Teen siis ka Estateguru jaoks eraldi teema. Kahetsusväärselt on viimastel päevadel kogu "au" endale saanud CrowdEstate, kuigi Estateguru vaevleb samade probleemide küüsis. Olematu suhtlus, võlas laenud jne.
Et lihtsalt lahmimisena ei tunduks, siis näiteks laen "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)" - sellel suvel on märkamatult kaks korda tähtaega pikendatud ja nüüd tänase seisuga 11 päeva võlas. Kui Facebookis küsida põhjust, siis öeldakse põhjuseks "raha laekumise viibimine ühest teisest arendusprojektist".
Milleks uus teema? Estateguru-asju on kommenteeritud foorumiteemas "Osaluspõhine ühisrahastus".
Suhtlust on tõesti vähe nii CE kui ka Estategurus. Olen mõlemast portaalist väljumas. Miks? Põhjus lihtne, investorite pimeduses hoidmine ja ükskõiksus. Tundub, et mehed on ära unustanud, et investorite raha toel neil äriplaan toimibki. Usaldus mõlema portaali vastu vaikselt hääbub. Kui peaks üle käima ka kinnisvaraturu kukkumine siis saab huvitav olema, kuidas seda usaldust suudetakse säilitada. Näiteks üks läti laen on 30+ päeva hilinenud ja ainuke info on "automaatne kiri saadetud stiilis, tuletasime meelde" Kui see on palju lubatud ühisrahastuse hea tava siis ilmselt peaks hakkama seda sektorit reguleerima ja järelevalvet pidama.
ttrust
Milleks uus teema? Estateguru-asju on kommenteeritud foorumiteemas "Osaluspõhine ühisrahastus".
Hoiame Estateguru siin ka paremini "pildil", ehk hakkavad vähe kiiremini liigutama ja saame suhtluse paremaks.
Tänases Äripäeva loos "EstateGuru eitab viivisesse sattunud laenu kaasuses huvide konflikti" nimetatud kodanikul on seos samuti laenuga "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)". Nüüd saan aru, miks vaikselt ilma investoreid teavitamata selle laenu tähtaega pikendati...
Kui EstateGuru kohta on seni vastamata küsimusi, siis kindlasti on hea võimalus neid küsida meie investorkohtumisel, kus tuleb juttu platvormist ning selle võimalustest.
Ettevõtte juhatuse liige Mihkel Roosme on meile külla tulemas 09.10 ning soovi korral saate seminarile registreerida:
09.10 Alternatiivsed investeeringud - EstateGuru
Ettevõtte juhatuse liige Mihkel Roosme on meile külla tulemas 09.10 ning soovi korral saate seminarile registreerida:
09.10 Alternatiivsed investeeringud - EstateGuru
Siis saaks igasuguseid huvitavaid küsimusi esitada mõlemast vaatest... ;)
Realiseerimisel on 17 objekti, enamus neist päris mitmendat korda ja tahtjaid ei kusagil. Samas vaadates neid objekte, ei imesta :)
Kui mul oleks ikaldus majas ja kiirelt plekki vaja ning kinnisvara soovitud hinnaga müüa ei õnnestu, siis ma läheks samuti platvormide juurde, keda eelkõige huvitab portfelli maht, mitte kvaliteet, kes kapotti avada kas ei oska või ei taha ning müüks selle platvormi kaudu noobidele kinnistu hinnaga, mis moodustab soovunelm-hinnast 60%-120%.
See pole raketiteadus. Hüpoteeklaen, Finora ja Nordic Hypo on sub-prime laenajad. Sealt võtad siis, kui sa oled shit credit, aga õhkõrn lootus 100% recovery'ks siiski eksisteerib. Kui ei õnnestu, siis Hüpoteeklaenu puhul näiteks omanikud ostavad teise ettevõtte kaudu asja täitemenetlusest välja (minu bet oleks, et H recovery rate LHV laenu covenante ei rikuks). Aga kui nemad ka ei anna, siis lohistad oma kärnase korjuse finantsinnovatsiooni majakatesse ja proovid, kas näkkab.
See pole raketiteadus. Hüpoteeklaen, Finora ja Nordic Hypo on sub-prime laenajad. Sealt võtad siis, kui sa oled shit credit, aga õhkõrn lootus 100% recovery'ks siiski eksisteerib. Kui ei õnnestu, siis Hüpoteeklaenu puhul näiteks omanikud ostavad teise ettevõtte kaudu asja täitemenetlusest välja (minu bet oleks, et H recovery rate LHV laenu covenante ei rikuks). Aga kui nemad ka ei anna, siis lohistad oma kärnase korjuse finantsinnovatsiooni majakatesse ja proovid, kas näkkab.
Lenzer
Realiseerimisel on 17 objekti, enamus neist päris mitmendat korda ja tahtjaid ei kusagil. Samas vaadates neid objekte, ei imesta :)
Samas on täna välja antud ligi 1000 laenu, millest küll ligi kolmveerand on väljastatud 2018-2019 perioodil. Koru põigi 2 krunti on ca 70 tuhandega müügis ja need võivad iseenesest sellise hinnaga ostja leida küll. Küsitavaks teeb Miiduranna väga suur laen ja võlg.
