invictus Printsiibis kõik õige aga kust see järeldus, et kokkuvõttes on tegu sügavalt negatiivse summa mänguga? Perioodi 2014-2018 VC investeeringute kogumaht oli umbes 1 triljon dollarit.
Facebook üksi on väärt sellest enam kui pool, hetkeseisuga 517 miljardit dollarit. Sunnik teenib kasumit ka, miskit 17 miljardit dollarit. Kogu sektor tervikuna kindlasti ei ole kahjumlik. Kasvõi meie enda Transferwise on kolmandat aastat järjest kasumis ja teenis üle 10 miljoni naela. Ühesõnaga mu point on, et kogu start-up maailm ei ole Uber ja Lyft vaid see loob reaalset väärtust ka investoritele. Lihtsalt mitte kõigile investoritele.
PS! Mingit õlletehast startupiks kutsuda on muidugi natuke naljakas. Aga küll Kingo ära keelab :)
FB Lõpetas VC raha korjamise 2007 või 2008, keeruline on näha, kuidas 2014-2018 VC investeeringute maht sellega seotud on. Suurt väärtust investoritele loovad siiski üksikud erandid. Ja siingi võib tegu olla ajutise, konjunktuurse nähtusega. Pakun, et kui uurida näiteks 25-aastast tsüklit, siis mingil hetkel isegi ajutiselt kasumlikud ettevõtted konkureeritakse nulli aina uue ja uue VC raha poolt, kes teeb aina paremat teenust aina suuremalt doteerides.
Anyway, minu point oli mitte see, et selles sektoris ei ole võitjaid, vaid et kogu mäng on negatiivse summa mäng. Aga see raha maandub väga õiges ja heas kohas, ehk tarbijate rahakotis. Sisuliselt rikkad inimesed vabatahtlikult doteerivad keskklassi tarbimist ja ülemise keskklassi töökohtade loomist. Enam palju paremat tahta ei olegi võimalik.
Good point suffiks! Kingo asi ei ole muidugi startup ära keelata. Küll aga saab ta tähelepanu juhtida, et mõnel juhul on tegemist nö investorite eksitamisega või siis tinistamisega. Kuigi jah tegemist on vabade inimeste vabal tahtel põhineva tehinguga. Ja kui keegi tahab sellise hinnaga neid osade osasid osta ja on õnnelik, siis miks mitte. Ja olgem ausalt seaduses vist ei ole startupi kui ettevõtlusvormi defineeritud, seega ei saa seda ka keelata.
Funderbeamist tuleb veel yks autonduse 'AirBNB'. Ehk siis siuke email potsatas mulle:
Introducing: Car & Away
Good Afternoon,
I hope this email finds you well.
I am writing to let you know about the Car and Away investment campaign that has recently been launched. I am inviting you to join a number of select investors who have been given private access to this opportunity since it will not be going public on the platform.
Referred to as the 'AirBnb of cars’, Car&Away is a peer-to-peer car rental platform with a highly differentiated go-to-market strategy (via airports to capture supply and demand side). One of Europe’s first p2p providers offering a 100% instant booking platform (using keyless technology), it is up and running at Gatwick – and is currently voted the highest rated car-rental in the UK (Trustpilot). Founder and CEO, Andy Hibbert, led the £200m sale of Reed & Mackay (a 4.8x exit) and his team are experts in rental, travel, technology and revenue generation.
They were originally looking to raise £2.1m, but have so far raised over £3.3m in this round at a pre-money valuation of £5m. The funds have come mainly from individual angels and over £1m from an exclusive syndicate. Investors looking to join this round include the Founder of Expedia, the CEO of the AA, a global board member of Airbnb and the MD of booking.com
Notably, they have launched at Bristol Airport (and will be launching at Stansted by end of year), and achieved 1.76% share of eligible bookings at Gatwick in July.
Please note that this deal will not be going onto the marketplace for trading once the campaign has closed.
Best Regards,
Declan Blackwood Investment Manager
Kas Eestis mitte ei olnud kunagi midagi sarnast? Vist oli mingi Green Autorent ja sai neid Toyota Priuseid rentida?
