Estonian Air

"Offf"
Aga Karlssonid muidugi rõõmustavad, lennukiga lendamine on surmapatt

Kõik normaalsed eestlased rõõmustavad.

Kuigi rõõmu suurendaks kui mõned suured sulid ka võlla jõuaks.

Samas on selge, et miljonitega pole enam mõtet jamada kui RB-s, "taastuvenergias", fosforiidikaevandamises jne saab miljardeid oma tasku poole keerutada.

Eesti on jõudnud uude, rikkamasse ajajärku!
"Marvin"
Mina jälgiksin hoolega, kuhu rändavad lennukid. See on võlavaba ressurss, millel on väärtus.

Minu mälu järgi on siiski räägitud, et lennukid on liisingus. Küll on võimalik, et liisingujääk on väiksem kui lennukite turuhind, kuigi selles ei saa ka 100% kindel olla.
"Kuldar1"
"Marvin"
Mina jälgiksin hoolega, kuhu rändavad lennukid. See on võlavaba ressurss, millel on väärtus.

Minu mälu järgi on siiski räägitud, et lennukid on liisingus. Küll on võimalik, et liisingujääk on väiksem kui lennukite turuhind, kuigi selles ei saa ka 100% kindel olla.

Svets vist rääkis, et lennuukite müügist võiks saada 20 milli, mille saaks panna Tallinna Lennujaama arengusse.
st et võlausaldajad jäetakse jälle ilma nagu eelmisel korral....
Eesti Riik on meile kõigile eeskujuks kuidas pankrotte teha. Konkurentsiametis on osakond, mis peaks nüüd selja sirgeks tõmbama.
Vaatasin järgi. Tõepoolest, Nordica liisiis lennukeid Transpordi Varahaldus OÜ-lt, mis on ka riigi oma. Seega selle ettevõtte erastamisel või likvideerimisel peaks riigile lennukitest raha tekkima.
"Kuldar1"
Vaatasin järgi. Tõepoolest, Nordica liisiis lennukeid Transpordi Varahaldus OÜ-lt, mis on ka riigi oma. Seega selle ettevõtte erastamisel või likvideerimisel peaks riigile lennukitest raha tekkima.

https://www.teatmik.ee/en/personlegal/12927802-Osa%C3%BChing-Transpordi-Varahaldus

Majandusaasta aruanne 2023 annab varade mahuks 69,565M EUR ja kohustusteks 34,848 EUR, sealjuures hinnati põhivara (lennukid) nimetatud majandusaastal 12,4M EUR allla ehk teoorias need võiksid olla õiglases hinnas kajastatud.

Book value seega ca 35M EUR ... samas on varade poolel ka nõudeid ja ettemakseid 7,5M EUR väärtuses, kui nõuded olid või on Nordica vastu, siis ilmselt vähemalt osa neist tuleb maha kirjutada ...
"Henno Viires"
"Kuldar1"

https://www.teatmik.ee/en/personlegal/12927802-Osa%C3%BChing-Transpordi-Varahaldus

Majandusaasta aruanne 2023 annab varade mahuks 69,565M EUR ja kohustusteks 34,848 EUR, sealjuures hinnati põhivara (lennukid) nimetatud majandusaastal 12,4M EUR allla ehk teoorias need võiksid olla õiglases hinnas kajastatud.

Book value seega ca 35M EUR ... samas on varade poolel ka nõudeid ja ettemakseid 7,5M EUR väärtuses, kui nõuded olid või on Nordica vastu, siis ilmselt vähemalt osa neist tuleb maha kirjutada ...

Ilmselt lastakse likviidsuse eesmärgil korralikult bilansist õhku välja. Hea oleks kui 20MEUR saavad lennukite ja komponentide eest ja 12 MEUR rahaga katavad kohustused ära. Eks näeb.

Bilanss siis:
Lennukid 2022 45 MEUR
Lennukid 2023 31 MEUR
Lennukid 2024 20 MEUR "Sveti kommentaar"
Lennukid 2025 Reaalne kiirmüügi hind?

Muu on kõik komponendid ja tööriistad. 13 MEUR lennuki komponente.