Estategurus aktiivsemad võiksid siin teada anda, kuidas rahad tegelikult liiguvad, portaali ei saa uskuda ja ainus viis on järelturg tootluse järgi ritta panna, et näha, millised on lootusetud.
Finantsinnovatsiooni majakesed, nagu suffiks neid armsalt nimetab, õpivad varsti selgeks, miks on olemas laenajaid ja nende tagatisi, mis üheltki pangalt mitte mingitel tingimustel laenu ei saa. Mitte pangad ei ole liiga konservatiivsed vaid ühisrahastus on liiga lõdva püksikummiga.
Finantsinnovatsiooni majakesed, nagu suffiks neid armsalt nimetab, õpivad varsti selgeks, miks on olemas laenajaid ja nende tagatisi, mis üheltki pangalt mitte mingitel tingimustel laenu ei saa. Mitte pangad ei ole liiga konservatiivsed vaid ühisrahastus on liiga lõdva püksikummiga.
Huvitav, kes küll julges neile Miiduranna eest nii suurt laenu anda? Õigemini, olemasolevatele laenudele veel peale anda.
Lenzer
Estategurus aktiivsemad võiksid siin teada anda, kuidas rahad tegelikult liiguvad, portaali ei saa uskuda ja ainus viis on järelturg tootluse järgi ritta panna, et näha, millised on lootusetud.
Ühisrahastus (või osad selle müügiobjektid) võivad olla vabalt lõdva püksikummiga, aga siis peaks seda toodet müüma potentsiaalsele kliendile mitte kui kindlat rahapaigutust, vaid kui loteriid, nimega "Käsi kullas või peee mullas". Kusagil peaks olema ka koht lõdva püksikummiga rahale, ainult, et probleem on selles, et sinna sekka eksib ka raha mis ei taha lõdva püksikummiga olla.
Pean ttrustiga nõustuma, sest Estateguru on varasemalt turundanud ennast põhimõtteliselt nii, et pangahoiusel ei teeni midagi, tule meile, saad rohkem!
Teine võimalus oleks osaluspõhilise ühisrahastuse investeeringuid pakendama hakata .... nagu Brežnevi pakikesed, kus on kvaliteetset kraami ja siis igaühes on veidike potentsiaalset sularämpsu.
Aga me mäletame mis selliste ajadega ameerikamaal juhtus .....
Aga me mäletame mis selliste ajadega ameerikamaal juhtus .....
See on ju sisuliselt see, mida teeb Bondora enda Go&Grow tootega ja midagi sarnast üritab nüüd vist ka Mintos.
Head inimesed, laenu andmine ei ole pärsi riskivaba tegevus nagu nooremale põlvkonnale tundub. Pankuri amet on päris karm emotsioonivaba bisness. 20 aastat tagasi kippusid võlgnikud sulle teinekord suisa elu kallale.
Vaadates realiseerimises olevate EG tagatiste hulka versus kogu portfell peab tunnistama, et nende portu tundub pigem kvaliteetsena. Protsent (halvad laenud) on ok.
Vaadates realiseerimises olevate EG tagatiste hulka versus kogu portfell peab tunnistama, et nende portu tundub pigem kvaliteetsena. Protsent (halvad laenud) on ok.
Crowist rääkides, siis neil on valdavalt omakapitali laenud ja projekti "tähtaeg" on lihtsalt seal selle omakapitali süsti saanud OÜ inimeste hinnang projekti kestvusele. Sanktsioonivaba hinnang.
See Lenzer-i link ei too välja kõik võlamenetluses olevad laenud, sest mõned neist pole aktiivsed korduvoksjonite vahel jne.
Olen EG-s algusest peale. Ca 20% laene on reeglina alati võlas (praegu ka). Seni on kõik ok olnud - peab arvestama, et laenu periood pikeneb, aga seni on nad suutnud oksjonitel vara sellise hinnaga realiseerida, et maksid ka hüvitisi ja viiviseid. Pean ütlema, et investeerin konservatiivselt: ei kasuta automaatpakkujat, investeerin ainult Eesti laenudesse ning vaatan hoolikalt asukohta ja tagatist. Siiski on tunne, et viimasel ajal on projektid kehvemad. Viimastel aastatel olen sealt raha pigem välja võtnud.
Olen EG-s algusest peale. Ca 20% laene on reeglina alati võlas (praegu ka). Seni on kõik ok olnud - peab arvestama, et laenu periood pikeneb, aga seni on nad suutnud oksjonitel vara sellise hinnaga realiseerida, et maksid ka hüvitisi ja viiviseid. Pean ütlema, et investeerin konservatiivselt: ei kasuta automaatpakkujat, investeerin ainult Eesti laenudesse ning vaatan hoolikalt asukohta ja tagatist. Siiski on tunne, et viimasel ajal on projektid kehvemad. Viimastel aastatel olen sealt raha pigem välja võtnud.
Ega ma paha pärast, olin ise kunagi suur ühisrahastuse pooldaja, siis algas Bondora allakäik, kandsin selle tühjaks, järgnes Estateguru ja nüüd Crowdestate. Tänaseks olen suuremalt sees vaid Omarahas ja Mintoses. Need on sellised, mis mu aega ega tähelepanu ei vaja ja opereerivad omaette päris edukalt.