Nu mis siin ikka vaielda. Igaüks saab telia lehelt väljaostu ja rendi hindu võrrelda ja otsustada, kumb tema jaoks kasumlikum. Ruuteri rent saab nulli 44 kuuga, digiboks 37 kuuga hetke hindadega. 2-3 aastat tagasi oli rent veel ka poole odavam.
16 aasta jooksul, mis ma nende klient olen olnud, on 4 erinevat ruuterit kindlasti juba olnud. Varasemalt sai lolli peaga välja ostetud ja koguvad tolmu nüüd kuskil. Viimase, hetkel kasutuses oleva, võtsin siiski renti eelmine aasta.
Digibokse ma isegi ei tea palju erinevaid on olnud, reaalselt 2-3 aasta tagant uue võtnud. Kas vana saba andnud või lihtsalt uus on paremate võimalustega. Siiani pole keegi nurisend ka kui katkise seadme tagasi viin. Ise ei reklaami seda ja nad saba taha niikuinii ei pane. Mis nendest edasi saab, pole minu mure....
Aga kui tõesti arvad, et 10ne aasta vanune ruuter on sinu jaoks OK, siis jah pole rendil mõtet....
Alates 15.10 ei saa enam Telia rendiseadmeid välja osta - (loomulikult hea kliendikogemuse parendamise eesmärgiga) - vaid pead oma 100 aasta vanuse rendiseadme Teliale tagastama.
Mul tuli kogu selle jutu ja Pakosta artikli peale hoopis see mõte, et IT-ministri tekitamine oli ikka üks erakordselt lollakas mõte. Huumorit on küll saanud jah, aga reaalselt on see ju olnud kapitaalne läbikukkumine ja juba olemuslikult vale mõte. IT-d ei saa kuidagi "poliitiliselt" juhtida, eriti stsenaariumis, kus polegi mingit ühtset "it-d" mida juhtida (ja ka siis peab see olema tehniline töökoht a la cto mitte... noh Kert Kingo). Ja see praegune kokteil JUSTIITS ja DIGI ministrist on muidugi veel erakordselt nõder (kuigi see vist ongi e200 kaubamärk tänaseks).
Kui nendes kahes valdkonnas vallatlemise huvi on, siis tulekski ju Liisalt küsida, et aga mis ON siis riigi seisukoht telcode reguleerimises jne... lisaks tahaks seisukohta veel selle osas, kas
...masinõppe ja närvivõrkude areng ja autonoomsete süsteemide levik tähendab et tuleks luua kolmas õiguslik isik juriidilise ja füüsilise kõrvale (seisukohta põhjendada)
...kuidas on riigipilve kontekstis tagatud EV õigusjärglus ja -pidevus, lisaküsimus kuidas on tagatud GDPR ja erinevate Eesti turbestandardite järgimine riigiametites GAFA kasutamisega (eriti suurte andmemassiivide liigutamise kontekstis kolmandate riikide kaudu)
...kas Eestis kasutatavad e-riigi aluslahendused (mh nt x-tee jms) peaksid olema vabavaralised või ei (seisukohta põhjendada)
jnejnejne. Jään huviga ootama vastuseid.
Kui nendes kahes valdkonnas vallatlemise huvi on, siis tulekski ju Liisalt küsida, et aga mis ON siis riigi seisukoht telcode reguleerimises jne... lisaks tahaks seisukohta veel selle osas, kas
...masinõppe ja närvivõrkude areng ja autonoomsete süsteemide levik tähendab et tuleks luua kolmas õiguslik isik juriidilise ja füüsilise kõrvale (seisukohta põhjendada)
...kuidas on riigipilve kontekstis tagatud EV õigusjärglus ja -pidevus, lisaküsimus kuidas on tagatud GDPR ja erinevate Eesti turbestandardite järgimine riigiametites GAFA kasutamisega (eriti suurte andmemassiivide liigutamise kontekstis kolmandate riikide kaudu)
...kas Eestis kasutatavad e-riigi aluslahendused (mh nt x-tee jms) peaksid olema vabavaralised või ei (seisukohta põhjendada)
jnejnejne. Jään huviga ootama vastuseid.
