Enefit Green (EGR1T)

"winston1984"
... Pakun, et märgitakse mingi 5-6 korda rahulikult üle. Raha on kontodel, PIKidel, madratsis jne. Tükike EE võiks igal kodanikul olla. Ise märgin kõvasti üle, ehk saab rohkem kui see 1000.

Siin tuleb tuua ema, isa, naabri Ants ja võib olla ka exnaine mängu :)
Miskipärast on nüüd kellelgi väga kiire IPO korraldamisega, täna tuli teade ja kohe algas ka märkimisperiood. Mis võib olla selle põhjus?
"toun"
Miskipärast on nüüd kellelgi väga kiire IPO korraldamisega, täna tuli teade ja kohe algas ka märkimisperiood. Mis võib olla selle põhjus?

praegu tuleb turule karjaga igat sorti rahaküsijaid nagu seeni: delfin group, arco vara, sekspood, modera, ... rahvas paneb raha kinni ...
"toun"

Võimalik, et valitsusel on sellega kiire. Põhjuseks võib olla riigieelarve tasakaal ja lisaks saab enne 2023.a. Riigikogu valimisi kõvasti plusspunkte teenida, kuna on raha, mida laiali jagada. Eks jumet anna ka II samba vaba raha.

Veel on valitsusel plaanis veel teisigi riigifirmasid kas osaliselt või 100% erastada.

PS! Enefit pidi börsile tulema alles 2022.a. esimesel poolel.
"Sander Pikkel"
"Screech"
Uuriks kui märkida PIKi alt 1000tk ja veel isikliku investeerimiskonto alt 1000tk kas sellisel juhul garanteeritakse mõlemal juhul märgitud kogu või tekib vastuolu ja garanteeritakse ainult 1000 aktsiat.

Indikatiivse miinimumjaotuse järgi garanteeritakse isikupõhiselt 1000 aktsiat.

Nii, aga kuidas need jaotatakse, palju PIK ja palju isiklikkonto?
kõik kontod summeeritakse per inimene.

3-4% tunudub tootlus div esmapilgul. keegi teab, mis kuul tavaliselt enefit oli dividendi maksnud?
Kumba siis paremaks peate, Ignitist või Enefitti?
"harley"

Tootsi tuulepark ja Enefit Greeni IPO

Eesti Energia huvid Tootsi tuulepargi osas on seotud plaaniga viia oma taastuvenergia ettevõte Enefit Green börsile. Riigifirma juht Hando Sutter ütles 2017. aastal Postimehele, et kui Tootsi tuuleparki või sellesarnast kasvuprojekti ei tule, siis ei ole IPO kasulik. «Börsil tegutsevad edukalt ka stabiilse turuväärtusega ettevõtted, kuid ma ei soovita omanikule Enefit Taastuvenergiat sellistel tingimustel müüa,» selgitas Sutter.

Teiste taastuvenergia ettevõtjate hinnangul oli Eleringi otsus Tootsi tuulepark vanast toetusskeemist ilma jätta ainuõige ning nad näevad Eesti Energiale suuri šansse saada toetus teistega võrdsetel tingimustel ehk vähempakkumisel. Kui riigifirma poleks ainult tuulepargi jaoks maatüki eest oksjonil nii palju maksnud.

“Ainuke faktor on see, et maa eest maksti nii palju,“ nentis päikese- ja tuuleparke arendava Sunly juht Priit Lepasepp

Igaks juhuks küsin uuesti äkki keegi valdab seda teemat ja teab vastata?
Saan aru, et Tootsi tuulepargi hind paugutati kosmosesse ja siis tuli välja, et toetusi sinna peale ei saa?

