Investeerimiskriteeriumid 2

ei nohh,sander,
kui madagaskar soovib call'ida ehk ostu-optsioonida INTC-it 30$ pealt,peaks see tähendama,et Madagaskar loodab ja prognoosib INTC-i hinna tõusu.
:-)

Madagaskar,
enne kui sa Datekis optsioonidega soovid kaubelda,pead neile minu teada üle kandama 2000$.
Edasi võid jahh callida siis INTC-it 30$-ise hinna juures ka 10 tEEK-i väärtuses.

Ostmiseks valid siis menüüst,seal peaks olema expr.ehk 'kestvus',millal kontrakt lõppeb ja hind ehk strike,millise hinna peale soovid callida,30 siis...Edasi vajutad nupule 'buy' või 'enter order' ja ongi kogu lugu.

'hetkel' on viimased hinnad näituseks INTC 30$,Juuli Call-i ehk ostuoptsiooni
,bid ehk "sulle" müügihinnaks 4 1/2, ask ehk "sulle" ostuhind 4 5/8.

ka callide ja puttide tegemisel tasub silm peal hoida put/call ratiol.Callide suur hulk peaks tähendama siis turu alla poole tulemist,karuturgu;puttide võidutsemise korral võib loota,prognoosida turu bullistumist...

Ja et su INTC-i call siis ikka püsiks 'in-the-money',ja et mitte ei juhtuks see kole 'at-the-money' või 'out-of-the money'.
Amen.

ei nohh,teremere,
tõusu loomulikult,
pidasin silmas natuke täpsemat prognoosi.
Et siis millise aja jooksul kui kõrgele võiks tõusta.
Maitseasi muidugi,... kuidas keegi positsioone võtab.
Sest igaühel oma lähenemine ja talle sobiv kauplemise/investeerimise stiil.

Teremere, kuidas muidu läheb ka?
Mis sa arvad, kas nüüd tuleb väike Nasd ja SP500 põrge? See 'väike' on muidugi suhteline.
Et aeg short positsioonid katta (kui ei ole juba tehtud) ja olla valmis lühiajaliselt pikaks minemiseks.
sander,
põrge ülevalt alla on nagu hetkel ju hoogu kogumas.2000 juures kerge vastupanu tase,edasi juba 1500 veidi tugevam.
Mängisin jaanuarist peal väikeste positsioonidega tõusule,seda seniks kui nasdag hakkas 2600-2500 kanti vajuma.Siis kolisin välja.Sellest ma ju rääkisin siin juba kuskil jaanuari paiku.Ajal,mil 'pikaks' läksin.
Mingit suuremat karuturu rallit siiski ilmselt lähitulevikus ei tule,kuigi ootasin seda tänavu kevad-suveks...

Turul mingeid positsioone hetkel ei ole,ma ei viitsi tõmmelda...

kes tõmmelda viitsib,siis tuleb lühiajaline põhi ära oodata.Edasi peaks tulema kerge "põrge" üles(võimalus lühikeseks minna),nohh,kuskile 2400 kanti kui sedagi,edasi aga ootab staight elevator to hell...
Hei, esiotsa arvasin, et saan totaalselt vastu päid ja jalgu, aga näe tulid hoopis Sander-i ja teremere asised kommentaarid. Ja koguni näpunäited!

Pean tunnistama, et optsioonidega on mul olnud õnnetuid kogemusi 1997.a. aegu.
Ja mõnes mõttes on tänane USA turg sarnane toonase Eesti omaga.

Seega olen jätkuvalt ohutundlik ja INTC-i Calli käivitamise suhtes on hoiak ettevaatlik. (Siin LHVD-st lipsas läbi, et hinnatasemed tulevad alla koos kasumiteenismisevõimega).

Mis ma INTC-ile prognoosim? Muud midagi, kui üks pisuke põrge, mida mul vaja ongi.

Muide, teremere, rääkisid juuli optsioonist, kas neid lühemaks ei saa (aprill näiteks). Hansapangas tuntakse selliseid mõisteid nagu Euroopa ja Ameerika tüüpi optsioon. Esimest saad vabal ajal lõpetada, teine kukub tähtajal. Kuidas seal Datekis on?
Mad.
Kui on kogemusi (küll teistsuguseid) ja ikka väga tahad ... eks siis ilmselt teed ikka.
Pole vist mõtet rohkem soovitada et ära tee....

