kuulge, loll ei ole see, kes sitta projekti raha odavalt kaasab, vaid see, kes seda sinna annab
kuidagi väga saranane umbes ühe analoogse 10 a taguse ajaga, kui kõik hea meelega pangast laenasid ja siis hiljem panku süüdistasid, et need neid laene andsid
Mul on EGs 5 kontot ja mõtlesin, et jagan oma numbreid ja tähelepanekuid:
1. Isiklik konto: 35 laenu, 2 võlamenetlust ja 4 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 17%. See on mu esimene ja natuke justkui ka õppekonto.
2. Firma nr 1 konto: 21 laenu, 2 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 9.5%.
3. Firma nr 2 konto: 12 laenu, 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.
4. Ema konto: 25 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.
5. Firma nr 3 konto: 15 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 13%.
Murelapsed on 13 laenu 108st, ehk 12%. Reaalsuses osad murelapsed korduvad ja unikaalseid probleemseid laene on 8tk, ehk 7,4%.
Mis muud?
Probleemsete laenudega seotud kommunikatsioon pole just kiita. Nädalaid ja nädalaid on vaikus ja võib vaid arvata, mis ja kas üldse midagi on toimumas. Näiteks hiljuti lõppes ühe võlas laenu oksjon ja läks täpselt 3 nädalat, et sellest ja edasisest plaanist investoritele teada anda. Muidugi ka seda, et kellelegi, kes kümmekond päeva on hilinenud täiega peale lennatakse on liiga palju loota.
Laenud liiguvad võlas staatusesse jube aeglaselt. Mul on üks laen, mis on 102 päeva üle tähtaja, see ei ole veel võlas staatusesse liikunud ja too pole ainus näide. Igatahes ilustab see natukese EG statistikat. Kas see on just eesmärk, seda ma ei tea.
Kvaliteetse tagatisega laene viimasel ajal väga palju peale ei tule. Mõnda aega tagasi muutsin oma tingimusi karmimaks ja raha on hakanud üle jääma. Lubatakse Soome turgu ja järelturgu, mis peaks olukorda parandama.
Mis juhtub kui tuleb kriis? Osa projekte tuleks jõuga, aga neid ei saa või ei ole mõistlik, rahaks realiseerida. Mõnda aega tuleb mõningate ebalikviidsete investeeringute otsas istuda, kuid ajapikku hakkab olukord tagatiste väärtuses paranema. Kui olla aktsiates pikaajaline investor siis juhtub sama aktsiatega ja sellega tuleb arvestada. Ning eks mõne asjaga läheb vahest täitsa pekki ka. Teatu ju isegi, et ärge kasutage investeerimiseks oma viimast leivaraha!
Minu arust suurt põhjust asju väga tumedates värvides näha ei ole. EG teeb seda kõike esimest korda ja kohest täiuslikkust loota oleks rumal ning eks nad vaikselt arenevad ju ka! :)
1. Isiklik konto: 35 laenu, 2 võlamenetlust ja 4 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 17%. See on mu esimene ja natuke justkui ka õppekonto.
2. Firma nr 1 konto: 21 laenu, 2 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 9.5%.
3. Firma nr 2 konto: 12 laenu, 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.
4. Ema konto: 25 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.
5. Firma nr 3 konto: 15 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 13%.
Murelapsed on 13 laenu 108st, ehk 12%. Reaalsuses osad murelapsed korduvad ja unikaalseid probleemseid laene on 8tk, ehk 7,4%.
Mis muud?
Probleemsete laenudega seotud kommunikatsioon pole just kiita. Nädalaid ja nädalaid on vaikus ja võib vaid arvata, mis ja kas üldse midagi on toimumas. Näiteks hiljuti lõppes ühe võlas laenu oksjon ja läks täpselt 3 nädalat, et sellest ja edasisest plaanist investoritele teada anda. Muidugi ka seda, et kellelegi, kes kümmekond päeva on hilinenud täiega peale lennatakse on liiga palju loota.
Laenud liiguvad võlas staatusesse jube aeglaselt. Mul on üks laen, mis on 102 päeva üle tähtaja, see ei ole veel võlas staatusesse liikunud ja too pole ainus näide. Igatahes ilustab see natukese EG statistikat. Kas see on just eesmärk, seda ma ei tea.