Üldiselt, kui võtta iga töö jaoks oma tööriist, siis saab töö tehtud paremini ja kvaliteetsemalt (kuigi ehk alginvesteering on suurem) kui proovida kõiki maailma probleeme haamri ja tellitava võtmega lahendada.
Minul näiteks on kommutaatorid, traadita võrgu pääsupunktid ja marsruuter-tulemüür ja LT ehk see asi mis L2 ethernetist teeb ISP-le söödava signaali (Telia kliendid võiks seda karbikest näiteks ONT nime all tunda, võib ka OLT, ONU jne. olla) kõik eraldi ja ma võin neid ükshaaval vahetada, kui peaks tekkima vajadus. "kõik ühes karp" tuleb tõesti prügimäele lennutada, iga kord, kui kasvõi ÜKS komponent ajale jalgu jääb. (Ma võin siin isegi täheldada teatud elektroonikajäätmete vältimist). Ma eelistan, et CPE on ka minu oma ja demarc on tõmmatud vähemalt marsruuter-tulemüüri ette. L1-2 seade võib minupoolest ka ISP jagu olla.
Minul näiteks on kommutaatorid, traadita võrgu pääsupunktid ja marsruuter-tulemüür ja LT ehk see asi mis L2 ethernetist teeb ISP-le söödava signaali (Telia kliendid võiks seda karbikest näiteks ONT nime all tunda, võib ka OLT, ONU jne. olla) kõik eraldi ja ma võin neid ükshaaval vahetada, kui peaks tekkima vajadus. "kõik ühes karp" tuleb tõesti prügimäele lennutada, iga kord, kui kasvõi ÜKS komponent ajale jalgu jääb. (Ma võin siin isegi täheldada teatud elektroonikajäätmete vältimist). Ma eelistan, et CPE on ka minu oma ja demarc on tõmmatud vähemalt marsruuter-tulemüüri ette. L1-2 seade võib minupoolest ka ISP jagu olla.
"siretsch"
Mul tuli kogu selle jutu ja Pakosta artikli peale hoopis see mõte, et IT-ministri tekitamine oli ikka üks erakordselt lollakas mõte. Huumorit on küll saanud jah, aga reaalselt on see ju olnud kapitaalne läbikukkumine ja juba olemuslikult vale mõte. IT-d ei saa kuidagi "poliitiliselt" juhtida, eriti stsenaariumis, kus polegi mingit ühtset "it-d" mida juhtida (ja ka siis peab see olema tehniline töökoht a la cto mitte... noh Kert Kingo). Ja see praegune kokteil JUSTIITS ja DIGI ministrist on muidugi veel erakordselt nõder (kuigi see vist ongi e200 kaubamärk tänaseks).
IT-d muidugi ei saa poliitiliselt juhtida. Rahavoogu saab.
"Offf"
Üldiselt, kui võtta iga töö jaoks oma tööriist, siis saab töö tehtud paremini ja kvaliteetsemalt (kuigi ehk alginvesteering on suurem) kui proovida kõiki maailma probleeme haamri ja tellitava võtmega lahendada.
Minul näiteks on kommutaatorid, traadita võrgu pääsupunktid ja marsruuter-tulemüür ja LT ehk see asi mis L2 ethernetist teeb ISP-le söödava signaali (Telia kliendid võiks seda karbikest näiteks ONT nime all tunda, võib ka OLT, ONU jne. olla) kõik eraldi ja ma võin neid ükshaaval vahetada, kui peaks tekkima vajadus. "kõik ühes karp" tuleb tõesti prügimäele lennutada, iga kord, kui kasvõi ÜKS komponent ajale jalgu jääb. ...
Ehh, oled ajale umbes 10 aastat jalgu jäänud. Tänapäeval on popp ja noortepärane SDN (Software Defined Networking), kui tekib vajadus siis teed väikse softi upgrade :)
"Marvin""siretsch"
IT-d muidugi ei saa poliitiliselt juhtida. Rahavoogu saab.
