Erakond "Eesti 200" & Co.

"peeterv22"
Ilukirjanduse puhul arvan, et tekst peaks jääma selliseks nagu originaalis oli.

Mul ei ole midagi selle vastu, ja ma igati toetan, et teostest jäävad alles originaaltekstid ja et neid peab olema võimalik originaalkujul lugeda. Aga pidada näiteks 200 aastat tagasi kirjutatud teksti sobivaks ja "õigeks" esitada tänapäeval peavoolus - sellega ma nõus ei ole.
Kas sa ise oled lugenud näiteks Anderseni originaaltekste oma lapsele õhtujutuks? Ja laps pole esitanud küsimusi, et miks printsi emmel olid lastesöömise kalduvused? Või miks selle onu vend temalt pea maha lõikas, või miks ta pidi tantsima kuni jalgadest olid alles jäänud verised köndid... Seal on ikka väga võigast teksti..
"fjot"
"peeterv22"

Mul ei ole midagi selle vastu, ja ma igati toetan, et teostest jäävad alles originaaltekstid ja et neid peab olema võimalik originaalkujul lugeda. Aga pidada näiteks 200 aastat tagasi kirjutatud teksti sobivaks ja "õigeks" esitada tänapäeval peavoolus - sellega ma nõus ei ole.
Kas sa ise oled lugenud näiteks Anderseni originaaltekste oma lapsele õhtujutuks? Ja laps pole esitanud küsimusi, et miks printsi emmel olid lastesöömise kalduvused? Või miks selle onu vend temalt pea maha lõikas, või miks ta pidi tantsima kuni jalgadest olid alles jäänud verised köndid... Seal on ikka väga võigast teksti..

Arusaadav, olen muidugi isegi lugenud ja seletanud lastele, mõne jutu puhul spetsiaalselt otsinud välja vanema versiooni ja näidanud milline see oli. Pidasin pigem seda silmas, et originaale ei peaks peitma ega häbenema
See, et sõnade tähendusväljad ajas muutuvad, on täiesti selge. Selles kontekstis jonni ajada ei tundu samuti eriti mõistlik. Samas selle koha peale võiks küll selge piiri tõmmata, kui mõni ideoloogiliselt motiveeritud vandaal leiab, et nüüd võiks hakata juba olemasolevat kunsti hetke moevoolude järgi tsenseerima vüi toimetama.
"Karum6mm"
Samas selle koha peale võiks küll selge piiri tõmmata, kui mõni ideoloogiliselt motiveeritud vandaal leiab, et nüüd võiks hakata juba olemasolevat kunsti hetke moevoolude järgi tsenseerima vüi toimetama.

Nõus, ehe näide oli hiljuti ju hr Paulson, kes maalikunsti kohta sõna võttis
"karmol"
"jpedro"
Nojah, eks Marvin teab paremini kui kohalikud mustanahalised, mis neid solvab ja mis on lihtsalt täpsustav

Samuti on ta palju kuulnud, et eestlaste jaoks pole «neeger» enamat kui «normaalne iseloomustav sõna». «Aga minu jaoks ei ole! Minu jaoks ei ole okei näha igal aastal telekas valget lauljat või näitlejat blackface'i tegemas! Minu jaoks ei ole okei, kui ütled, et afropatsid on lihtsalt soeng!» põrutas Yasmyn.

sry, aga see on sügavalt selle mustanahalise enda probleem. Esimese hooga soovitaks doktor viktori konsultatsiooni

Tuleb meelde, et koolis, kus meile kõigile (vist?) ühiskonna ja ühiskonnas funktsioneerimist õpetati, sõimasid õpetajad ikka solvatuid, mitte ei pahandanud solvajatega. Sest ohver on süüdi oma mõtetes. Ise oli selline
"ziff"
"fjot"
Tegelikkuses oli Pipi isa kuju lihtsalt töönarkomaan või alkohoolik, kellelt hooldusõigus oli ära võetud, kes ainult üksikutel kordadel ennast tütrele ilmutas, siis hunniku kingitusi tõi ja hulga katteta lubadusi jagas. Seejärel jälle kadus. Neegrikuningas - lapse fantaasia ja kalduvus halba asja ilusaks mõelda.

Cool stuff. Paku teistele kah seda kraami mida tarbid või jaga vähemalt kontakte! :D

Mehed on mölakad, seda oligi arvata, homoperes oleks Pipi elu palju turvalisem olnud.
"peeterv22"
"fjot"
"peeterv22"

Arusaadav, olen muidugi isegi lugenud ja seletanud lastele, mõne jutu puhul spetsiaalselt otsinud välja vanema versiooni ja näidanud milline see oli. Pidasin pigem seda silmas, et originaale ei peaks peitma ega häbenema

Mõned psühholoogid on muidu väitnud, et ei tasu ülearu muretseda. Lastel on abstraktse mõtlemisega üsna hästi ja mõistavad verise tekstiga esitatud sümboolikat paremini kui 'nülitud' täiskasvanud. Võrreldav sellega, kuidas videomängud ja Hollywood ikkagi ei tooda mõrvareid.
"DonRoberto"

Mõned psühholoogid on muidu väitnud, et ei tasu ülearu muretseda. Lastel on abstraktse mõtlemisega üsna hästi ja mõistavad verise tekstiga esitatud sümboolikat paremini kui 'nülitud' täiskasvanud.

