Fortum (FUM1V)

Fortum tõuseb täna pärast Rootsi valitsuse ja opositsiooni ühisotsust alandada energiamaksud.
Olen viimastel päevadel Fortumi aktsiaid ostnud. Tundub, et elektrihind teeb korraliku tõusu. Paraku on suur osa elektrimüügist neil juba hedgitud.

Suur risk on endiselt vaidlusi Olkiluoto lisakulude ümber.

Venemaal tundub, et olukord on päris ok.
Fortum peaks pakkuma ka täiesti korralikku dividenditootlust hetkel?
Bows
Bilanss on tugev, aga kasumiaruanne nõrgenes pärast võrguettevõtete müümist. Aga jah, kui tahetakse, siis võib korralike dividende maksta.

Tundub, et Eesti ekspordib Soome suunas (kallist) elektrit päris võimsasti hetkel:
http://elering.ee/
Estlink 1 võimsus 350 MW, kasutusel hetkel 370 MW (!)
Estlink 2 võimsus 650 MW, kasutusel hetkel 663 MW (!)
stefan
Olen viimastel päevadel Fortumi aktsiaid ostnud.

...mis polnud eriti hea ajastus.

stefan
stefan
Olen viimastel päevadel Fortumi aktsiaid ostnud.

...mis polnud eriti hea ajastus.

Oskad muidu öelda põhjuse ka, miks viimastel päevadel languse trend on toimunud?
stefan
Estlink 1 võimsus 350 MW, kasutusel hetkel 370 MW (!)
Estlink 2 võimsus 650 MW, kasutusel hetkel 663 MW (!)

Külma ilma eelis lisaks kõrgemale hinnale ongi veel see, et kaablisse "mahub" rohkem elektrit.
Onu Ott
Mida rohkem aktsiaid sarnanevad võlakirjadega, seda rohkem nad kukkuvad koos US Treasuries'te kukkumisega. Aga siis ka kindlasti soojenenud ilm ja koos sellega langenud elektrihind. Ülehomme on Capital Markets Day.
Stefan
Kuna sina seda teemat siin kenasti üleval hoiad, siis kas tulemused vastasid sinu ootustele?:)
"Vastasid ootustele" on väljend mida kommenteerisin eile LHV alla. Olin üldiselt mures, ja oligi õigustatud. Aga neil on sisuliselt 4-5 EUR/aktsia mida võiks jagada dividendina, ja mida kasumlikkust eriti ei mõjuta, ehk vaatan aktsia praeguseks "tegelikuks hinnaks" pigem 10 EUR vms. Keskendun ka omakapital/aktsia peale, kuna arvan, et teistelgi energiatootjatel on raske teha uusi investeeringuid praegu. Mõned Rootsi tuumajaamad on kinni minemas lähiaastatel, ja kaalblid Saksamaale ja Inglismaale lisanduvad, mis toetab elektrihinda siin Põhjas.
Tänud!
Vaadates hommikust pilti, siis jäi mulle mulje, et ma olen mingi uudise tähelepanuta jätnud.
Lugedes aruannet, siis need kaks Rootsi tuumajaama peaks juba nagu minevik olema ja ütleks, et nüüd näitavad tulemused taastumise märke.
Välja arvatud Oskarshamni O1 ja O2 reaktorid kus Fortum on kaasomanik (ja on väärtused maha kirjutanud, O3 jääb), pannakse 2019 ja 2020 ka kinni kaks Ringhalsi reaktrorit.

Mis puudutab Olkiluoto 3 siis oli vist hiljuti ka mingi kohtuotsus tellija kasuks Areva/Siemens vastu. Seal vaieldakse hiiglaslike summade pärast. Avamine planeeritud 2018 aastaks.
https://delyagin.ru/articles/191-stat-i-i-interv-ju/58191-kogda-gosti-stanovjatsja-khozjaevami

Putini nõunik Mihhail Deljagin võtab kõvasti sõna Fortumi Venemaa-bisneste osas. Lõhnab järjekordse Yukosi järele... :(

Ka soomlased leidsid lõpuks selle üles, referaat sellest on täna Helsingin Sanomate loetuimaid artikleid:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005643344.html
Venemaa unelm on alati olnud kõik riikliku kontrolli alla võtmisest. Ma ei saa aru tegelikult Lääne (eriti. Saksa) naiivsest suhtumisest, et Venemaal kehtiksid samad reeglid nn. Ida-Euroopas. Need pole kunagi kehtinud vaid vastupidi -- meelitada investeeringud, et lääs ehitaks kõik tehased oma kulude ja kirjdega välja mille järle läänega tülli minna ja siis poliitilistel põhjustel riigistada. See on minu arvates h. P. salduses hoitud jokker.

Fortum ei saa olema esimene ega viimane selles listis. Pigem tahaksin näha kui võetakse ette mõni saksa tööstus. Kuid millega vastab saksa -- lakkumisega.

Lugesin originaalis seda venelase artiklit. Paistab, et nende vastased sanktsioonid töötavad, ja veel kuidas - ega`s muidu seda seakisa sealt ei tuleks, ju mõnel mehel on teatud organid ikka kõvasti ukse vahel!
Fortum riskib kümneid miljardeid Venemaa ja Saksamaa gaasiga seotud investeeringute kaudu.

https://svenska.yle.fi/a/7-10018556
(rootsi keel)

Imselt isegi makromajanduslik asi. Soome riik omab 51% Fortumist.
Fortum huvitav case. Atraktiivne elektritootmine Soomes ja Rootsis (hüdro- ja tuumaenergia), aga poison pill Saksamaal. Kas Fortumil on suurusjärgus 10 mld EUR käendamist Uniperile? Või on jutt uuest rahast, mida Saksa valitsus Uniperi päästmiseks saada tahab? Ise küsimus, mis kujul gaasienergeetika edaspidi Saksamaal elujõuline on. Ma ei ole kunagi eriline Merkeli kriitik olnud, aga paras jama on tuuma exiti ja gaasi panusega Saksamaal kokku keeratud.

Uniperi ostu kritiseeriti päris kõvasti juba tehingu tegemise ajal kuivõrd puhas fossiilenergia. Minu arusaamisel müüdi osaliselt selle rahastamiseks Soome ülekandevõrgud pensionifondidele. Kõrval veel müügis kümmekond(?) elektrijaama Venemaal. Eks need ostavad kohalikud või hiinlased võileiva hinnaga ära.
10 mld on kahjum. Käenduste suuruse kohta ei tea (vb kah 10 mld?), kõvasti ilmselt.
Fortum has proposed ringfencing Uniper's German business under government ownership, saying it had already given Uniper billions in loans and guarantees. German union Verdi on Monday warned against breaking up Uniper (UN01.DE) and said the utility's Finnish parent Fortum (FORTUM.HE) risked "open conflict" with the union if it tried to do so. Union would welcome the German government taking a stake in Uniper, as Berlin had done to rescue airline Lufthansa during the pandemic.
Germany's biggest gas importer, Uniper last week asked the German government for a bailout as it faced losing 10 billion euros due to soaring prices and dwindling supplies in an economic standoff between the West and Russia.
Mitu protsenti Fortumi käive langeda võiks pärast Venemaa äri mahakandmist/müümist ja Uniperis osaluse vähendamist (78 protsendilt 56 protsendini)?