IT-d saab suurepäraselt poliitiliselt juhtida. Ja enamasti ka poliitiliselt juhitakse. See tuttav "kedagi pole vallandatud IBM/Microsofti/Oracle/jms. ostmise pärast" on kõige ehedam poliitilise juhtimise näide.
Neid, kes juhivad vajaduspõhiselt või teadmispõhiselt või strateegiliselt - neid on selge vähemus.
"Draax"
Ma ei tea, mul Teliaga liitumise ajast ruuter varsti 10 aastat vana ja ma ei oska öelda ühtki päris loogilist põhjust miks seda iga 2a tagant vahetama peaks, kui eesmärk ei ole just planned obsolescence kattevarjus kliendilt iga 2a tagant uut rendiraha küsida.
Mul on siiani kasutusel välja ostetud Inteno DG200 ruuter. Telia ikka üritas uuemat pähe määrida, aga viimasel ajal enam mitte. Ma ei näe mingit mõtet, miks ma peaks uuema võtma. Ühendus on 200Mbps, ruuter gigabitti toetab. Telia WiFi on nagunii välja lülitatud ja kasutan enda seadet.
Teine asi on TV digiboks. Kogu see Android TV peale kolimine on ikka hirmus, Androidi-põhine süsteem on kasutuskõlbmatu. Katsetasin eelmisel aastal, täielik rämps. Õnneks sai siis veel "hoki litri" peale tagasi minna. Enam neid ei pakuta.
Ahjaa, ühte asja tahtsin veel lisada. Mitte ükski eesti TV-teenuse pakkuja ei paku Apple TV rakendust. Huvitav miks? Kõik tahavad oma Androidi karpe ja äppe pähe määrida...
Mul oli mitu aastat mingi 25 eurone odav 4G ruuter, mille ostsin poest ise. Sellega sai nii Elisa, Tele2 üle õhu kui lõpuks ka Telia fiibri peal klient oldud ja polnud häda mitte midagi. Kui tarkvara uuendusi enam välja ei tule, siis on muidugi aeg vahetada, nüüd on vähe kallim ruuter olnud, sest tahtsin korralikumat wifit. Mitte keegi ei keela oma seadet kasutada ja nendel kuulujuttudel pole alust, et Telia tahaks seda keelama hakata tulevikus.
Rendiäri on loomulikult hea lüpsilehm. Äriettevõtte eesmärk on kasum ja võetakse sealt kust saab. Paljud ei oska isegi juhtmeid ise ühendada noja siis maksavadki tehniku väljakutse eest ja pärast halavad et röövitakse. Kui maksta ei taha, tõmba käed pe... alt välja ja tee ise. Pole ju nii raske. Umbes sama teema, et kes vahetab ise kodus autol küünlaid ja kojamehi, kes käib selleks esinduses. Igale oma.
Rendiäri on loomulikult hea lüpsilehm. Äriettevõtte eesmärk on kasum ja võetakse sealt kust saab. Paljud ei oska isegi juhtmeid ise ühendada noja siis maksavadki tehniku väljakutse eest ja pärast halavad et röövitakse. Kui maksta ei taha, tõmba käed pe... alt välja ja tee ise. Pole ju nii raske. Umbes sama teema, et kes vahetab ise kodus autol küünlaid ja kojamehi, kes käib selleks esinduses. Igale oma.
"taavi talvik"
Ehh, oled ajale umbes 10 aastat jalgu jäänud. Tänapäeval on popp ja noortepärane SDN (Software Defined Networking), kui tekib vajadus siis teed väikse softi upgrade :)
Mitte mingit "pilve" ei ole olemas. On "kellegi teise arvuti" :)
"kindsigo"
Rendiäri on loomulikult hea lüpsilehm. Äriettevõtte eesmärk on kasum ja võetakse sealt kust saab.
Kas sellel asjal on kusagil mingi piir ka. Näiteks ehitab ehitaja sulle maja ja enne sügisvihmasid, sarikapeo ajal teatab, et katusekatte panemise hind tõusis just 100%. Ja kui pakkumust vastu ei võta, kellegi teise peale lased, siis kaob igasugune garantii kogu ehituselt??? Või eksisteerib kusagil ka mingi müstiline "eetika" ja "hea äritava"? Või ma olen naiivne?
