Interactive brokers ja tuludeklaratsioon

Tere!
Vabandan, ette kui see teema on juba varasemalt läbi käidud ja ära nämmutatud, aga ei leidnud kahjuks foorumi otsingust sellist teemat.

Kas ma pean kuidagi IB kontoga 2017 aastal tehtud väärtpaberitehingud kuidagi kajastama tuludeklaratsioonis? Kui jah, siis palun infot kuidas seda teha tuleks. Olen ainult teinud seni sissemakseid IB kontosse ja väljamakseid pole teinud. Raha IBsse olen kandnud järgnevalt: arvelduskonto -> investeerimiskonto -> IB konto.

Minu parima arusaamise järgi (järgnev ei ole kasutatav maksuvaidlustes):
- raha kandmine investeerimiskontole = sissemaks investeerimiskontole
- raha kandmine IB-sse = väljamaks investeerimiskontolt
- IB tehingud = iga müügitehing deklareerida eraldi koos kasumiga (mis kuulub kohesele maksustamisele) kasutades kas FIFOt või kaalutud keskmist (aga mitte mõlemat segamini).
Uurisin seda teemat otse Maksuametist, enne, kui IBga tegutsema hakkasin.

Investeerimiskontot ei saa IBga kasutada. Iga IB tehing tuleb deklareerida tuludeklaratsioonis eraldi tehinguna. Nii, nagu tehti seda enne investeerimiskonto kasutuselevõttu.

Ainuke võimalus IBga investeerimiskontot kasutada on, kui kannad raha IBsse investeerimiskontolt ja PEALE IGAT tehingut, kannad täpselt müügist saadud summa tagasi investeerimiskontole. See ei ole muidugi teostatav, kuna juba ülekande tasud ei tasu ära. Ehk lühidalt, peale igat IB tehingut pead tegema tagasikanda ja kui tahad uue tehingu teha peab investeerimisontolt tagasi IBsse kandma (isegi, kui see toimub ühel päeval)
Kõige mõistlikum siis läbi OÜ IBs toimetada?
IB konto saad teha investeerimiskontoks, siis kaob see edasi-tagasi kandmine ära.
stocker
IB konto saad teha investeerimiskontoks, siis kaob see edasi-tagasi kandmine ära.

Mis kavalusega sul see õnnestub?
stocker

Tänud! Millegipärast ei mõelnud kohe selle peale. See tundub kõige mõistlikum variant.
Chair12
stocker

Mis kavalusega sul see õnnestub?

Tegemine on vist natukene vale sõna, õigem oleks kirjutada, et deklareerida?
Sama loogika järgi peaks saama ka ühisrahastuse investeeringud investeerimiskonto alla saama, aga no maksuamet väidetavalt põtkib vastu.
Lugege see inv.konto juhend uuesti läbi. Investeerimiskonto ( pangakonto ) ei pea olema Eestis. See võib olla ka mujal EU või OECD riigis.
Investeerimiskonto juhend.
https://www.rahandusministeerium.ee/sites/default/files/document_files/maksud/investeerimiskonto_juhend_15-12-2010_-_avalik_4_1.pdf

Tavaline pangakonto on valitud vahendiks, sest see võimaldab investoril vabamalt valida, kus
Euroopa Liidu ja OECD liikmesmaade piires ta investeerimisega tegeleb. Valinud oma
investeeringute sihtkohaks Londoni börsi, võib investor kõik tehingud teha Suurbritannias asuva
panga arvelduskontolt, nimetades selle konto oma investeerimiskontoks ja deklareerides konto
sisse- ja väljamaksed oma tuludeklaratsioonis. Sel juhul ei pea investor kalkuleerima, kui palju
Eesti ja Suurbritannia pankade vaheliste ülekannete kulu tema investeeringutulu vähendab.
Kas põhjus pole mitte instrumentide valikus? IB-s saad kaubelda instrumentidega, mis investeerimiskonto seaduse mõistes selle soodustuse sisse ei kuulu?
Ozbot, mis soodustused?
Seni, kuni Forexil ei kauple, on minu meelest asi seaduslik ( kontrollida EMTA-st ). Peamine, et oleks finantsvara.
Väljavõte:
Ühel maksumaksjal võib olla mitu investeerimiskontot,
mitmel maksumaksjal ei saa olla ühist investeerimiskontot. Neid
väärtpabereid ja teisi finantsinstrumente, millest saadud kasu
maksustamist on võimalik investeerimiskonto süsteemi
kasutades edasi lükata, nimetatakse seaduses finantsvaraks.
Finantsvara hulka ei kuulu II ja III samba pensionifondi
osakud ega kogumispensioni kindlustuslepingud.
Tulumaksuseaduse kohaselt:
§ 17(2). Investeerimiskonto
(1) Tulumaksukohustuse edasilükkamiseks tuleb:
1) finantsvara soetada üksnes selleks krediidiasutuses või krediidiasutuse püsivas tegevuskohas avatud rahakontol (edaspidi investeerimiskonto) oleva raha eest ja
2) finantsvaralt saadud tulu kanda viivitamatult investeerimiskontole.

Meie teada Interactive Brokers ei ole krediidiasutus ja seetõttu Maksuamet ei aktsepteeri seda investeerimiskontona. Samas LHV Traderit saab deklareerida investeerimiskontona, kuna LHV peegeldab kõik Traderis tehtud tehingud läbi sellega seotud pangakonto.
Just nii, maksuametist kontrollitud ja detsembris oli nende kirjalik vastus mulle täpselt sama lõik seadusest ning kommentaar:

Investeerimiskontoks välisriigis asuv maaklerkonto ei sobi, tegemist peab olema krediidiasutuses avatud pangakontoga.
Sander Pikkel
1) finantsvara soetada üksnes selleks krediidiasutuses või krediidiasutuse püsivas tegevuskohas avatud rahakontol (edaspidi investeerimiskonto) oleva raha eest ja

Meie teada Interactive Brokers ei ole krediidiasutus ja seetõttu Maksuamet ei aktsepteeri seda investeerimiskontona. Samas LHV Traderit saab deklareerida investeerimiskontona, kuna LHV peegeldab kõik Traderis tehtud tehingud läbi sellega seotud pangakonto.

