Hepsor (HPR1T)

Makstakse välja sellele, kellel tulu saamata jäi selle poolt, kes tulu sai.
"momentum"
Sa ikka ei mõista seda asja!
Teen siis hädavajalikud parandused ise ära:

"Karum6mm EDIT"
Kuidas saab olla nii, et rahvas* tahab aktsiaid ja rahvale* ei anta aktsiaid? Ja keegi ei vas-tu-ta!!!

"Karum6mm EDIT"
Noormes, ma ei saa aru mida te iroonitsete?! Rahvas* kannatab!

"Rahvas" asmele võib kasutada ka "raffas" või "lihtrahvas".

Ja nii juhtuski Eesti Vabariigis, juba jälle (rõhutan veel kord, et kõik ikka aru saaks, et see juhtus juba jälle (=süstemaatiline, pika-ajaline, pahatahtlik tegevus)), et lihtrahvas tahtis rikastuda, aga ahned pangaonud ja aplad rikkur-investorid ei luba lihtrahval rikastuda, sest nad lihtsalt võtavad lihtraahval aktsiad käes ära.

Kas me sellist Eesti Vabariiki tahtsimegi, kus lihtarhvale ei jäeta võimalust rikastuda? Mina arvan, et me ei tahtnud.

Ja keegi ei vas-tu-ta!!!

Võtke tuba vms.
"mihkel48"
saamata jäänud tulule peaks ka mingi maksu välja mõtlema

See on juba olemas, maksu nimi on tulumaks. Näiteks eraisikuna laenuärisse investeerides ei saa tulult kahjumit maha arvestada.
Millal see kauplema hakkab? Tahaks juba paberil kasumi lukku panna, sai kiirelt 2500tk märgitud, ilma prospekti lugemata, sauna õlled ikka saab. Jube mõelda, kui keegi neid raamatuid läbi loeb 100+lk, 30 aktsia eest.
Ega siin imestada pole midagi, kinnisvarasektoris teha IPO mille maht on suurusjärgus paarkümmend kodulaenu on selline jaotus juba algselt sisse kirjutatud.
* Pangast oleks selle 10M odavamalt saanud, kui 0,5M IPO kuludega.
* IPOt korraldas LHV, kes on meister free-float kraani keerates ulmelise hinnani aktsiat viima.

Mis siis tegelikult tehti:
* Suurendati ettevõtte väärtust üleöö kordades andes ära vaid marginaalse osa pakist.
* Edasised laenud pangast on juba palju parema protsendiga, kuna LTV kukkus kolinal.

Suurosanike win-win-win.

Kõik saab alati ainult halvasti olla ja vahepeal läheb halvemaks veel.
Päris nõme olukord. Isegi kui stokk püstloodis üles paneb pole absoluutsummast mingit rõõmu. Juurde osta ka ei saa, sest siis istud järgmised 2 aastat likviidsuslõksus, kuna ostuäär puudub sest ükski allesjäänud seitsmest investorist enam juurde osta ei soovi.
Millal on oodata märkimiseks bronneeritud raha vabanemist?
"PeaLiK"
Päris nõme olukord. Isegi kui stokk püstloodis üles paneb pole absoluutsummast mingit rõõmu. Juurde osta ka ei saa, sest siis istud järgmised 2 aastat likviidsuslõksus, kuna ostuäär puudub sest ükski allesjäänud seitsmest investorist enam juurde osta ei soovi.

Sellega mina ei nõustu, nõme oli Arco viimane kus olenemata märkimiskorraldusest said vaid kindla arvu ning sellele lisaks 0%.

Edit: Ka jaotuse tingimusi tuleb lugeda, Tahtsin ~0,8K saada, märkisin 2K+2K. Saan vist ~0,35K
Väikeinvestorina tuleb alati kolm küsimust läbi kaaluda:
1. kas märkida
2. kui palju tahaks
3. mis on umbkaudne ülemärkimine

Eeldusel et 1. pädeb korrutad 2. ja 3. saad märkimiskorralduse summa.

Mina arvestasin umbes 4-6x ülemärkimist, tegin korralduse vastavalt ja sain umbes poole soovitust.
"invictus"
"sigmanet"

See 20 + 7,3% on ikka natuke mõnitamine küll seda enam, et juttu oli 100+-ist.

Palun selgita kõigile enda matemaatikat ka, et kuidas oleks siis saanud mõnitamata jätta, kui on ca 860k aktsiat pakkumises ja 20k märkijat. Isegi kui oleks proportsioonid täiesti välja jätnud, oleks kõik märkijad saanud 43 aktsiat. Kust see 100+ oleks pidanud tulema?

On selge, et 100+ ei tule siit ühelgi juhul kõigile välja mis on selge, arusaadav ja on korraldajatest sõltumatu asjaolu aga see 2 päeva IPO prospekti tutvumis-spurt eelistega seotud osapooltele (kes on paremini informeeritud) on miski mida vältida saanuks. Ja isegi võrdse jaotusega 43 on samuti 215% enam kui 20 ja küsimusi poleks - kõik objektiivselt selge. Edasi juba vaba turg otsustab, kes, kas ja palju konkureerib.
20 aktsiat said ainult isikud, kes märkisid 31 aktsiat või vähem.

See 2 päeva teema oli minu arusaamist mööda tööõnnetus. Aga igal juhul oli ju kõigil võimalus märkida esimese 2 päeva jooksul ja soovi korral hiljem korraldust muuta või see tühistada.

