Firmad-kleptomaanid

Telia kohalik raha kokkukuhjamise rakuke on kleptomaanluses saavutanud uue taseme - Telia enese rendiseadme vahetamise eest küsitakse raha 20 eurot kohalesõitmise ja 20 eurot iga tehniku töötatud veerandtunni eest. Well…, Nortali arendajad on odavamad :).

Telia kohalik raha kokkukuhjamise rakuke on kleptomaanluses saavutanud uue taseme - Telia enese rendiseadme vahetamise eest küsitakse raha 20 eurot kohalesõitmise ja 20 eurot iga tehniku töötatud veerandtunni eest. Well....., Nortali arendajad on odavamad :).
"Marvin"
Telia kohalik raha kokkukuhjamise rakuke on kleptomaanluses saavutanud uue taseme - Telia enese rendiseadme vahetamise eest küsitakse raha 20 eurot kohalesõitmise ja 20 eurot iga tehniku töötatud veerandtunni eest. Well....., Nortali arendajad on odavamad :).

Unustad veel tõsiasja, et "nüüd on ainult rendiseade" ... välja ostmise võimalus puudub! Ja kõlakad on mitmed kordi läbi käinud, et pikemas perspektiivis peaks kliendile keelama oma routeri kasutamise. Siiamaani on see kõvema protestikisa ja "jalgadega hääletamise" hirmu taha jäänud, aga eks näis. Õndsatel 1990ndatel oli Telia eelkäijal Eesli Tolafonil vahepeal ka selline "tore" plaan, et hakata modemiga andmesidet eraldi ja täiendavalt maksustama, lisaks tavalisele kõneminutitasule. Tehniliselt plaaniti seda realiseerida nii, et panna liinile 9600 filter. Juriidiliselt on kõik korrektne -- lepingu järgi sul tõepoolest ei pea POTS kaablist rohkem kui 9600 baudi läbi mahtuma.
Õnneks vist tookord sekkuti valitsuse tasemel, et kuidas see "tiiger" lendab (no tegelikult isegi V.90 56kbits juures pigem roomab) kui ta kohe rahapakiga ära lämmatatakse. Aga näha on, et ET ei ole mõtteviisist kusagile kadunud ja järeltulija hoiab eelkäija traditsioone kenasti elus. Nagu "savisaarlus" ei sure kunagi, liigub vaid erakonnast erakonda Edgar elab hingedes seni, kuni viimane edgarjugend on vanaduspensile läinud. Ja võib olla isegi mitte siis.
Väljaostmise võimalus ju täitsa olemas. Ainult, et milleks? Rentida on odavam kuna iga ~2 aasta tagant niikuinii uued seadmed....
"kashka"
Väljaostmise võimalus ju täitsa olemas. Ainult, et milleks? Rentida on odavam kuna iga ~2 aasta tagant niikuinii uued seadmed....

Minu andmetel on Telial nüüd uus policy, et "rent only". Selle kohta oli siit-sealt foorumitest ka kurtmist lugeda. Ise pole kunagi proovinud, no ei suuda seedida nii sõgedat mõtet, et teen oma ISP-le oma perimeetrisse "augu".
P.S. Kunagi ammu aegu tagasi jagas Telia lahkelt rendiroutereid, kus firmware bugide tõttu tulemüür ei aktiveerunud ja admin-liidesele sai ligi aadressilt 0.0.0.0/0. Lisaks oli sellel routeril konto "user" "level 15" (root) ja ilma paroolita.
Rendiseadmete rõõmud, eks ole :)
Tugevaim andmeside ekspert eestis, viskub isiklikult Telia kaitsele
Ma ei tea, mul Teliaga liitumise ajast ruuter varsti 10 aastat vana ja ma ei oska öelda ühtki päris loogilist põhjust miks seda iga 2a tagant vahetama peaks, kui eesmärk ei ole just planned obsolescence kattevarjus kliendilt iga 2a tagant uut rendiraha küsida.
Selliseid pordi ja useri probleeme pole kunagi täheldanud, kuigi erinevaid ruutereid/digibokse sealt rentind küll ja küll...
Uued seadmed 2 aasta tagant? Milleks?
Ja mis perimeetrisse puutub: minu võrgu perimeeter asub seespool isp ruuterit.
"Draax"
Ma ei tea, mul Teliaga liitumise ajast ruuter varsti 10 aastat vana ja ma ei oska öelda ühtki päris loogilist põhjust miks seda iga 2a tagant vahetama peaks, kui eesmärk ei ole just planned obsolescence kattevarjus kliendilt iga 2a tagant uut rendiraha küsida.