Nii on, nooremate puhul on muidugi hea kui seletav tugi on kõrval ja saab mõned asjad läbi arutada
Hiljuti lugesin lapsele Grimmide muinasjutte, need on ka originaalis päris verised. Näiteks Tuhkatriini kasuõel lõikab ema jala väiksemaks, et king ikka jalga mahuks. Jäävad vahele sest kinga servast tuleb verd. Üritasin lugedes kõigi räigemad kohad vahele jätta.
Selliseid jutte lastele lugedes on oht, et hakkavad õudusunenägusid nägema. Sõltub lapsest, mul ühe tüdrukuga tuli väga ettevaatlik olla selliste asjadega, ärkas öösel nuttes üles.
Mitte et mu postitusel oleks seos mingi JestiGaakssaada erakonnaga, aga kui juba siin muinasjuttude heietamiseks läks, siis sellisel juhul tuleks ära keelata (või müügilt ära korjata) ka kunagise kuulsa "Onu Remuse jutte" plaadisari.
Kadunud Tõnu Aav veel luges teksti.
Seal loomad muud ei teinudki kui ilmlõpmatu üksteise praadimine, keetmine, uputamine ja poomine käis.

Olenemata (tänapäeva mõistes) suhtkoht sadistlike sisuga jutukestest olid need plaadid tol ajal laste hulgas üpris populaarsed.

Jaa, eriti lahe oli seal Opossumi-onu saatus. Põles lõkkes ära kuigi süüdi oli asjas hoopis Jänese-onu. Ja siis tuli moraal "Paraku elus ongi nii, et süütud kannatavad" (vms, ma täpset teksti ei mäleta)
Aga need plaadid oli eelkõige lahedad seepärast, et neid tekste luges Tõnu Aav. Ma arvan, et tema oleks võinud samahästi vana testamenti ette lugeda ja kõik oleks ikka vaimustuses.
Oh ja kui juba heietamiseks läks, siis üks mu parimaid teatrielamusi oli lasteraamatu "Kolumats" ainetel tehtud samanimeline etendus kus tegid kaasa muuhulgas Katariina Lauk ja kadunud Sven Kuntu. See on üks verisemaid lasteraamatuid üldse ja see näitlejate seltskond ikka täiega nautis selle esitamist.
Ma arvasin, et Onu Remuse jutud, eriti Tõnu Aava loetuna, on ammu kultuurilise approprieerimise pärast põlu alla pandud.
"santa"
Ja siis tuli moraal

Võõras võtab teiselt rasva, omanik saab märgi sappa, sootuks süütu kannatab.

Väga lahedad ja õpetlikud lood. Need plaadid on muuseas ka ühel S-tähega voogedastusplatvormil kuulatavad, aga loomulikult oleks autentsem omaaegsetelt 7-tollistelt vinüülidelt krõbina saatel nautida.
"tqnism"
Ma arvasin, et Onu Remuse jutud, eriti Tõnu Aava loetuna, on ammu kultuurilise approprieerimise pärast põlu alla pandud.

Kodune ülesanne püüdlikule võuklasele, kes tahab sotsiaalse õigluse sõdalasena kultuurisõjas paguneid teenida.

Loetleda minimaalselt 27 põhjust, miks Onu Remuse jutud on problemaatilised ning miks kõik eksisteerivad koopiad nii raamatutena kui helikandjatena tuleks hävitada ning kõik tõendid nende eksisteerimisest likvideerida.
"Karum6mm"
"tqnism"

Kodune ülesanne püüdlikule võuklasele, kes tahab sotsiaalse õigluse sõdalasena kultuurisõjas paguneid teenida.

Loetleda minimaalselt 27 põhjust, miks Onu Remuse jutud on problemaatilised ning miks kõik eksisteerivad koopiad nii raamatutena kui helikandjatena tuleks hävitada ning kõik tõendid nende eksisteerimisest likvideerida.

Ma pakun midagi välja: Remuse jutud pärinevad Aafrika folkloorist, mida Ameerikasse toodud orjad istandustes pajatasid ja Harris nende põhjal oma lood kokku kirjutas.
Pakun metavõuk-põhjuse: tegelikult loomad ei räägi ega käitu inimeste kombel.
"Sekeldaja"

Kuskohast on Sul tekkinud (väär)arusaamine et tegu on loomadega?
Äkki nad lihtsalt identifitseerivad ennast loomadena? Või inimestena?
Ilmselt hakkas mingitele võukidele see onu seal pinda käima ning uuemas redaktsioonis on juba Jänkuonu ja Rebaseonu asemel Jäneseisand ja Rebaseisand. Aga ilmselt kaob see isand ka varsti ära ja pannakse midagi sooneutraalset. Maailm on täiega persekursil.
"ziff"
"Sekeldaja"

Kuskohast on Sul tekkinud (väär)arusaamine et tegu on loomadega?
Äkki nad lihtsalt identifitseerivad ennast loomadena? Või inimestena?

Õigus küll.

Neil võivad olla ka lihtsalt varjunimed. Jutud ju loetakse ette, me ei näe tegelasi.
Jah, kuna identifitseerimise taust pole selge, ei saa täie kindlusega ka väita, et tegelased on identiteedilises tasakaalus - kõik grupid võrdselt esindatud.
On tõesti aeg see padutagurlik jama kaasaegseks ümber kirjutada.
"Fake McCoy"
Ilmselt hakkas mingitele võukidele see onu seal pinda käima ning uuemas redaktsioonis on juba Jänkuonu ja Rebaseonu asemel Jäneseisand ja Rebaseisand. Aga ilmselt kaob see isand ka varsti ära ja pannakse midagi sooneutraalset. Maailm on täiega persekursil.

Tegelane 1, 2, 3 jne. Vt. ka "Vanem 1 ja 2" juhtum.