Minu meelest on hirmutavam, kui see müük peaks aastakese seisma jääma, raha põleb ereda leegiga selles äris:

"2023. aasta jooksul tehti suuremahulisi hooldustöid kuuele lennukile ning osteti asendusmootor ühele
lennukile kokku summas 6 631 tuhat eurot (2022. aastal – 19 165 tuhat eurot), millest Äriühing kajastas
lennukite parendusena 1 415 tuhat eurot, sealhulgas ettemaks lennukiremondi eest summas 240 tuhat eurot
(2022. aastal – 6 935 tuhat eurot) ning ülejäänud 5 217 tuhat eurot (2022. aastal – 8 647 tuhat eurot) oli
rentniku osa, mis vähendas kogutud hooldusreservi kohustist"
Helenius meile Taskila sokutas. Aga üldiselt võib lugeda, mis ta asjast arvab: https://www.aripaev.ee/uudised/2024/11/20/helenius-nordicast-muts-maha-lati-ees-ja-eesti-poliitikutel-on-ainult-bla-blaa?utm_campaign=aripaev%2Buudiskiri%2B2111&utm_medium=email&utm_source=sendsmaily

Paar asja toon välja:
1. “Kui ma Estonian Airi nõukogu juhtisin, ei olnud me kuigi palju airBalticust väiksemad,” tõdes Helenius.
Ta meenutas, et nende äriplaan oli luua võimalikult palju ühendusi Soome kaugemate piirkondadega, näiteks Oulu. Nii oleks saanud Euroopasse lennata Helsingi asemel odavamalt mujalt Soomest.
“Ma ei ütle, et see ilmtingimata oleks tööle hakanud, aga see idee oli vähemalt loogiline. See aga nõudis realiseerumiseks aega ja kahjum osutus oodatust suuremaks. Poliitikud oodata ei tahtnud,“ meenutas Helenius.
Praeguseks on tema sõnul rong läinud: airBaltic võttis kõik endale.
2. Tema sõnul ei ole mingit probleemi selles, et airBaltic on sügavas kahjumis ja Läti valitsus kustutas hiljuti selle 600 miljoni euro suuruse võla ning doteerib seda sadade miljonite eurodega. Heleniuse sõnul on ta kindel, et see raha on ammu riiki mitmekordses mahus tagasi tulnud.
“Kasu, mida Läti saab, on palju-palju-palju suurem kui kõik need rahapaigutused,” märkis Helenius ja lisas, et erinevalt Eesti poliitikutest said lätlased sellest ammu aru.
3. Heleniuse arvates oleks pidanud Nordica ja selle eelkäija Estonian Air minema just sedasama teed: tegema odavlennufirma, mis oleks pretendeerinud sellele, et saada globaalseks liidriks. Seejuures on ettevõtja veendunud, et Balti riikidesse mahub ära ainult üks selline lennufirma, st korraga airBaltic ja Nordica turul eksisteerida ei saanud.

Omalt poolt lisaks, et Riial on ikka asukoht palju soodsam ja Lätil rahvast rohkem. Raske uskuda, et Estonian Air/Nordika oleks suutnud mingil viisil Air Balticu surnuks konkureerida. Kui palju oleks tulnud selleks sinna raha lisada? Ja kui muud varianti pole, siis läks nagu läks.
Rehepapis on sellinne tegelane nagu tühikargaja. Krattile seltsiks.
"Fish"
"Henno Viires"
"Kuldar1"

Ilmselt lastakse likviidsuse eesmärgil korralikult bilansist õhku välja. Hea oleks kui 20MEUR saavad lennukite ja komponentide eest ja 12 MEUR rahaga katavad kohustused ära. Eks näeb.

Bilanss siis:
Lennukid 2022 45 MEUR
Lennukid 2023 31 MEUR
Lennukid 2024 20 MEUR "Sveti kommentaar"
Lennukid 2025 Reaalne kiirmüügi hind?

Muu on kõik komponendid ja tööriistad. 13 MEUR lennuki komponente.

Minu meelest on hirmutavam, kui see müük peaks aastakese seisma jääma, raha põleb ereda leegiga selles äris:

"2023. aasta jooksul tehti suuremahulisi hooldustöid kuuele lennukile ning osteti asendusmootor ühele
lennukile kokku summas 6 631 tuhat eurot (2022. aastal – 19 165 tuhat eurot), millest Äriühing kajastas
lennukite parendusena 1 415 tuhat eurot, sealhulgas ettemaks lennukiremondi eest summas 240 tuhat eurot
(2022. aastal – 6 935 tuhat eurot) ning ülejäänud 5 217 tuhat eurot (2022. aastal – 8 647 tuhat eurot) oli
rentniku osa, mis vähendas kogutud hooldusreservi kohustist"

Delfi tänasest blogist:
Svet:
Nordica erastamisprotsess luhtus, valitsus otsustas, et maksumaksja raha Nordicasse rohkem ei panda ja kuulutati välja pankrot.

