Head teed sulle, linnakodanik

Tänases Postimehes asjakohane artikkel. Paistab, et minu teoorial, et teed lagunevad on süüdi teekatte alusmaterjal ja "odav" teeehitus peab paika.

http://www.postimees.ee/080404/esileht/siseuudised/131165.php
See Kesikute vandenõu jõukamate tegelaste vastu on ikka kurjast küll... Sundüürnikel ja penskaritel tavaliselt autot ei ole. Seega ei ole ka vaja ka teid korrastada, milleks?
Valimised on mägede ehk mõne aasta taga. Siis võib "ärgata" ja teha paar liigutust. Vahepeal võib aga Aruküla või mis ta on, rääkida kuidas linavalitsus:
1. Korraldab rahvaküsitluse mõne detailplaneeringu hindamiseks NB! tagantjärele, kui linn on selle juba kinnitanud!!!!
2. Jagab 500 eeki penskaritele
3. Möllab mingi ID piletiga (sooduse käigus hind tõuseb), nii et mõtlevatel kodanikel on piinlik olla "Tallinnast". Aktsiooni käigus pööratakse tülli kõigi ümbritsevate valdadega.
4. Loob mingi nn. munitsipaalpolitsei? mille eesmärk on inimesi (majaomanikke) nn. keppida ja trahvida ??????? stiilis: Et miks ei ole silti "kuti koer" = trahv 500 eek, miks sa oma maja seina grafitit täis oled lasknud sodida, trahv 500 eek??????
Jne, jne, jne..............
Kulu põletada ei tohi aga enam heakorrastuskampaaniaid (prügikonteinerid) sellel aastal enam ei korraldata.
Mingid valvekaamerad lülitatakse välja, sünnitusmaja ja keskhaigla juures muutub parkimine tasuliseks (põhiliseks parkijaks on sealkandis noored emad oma väikelastega või imikutega!)
Mäletate keski valimisreklaami "meie ehitame maju, teid ja bla-bla-blaaa"?
Ma ei leia eriti isegi sõnu selle seltskonna kohta, kes selliseid ideid genereerib ja ennast "linnavalitsuseks" kutsub.
Ah see kino ka, mingi Priimägi korraldab PR raames miskit jama. Mingi "Savisaare kell" kurat teab kellele või milleks. Eelarvesse kirjutatakse sisse 900 milkut mingit utoopiat ja asutakse hoogsalt raha kulutama ja kui hinnad kõrgeks osutuvad kutsutakse päästja Sarnet asja anlüüsima.
TERE! tulemast! KILPLASSE!
võiks olla uus Tallinna tutvustav lause.
Aga mulle meeldib Sampo kodulaenu reklaam KILPLASTEGA, kuigi see peaks minema vist rohkem laenuteemalisse foorumisse.
Ärge Kareda vallalt Kilplasi võtke!
http://kilplased.kareda.ee/
Ehituse asjatundjana võin öelda, et ehituse (s.h. ka teedeehituse) kõige suuremate probleemide allikaks on kõigepealt tellijad. Ehitaja teostab (kohustub teostama) tööd projekti järgi, s.t. kasutab projektiga ettenähtud materjale ja tehnoloogiat. Projekteerijad omakorda teevad projektid tellija soovi järgi, kes paneb ka maksumuse piiri ehitusele. Niipalju on siis ehituse kohta üldiselt.

Teedeehituses on meil, minu arvates, kaks tõsist probleemi:

1. Ametlik korruptsioon. Reeglina ehituse korraldaja "käibetootlus" (loe: altkäemaksu suurus) moodustab 10% ning see võib esineda ka erinevatel tasemetel. Niisiis rahastamisallika leidmisel hakatakse otsima võimalikult odavamad variandid, selleks et oma "kasumi" teenida. Loomulikult viib see odavatele (madalama kvaliteediga) projektlahendustele.