Mastaap ikka vähe erinev, kus globaalsed industry leaderid on kaasas ja asja arendamas vs kohalik põlve otsas pusimine. Ideed maksavad kümme senti ämber, teostus on kunn.
[Fundwise ja Funderbeami miinus on see, et ei saa anda oma hinnangut, et 5M pealt oleks valmis panustama ühe summa ja 3M pealt oleks summa duublis. See on suuresti võta või jäta ning kui kampaania ebaõnnestub, siis uuele tiirule üldiselt enam ei tulda.
Saab ikka. Proovitud-tehtud mõlemaga.
Ei saa. Funderbeamis näiteks Tanker alandas peale investorite huvi väärtust, kuid seal ei toimunud turu poolset hinnaotsingut või indikatiivset eelpakkumist nii, et erinevatel valuatsioonidel saaks erinevat summat pakkuda. Nii esimene kui hilisem langetatud valuatsioon oli suuresti lootusel, et äkki ikka tuleb täis.
Ma nõustun, et hinda ollakse valmis korrigeerima kampaania käigus, kuid see ei ole see, mida mina silmas pidasin.
Sattusin ka kuskil seda artiklit lugema. Kasum 10mio, sisse pandi samal aastal 30mio. Võhiku küsimus, aga kuidas seda interpreteerida, kas 10-30=-20mio, või 40-30=10mio
Üleüldse äkki keegi oskab öelda TW total saldo on alates asutamisest?
Sattusin ka kuskil seda artiklit lugema. Kasum 10mio, sisse pandi samal aastal 30mio. Võhiku küsimus, aga kuidas seda interpreteerida, kas 10-30=-20mio, või 40-30=10mio
Üleüldse äkki keegi oskab öelda TW total saldo on alates asutamisest?
Mis saldost sa räägid ja mis 30-st sa räägid?
Transferwise on aastate jooksul minimaalselt üle 335 miljoni Euro kaasanud. Kui avalikkuse ees saladusse jäänud kapitali kaasamised on veel suuremad, siis selle võrra vastavalt rohkem.
Ma ei leia praegu seda artiklit, aga paari nädala taguses uudises finantsaasta tulemustele viidati et lisaks 10mio kasumile kaasati samal finantsaastal 30mio, seega tekib küsimus kui reaalne see kasum siiski on?
Transferwise on aastate jooksul minimaalselt üle 335 miljoni Euro kaasanud.
Postituses viidatud artiklis on see summa 623 miljonit eurot. Tagasihoidlik matemaatika ütleb, et kui sisse on pandud 623 ja iga aasta tuleb tagasi 10 kaupa, siis läheb samas taktis veel 60 aastat, enne kui võiks seda asutust hyperglobal success storyks nimetada? Valuationiga võrdlemisest ei hakka rääkima, siis vist läheb sajand?
Kui investor usuks, et kasvutempo ei lähegi kõrgemaks kui 10m/aastas, siis ta sinna raha sisse ei paneks. Nii et matemaatikas peab sees olema ka kasvukomponent ja mitte vähe.
Ei saa. Funderbeamis näiteks Tanker alandas peale investorite huvi väärtust, kuid seal ei toimunud turu poolset hinnaotsingut või indikatiivset eelpakkumist nii, et erinevatel valuatsioonidel saaks erinevat summat pakkuda. Nii esimene kui hilisem langetatud valuatsioon oli suuresti lootusel, et äkki ikka tuleb täis.
Saab. Mina ja veel mõned investorid on esitanud Tankeri lead'ile oma indikatiivset eelpakkumist nii et evinevatel valuatsioonidel pakkume erinevat summat, pärast kohtusime Tankeriga ja leppisime uue valuatsiooni kogu sündikaati jaoks.
Sama asja tegin ka ühe Fundwise'i projektiga, kus pärast minu ja mõne teise investori indikatiivset eelpakkumist oli kokku lepitud tingimus et suurema mahuga investeerides saab 20% valuatsiooni allahindlust.