Kvaliteetse tagatisega laene viimasel ajal väga palju peale ei tule. Mõnda aega tagasi muutsin oma tingimusi karmimaks ja raha on hakanud üle jääma. Lubatakse Soome turgu ja järelturgu, mis peaks olukorda parandama.
Mis juhtub kui tuleb kriis? Osa projekte tuleks jõuga, aga neid ei saa või ei ole mõistlik, rahaks realiseerida. Mõnda aega tuleb mõningate ebalikviidsete investeeringute otsas istuda, kuid ajapikku hakkab olukord tagatiste väärtuses paranema. Kui olla aktsiates pikaajaline investor siis juhtub sama aktsiatega ja sellega tuleb arvestada. Ning eks mõne asjaga läheb vahest täitsa pekki ka. Teatu ju isegi, et ärge kasutage investeerimiseks oma viimast leivaraha!
Minu arust suurt põhjust asju väga tumedates värvides näha ei ole. EG teeb seda kõike esimest korda ja kohest täiuslikkust loota oleks rumal ning eks nad vaikselt arenevad ju ka! :)
Mida see 13 laenu 108-st täpsemalt näitab, kui ülejäänutel pole veel maksetähtaeg saabunud? Parem oleks ehk võrdlus, et mitu edukalt lõppenud ja mitu võlas olevat laenu portfellis on.
Eestimaa parim EG statistika :)

invictus
Mida see 13 laenu 108-st täpsemalt näitab, kui ülejäänutel pole veel maksetähtaeg saabunud? Parem oleks ehk võrdlus, et mitu edukalt lõppenud ja mitu võlas olevat laenu portfellis on.
Lihtsalt infoks lisan oma numbrid - Hetkel tagasimaksmisel laene 62 + 2 laenu maksegraafiku järgselt "hilinenud" + 4 laenu võlamenetluses. Täies ulatuses tagasimakstud laene 93. Esimene investeering oli 2015. Keskmine tootlus EG arvutuste järgi 11,87%
Eelpool kirjutatuga täitsa nõus, et kommunikatsiooniga on neil kõvasti arenguruumi.
Kas see EG tootlus 10-12% tuleb nii, kui tänased "hapud" laenud maha kanda või on ka nende (osalise) laekumisega arvestatud?
simovits
Kui suur osa "töös" laenudest on juba vähemalt üks kord pikendatut olnud?
Kuskilt need numbrid ju tekivad.

Estategurul ongi kombeks laene pikendada ilma investoreid teavitamata? See muutub juba koomiliseks. Kas tõesti estategurul pole kedagi komtoris, kes kirjutaks 3 rida investoritele, või teadlikult peidetakse pea liiva alla, et saaks statistikat upitada?
Räägi täpsemalt sellest kombest, minul ei ole ühtki laenu pikendatud.
27 st laenust 18 tagastatud, 1 võlamenetluses, 1 ametlikult hilinenud, 5 tagasimakse tähtaega pikendatud aga kirjas kui graafikus, 2 hetkel graafikujärgset aga tegelik tagasimaksuaeg veel sellel kuul, nii eks näis
Eks EG tootlus arvestatakse ainult reaalseid intressi jne makseid arvestades. Mingeid lõplikult hukkunud projekte sealt maha ei arvestata.
Laenude pikendamisel ei ole väga silma peal hoidnud. Mõningaid (2-3) olen tähele pannud küll, kuid mingit hullult massiivset pikendamiste rodu ei ole täheldanud. Mulle on jäänud mulje, et pikendada saab laenu ainult ühe korra. Seda olen ka tähele pannud, et mul on vähemalt üks keiss kus EG pikendas laenu ja selle kohta mingit infot ei jagatud. No ja üks kord, kus pikendamise kohta teada anti.
Laenude pikendamisel ei ole väga silma peal hoidnud. Mõningaid (2-3) olen tähele pannud küll, kuid mingit hullult massiivset pikendamiste rodu ei ole täheldanud. Mulle on jäänud mulje, et pikendada saab laenu ainult ühe korra. Seda olen ka tähele pannud, et mul on vähemalt üks keiss kus EG pikendas laenu ja selle kohta mingit infot ei jagatud. No ja üks kord, kus pikendamise kohta teada anti.
Ma soovitan kõrvutada enda tabel (laenu tähtaegadega laenu andmise hetkel) ja gurus üleval olevate laenude tähtaegadega. Võib leida leida nii mõndagi. Täpsustama ei taha siin hakata. Kes näeb see näeb.