2. Teadmiste puudumine (s.h. ka finantsplaanimise osas). Iga kevad toob esile samad teede kahjustusi, uued teed hakatakse lappima juba teisel-kolmandal aastal. Kuigi me näeme et sellised teed ei sobi Eesti kliimaoludega, aga ikka ehitame neid samamoodi. Toon siia ühe näide: mul õnnestus vaadata teede ehitus Ameerikas: seal teekatte alla valatakse raudbeetoonpadja. Sõber-ameeriklane kommenteeris seda niimoodi, et sellised teed peavad ilma remondita vähemalt 50 aastat. Muidugi ehitusmaksumus on sellisel juhul tunduvalt kõrgem, kuid hoolduskulud on olematud. Meil on vastupidi: ehitusaegsed kulud on minimaalsed, aga pidevad remonttööd teevad neid 10 korda võrra suuremad 50 aasta pärast. Majandusarvutus on siin elementaarne...

Ehitusliku kõrgharidusega spetsialist
43 sakslaste alustatud Lenska maantee? 60 aastat ilma paikamata?
Hõige saalist: ÕIGE! teede aluspadi on vaja valada raudbetoonist, mitte paekiviklibust, mis raskustsüklite üleelamisel pudeneb...pudeneb...pudeneb pulbriks ja kate vajub lõpuks roopaks ja mureneb.
Päris huvitav mõte - riik kohustub 75% kütuseaktsiisist laekuvast rahast suunama teedeparandusse. Kuid riik arvestab selle 75% sisse ka Euroopa Liidu toetused, seega ma ütleks et riik ei täida seadust ja suunab kütuseaktsiisist vähem kui 75% teedeparandusse. Kohtusse?
Lenska maantee alla olla maetud tee ehitamisel surnud Saksa sõjavangid!
Täna arvas eravestluses juhtv liiklusametnik, et kuigi tänavate olukord on tõesti hullem kui möödunud aastal, pole muretsemiseks põhjust. Sest järgmine kevad tuleb veelgi hullem...

Üldiselt pole ju vahet kas teede ehitamisel valada sinna raudbetoonist padi alla või mitte, sest niikuinii pole linnaeelarves sentigi uute teede ehitamiseks. Pole raha, pole ka probleemi.
Niinimetatud excuse, et raha pole on kyige tavalisem valitsuse vabandus. lisaks kyigele, mis yldse toimub? Elektri hindasid tystetakse vyi tysteti 20%, sama toimub ka kytuse hindadega, vist 10%, mis tyhendab sisetootmise hindade astmelist hypet. Sellega kaasneb kyige tootmis harude tyus.

Lisaks massiline valitsussektori tyykohtade kaotamine, peamiselt vyiksemate valdade ministeeriumite yhendamine, lisaks EESTIpangast raha kadumine, pluss strateegilise vilja vargus. Wake up!!

minuarvates tuleks kasutada teedeehitusteks kyike vyimalikke saadaval olevaid optsioone. Osa vyiks olla tyesti kytuse aktsiis, teiseks kohalikud otsesed teede kasutajad ning kolmandaks importijad, kes kasutavad kohalikku logistikat.

Selline yhe peamise tootmisharu julm ekspluateerimine vyib anda yyrmiselt ebameeeldivaid tulemusi. Arvatavasti on EESTI kyesolev unemployment juba praegu yle 10%, lisaks business confidence sai kannatada kindlasti tynu neile vargustele.

Ma saan aru, et palju syndmusi on toimumas nagu NATO ja EU kuid ega siis oma poodi ei saa lohakile jytta. Turg on karm. selleks on vajalik niinimetatud byrokraatlik kontroll. lisaks, mis puutub uude businessisse , siis midagi erilist nagu tyhendada pole. Hamburgis vist toimus tehnoloogia mess kuid see oli ka kyik.

Moskvas peaks vist toimuma kusagil 24-27 aprillil petrochemical mess, ehk pakub kellegile huvi.
Peab sebima muidu joostakse yle. investorid nalja ei myista. Raha otsib alati paremat returni!

Jokkerjoss, Eesti pangast raha kadumise korvab Tõnis Paltsi vabatahtlikult makstud 110 miljonit makse, mõlemad tulid ilusti samal kuupäeval ka, täpsemalt siis 1. aprillil :P
Kuskohas need valitsussektori töökohad nii jõudsalt kaovad? Minu meelest on ruumi kokkutõmbamiseks veel tohutult. Riigiasutused on suurimad kohvitarbijad Eestis ilmselt, kui arvestada kohvipauside sagedust :) Ja milliseid ministeeriume ühendatakse? Pole kuulnudki.