See sõltub ilmselt mõistest "ruuter". Kodukasutaja vaates on valdavas enamuses tegu komnbineeritud seadmega, mis ühendab endas marsruuteri, tulemüüri, etherneti kommutaari ja traadita pääsupunkti võimekuse.
10 aastaga võib paljugi juhtuda. 2.4 GHz lisandus 5Ghz, g/g/n-ist on saanud ac. Uuemal ajal on meil Wifi6E (802.11ax) ja WiFi7. 100Mbit "Fast" Ethernetist on saanud 1Gibt ja 2.5Gbit.
Kui me räägime "routerist" AINULT marsruuter-tulemüüri funktsionaalsuse kontekstis, siis seal pole tõesti kuigi palju muutunud. "next-gen" ei ole kodukasutaja laua alla tolmuma veel jõudnud. Küll kipuvad sama komplekti külge ehitatud Pääsupunkt ja Kommutaator kolinal ajale jalgu jääma, 10 aasta perspektiivis.
Kodukasutaja jaoks ei ole 100 Mbps Ethernetil seniajani häda midagi. WiFi on veidike rohkem kvalitatiivselt arenenud, aga kui puhtalt reaktsiooniaja peale mänge kohtvõrgus üle WiFi ei mängi, siis samuti pole vahet.
"kashka"

Kellel need Telia ruuterid iga 2 aasta tagant välja vahetuvad? Mul küll mitte. Meediast läbi käinud igakuine renditasu, mida Telia küsib, läheb kordades kallimaks kui see seade välja osta ja mitu aastat seda pidada.
"Offf"

Ühesõnaga meil on mingi asja hind 9X kallim kui mujal ja digiministri arvates on kõik okei ja kulupõhine?
"raulir"
Kodukasutaja jaoks ei ole 100 Mbps Ethernetil seniajani häda midagi. WiFi on veidike rohkem kvalitatiivselt arenenud, aga kui puhtalt reaktsiooniaja peale mänge kohtvõrgus üle WiFi ei mängi, siis samuti pole vahet.

Päriselt ka või? Nvme ketta kiirus on 20GBps. Üldiselt loetakse normaalseks, kui sul võrk on 1/2 "storaget". Näiteks vana SSD, vanas arvutis kirjutab reaalselt nii 200MB/s. Seega 1Gbit võrk, kus reaalselt läheb läbi 100MB/s on suht normaalne "koduse NAS kasutamise" jaoks. Aga kiire storage on meil ~1Tib. Aeglane storage on 16Tib. Proovi oma 16Tib "spindlest" teha oma NASi backuppi. Kaua läheb? Keskmine fail on kah kasvanud. Päris jurakad teised.
Võta ja vaata mis meil 4k pildid või 4k "koduvideo" kaalub. Vaatamata tihedale pakkimisele.
Ma ei räägi siin mingist Pro kamast eks. Tavalise inimese tavaline arvuti, mille ta täna poest ostab on 500Gib nvme ja kui vajab suurt ja aeglast storaget juurde, siis umbes 8Tib "spindle". Pildid on uhkemas maailmas juba 16k x 16k pikselit. Video on 4k. Selle teeb sul "tavaline" veidi uuem ja ägedama mudeli iPhone või Samsa ära.
Ja seda hakkad siis 100Mib "ilaniidikesest" läbi vedama või. Krt. isegi 4K kvaliteediga korralik striim ei mahu sul 100Mib sisse. Muide, ma räägin siin LEGIT striimist, mitte pirast.
Peame meeles, et tänapäeval "kõik on ethernet". Võrk ei ole "ainult arvutitele". Telekad on võrgu taga, sinu kõllid saunas, millesse sa elutoa muusikakeskusest mussi lased, on eetri taga, isegi kuradima uksekell koos kaameraga on eetri taga. 100 Mib ... minu eesel.
Jah, MÕNI segment võib sul 100Mib Fe olla. Mõni spetsiifiline segment. Aga mitte "backbone". Ja mitte lauakate segment.
"iffkillla"
"Offf"