Köster ütles, et Elering tunneb et kindlalt, ja et on teinud õige otsuse. "Varem on suured tuulepargid saanud otsuse toetuse saamise osas siis, kui park on valmis ehitatud. Tootsi puhul on tegu esimese korraga, kus suure pargi arendaja küsis otsust valmis ehitamata tuulepargi kohta,"
https://www.err.ee/1608078757/eesti-energia-vaidlustas-eleringi-tootsi-tuulepargi-otsuse-kohtus
"martinhold"
"matisj"
"gianfranco"
"nikitheone"
"nier"
"nikitheone"
Pakkumise indikatiivne miinimumjaotis investoritele on kuni 1 000 aktsiat ehk investoritele, kes on märkinud antud ulatuses, on eelduslikult tagatud kõikide soovitud aktsiate jaotus. - Kodulehelt

Huvitav, kas see kehtib nii jaeinvestorite kui ka Institutsionaalsete investorite kohta?
Ehk siis mõlemaid koheldakse võrdväärselt?

Ei. Prospektist jällegi:

Selts ja Eesti Energia määravad koostöös Rahvusvaheliste Koordinaatoritega oma äranägemisel
kindlaks Pakkumise Aktsiate täpse jaotuse Institutsionaalse Pakkumise investorite vahel;

Vaadates hiljutiste IPOde kulgu, on ülemärkimine kujunenud standardiks, mitte erandiks. Fakt on, et roheenergiata on tulevik hall, investorile kellele prospektiga tutvumine üle jõu käib ning vilkuv banner ja ajalehe esikaas on otsustusaspekt number üks, võiks sektor huvipakkuv ja paljulubav olla. Mitme kordset ülemärkimist ennustame? :)

Pakuks, et märgitakse veidi üle, aga mitmekordne ülemärkimine oleks antud juhul päris suur üllatus, vähemalt mulle. Tuleb arvesse võtta, et "vilkuva bänneri" järgi otsustavate investorite rahakotid üldjuhul väga suured ei ole. IPOt kus turgu lastakse 105-165 MEUR väärtuses aktsiaid, ei saa kuidagi võrrelda First Northi mikro-IPOdega kus pakutavate aktsiate väärtus jääb all miljoni EURi.

Kui peaks tulema suur ülemärkimine, siis see tuleks suurte (põhiliselt välismaiste) investeerimisfondide janust "roheliste" investeeringute järele, mitte Eesti erainvestorite hullusest.

Tallinki sarnase mahuga IPO märgiti 2005 aastal 3 korda üle. Rahval raha täna kindlasti rohkem kui siis oli.

Rahvas märkis üle selle circa 15% pakutud aktsiates mis neile jäeti, ülejäänu läks fondidele. Jaeinvestorite kogunõudlus oli toona alla poole emissiooni mahust, pakuks, et ka sellest suur osa olid põhjanaabrid.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/51049772/as-tallink-grupp-avalikustas-ipo-tulemused

Ma jään enda hüpoteesi juurde, et võidakse kõvasti üle märkida küll, aga sellisel juhul on põhjuseks suurte fondide rohenälg, mitte vilkuvast bännerist vaimustunud jaeinvestorid. Neid ka kindlasti tuleb, aga neil ei ole ka kamba peale seda 500 MEUR vaba raha märkimiskorraldustesse kinni panna. Eks järgmine nädal paistab.

"harley"
"harley"

Tootsi tuulepark ja Enefit Greeni IPO

Eesti Energia huvid Tootsi tuulepargi osas on seotud plaaniga viia oma taastuvenergia ettevõte Enefit Green börsile. Riigifirma juht Hando Sutter ütles 2017. aastal Postimehele, et kui Tootsi tuuleparki või sellesarnast kasvuprojekti ei tule, siis ei ole IPO kasulik. «Börsil tegutsevad edukalt ka stabiilse turuväärtusega ettevõtted, kuid ma ei soovita omanikule Enefit Taastuvenergiat sellistel tingimustel müüa,» selgitas Sutter.

Teiste taastuvenergia ettevõtjate hinnangul oli Eleringi otsus Tootsi tuulepark vanast toetusskeemist ilma jätta ainuõige ning nad näevad Eesti Energiale suuri šansse saada toetus teistega võrdsetel tingimustel ehk vähempakkumisel. Kui riigifirma poleks ainult tuulepargi jaoks maatüki eest oksjonil nii palju maksnud.