Jah, aga kui sa IBs avad konto, siis luuakse sulle citigroup pangas konto ja sa kannad sinna raha peale. Seega sisuliselt sa deklareerid pangakonto, mis reaalselt eksisteerib krediidiasutuses, millel on litsents või ma saan valesti aru?
Olen seda teemat uurinud ja IB ei saa olla investeerimiskonto, see peab olema krediidiasutuses (näiteks LHV pank).

Sellegipoolest saab IB-d (EU või OECD maakler) kasutada koos investeerimiskontoga, juhul kui kõiki oste alustad investeerimiskontolt, ja peale müüki kannad raha viivitamatult tagasi investeerimiskontole (panka). NB! Valuutavahetus (näiteks eurost dollarisse) peab toimuma investeerimiskontol mitte IB-s, sest valuutavahetus inv.kontolt väljaspool loetakse inv.konto väljamakseks. Samas võib kasutada ka dollari valuutas inv.kontot, sissemakse inv.kontole ei pea olema eurodes.

Teema algatajale: Kui oled IB ostud teinud läbi investeerimiskonto ja pole ka IB-s valuutavahetust teinud, siis pead deklareerima oma inv.konto sissemaksed (ning ka väljamaksed juhul kui on olnud). Kui IB-s müüd, pead raha viivitamatult tagasi inv.kontole kandma, et ei peaks seda väljamaksena deklareerima.
MrMarket
Jah, aga kui sa IBs avad konto, siis luuakse sulle citigroup pangas konto ja sa kannad sinna raha peale. Seega sisuliselt sa deklareerid pangakonto, mis reaalselt eksisteerib krediidiasutuses, millel on litsents või ma saan valesti aru?

Ilmselt ei sobi, kuna see pangakonto on IB mitte sinu nimel.
MrMarket
Sander Pikkel

Citigroupi konto on ju Interactive Brokersi, mitte tuludeklareerija nimel. Seda teemat on korduvalt arutatud Maksuameti foorumis, näiteks siin. Kuna lõppsõna on maksustamise küsimustes neil, siis soovitaksin neile ka vastava küsimuse esitada. Meie teada on seda korduvalt esitatud, kuid alati eitav vastus saadud.
Ei leidnud paremat teemat ja seega postitan siia.
Kas kellelgi on kogemust LHV kontolt aktsiate IB kontole kandmisega? Sellest aastast alates saab IB kaudu küll Balti väärtpabereid osta, aga portfelli üle viia on sisuliselt võimatu.
Kui ma LHV klienditoe kaudu üritasin sotti saada, siis sisuliselt pandi lihtsalt tuima. Öeldi, et hetkel ei ole see lihtsalt võimalik. Kui ma IB-st küsisin, siis sain põhimõtteliselt sama vastuse - uurime...
Hetkel tekib juba vaikselt tunne, et pean LHV kontol olevad positsioonid ära müüma ja need siis IB kaudu tagasi ostma...
Kui tõesti mingit muud varjanti ei leidu, siis on ikka eriliselt mage lugu küll..
Rauaspets
Ei leidnud paremat teemat ja seega postitan siia.
Kas kellelgi on kogemust LHV kontolt aktsiate IB kontole kandmisega? Sellest aastast alates saab IB kaudu küll Balti väärtpabereid osta, aga portfelli üle viia on sisuliselt võimatu.
Kui ma LHV klienditoe kaudu üritasin sotti saada, siis sisuliselt pandi lihtsalt tuima. Öeldi, et hetkel ei ole see lihtsalt võimalik. Kui ma IB-st küsisin, siis sain põhimõtteliselt sama vastuse - uurime...
Hetkel tekib juba vaikselt tunne, et pean LHV kontol olevad positsioonid ära müüma ja need siis IB kaudu tagasi ostma...
Kui tõesti mingit muud varjanti ei leidu, siis on ikka eriliselt mage lugu küll..

Jah, nii see kahjuks on, tekib üldse küsimus, et kas tegemist on pangaga. USA dollarites ülekandeid teha ei saa, tahtsin optiooni live hinda küsida, öeldi oodake ja hetk hiljem ,et USA partner ei saanud kõne vastu võtta. wtf kas nendel endal pole siis nii palju raha, et live infot "pangale" osta? See pank on muutunud väga kliendi vaenulikuks, nagu kirjutasin ka teises teemas kombo kaardist, mis muudeti lihtsalt krediidiks ja öeldi, et tehke teine kaart lisaks, kui kontole raha tahate kanda. Kes pole veel väärtpabereid soetanud, siis kindlasti mitte teha seda antud pangas, muidu kui kogu portelli müüa ei taha, istute nagu rott lõksus ja USD peate ka ennem ümber vahetama, et näiteks IB kontole raha kanda. (näiteks live aktsia hinna info saamine IB maksab 1,5$/kuus)
Rauaspets

Mis seal magedat peaks olema?
Miks peaks ühe maakleri juurest saama mugavalt teise maakleri juurde positsioone tõsta?
IB pole kohaliku ökosüsteemiga ühendatud, neil on omad süsteemid. Loomulikult ei saa üle tõsta.

IB muide on kallima teenustasuga kui kohalikud maaklerid. Lisaks peab seal turuinfo sisse ostma. Seegi kasvatab kulusid.