Investeerimiskriteeriumid

Viimasel ajal olen palju kuulnud järgmistest soovitustest enne investeeringu tegemist:

• Tutvu ettevõtte ja selle toodanguga
  • Uuri tema suundumist / eripära
  • Jälgi ettevõttega seotud sektori trende
  • veel 999 analoogset soovitust…

Pole neid soovitusi jälginud, kuna analüütikuna esiteks tean kui hästi on kõik manipuleeritav ja teiseks pole piisavalt aega infotulvas orienteerumiseks.
Ise olen järginud hoopis selliseid näitajaid:

• PE reaalajas alla 15
  • Turuväärtus reaalajas üle 500M
  • Investeeringud “kõikuvatesse” sektoritesse
  • Osta vähemalt peale -5% langust ja müü -2% või +5% pealt.
  • Ask/Bid spread <2%.

Ja tulemused: AMD-ga olen totaalselt metsas, aga ikkagi ei saa seda ostmata jätta.
ISSI (erand turuväärtuse mahus) - päästerõngas, ERICY - hetkel hea positisooniga,
AVNT - küsimärk, 30.10 avaldab tulemused. Kokkuvõttes olen siiski mõningases miinuses.

Muidugi võiks teha ka virtuaalset treeningut, kuid siis on minu käitumismall hoopis teine.

to madagaskar: see lõhnab juba kergelt daytradingu järgi. Ja kui ettevõtte eripäraga üldse ei tutvu, siis seda riskantsem.

Ja mainisid, et osta "vähemalt peale 5% langust". Võtame näiteks eile 25% kukkunud JDSU. Minu arvates toimus pidevalt investorite poolt põhja ennustamine, pidevalt siseneti ja loodeti põrget. Mis jäigi vaid unistuseks.
Daytradingu mekk on asjal küll küljes. Kuid siiski on sellise tehnoloogia korral päeva-paarine kauplemispausi võimalus. Mis puutub JDSU kukkumisse, siis 5% langusele järgnes 2% langus, mis minu järgi tähendas müüki ja veel 5% langust, mis tähendas taas ostu:-)
Võib-olla jäi veel lisamata, et eelistan aktsiaid, millega olen varem tegelenud. Ja muidugi on mul PE suhtes alumine piir - 5.0. Kahjumiga ettevõtteid ma eriti hea pilguga ei vaata.

Muidugi võib veel disputeerida, millised on hea õnne sektorid. Selle koha pealt on ehk sõna sekka öelda Arthur D Little tegelastel.
Madagaskar, vaata parem PEG suhtarvu, see seob P/E kasumikasvuga ja näitab minu arvates rohkem kui P/E.
To Madagaskar:
Üldjuhul olen soovitustega nõus v.a." osta peale 5% kukkumist". Kõrgelt kukkudes põrutatakse tihti esimesest põrandast läbi ja peatutakse alles keldris.Osta kannataks siis kui keldri põrandast ollakse enam-vähem välja ronitud.Vt INTC, DEll, AAPL,EK jne. ,jne.
beast: tõsi ta on, selle PEG kohta tehti siin ka mujal juttu. Aga kui olla Stockpointi või Yahoo kasutaja, siis see PEG jääb saladuseks ning peab hakkama ise arvutama. Kui erinevate aktsianimekirjade vahel sõeluda, on arvutamine üsna tüütu tegevus.

arvop: tundub, et seda >5% langust tuleb pisut modifitseerida. Kas turupõhi saabub siis kui >7% langusele järgneb ~2% tõus?
madagaskar:
tihtipeale see on tõesti nii, aga tänasel närvilisel turul ei julgeks seda küll väita. Soovitusi ma selles suhtes kellelegi ei jagaks.
Eespool mainitud kriteeriumid võimaldasid täna kauplemisvaba päeva võtta, ajakulu oli vajalik üksnes jälgimise tarvis.
Seisud aktsia kohta:
  • ERICY +0.93
  • AVNT +0.12
  • AMD -0.69

Kas keegi teab kuidas saaks oma positsioonid reaalajas korraga nätavaks muuta ?
Millised oleks parimad kohad värskemate uudiste jaoks ?
to kevin: tee endale reaalajas liikuv portfell. Selleks sobib www.stocktalklive.com või www.siliconinvestor.com. Mõlemad eeldavad registreerimist, mis on tasuta.

Uudised? Nende puhul parim väga suhteline, ise arvan et www.briefing.com, kuid see pole kõik tasuta.
to beast:tänan.
Kuna ei oma erilist kogemust,sooviks konsultatsiooni.Olen sooritanud esimesed
tehingud nende seas üks suur viga, esimesel
päeval.Sellega on arusaamatu, kas sulgeda või
mitte.
to kevin: Soovitusi kellegile väga keeruline anda. Kuid minu arvates ei tohiks vähese kogemuse puhul minna kohe suurt kala püüda. Loomulikult aktsiaturud on volatiilsed ja tundub et nende kõikumiste pealt on kerge teenida. Kahjuks namasti lõpetatakse suurte kaotustega, kuid igaüks peab oma vitsad ise saama.

