42-6%
SCSS15019.04+2%
CLX PUT65FEB0710.94-93%
MMM PUT70JAN08-22.71+33%

Kokku 219000 kr. (-5%)

Tehingud: FDX optsiooni katsin täna ära 1.70ga, kuna 30% tootlus sai täis. Kasum 57$.
Ostsin 100 AMD aktsiat 14.69 pealt. Selgitused eilses päevikus.

Kuna ma AMD positsiooni suurendasin, siis veel mõned mõtted miks ma aktsia käitumises muutusi ootan:
Vaadake, mida ütlevad analüütikud. Eeldan, et nad on kõik professionaalid, jagavad kiibitootmisest kindlalt rohkem kui mina. Arvamusi on seinast seina. Pooled ütlevad, et hoia, ülejäänutest suurem osa ”müü”, aga samas ”strong buy”d on rohkem kui ”strong sell”i.
Lõbusam on lugu tulemuste prognoosidega - 2007 aasta kasumiprognoos kõigub 1.40st kuni -1.10ni aktsia kohta.
Ja eriti naljakas on vaadata aastaseid aktsiahinna targeteid 8.00 – 80.00.
Selline palagan on ju tegelikult tore kui oma visioon olemas.
Kui kõik ütleksid "osta", siis oleks aktsia sellisel tasemel, kust tõusu raske oodata ja iga väiksemgi vääratus tulemustes (või isegi positiivsed tulemused) toovad aktsiat kolinal alla.
Kui kõik ütleksid "müü", siis oleks kindlasti aktsia kõvasti alla müüdud, aga mul poleks ka mingit põhjust ennast geeniuseks pidada ja vastu raiuma hakata.
Praegu on selline segane aeg – keegi ei tea õieti mida oodata ja kuna langus olnud päris kiire, siis isegi kergelt negatiivsed uudised võivad positiivseid liikumisi tuua. Ega 5$ stsenaariumit ei saa muidugi välistada, aga samas kui liiga ahneks ei lähe, siis pole kaotused väga suured. Kokkuvõtteks: minu meelest on AMD-l lihtsalt ülevalpool rohkem ruumi kuhu liikuda.
Nt. Inteli puhul on analüütikute arvamused palju rohkem ühte auku, millest mina loeksin välja: tõenäoliselt tõuseb, aga midagi äkilist pole oodata.
To Aivo:
Tänan väga selle hea näite eest. Ma isegi kaalusin novembris SUNW ostmist, aga arvasin, et õige aeg juba möödas.
Ma tekitan ühe potentsiaalse stsenaariumi SUNW kohta, siis on kõigil parem arusaamine millest jutt. 2000 aasta tasemetega võrrelda ei näe mõtet, ma ei usu, et sellist langust kõige karusemadki vennad täna ootavad. Nasdaq praegugi tollasest tipust ikka 60% allpool. Võtan viimased viis aastat, mis on võrreldav minu investeerimishorisondiga. Muidugi ma ei tea mis seisus siis firma oli ja milliseid tulemusi näitas, aga see pole hetkel väga oluline.

SUNW käekäik.
2002 aastat alustas SUNW kuskil 13$ pealt. Oletame, et mul oleks olnud siis samasuguse suhtumine kui mul praegu on AMD osas.
Juulis oleks näpud sügelema hakanud ja oleks esimese portsu võtnud 6$ pealt, 400 aktsiat (2400$). Langus jätkus ja põrgetele mängida poleks õnnestunud.
Juulis oleks ostnud 4,3pealt 400 aktsiat (1720$)
Septemberis oleks 3.40-ga veel juurde ostnud 400 (1360$).
Oktoobris oleks 2.50 juurest calle ostnud. 2.5se strikega aastane call võinuks maksta kuskil 50senti. 20 lepingut siis $1000.
Kuskil 2.30-l tuli vist põhi kätte. Kokku olin selleks ajaks magama pannud $6480 ja positsiooni seis tol hetkel nutune: väärtus $3360 (-48%). Aga siis hakkas jälle paremaks minema. Detsembri alguseks jõudis aktsia uuesti 4,5- ni ja minu positsioon ca $9600 (+48%). Siis ma oleksin kindlasti vähemalt osa optsioonidest müünud. Kui ma julgenuks hoida, tulnuks juunis veel paremaid võimalusi müüa üle 5$ tasemelt. Ja selliseid 5$ ja 3,5$ vahel kõikumisi tuli pärast veel mitu tükki. Isegi kui ma poleks mingil põhjusel aktsiaid kasumiga varem ära müünud ja hoiaksin neid tänaseni, oleksid need 1200 aktsiat täna väärt $7680. Aktsiatelt oleks teenitud $2200 (+38%), lisaks optsioonidelt saadud kasum. ISEGI KUI OPTSIOONE POLEKS ÕNNESTUNUD MÜÜA JA NAD OLEKSID VÄÄRTUSETULT AEGUNUD OLEKS TÄNA MA IKKAGI KASUMIS!!!
Loomulikult on kõik see puhas spekulatsioon ja tagantjärgi lihtne öelda, kus osta ja kus müüa. AMD-ga ei pruugi pealegi sugugi nii minna – loomulikult on risk raha kaotada olemas. Mida ma siin näidata tahan, on see, et kui närvid korras, siis on võimalik rasketest aegadest ikkagi kasumitega välja tulla.
Miks arvad, et analüütikud jagavad kiibitootmisest midagi?
kaidoke
2002 a alguses võis ta olla 13 aga mõni aasta varem oli oluliselt kõrgemel ja minu jutu mõte oli ,et mõni aktsia jääbki aastateks väga madalatele tasemetele võrreldes olnud tippudega.Jah ,kaubelda saab kah ära kasutades kõikumisi 4-6 vahel
15. veebruar 2007

väärtpaberkogushindkasum
AMD20017.90-17%
BRNC20016.39-7%
CYNO5016.42+46%
FNSR22003.42-4%
SCSS15019.04+4%
CLX PUT65FEB0710.94-93%
MMM PUT70JAN08-22.71+36%

Kokku 223000 kr. (-3%)

Müüsin 350 FNSR 3.30ga. Arvan, et tuleb veel alla-üles kõikumisi enne kui ta ülespoole minema hakkab.
Edaspidi on plaan ka tervishoiusektorisse investeerida. Praegu vaatluse all ARXT, PFE, FOXH, PDLI. Kui valiku teen, siis põhjendan ka.
To jooseposayhing:
Ma arvan, et nad jagavad rohkem kui mina ehk siis vähemalt midagigi :)