Ameerika on vabadust armastav maa ja seal ikka Ameerika optsioonid. See tähendab et ostad ja müüd millal tahad (ka võid välja kirjutada ja tagasi osta millal tahad).
Euroopa tüüpi optsioonid on minu arvates ostjale kindel surm. (vabandan sellise väljenduse pärast).

Ja eelnevast tulebki oluliselt erinev lähenemine mida US-s optsioonidega tehakse.
Saab muidugi ka nii nagu Euroopa optsioonidega.
Et ostad ja ootad kuni lõpuni. Ning kannatad ka lõpuni - näed kuidas oma rahast ilma jääd.
US optsioonidega aga enamasti kaubeldakse palju aktiivsemalt. Ei ole seal midagi pikalt oodata.
Kuna turg ja aktsiad liiguvad ka kiiresti siis selline kiirem tegutsemine ongi ainumõeldav kui tahad ikka optsioodega midagi teenida ka.
Ei maksa unustada et oma olemuselt on optsioonide kirjutajatel alati eelis. Ja enamus optsioonide ostjaid alati kaotab.

"...Siin LHVD-st lipsas läbi, et hinnatasemed tulevad alla koos kasumiteenismisevõimega). ..."
Sellest väljendist kasumiteenimisevõime kohta ei saa ma aru.

Ma küsisin seda hinnaliikumise prognooosi mitte ilmaasjata.
Erinevate kuude ja strikide järgi optsioonidel on erinevad omadused.
Kui Sul ei ole kindlat nägemust ja sa lihtsalt ootad mingi aja jooksul mingis ulatuses põrget siis on parem võtta pikema kehtivusajaga optsioon. Seega tõepoolest juuli mitte aga aprill.
Optsiooni hind ajas muutub - kui ei ole õiget ettekujutust siis ei maksa lühikese elueaga optsioone puutuda.

Võib-olla siiski tahad kuivalt teha?
Kunagi E-Trade pakkus harjutamise võimalust.
Eks neid kohti ole ilmselt veel.
madagaskar,
lyhim on loomulikult marts INTC-i Call,strike 30,ask hetkel 1 7/16.
aprill ask 2 3/8.
Ja ameerika-maal on ikka tegemist ameerika tyypi optsioonidega,ehk siis nendega,mida saab igal ajal myya...,kui peaks pohjust olema.
Hei optsioonitargad,

Seletage nyyd veidi seda optsioonide asja:

1.Kas ameerika ja euroopa tyypi optsioonid on kuidagi seotud maailmajagudega? Ise olen aru saanud, et need nimetused on vaid ajaloolised ja praegu kaubeldakse mo~lemat tyypi optsioonidega igalpool.

2.Mis mo~ttes on euroopa tyypi optsioon rohkem surm kui ameerika oma? Investor, kes alusvara va"ljaostmisele nagunii ei la"he myyb ju nii v6i teisiti optsiooni ja"relturul ja ja"relturul kaubeldakse ju optsioonidega tyybist s6ltumata. V6i on euroopa tyypi optsioonide ja"relturg t6esti nii 6huke?
mnjah, loomulikult on täiesti vale ütlus, et ameerika tüüpi optsioonid on need mida saab igal ajal müüa ja euroopa tüüpi optsioone ei saa. See mis tüüpi ta on ei oma mingit otsest seost tema likviidsusega järelturul. Kui me räägime börsil kaubeldavatest optsioonidest, siis võivad nad olla nii ameerika kui euroopa tüüpi. See sõltub börsist ja ei oma seost maailmajaoga:) On ameerika börsidel euroopa tüüpi optsioone ja euroopas ameerika tüüpi.

Nii ei ole ka euroopa tüüpi optsioon rohkem surm kui ameerika tüüpi:) Järelturul on euroopa tüüpi optsiooni hind teoreetiliselt võrdne ameerika tüüpi optsiooni hinnaga juhul kui optsiooni kestvuse jooksul ei kaasne aktsionäriks olemisega mingeid otseseid väärtusi (nt. dividendid). Sellisel juhul ei ole kunagi mõtet ameerika tüüpi optsiooni enne lõppu kasutada (tagasi müües saab ta eest alati rohkem raha).