Laen - #5353 Refinantseerimislaen (Eesti). Endise riigivanema, Jaan Tõnissoni maja Tartu linnas. Aru ma ei mõista, et miks ja kuidas see maja tühjana seisab. Korterid tunduvad valmis olevat vähemalt aasta aega. Asukoht ja "ajalugu" suht eksklusiivsed, müük ka nagu käib.
Kui Jooksiku mainitud variant on tõesti ainus võimalus laenude edasilükkamist kontrollida, siis ma ei saagi seda teha sest mul polegi mingit oma tabelit. Laisk olen ja viie kontoga läheks tabelite pidamiseks rohkem aega kui see asi väärt on.
Siit koorub siis üks kurtmise koht. Selleks et teada saada milline laen on pikendatud pead sa kõik laenud portaalis üle vaatama ja lootma, et EG on sinna pikendamise kohta sõnumi jätnud. Aga kuna nad alati ei jäta sõnumit, siis ongi see oma tabliitsa pidamine ja kõrvutamine vist ainus variant pikendamisest teada saamiseks. Ja ega see laenude pidev läbi kündmine ja kontrollimine ka mingi väga reaalselt teostatav tegevus pole.
Siit koorub siis üks kurtmise koht. Selleks et teada saada milline laen on pikendatud pead sa kõik laenud portaalis üle vaatama ja lootma, et EG on sinna pikendamise kohta sõnumi jätnud. Aga kuna nad alati ei jäta sõnumit, siis ongi see oma tabliitsa pidamine ja kõrvutamine vist ainus variant pikendamisest teada saamiseks. Ja ega see laenude pidev läbi kündmine ja kontrollimine ka mingi väga reaalselt teostatav tegevus pole.
Untsus laenu pikendamine on Eesti Nokia. Pangad, krediidiandjad ja nüüd ka ühisrahastused on leidnud uue eluliini. Kaupleja teab, et lui sa lossi kohe sisse ei võta, siis hiljem on kaotus oluliselt suurem.
Ma soovitan need laenud vähemalt oma isiklikes exelites nulliks märkida.
Ma soovitan need laenud vähemalt oma isiklikes exelites nulliks märkida.
Ehk on see pikendamine lepinguline õigus? CE-s on iga laenu juures leping alati kättesaadav ja aeg-ajalt lisatakse neisse ka pikendamise võimalus.
tomm_a
Ehk on see pikendamine lepinguline õigus? CE-s on iga laenu juures leping alati kättesaadav ja aeg-ajalt lisatakse neisse ka pikendamise võimalus.
Laenulepingu pikendamine ei olegi probleemiks ja ei ole ka probleem kui projekt läheb korstnasse, vaid investoritele sellest mitte teavitamine. Nt.ühest pankrotist sain pea kuu aega varem teada kolmandatest allikatest, enne kui laenu vahendaja (EG) sellest investoreid teavitas. Probleem on kommunikatsioonis.
Johhan
Tänases Äripäeva loos "EstateGuru eitab viivisesse sattunud laenu kaasuses huvide konflikti" nimetatud kodanikul on seos samuti laenuga "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)". Nüüd saan aru, miks vaikselt ilma investoreid teavitamata selle laenu tähtaega pikendati...
Kodanik EstateGuru äriarendusvaldkonna juhi laenud "#8823 Arenduslaen (Eesti) ja #3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti) " on endiselt võlas. Nendest viimase kohta ilmus portaali järgmine teade "Laenuvõtja tasus laenu katteks 6.000€ ja selle tulemusena pikendasime laenu tähtaega 1 kuu võrra, et võimaldada laenuvõtjal laen tasuda täies mahus või refinantseerida". Saame siis näha, kui mitu kuud seda laenu veel pikendatakse...
Kuhu või kellele see 6000€ läks on teadmata, sest investoritele sellest küll ei jagunud.
Tuletame meelde, et täna algusega kell 17:30 on toimumas EstateGuru seminar, kus EstateGuru juhatuse liige Mihkel Roosme räägib platvormist ja selle võimalustest.
Kuigi seminari kohad on juba täitunud, siis on võimalus seminarist osa võtta ka läbi Finantsportaali Facebooki lehe.
Kuigi seminari kohad on juba täitunud, siis on võimalus seminarist osa võtta ka läbi Finantsportaali Facebooki lehe.