Fundwise marketplace

Mina pakun, et käsitööõllede firmade rahastuse ümber käiv jauramine jätkub siin foorumis kindlasti veel 5 aastat, kui mitte isegi 10 aastat.
Ning kui mõni käsitööõllefirma korralikku kasumisse jõuabki, siis on tegemist ühekordse ajutise üksikjuhtumiga.
TauriA
TNT
Mina neid peeneid käsitöö õllesid ei suuda juua. Pärast joomist halb maitse mitu tundi suus. Päriselt ei mõista mis seal nüüd head ja ägedat on.
Ja ma ei saa aru kuidas nad võivad veiniga samasse suurusjärku maksta.
Aga OK, mis rikkale loomulik see vaesele imelik.

Ma joon 1-2 väiketootja õllet ära, selmet 6-pakk tavalist orikat või premmi sisse tõmmata. Summa summarum on see sama või teine kord isegi vähem. Kui rikkus defineerida ostukulu liitri kohta, siis küll. Probleem on selles, et käsitöö on piisavalt intentsiivne, et seda mitte juua samaväärses koguses kui tavalist õllet.

Milleks selline kestev demagoogiline võrdlusbaas nagu 1-2 väiketootja õllet vs 6-pakk orikat või premmi.

Nii ebareaalne kui see ka ei tundu, on täiesti võimalik juua ka üks suurtootja lager/pilsner korraga. Reaalsuses on väiketootjatel hirmkeeruline konkureerida suurtootjatega antudi maitsesegmendis oma hinnaga.
USA-s on craft beer-i osakaal 24% peale tõusnud, tootjate arv üle 7000 tõusnud. Kui tarbijat piisavalt harida ja julgustada erinevaid maitseid proovima, võiks ka Eestis see osakaal veel oluliselt tõusta, kuigi pruulikodade mõistlik arv on vast tõesti lõhki juba.
Tore lugeda, et trummil ikka kaks pulka, millega mängitakse.
Pühaste pruulikoja ühisrahastuskampaania on mõned päevad olnud avalik ning selle ajaga on ligi 60 tuhat eurot juba pakutud. Võrreldes Õllenaudiga on tempo olnud märkimisväärselt kiirem. Soovitakse saada 150 000 - 500 000 eurot, et teha kolme asja:
1) osta purkidesse pakendamise villimisliin, ca 150 tuhat
2) separaator-tsentrifuug efektiivsuse tõstmiseks, ca 100 tuhat
3) alkoholivabade jookide tootmise seadmed, ca 250 tuhat.

Minu hinnangul on kaks esimest kohustuslikud, viimane võib-olla mitte nii väga.

Ettevõtte praegune väärtus on 5 miljonit eurot (2019. aasta oodatav käive 1 miljon eurot) ning peale rahastust kuni 5,5 miljonit eurot. Võrlduseks Tankeriga, mis kaupleb Funderbeamil: 2019. aasta oodatav käive samuti ca 1 miljon eurot, turukapitalisatsioon ca 3,5 miljonit eurot.

Pühaste on kindlasti põnev õlletootja, kuid silma jäi, et juba 2021. aastal soovitakse dividende maksma hakata. Kasvuettevõtete puhul võiks sellised kiired lubadused võib-olla ära jääda ja raha parem kasvuks kasutada. Kuivõrd 2020. aastast hakkab 50% aktsiisimäära soodustus kehtima 1,5 miljonile liitrile (praegu 0,6 miljonit liitrit), siis minu hinnangul võiks dividendideks makstava raha asemel panustada seda kasvu kiirendamisse läbi kääritusmahu kasvu ja mõne potentsiaalikama turu arendamisega ettevõttele soodsas suunas (turundus).
TauriA sa siin teemas kodus, kui kõik laiendavad, siis mis paari aasta pärast see turule lisandub maht kokku on, kui liita firmade A+B+C laiendused ja kas 100% kindel, et tarbija tormab seda mahtu kõike sisse ahmima?

Võiks lugema jääda lombi tagant, mida ja kus sektoris see odav raha kaoseid tekitanud oma ülevõimsusega, kus kõik saavad piiramatult kasvada ja see raha ei pea kasumist tulema.
Kasv Eestis saab olema mõõdukas, kogu mäng neil kasvavatel õlletootjatel käib pigem selle nimel, kes suudab paremini eksportida. Ehk siis küsima peaks pigem seda, kui täis on täna globaalne turg ja kas tarbija ostab head maitset või odavat hinda. Ning kas tagasihoidlik eestlane suudab üldse midagi maha müüa piiri taga. Riskid on kindlasti olemas ja preemia võiks suurem olla.
Õige kinsigo, minu mõte, kas ainult eestlane teeb seda haruldast õlut- vastus ei.
Reaalselt on see ikka paras püramiid nendel platvormidel, õlled ja rattad ning kõik kes seal osalust omavad kiidavad asja ülesse paberil kasumina. Ma võin ka optsioone osta ja päevaga 200% kasumi pilte panna, aga see ei anna aimu selles, kas reaalselt ka see kasum kontole kukub.

