loomulikult ei pidanud sa silmas eesti turgu kui käisid pe 15 numbri välja...
ja veel
kas sinu investeerimisstrateegiat ei nimetata inglise keeles dollar cost averaging strateegiaks?
"PE 15 numbrit" ei käinud mina välja vaid Madagaskar,seal üleval.Kui nüüd eesti turul peaksid nood PE-d sinna kanti jääma,eks seegi näita inimeste-investorite suhtumist samamoodi kui igalpool mujal.Samuti ei kipu sellisesse kohta ükski neist "konservatiivsetest" tegelastest.Nii et kui lühidalt vastata,siis loomulikult pidasin...
Investeerimis-strateegia,millest ees pool rääkisin,pole minu oma.No nii igav inimene ma kaa ei ole.:-)Sai niisama veits targutatud Madagaskari "investeerimiskriteeriumi" üle.
teremere comment on teretulnud nähtus.
Ülaltoodud investeerimiskriteeriumid on tegelikult vaid kitsaks teejuhiks persoonile, kes tahab kindlasti aktsiatega tegeleda, aga ei taha väga suure suuga ette võtta.
teremere, äkki viskad oma nägemuse investeerimisstrateegiatest--kriteeriumidest? Ja muidugi ka selle, et kas tulemus jääb sinna 5% õnnestujate sisse (kasumitootjad - vt. siit). Minu oma kahjuks ei ole seni jäänud.
otsi volüümi ja volatiilsust.
NB! Mõlemad tingimused peavad olema täidetud
See lõhnab sellise investeerimisroboti järele, millest on ka enne juttu olnud. Selline roboti või konsooli hakatis aitab oluliselt kauplemise juures. Kuid sellisel juhul tuleb arvutile selgeks teha, mis need kriteeriumid siis ikka on!
Vahemärkusena olgu mainitud, et arvuti oskab jõle hästi malet mängida. Miks siis ka mitte tradingut?
Arvad, et see investeerimisrobot on mingi uus asi?
Selliseid progesid mis kindla kriteeriumi järgi aktsiaid selekteerivad, on tuhandeid. Ja Spets hoiab ka kindlasti pilgu peal suuremal hulgal aktsiatel, ta ilmselt mõtles, et kuni kümnes on ta korraga sees.
No ma irisen ja targutan siis veel...:-)
(Vanad-kalad,ärge nähke vaeva alljärgnevasse aabitsa-juttu süvenemisega)
Esiteks,pean ma igasuguste KONKREETSETE soovituste(va. kõige konservatiivsemad) jagamist väga vastutus-tundetuks tegevuseks.Miks?Selle päras,et inimesed on erinevad.Mis sobib ühele,võib teise hukatusse saata.Mis aga kindlalt hukatusse viib, on strateegia puudumine või enesele valitud strateegia lõtv järgimine.Kõikide strateegiate kriteeriumiks nr.1 on seega enese-distsipliin!
Nõnda.Enne konkreetse strateegia valimist tuleks enesele selgeks teha,millise inimesega on "mina" puhul tegemist.Edasi on valida strateegiaid konservatiivstest spekulatiivseteni.(millest on kirjutatud pakse raamatuid ning kõige selle refereerimine oleks...su elu liiga lihtsaks tegemine)Spekulatiivsete strateegiate ainsaks soovituseks saab olla"kids,dont try to do it on your own at home!"kui aga tahtmine on suur siis esiteks, ÕPPIGE KAOTAMA! Kui ikka strateegia kriteeriumis on kirjas:Maksimaalne lubatud kahjum on 10-15-20-25 %,tuleb kahjum realiseerida ja kogu lugu.Järgmine strateegia kriteerium,kasum tuleb realiseerida 5-10-20-25-30....% juures, on teiseks raskeks õppe-ülesandeks.Samas ei tasuks siin unustada ostu-müügi üldistavat kriteeriumi:"kahjumid realiseerida kiiresti,kasumid aeglaselt." Edasi on kõik väga "lihtne".Tuleb kasumid hoida suuremad kui kahjumid.
Õiendama pani mind esmalt sinu,Madakaskari arusaam.Räägid ja alustad enese investeeringuid aktsiate ostmise kriteeriumidest,milleni mina siin ja praegu veel ei jõudnudki.