Saab. Mina ja veel mõned investorid on esitanud Tankeri lead'ile oma indikatiivset eelpakkumist nii et evinevatel valuatsioonidel pakkume erinevat summat, pärast kohtusime Tankeriga ja leppisime uue valuatsiooni kogu sündikaati jaoks.
Sama asja tegin ka ühe Fundwise'i projektiga, kus pärast minu ja mõne teise investori indikatiivset eelpakkumist oli kokku lepitud tingimus et suurema mahuga investeerides saab 20% valuatsiooni allahindlust.
See on juba midagi muud, tavainvestoril kes mõne saja või tuhandega tahaks teha pakkumise sellist võimalust oma hinda pakkuda ei ole.
Minu definitsioon strartupile / idufirmale = see on alustav ettevõte, kelle ärimudel pole veel paika loksunud. Ehk maakeeles: pole veel selge kuidas kavatsetakse raha teenida, küll on aga üpris selge, kuidas raha põletada.
Idufirmalased on nagu iga teine subkultuur: punkarid / pankurid / surfarid/ rohelised/ idufirmalased / emod - vahet pole. Kõigile neile on oluline on gruppi-kuuluvus, neil on oma släng, riietumisstiil, jne. Tegelikult on tegemist lihtsalt alustavate ettevõtetega ja üldjuhul igati toredate inimestega. Samas mingit eristaatust seadustes erisuste tegemise näol, vms, pole muidugi mõtet neile anda.
Mul endal on ka väike IT ettevõte, 10a vana, ärimudel ammu paigas ja toimetame. Mul oleks piinlik oma töötavat ettevõtet mingiks startapiks kutsuda, meil on ikka päris ettevõte.
Olgu ajaloo huvides ka natuke infot ära salvestatud:
Asutus: Pühaste Pruulikoda OÜ, registrikood 12664596 Ettevõtte aadress: Tähe 133c, Tartu 50107, Eesti Ettevõtte telefon: +372 5080033 Ettevõtte e-maili aadress: info@puhastebeer.com Fundwise e-maili aadress: info@fundwise.me
Veebileht | Facebook Investeeringu suurus: 150 000 - 500 000 € Pakutav osalus: 2,91 % kuni 9,09 % Pakutav osalus investori kohta: 200 € kuni 50 000 € Praegune osakapital: 25000 € Ettevõtte praegune väärtus: 5 000 000 € Osakapital peale kampaaniat: 25 750 - 27 500 € Ettevõtte väärtus peale kampaaniat: 5 150 000 - 5 500 000 € 1 € nimiväärtusega osa maksumus: 200 €
Äripäeva Raadio saates "Alustava ettevõtja A&O" rääkis Õllenaudi pruulikoja Urmas Roots veidi lähemalt Õllenaudi arengust ja ettevõtlusega seotud muredest.
Avaliku inforuumi põhjal otsustades on Eestis käsitööõllede buum ja suurtest õlletootjatest ei ole midagi kuulda.
Käsitööõllede turuosa on meil viie aastaga 0,2%-lt tõusnud 1,5%-le. Buumist rääkida siin ei saa. Meil on tegelikult hoopis teine buum.
Ja see oleks?
Need on alkoholivabad õlled. Kui eelmisel aastal ütlesin, et Ameerikas hakkab alkoholivabade õllede turuosa lähenema 10%-le kogu õlleturust ja Eestis oli see veidi üle 2%, siis tegelikult panin selle koha pealt kõvasti mööda. Juba sel aastal on alkoholivabade õllede turg tervikuna üle 5%, suvel oli see juba üle 7%. 10% piiri ületamist me näeme juba järgmise aasta suvel, kui mitte aasta kokkuvõttes tervikuna. See on tegelik buum. See on tegelik tarbimise muutus, mis reaalselt muudab maailma.
...
ja edasi veel ühtteist käsitööõllede teemal ... mis just helget tulevikku neile ei ennusta.
kindsigo Kas alkovaba õllet saab ainult suures tehases toota? Või mis põhjusel käsitööõlletootjad sellest nn alkovabast buumist osa ei saa? Nad ei oska?
loe mu viidatud artiklis vastav lõik läbi, siis saad teada ...