Olen nendel teemadel tasakaalustavaks oponendiks ainult sellel põhjusel, et mitmed mu enda tuttavad alustanud tipus investeermist ja kõik ei tomaks ostma seda, mida siin haibitakse, ilma, et teatakse riske (ükski algaja ei taju seda, et annab kuradile tilga verd ja kõik idud laias laastus hästi võttes 50:50 võimalus kaotada kogu raha)
"Ettevõtte praegune väärtus on 5 miljonit eurot (2019. aasta oodatav käive 1 miljon eurot) ning peale rahastust kuni 5,5 miljonit eurot. Võrlduseks Tankeriga, mis kaupleb Funderbeamil: 2019. aasta oodatav käive samuti ca 1 miljon eurot, turukapitalisatsioon ca 3,5 miljonit eurot."

Kust neid väärtusi võetakse. Kas need kuidagi haakuvad "vanaaegse " finantsmatemaatika ja juhtimisega ka või on tegemist uue lähenemisega, mis ei lase ennast gravitatsioonist segada?
TNT
Kust neid väärtusi võetakse. Kas need kuidagi haakuvad "vanaaegse " finantsmatemaatika ja juhtimisega ka või on tegemist uue lähenemisega, mis ei lase ennast gravitatsioonist segada?

Wild guess - viimaste aastate keskmine puhaskasum korrutatakse mingi 10-20-ga läbi, lahutatakse laenud ja voila? :)

Laest võetakse. "Kuidas siis soovi korral hinnastada oma ettevõtet? Võib kasutada mõnda ülal toodud meetoditest (või otsida mõni teine – neid on erinevate variatsioonidega ja mitmeid), võib pöörduda professionaalide poole (näiteks audiitorbürood ja investeerimispangad, kuid see pigem kallis lahendus), või võib ka mõelda väga isiklikul tasandil, et mis hinnaga sa näiteks oleksid valmis müüma, et asi kellegi teise teha jätta. Kõigil lähenemistel on omad head ja vead." https://fundwise.me/et/blogi/kuidas-hinnata-ettevotte-vaartust
Ilu on vaataja silmades. Kui vaataja on nõrgamõistuslik siis on ilu rohkem.
Nagu mõned teadjamad mehed on kommenteerinud, siis kasumi vaatamine on eilne päev, tänapäeval korrutatakse väärtuse leidmiseks hoopis käive 5-ga (või mõne muu veelgi soliidsema kordajaga) ning kasum tuleb koju siis, kui suudad paari aasta pärast leida järgmised "käibeusku" investorid, kes on valmis uute fanfaarihelide saatel, küll suht olematu kasumi, kuid see-eest kasvava käibega ärisse veelgi kõrgemalt raha juurde panema. Ja nii need sibulad käest kätte käivad kuni muusika kestab.
"If you wake up on a Casper mattress, hail a Lyft to get to your desk at WeWork, use DoorDash to order lunch to the office, hail another Lyft home, and have Uber Eats bring you dinner, you have spent your entire day interacting with companies that will collectively lose nearly $13 billion this year. Most have never announced, and may never achieve, a profit." https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/09/unicorn-delusion/598465/

Visahing
TauriA sa siin teemas kodus, kui kõik laiendavad, siis mis paari aasta pärast see turule lisandub maht kokku on, kui liita firmade A+B+C laiendused ja kas 100% kindel, et tarbija tormab seda mahtu kõike sisse ahmima?

Võiks lugema jääda lombi tagant, mida ja kus sektoris see odav raha kaoseid tekitanud oma ülevõimsusega, kus kõik saavad piiramatult kasvada ja see raha ei pea kasumist tulema.

Ma ei ole kindlasti ekspert pruulikodade hinnastamises.

Suuremad pruulikojad müüsid käesoleva aasta juulis ligi 10 miljonit liitrit õlut, mis eelmise aasta 6,9 miljoni liitriga võrreldes on tugev kasv. Aktsiisipoliitika on veidi leebunud, seega pole kasv orgaaniline, vaid osa sellest on siirdemüük (Läti asemel Eestis). Väikepruulijatele on aktsiisi soodusmäära piir 600 tuhande liitri juures aastas ning selle on ületanud vaid Põhjala. Ülejäänud toodavad alla 400 tuhande liitri! Võttes arvesse kõikide pruulikodadade tänase mahu, siis ma usun, et see vast jääbki sinna 10 miljoni liitri kanti kokku. Aga see on ka maksimum.

Kui eeldame, et aastas müüakse Eestis 80-100 miljonit liitrit õlut, siis kuni 10 miljonit liitrit väikepruulikodade mahtu oleks sinna 10% juurde. Kuivõrd suur osa mahust eksporditakse, siis ma ei julgeks öelda, et pärast kõikide rahastusvoorude lõppemist oleks pakkumisvõimsus nii suur, et Eesti poodide letid oleksid lookas ja tootjatel vaate ülearu. Pigem on kasv isegi hea, sest võimaldab suuremaks kasvada, omahinda allapoole tuua ja seega paremini kättesaadav olla. Tankeri näide on selline peale pruulikoja avamist, et pigem ostetakse käest ära ja lattu seisma ei jää. Aga oli ka suvi ja nüüd hakkab madalam hooaeg pihta.