Reaalsuses on see kurtmine minu kõrvade jaoks seotud asjaoluga, et paljud investorid on tabanud, et IPO-l osalemine, see on ju nagu lapselt kommi ära võtmine. Ja nüüd on probleem, et võtjaid on palju ja kommi liiga vähe, et suu korralikult magusaks teha.
just täpselt.
investeerimisõpikusse võiks järgmise peatüki taksojuhtide turust juba ära kirjutada. iposid tehakse selleks, et rahvas rikastuks. kelle arvelt, on ebaoluline. sitapead ei anna ainult limiteerimata koguses aktsiaid ning sellega ohutut võimalust tohutut kazummi kokku lükata ))
illustreerin oma kalambuuri tõestisündinud stooriga: sõitsin nädal tagasi bridžiklubist taksoga koju ja kui tuli sõbraga juttu hepsorist, siis märkis tulika juht asjalikult, et 'enefit oli okei, aga hepsorit ma ei märgiks' .. võtsin kuulda ja ise ka ei märkinud )
Mina ei mõista seda hädaldamist. Hepsori eesmärk oli IPO õnnestumine. Tibusid loetakse sügisel. Käsi püsti kes väidab, et IPO ei õnnestunud! Õnnestus! Ja õnnestus erakordselt hästi. Järelikult tehti ka erakordselt head ettevalmistustööd. Kes jäi rongist maha, see oli kas lohakas, laisk või vääris muul moel oma mahajäämist. Minu meelest oli piisavalt kättesaadavat infot. IPO väljakuulutamise hetkel ma olin raudkindel, et ei osale, aga näe, enne 12-ndat jõudsin meelt muuta - ja ma ei pea ennast lotomängijaks.
Nendele, kes tegid märkimise ajal linnukese lahtrisse, et soovivad enam-broneeritud raha varasemat vabastamist, on raha juba vabastatud. Teistele rakendub prospektis märgitud vaikimisi regulatsioon, et märkimisel enam-broneeritud raha jääb ettemaksuks Hepsori järgmise rahakaasamise vooru jaoks veidi kaugemas tulevikus.
"Kaur"

1 Like
Jumal tänatud! Jään tulevikus järgmist 20 aktsiat ootama, vähemalt olen juba järjekorras. Sedasi saab ju 2050. aastaks 100 aktsiat kokku. Fingers crossed!
"invictus"
Aga igal juhul oli ju kõigil võimalus märkida esimese 2 päeva jooksul ja soovi korral hiljem korraldust muuta või see tühistada.

LHV Pangas muuta ei ole võimalik märkimiskorraldust. Tühistamise hinnaks on kolm eurot. Pole muidugi teab mis kaotus.

Prospektis oli ka kirjas, et hiljem muudetud korralduse ainult algul märgitud osa sai eelise. A ma ei tea kas teistes pankades saab muuta korraldust.
"MLindepuu"
"invictus"
Aga igal juhul oli ju kõigil võimalus märkida esimese 2 päeva jooksul ja soovi korral hiljem korraldust muuta või see tühistada.

LHV Pangas muuta ei ole võimalik märkimiskorraldust. Tühistamise hinnaks on kolm eurot. Pole muidugi teab mis kaotus.

Prospektis oli ka kirjas, et hiljem muudetud korralduse ainult algul märgitud osa sai eelise. A ma ei tea kas teistes pankades saab muuta korraldust.

SWEDis ei saa tühistada, ega ka muuta. Samuti saab märkimisel kasutada vaid reaalselt kontol olevat raha. Kui müüa täna aktsiaid, siis seda raha märkimisel kasutada ei saa.
"Tankist_007"
Nendele, kes tegid märkimise ajal linnukese lahtrisse, et soovivad enam-broneeritud raha varasemat vabastamist, on raha juba vabastatud. Teistele rakendub prospektis märgitud vaikimisi regulatsioon, et märkimisel enam-broneeritud raha jääb ettemaksuks Hepsori järgmise rahakaasamise vooru jaoks veidi kaugemas tulevikus.
"Kaur"

Kust see väide pärineb pärineb?

Prospektis on selline lõik: "Kui Pakkumine või osa sellest tühistatakse vastavalt käesolevas prospektis kirjeldatud tingimustele, kui investori märkimiskorraldus lükatakse tagasi või kui eraldatud kogus erineb taotletud Pakutavate aktsiate kogusest, vabastab vastav haldur investori sularahakontol olevad blokeeritud vahendid või osa nendest (summas, mis ületab eraldatud Pakutavate Aktsiate eest makstava summa), eeldatavasti ühe tööpäeva jooksul. Äriühing ei vastuta vastava summa vabastamise eest ja vabastatud summalt intressi maksmise eest ajal, mil see oli blokeeritud. Lisaks sellele võib konto haldaja kehtestada tasu või tasusid märkimise eest. Need katab üksnes investor."
Seda ei peagi enam IPO-de prospektis eraldi välja tooma. See on kirjas samas riigikogu rahanduskomisjoni otsuses, millega sätestati, et ka tulumaksutagastus läheb vaikimisi annetuseks, kui ei ole märgitud linnukest raha tagastamiseks kontole.
1 Like
See on väga imelik, sest Bercmani ja Arco Vara puhul niimoodi ei olnud. Samuti nagu ei meenu ka, et märkimiskorralduse juures oleks sellist linnukest lisada saanud