"ttrust""kashka"
Väljaostmise võimalus ju täitsa olemas. Ainult, et milleks? Rentida on odavam kuna iga ~2 aasta tagant niikuinii uued seadmed....
Kellel need Telia ruuterid iga 2 aasta tagant välja vahetuvad? Mul küll mitte. Meediast läbi käinud igakuine renditasu, mida Telia küsib, läheb kordades kallimaks kui see seade välja osta ja mitu aastat seda pidada.
Kui Telia seade on üle kahe aasta vana, siis on mõistlik see välja osta enne selle uue korra jõustumist (jõustub vist 15.10). Ise ostsin see nädal Genexis ED500 ruuteri välja. Mul oligi rentides see plaan (ja müüja soovitas), et kui 2 aastat täis saab, siis saab ca 40 euroga välja osta. Väike nipp oli/on veel selles, et kui täpselt 2 aastat täis ei ole on seadmel teine hind (näiteks eelmine nädal oli see veel 180 eurot aga kui lepingu sõlmimisest 2 aastat täis tiksus, siis hind kukkuski). Iseteeninduses saab teha, toimingud, lõpeta rent ja sealt lähebki edasi, järgmise arvega maksad.
saab ca 40 euroga välja osta
näiteks eelmine nädal oli see veel 180 eurot
WÄT? TP-Linki purke, mis "oskavad kõike" saab 60 rutsiga. Väga "fänssid" ASUSed, WiFi 6E, 2.5Gbit kommutaatoriga 100 rutsi eest. Telial on tõesti "kuldsed routerid" ja "megahead pakkumised"
näiteks eelmine nädal oli see veel 180 eurot
WÄT? TP-Linki purke, mis "oskavad kõike" saab 60 rutsiga. Väga "fänssid" ASUSed, WiFi 6E, 2.5Gbit kommutaatoriga 100 rutsi eest. Telial on tõesti "kuldsed routerid" ja "megahead pakkumised"
Telia kodulehel on routeri Genexis Pure ED500 kohta järgmine tekst: "NB! Ruuter on konfigureeritud ainult Telia püsiühenduse kasutamiseks ega sobi muude teenuste või teiste operaatorite teenuste kasutamiseks!"
"Offf""kindsigo"
Rendiäri on loomulikult hea lüpsilehm. Äriettevõtte eesmärk on kasum ja võetakse sealt kust saab.
Kas sellel asjal on kusagil mingi piir ka. Näiteks ehitab ehitaja sulle maja ja enne sügisvihmasid, sarikapeo ajal teatab, et katusekatte panemise hind tõusis just 100%. Ja kui pakkumust vastu ei võta, kellegi teise peale lased, siis kaob igasugune garantii kogu ehituselt??? Või eksisteerib kusagil ka mingi müstiline "eetika" ja "hea äritava"? Või ma olen naiivne?
Seadusandluses on need piirid ju paika pandud. Aga loomulikult lastakse üle ka, kasvõi seesama maja näide. Juriidiline keha lastakse kohe pankrotti peale maja valmimist ja oledki garantiist ilma. Või siis on alltöövõtjad rahast ilma.
Keegi avastas veel, et ruuterite rendiga saab ratsa rikkaks.
https://digi.geenius.ee/eksklusiiv/rank-summa-tele2-kliendid-maksavad-uue-renditeenusega-ruuteri-eest-pea-kahekordse-hinna/
https://digi.geenius.ee/eksklusiiv/rank-summa-tele2-kliendid-maksavad-uue-renditeenusega-ruuteri-eest-pea-kahekordse-hinna/
"kindsigo"
Keegi avastas veel, et ruuterite rendiga saab ratsa rikkaks.
Ma ei tea kedagi, kes geeniuse subscriptioni eest maksaks
Polegi tarvis oma aega nendest kolmest lõigust edasi raiskama hakata, seal on juba kõik öeldud.