Ma võtaks kokku nii, et ülevõimsust täna ei ole, pigem tuleb puudu.

Õllenaut kaasas äsja raha, kuid minu jaoks on Pühaste väärtuspakkumine oluliselt parem (sh õlle ise).
opex
Laest võetakse. "Kuidas siis soovi korral hinnastada oma ettevõtet? Võib kasutada mõnda ülal toodud meetoditest (või otsida mõni teine – neid on erinevate variatsioonidega ja mitmeid), võib pöörduda professionaalide poole (näiteks audiitorbürood ja investeerimispangad, kuid see pigem kallis lahendus), või võib ka mõelda väga isiklikul tasandil, et mis hinnaga sa näiteks oleksid valmis müüma, et asi kellegi teise teha jätta. Kõigil lähenemistel on omad head ja vead." https://fundwise.me/et/blogi/kuidas-hinnata-ettevotte-vaartust

Jah, nii on. Teinekord leitakse ka mingi loogika arvutuste taha, kuid suures plaanis joonistatakse mingisugused numbrid graafikule, leitakse mõni paralleelnäitaja ja öeldakse, et odavamalt me ei anna. Fundwise ja Funderbeami miinus on see, et ei saa anda oma hinnangut, et 5M pealt oleks valmis panustama ühe summa ja 3M pealt oleks summa duublis. See on suuresti võta või jäta ning kui kampaania ebaõnnestub, siis uuele tiirule üldiselt enam ei tulda.
Funderbeamis tegelikult paar positiivset näidet olemas, kus kampaania käigus on valuatsiooni ca 20% langetatud. Üldiselt neid pruulikodasid tuleks võtta pigem hobiprojektina, kuna hinda on arvutatud ikka päris positiivne stsenaarium.
[quote=TauriA]
[Fundwise ja Funderbeami miinus on see, et ei saa anda oma hinnangut, et 5M pealt oleks valmis panustama ühe summa ja 3M pealt oleks summa duublis. See on suuresti võta või jäta ning kui kampaania ebaõnnestub, siis uuele tiirule üldiselt enam ei tulda.

Saab ikka. Proovitud-tehtud mõlemaga.

TNT

Minule startup sektor meeldib väga. Sisuliselt on kogu sektori agregeeritud ärimudel selline:
1) Võetakse optimistidelt nende raha investeeringuna. Mõned üksikud on väljapaistvad võitjad, valdav osa on väljapaistvad kaotajad. All-in on see sügavalt negatiivse summa mäng.
2) Luuakse varasemast mugavam/parem teenusemudel ja doteeritakse selle tarbijat. 15 aastat tagasi oli taksoga sõit 2 korda kallim, 4 korda ebamugavam ja ka oluliselt ebaturvalisem. Täna saab taksosõidu puhul väga head teenust makstud raha eest. Vahe maksavad kinni optimistidest investorid ja taksojuhtide elustandard. Tarbija on SELGE VÕITJA!
3) Jätkatakse kuni optimistid otsa saavad.

Mis selles halba on? Üksikud hyperglobal edulood nagu AirBNB või Transferwise on väljapaistvad õnnestumised. Neil on ka ajas kasvav moat. Kõik taksofirmad seevastu (Uber, Lyft, Bolt, Didi, Grab) seevastu on IGAVESES hinnasõjas. Seda äri ei saagi ilma investorite rahaga doteerimata ajada, kuna teenus pole globaalne, vaid hüperlokaalne. Nii kui hinnatase võimaldab raha teenida, tekib kõrvale kohalik konkurent. Mõnel juhul võtab ka turuosa käest ära, kui tal omakorda rikkad optimistid selja taga on. Sama asi food delivery'ga. Wolti omanikud doteerivad minu ostukäitumist vähem kui Bolti omanikud -> Wolti teenust enam ei kasuta. Dead end for capital, superluks bond värk tarbijale.
Printsiibis kõik õige aga kust see järeldus, et kokkuvõttes on tegu sügavalt negatiivse summa mänguga? Perioodi 2014-2018 VC investeeringute kogumaht oli umbes 1 triljon dollarit.

Facebook üksi on väärt sellest enam kui pool, hetkeseisuga 517 miljardit dollarit. Sunnik teenib kasumit ka, miskit 17 miljardit dollarit. Kogu sektor tervikuna kindlasti ei ole kahjumlik. Kasvõi meie enda Transferwise on kolmandat aastat järjest kasumis ja teenis üle 10 miljoni naela. Ühesõnaga mu point on, et kogu start-up maailm ei ole Uber ja Lyft vaid see loob reaalset väärtust ka investoritele. Lihtsalt mitte kõigile investoritele.

PS! Mingit õlletehast startupiks kutsuda on muidugi natuke naljakas. Aga küll Kingo ära keelab :)