Seega ma ei soovitaks kaubelda palju kõikuvate väikeste aktsiatega, vaid valida suuremad ja kindlamad ettevõtted ning mitte investeerida väga lühiajaliselt.
to kevin: Mina olen kasutanud sellist tasuta programmi nagu Medved Quote Trackerit. Tema puhul saab endale portfelli luua ja seda jälgida. Kursiinfot saab tema abil mitmest kohast. Ise olen ennast money.net'i kasutajaks registreerinud ja saan sealt liikumisi reaalajas. MQT-s saab ka teatud alarme sättida ning mingid uudised jooksevad kah sinna. MQT tasub proovimist.
to beast & arvop: ikkagi võiks tegeleda soovituste jagamisega investeeringute planeerimiseks. Siis saaks siin pika nimekirja kätte. Praegu on list selline:

• PE reaalajas 5-15
  • Turuväärtus reaalajas üle 500M
  • Investeeringud "kõikuvatesse" sektoritesse
  • Osta peale >7% langusele järgnevat korrektsiooni ~2%
  • Ask/Bid spread <2%
  • Diversifitseeri aktsiad erinevatesse sektoritesse
  • Loe ettevõtte viimaseid pressiteateid

Beast, kuidas selle PEG targetiga jääb?
to madagaskar: Üheseid või "õigeid" investeerimiskriteeriumeid ei ole minu arvates võimalik välja tuua. Igaüks peab endale ikka omad valima.

PEG. Hästi laialt võttes on ettevõte soodsa hinnatasemega kui PEG on madalam 1-st. Ja ka Yahoo! pakub PEGi, selleni jõuad klikkides Research.
madagaskar:"kõikuvatest" -
tasub jälgida losers ja gainers %top-e, suurem osa nendest on lühiajaliselt väga riskantsed. Võib muidugi teenida korraga hunniku pappi, aga võib ka jääda mingi müstilise firma igaveseks investoriks.
To all.
Kuni nov. keskpaigani on vist tehnoloogia poole pealt "õigeid" otsuseid raske vastu võtta.
Big problem - earnings!
Piisab ainult kellegi väiksemastki vihjest ,et kasv kasvõi vähegi kahtluse alla seatakse või see välja öeldakse ,kui kogu sektor on all.
Näit. CMTN, NSM, NT jne. Eile AMAT (maybe -9%)
Järge võib kindlasti oodata.
Mis juhtub, kui kahtluse alla seatakse CSCO (earn 9 nov).
Kes oskab midagi rääkida Ameerika sõjatööstusest (miinid,mürsud,stringerid,tankid)? Võib-olla see sektor ei ole nii sõltuv INTC & Co kasumihoiatustest.
to arvop: see sõjatööstus pakkus ka mulle pisut huvi. Jäin aga hätta selle ettevõtete/sektori otsingul. Äkki annad mõned vihjed, kust nt. Smith&Wessoni, Glocki, TAAS'i ja muu sellise (rääkimata rootslastest) üles leiab.
ehh,siin on jälle hea võimalus õiendada.:-)

Hakkame siis otsast peale.Enne igasuguseid "Investeerimiskriteeriume" tuleks valida strateegia.Algatuseks pakun välja kõige igavama,väga konservatiivse.Sobib inimesele,kes aktsiaturust suurt midagi ei tea ega tahagi teada,on kas tänu kokkuhoidlikule elulaadile või päritud pärandusele paraja varanduse omanik.Samas oleks tal ikkagi küllaldaselt enesekindlust,soovi valedes otsustes süüdistada vaid ise-end,mitte usaldatud kuid äpardist maaklerit...või fondihaldurut või mis-iganes.

nii.sellise strateegia puhul tuleks kõigepealt investeeritav summa jagada osadeks.Ütleme 12, 24,36,48 jne.Iga osa-summa eest tuleks osta iga kuu kindlal kuupäeval nn.blue ship ehk turu indexi aktsiaid või siis vastava fondi osakuid...kuni raha otsas on.Pärast 15-25-35-... aastat tuleks siis kõike korrata vastupidiselt ning pidada loodetavasti muretut vanaduspõlve.

Vabandust igava jutu pärast,aga tegemist oli ka igava strateegiaga.
:-)

Ahh jaa,väga madal PE tähendab,et mitte keegi ei usu ettevõtte tulevikku.Seetõttu peaks üks konservatiivne investor käima kaares ringi kõigest,
mis on "PE reaalajas alla 15".