Peale nende tüüpide kaubeldakse turgudel aktiivselt veel kümnete erinevat tüüpi optsioonidega (nn. eksootiliste optsioonidega). Kõik tüübid on ükteisest tsipa erinevad ja võimaldavad investoril saavutada just täpselt sellist riski-tulu profiili nagu ta soovib. Nii oleme Eestiski kaubelnud peale ameerika ja euroopa tüüpi optsioonide ka muude tüüpidega tulles vastu investorite konkreetsetele soovidele.
just, just
teoreetiliselt on kõik võimalik.
selles ma ei kahtlegi.

Optsioonid on jah seepoolest huvitavad et
"...võimaldavad investoril saavutada just täpselt sellist riski-tulu profiili nagu ta soovib..."
Ilmselt saab teha nauditavaid kombinatsioone mis pakuvad suurt rahuldust.

Pidasin eespool silmas puhtpraktilist poolt ja ei öelnud piisavalt korrektselt seda mida mõtlesin.
Ma ei saa aru mida euroopa optsioonid US-s annavad puhtpraktiliselt? Mida annavad tavalistele Jüridele Maridele kes tahaksid väheke teenida optsioonidega?

Kui US-s on ameerika optsioonid massiliselt kasutusel ja omavad suuri käibed - likviidsed....
.... siis miks on oluline neid europpa omasid nüüd nii esile tõsta?

Eks igaühele ole surm muidugi erinev.
Kui pangas neid välja kirjutada siis ei ole vahet mille kätte ostjad surevad :)
Eestis vist on paljud seda omal nahal tunda saanud?
Okey, olin nüüd vähe torkiv ka.... sorry - see ei ole isiklik.
Võib-olla soovitaks hoopis Madagaskarile midagi kasulikku.
Tavalistele Jüridele ja Maridele annavad euroopa tüüpi optsioonid US-s puhtpraktiliselt väga palju kuna enamik indeksioptsioone on näiteks kõik euroopa tüüpi. Ma ei taha üldse kumbagi tüüpi esile tõsta vaid seletasin enz'ile kuidas lood on tegelikult. Optsioone kaubeldes tuleb lihtsalt teada kumma tüübiga on tegemist, kuigi ei ole suurt vahet US-s. Lihtsalt turuhind võib dividendide ootuses hakata natuke imelikult käituma.

Nii, et Madagaskarile soovitaksin enne uurida aktsiat (mida ta on ka ilmselt juba teinud) just selle koha pealt et kas ei ole näiteks dividende oodata ja formuleerida oma nägemus hinna liikumisest. Optsiooni parameetrid sõltuvad otseselt sellest nägemusest. Kui arvad, et põhi on käes ja ootad mingil hetkel hüpet ülespoole, siis ei ole mõtet valida strike't turuhinnalt vaid pigem osta kas rahas või rahast väljas call. Loogika on see, et kui hinna kukkumist tõenäoliseks ei pea siis miks maksta kõrget volatiilsuspreemiat (ehk miks osta kindlustust hinna kukkumise vastu)? Ehk teisisõnu, optsiooni ei ole mõtet osta huupi, vaid teades mida ootad aktsiahinnalt ja muudelt optsiooni hinda mõjutavatelt teguritelt.

Loomulikult peaks tutvuma ka US Equity optsioonide parameetritega ja muude konksudega asja juures. Näiteks on hea materjal, mis juhatab hästi sisse AMEX-i lehel

Aga selle 10k kaotamisega peab kindlasti arvestama. Igapäevaselt hinda jälgides on muidugi võimalik optsioon maha müüa kui hind langeb taluvuspiirini. Ning selles mõttes on ka pikem optsioon ehk algul natuke parem kuna ta hind ei muutu nii järsult aktsiahinna muutudes.
tonno
Sul on õigus.
Kohe näha et Sa ei ole ainult teooriat nuusutanud.
oot oot tonno,tegelikult on asi siiski nii et...
:-D
ahh soo jahh,järelturg järelturuks...
Euroopa tüüpi optsioone ehk aktsiate ostu või müügiõigust 'Euroopa stiilis',siiski enne lepingu tähtpäeva ei ole võimalik kasutada,nii et surm,mis surm....:-).Aga kaubelda vahepeal saab muidugi,kui võimalus kauplemiseks antud on...

See aga,et ka Eestis kaubeldakse ameerika tüüpi optsioonidega,on mulle uudiseks küll.
Ühelt poolt on optsioonid spekulatiivne instrument, teiselt poolt aga riskide maandaja.
Mulle meenub üks scrooge põhimõte. Huvitav, kas siin optsioonid ka mängus on?
... veel kord põhimõte...