PS:luban ka edaspidi iriseda kui midagi väga imelikku nägema peaks.Nagu nt. ühed noored vahtisid kord ecn bookidega tõtt ning kurtsid et level 2-he quote pole saadaval.Pealegi ei näitavat too book parimaid bide ja aske ehk level 1-he quote.No nüüd siis need kriteeriumid.Ennist veel too link,mis sa,Madagaskar mulle jätsid.Sealt võid lugeda lisa-nägemusi-õiendamisi "kriteeriumidest".
olge terved:-)
Ma lähtun pigem konkreetsuse printsiibist, kuna vihjamisi (ja seega hämar) jutt ei vii kuhugi.
Konkreetse kriteeriumiga saab ka asju konkreetselt ajada. Enesedistsipliini parim suunaja on arvutiprogrammi kasutamine! Ise oleme nii või teisiti lohakad.
Ma ei tea, kas see on tingitud minu lohakast suhtumisest, aga tundub, et see minu aktsate värk on ikkagi plussis :)
...."meil vanu kalasid polegi"
No jahh,vana-kala tähendavat ju tegelast,kes vähemalt kaks,või oli see koguni kolm,majanduskriisi üle on elanud.Õnneks on "meil siin" sääraseid tegelasi jalaga segada.Kõrval toas on vend,kes kogu oma vaevaga kogutud varanduse Londoni börsile 1987 jättis ja nüüd jälle ilusasti jalul on.
ja nüüd vabandan tolle eelneva hämara jutu eest.
:-)
"...Enesedistsipliini parim suunaja on arvutiprogrammi kasutamine!"
Vale,sest palja enesedistsipliiniga pole turul midagi peale hakata.Üks tark tegelane jagas kord eduka treidimise kolmeks osaks.
1.teooria
2.teadus
3.kunst
Esimesega saaks arvuti-programm hakkama,nagu trikid selgeks õppinud kutsu sulle visatud pulgagi tagasi tooks.Teise punkti juures läheb raskemaks,sest vajalik on iseseisev informatsiooni seostamine ehk mõtlemine.Kolmanda osas võid tubli sõbra arvuti aga kahjuks ära unustada.
..."aga tundub, et see minu aktsate värk on ikkagi plussis :) "
Tunnetega pole turul midagi peale hakata ja aktsiavärk on plussis-miinuses vaid peale iga suletud tehingut.
have fun:-)
jn.: MPN-A tõusis MPN-C tasemele.
Vat siis peaks see vanade kalade asi niimoodi selge olema, et mitte midagi selget siin ilmas pole :)
Olen oma investmentsidega plussis peale vanade closing'ut ja uute opening'ut.
Veel toredam on see,et viimase 2 nädala jooksul on asja ette läinud strateegia osta üles alusetult kukkunud (selle määramiseks katsun hankida võimalikult rohkem negatiivseid näitajaid ja siis otsustan, kas asi on proovimist väärt) aktsiad, ning oodata ära nende ülemine level.
- Positiivsed näited:
- ISSI
- ERICY
- COHR
On veel ettevõtted, mis peale ostu end liigutanud pole: AVNT, PSEM ja täna AOC.
Viimase kahe suhtes olen positiivselt meelestatud, siis AVNT näikse praht olevat.
Kahjuks on see jutt täiesti hämar ja ei seostu kuidagi kõrgemal toodud kriteeriumidega (erandiks on hajutamine ja languse otsing), ammugi siis arvutiprogrammi kirjutamisega.
no nüüd sa muutusid küll väga igavaks vestlus partneriks,ei ole enam vaielda ega targutada mitte millegi üle...;-)
- PE reaalajas 5-40
- Turuväärtus reaalajas üle 500M
- Osta peale >7% langust
- Ask/Bid spread <2%
- Diversifitseeri aktsiad erinevatesse sektoritesse
- Ask/Bid spread <2%
- Katsu hankida maksimaalne negatiivsete hinnangute hulk ettevõtte kohta
Kui See viimane on nüüd mõistlikkuse piirides ja teised tingimused ilusti täidetud, siis BUY.
Negatiivsete signaalide hulka kuuluvad kõiksugu PEG-id, VIX-id, volüümid, volatiilsused ning Fit'i LOL-id.
teremere rõõmustuseks ka vanadest kaladest pisut - kas Su kõrvaltoa kalamees ei tahaks siin (e.k.) sõna võtta ?:)