Ühesõnaga meil on mingi asja hind 9X kallim kui mujal ja digiministri arvates on kõik okei ja kulupõhine?

Parandus. Mitte digi vaid "digi- ja justiitsminister". Isik, kelle kõrgem haridus on pigem liberaalsete kunstide vallast ja põhiline ekspertkogemus võrdõiguslikkuse tagamise alal. Selline Minister muudab kõik meie digiunistused reaalseks.
"ttrust"
"kashka"

Kellel need Telia ruuterid iga 2 aasta tagant välja vahetuvad? Mul küll mitte. Meediast läbi käinud igakuine renditasu, mida Telia küsib, läheb kordades kallimaks kui see seade välja osta ja mitu aastat seda pidada.

kashka "ruuteri odav rent" tähendaks reaalsuses siis mida
1. Telia on heategev organisatsioon ja saab marsruuterite rentimisega kahjumit
2. Telia on heategev organisatsioon ja routerite hulgiostult saadud massiefekti jagab kasutajatele laiali "odava rendihinna" näol
3. Telia on heategev orgianisatsioon ja ristsubsideerib inimestele odavaid (alla omahinna) rendihindu mingite muude teenuste arvelt
take your pick
Ühesõnaga, Telia teenib nii sideteenuste osutamise pealt ja puhaskasumid on päris suured. Lisaks hakkab Telia teenima routerite rendi pealt lisaks. Rootslased on siin tõelise kullaaugu leidnud. Ega see igakuine rendihind mingi pisike pole.
fdsdfds
"Offf"
"ttrust"
"kashka"

kashka "ruuteri odav rent" tähendaks reaalsuses siis mida
1. Telia on heategev organisatsioon ja saab marsruuterite rentimisega kahjumit
2. Telia on heategev organisatsioon ja routerite hulgiostult saadud massiefekti jagab kasutajatele laiali "odava rendihinna" näol
3. Telia on heategev orgianisatsioon ja ristsubsideerib inimestele odavaid (alla omahinna) rendihindu mingite muude teenuste arvelt
take your pick

Veidike silmakirjalik asi neil. Kui mul aastaid tagasi, olles toona vase otsas, lõi välk nende kappi minu lähedal ja rendiruuter natuke enam ei töötanud, siis uuendamise eest tahtsid raha saada ja ei tunnistatud oma süüd. Viimati, kui nad millalgi tõstsid rendi kahekordseks, ostsin välja, kuna tasuvus oli 6 kuud. Ja ma olin selle ruuteri juba rendiga kinni maksnud ja svenssonile mitu kena õhtusööki välja teinud.
Need Telia Zyxeli AIO ruuterid on paras saast, kui rohkem tarbijaid taga, jookseb kokku ega suuda enam IP-sid anda. Mina elades karumustikas saan hetkel valida vaid Telia 4G ja Starlinki vahel, soovides minna 5G peale tuli kaa Telialt räige pakkumine uute seadmete rendiks, tehnikute väljasõidud ja minutihinnad. Lisaks on 4G maakohtades hullult umbes, seega nett ei liigu 18-22 eriti. Masendav. Ja selle eest iga kuu 30€ koos kasutu DigiTV-ga, seadmed ostsin kaa välja kui rendihind kahekordistus. Starlink hetkel väga ahvatlev.