Aga see on küll huvitav, kuidas järsku peale LHV foorumit ajalehtedes teema tugevalt üles võeti. Ja et argumendid on tegelikult üsna sarnased siinsetega.
Tehnoloogia mess toimus Hannoveris, mitte Hamburgis ja kahjuks näidati seal massiliselt IKT vidinaid aga ei ühtegi teehöövlit ei hakanud silma :-(

Aga jim kommentaar näiab selgelt, et LHV foorumid on viies võim riigis!
mingeid autoteid ei saa, pensiokate hääled vajavad kogumist....eee... vabandust, sotsiaaltoed vajavad maksmist!

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul huvitab praeguse koalitsiooni oponente pealinna teedeehituse maht ja jätkuv kontroll ehitus- ja elamuturu üle.

«Minu mõistus ja keel ei luba mul näiteks kunagi öelda, et Tallinna linnavalitsusele on sotsiaalküsimused teisejärgulised, nagu seda on endale lubanud Eesti peaminister,» vastab Edgar Savisaar enda ründajatele homse Postimehe arvamusküljel avaldatavas artiklis.

Savisaar lisab: «Jään ka edaspidi seda meelt, et kui mul on vaja otsustada, kas anda 100 miljonit sotsiaaltoetustena abivajajatele või kulutada see raha selleks, et tuhatkond end ise Eesti eliidiks nimetatut saaks oma luksusautodel sõita Tallinnas mööda siledamaid teid kui praegu, otsustaksin ma ikka abivajajate kasuks.»
anonüümsust palunud allikas kinnitab, et Keskerakonnast on saanud tõhusam töötute rakendaja, kui Tööhõiveametist. Kui soovid saada mingi ametniku abi või nõuniku kohta, siis pöörduda palun Tarmo Lausingu poole. Palgast võtab 26% EV, 2% pensionifond, 1% töötukindlustus ja maks Keskerakonnale on kokkuleppel. Edukat tööotsimist!
hmm, parandage mind kui ma eksin, aga mingil hetkel oli teedeehitus Keskerakonna valimislubadus ja prioriteet (?) ...

aga üldiselt pole vist vahet kas eelistada 100M osas sotsiaaltoetusi või midagi muud - seda raha nagunii ei ole?
Pisuke meeldetuletus ei tee vist paha - siin on Keskerakonna valimismanifest.

Ei teagi, kas peaks naerma voi nutma?
Kristiine
...
Rekonstrueerime Nõmme tee ja Tondi tänava
...
Kes on sõitnud need teavad

lfc

Tondi tänav raudtee ja Tammsaare tee vahel, oleme sõitnud ... brr, :(
Hmm, Adamski, pean vajalikuks Sind veidi parandada.

Nimelt pole teedeehitus kunagi olnud Keski prioriteet, see oli Reformi prioriteet kogu möödunud 3-aastase valimistsükli alustades kolmikliidust seitsme pöialpoisiga ja lõpetades 2002 sügiseste valimistega. Pärast seda on linnas ainult Keski prioriteedid olnud ja nagu näha ka valimisplatvormist, teedeehitus sinna ei kuulu. Viimane on viidud lausa linnaosade valimislubaduste tasandile kuigi tegu on selgelt linna tasemel projektidega.

Aga ses osas eksid samuti, et pole vahet, kas eelistada 100 mio osas sotsiaaltoetusi või midagi muud - on küll, väga suur vahe on! Selle jaoks, mis on prioriteet (500 krooni pensionäridele + sotsiaalmajad), jagub raha ja selle jaoks, mis pole (näiteks teedeehitus) ei jätku.

Ainult et...mis juhtub siis kui Edik järgmisel sügisel 32 täis ei võta? Tundub, et see oleks tema poliitilise karjääri lõpp, mis päädiks igavlemisega Riigikogus kuni pensionini, sest nüüd on inimesed näinud, mida tähendab kui Edgar valitseb linna...