Lennukid ei ole pankrotimenetlusest puudutatud. Loodi varahaldusettevõte, mille omandisse lennukid nüüd kuuluvad. Praegu on meie eesmärk tegeleda nende seitsme lennuki realiseerimisega. Lennukite müügiprotsess võiks lõppeda järgmise aasta esimeseks kvartaliks.

Lennukite väärtuse hindamiseks korraldas ettevõtte juhtkond hinnastamise, kokku saadeti 184 ettevõttele pakkumine teha oma pakkumine. On laekunud 5 väga konkreetset ostusoovi, neid võib veel lisanduda.

Hinnapakkumised varieerusid 27-32 miljonini. Lisaks lennukitele on veel vara, mida on võimalik müüa. Kogu tulu laekub riigieelarvesse.

Svet põhjendab müüki sellega, et lennukid ei saa jääda seisma, kuna väärtus muidu kaob.
Mulle hakkab Svet meeldima isegi.
Sõnaga, Riik võiks visata mõned sajad millid, siis saaks nõukogus istuda ja rasvase plaga eest strateegiaid joonistada. Ja sõbra võtaks CEO-ks, kes neid ägedaid plaane ellu viib. Läheb p...se, siis läheb, eks riik kustutab võla ja proovime edasi. Sest "see raha tuleb ju riiki tagasi".
Teate, kas mõnda riiklikku IT ettevõtet ei ole, mul on jumalast ägedad grnadioossed plaanid, hea meelega täidaks seal mõnda sobivat rolli. Eriti kui raha ei loeta ja ainus tulemus mis minult oodatakse on "kadselt tuleb see raha riiki mitmekordselt tagasi." Mul on igati head mõtted, ma luban teile, et KAUDSELT tuleb tagasi, RAUDSELT!
Nortal kvalifitseeruks?
äp eile: Nordicast jääb maha 30 miljoni jagu võlgu.
Riigile kuuluva lennufirma Nordica pankrotistumisel kaotab töö 570 inimest, kohustusi on lennufirmal 30 miljoni eest."

Need millid siis raputatakse pankroti käigus maha ilusti? Palju sellest 30 millist TVH-le võiks olla?
See on riiklik pettus. See 30m võlgu tehti ju nende lennukite baasil. USAs saaks selle eest 25 aastat.
"Offf"
Sõnaga, Riik võiks visata mõned sajad millid, siis saaks nõukogus istuda ja rasvase plaga eest strateegiaid joonistada. Ja sõbra võtaks CEO-ks, kes neid ägedaid plaane ellu viib. Läheb p...se, siis läheb, eks riik kustutab võla ja proovime edasi. Sest "see raha tuleb ju riiki tagasi".
Teate, kas mõnda riiklikku IT ettevõtet ei ole, mul on jumalast ägedad grnadioossed plaanid, hea meelega täidaks seal mõnda sobivat rolli. Eriti kui raha ei loeta ja ainus tulemus mis minult oodatakse on "kadselt tuleb see raha riiki mitmekordselt tagasi." Mul on igati head mõtted, ma luban teile, et KAUDSELT tuleb tagasi, RAUDSELT!

Aga palun - e-residentsus näiteks
Firmas, mis pakkus vaid allhanget teistele, vaid u. 13 lennukiga, oli palgal 570 inimest, 44 inimest per lennuk?
I mean... miski koolitusosakond ja juhtkond a ikka nagu paljuvõitu? Tohutu kari mehhaanikuid?
No aga kui reisjaid pole piisavalt aga lennuk peab lendama siis on ju vaja lennuk kuidagi täis panna, muidu pole kasulik lennata. Võtadki siis reisjad palgale, et lennukid lendaksid ja äri toimiks.
Ma ei tea küll Nordica fleeti, aga 44in per lennuk on päris hea tulemus (Emiratesil ja Qataril üle 200, Turkishil veidi alla saja). Kodulehe järgi on neil oma lennukoolitusakadeemia, liinihooldus, lennuteenustes on juba päris palju inimesi + neil on baasid ka. Ma arvan, et töötajate arv kindlasti ei olnud põhiprobleem ja ausalt öeldes ei tundu kuskilt otsast ka ebaefektiivne (no ok, võib vaadata kas kahe ettevõtte struktuur oli mõistlik, aga pigem vist jah).

Kahjuks nordica.ee veebileht on tühi ja nagroup.ee räigelt vana infoga, niiet mingeid reaalseid järeldusi teha on väga keeruline, aga lennundus ongi jah väga personalirohke valdkond.
"stigheide"
"Offf"

Aga palun - e-residentsus näiteks

Kas see polnud mitte Ilvese poisi märg unenägu, mis sai realiseeritud? Või äkki isegi papa vaimusünnitis?