“Ainuke faktor on see, et maa eest maksti nii palju,“ nentis päikese- ja tuuleparke arendava Sunly juht Priit Lepasepp

Igaks juhuks küsin uuesti äkki keegi valdab seda teemat ja teab vastata?
Saan aru, et Tootsi tuulepargi hind paugutati kosmosesse ja siis tuli välja, et toetusi sinna peale ei saa?

Köster ütles, et Elering tunneb et kindlalt, ja et on teinud õige otsuse. "Varem on suured tuulepargid saanud otsuse toetuse saamise osas siis, kui park on valmis ehitatud. Tootsi puhul on tegu esimese korraga, kus suure pargi arendaja küsis otsust valmis ehitamata tuulepargi kohta,"
https://www.err.ee/1608078757/eesti-energia-vaidlustas-eleringi-tootsi-tuulepargi-otsuse-kohtus

Prospektis on kirjas, et Tootsi arendus kuulub ka peale IPOt Eesti Energiale, mitte EG'le. Samas olla alles eelmine reede sõlmitud ühiste kavatsuste protokoll, andmaks EG'le sisuliselt eelisostuõguse "kui teatud tingimused on täidetud". Võib spekuleerida, et need tingimused seonudva kohtuvaidluse ja musta toonekurega.

Samas tundub ridade vahelt, et on tehtud mingi huvitav juriidiline lüke. "30.06.2021 lõppenud kuuekuulisel perioodil ostis kontsern Tootsi Windpark OÜlt krundid Sopi tuulepargi arendamiseks 29,4 miljonit euro eest."

Antud kruntidele tahetakse prospekti järgi rajada nii tuule kui päiksepark, koguvõimsusega üle 200 MW ja see arendus tahetakse väidetavalt juba aasta pärast käima panna. Nende "uute" arendustega seoses puuduvad viited nii kohtuvaidlustele või keskonnamõjude hinnangu probleemidele.
Erastamine pole riigieelarve tasakaalu mõttes tulu, nagu ka ettevõtte aktsiakapitali suurendamine pole kulu üldjuhul. Tegu on finantseerimistehinguga - aga kui see raha laiali jagada siis läheb see otse defitsiidiarvestusse.

"277025"
"toun"

Võimalik, et valitsusel on sellega kiire. Põhjuseks võib olla riigieelarve tasakaal ja lisaks saab enne 2023.a. Riigikogu valimisi kõvasti plusspunkte teenida, kuna on raha, mida laiali jagada. Eks jumet anna ka II samba vaba raha.

Veel on valitsusel plaanis veel teisigi riigifirmasid kas osaliselt või 100% erastada.

PS! Enefit pidi börsile tulema alles 2022.a. esimesel poolel.

Eesti keelse prospekti 194 leheküljel on sellest juttu.

Kas taastuvenergia tasud Tootsi maadel toodetud elektrile on 12 aastat fikseeritult suured või peab tasude nimel osalema vähempakkumises sõltub Eesti Energia vs Elering kohtuasjast. Peale seda võib Eesti Energia ostuhinna maha kanda või müüa projekti kallimalt

aga igal juhul on Enefit Green-il võimalus turutingimustel Tootsi või Liivi lahe tuulepargi projektidest osa võtta ja Eesti Energia ei ole kohustatud seda neile müüma. Kuigi mingi koostöö neil on ja kontsernisiseselt peaks Enefit Green vastutama 2030 lõpuni rohe-energia tootmisprojektide eest.

Ehk siis Tootsit selle garanteeritud 12 aastase perioodiga praegu pakkumises ei ole ja kui tuleb, siis Enefit Green-i jaoks on projekti ostuhind lihtsalt kallim (ehk vaja rohkem laenu võtta, mis seadusest tulenevate rahavoogude vastu laenates vast ei ole probleem).
Ma ei leia Enefit Greeni väärtpaberit LHVs "Väärtpaberite märkimine" lehel. Kas ma olen ainuke või märkimine pole veel alanud? Ma näen hetkel seal kõike muud: Eften, Arco, DelfinGroup, Modera.
"MrMarket"
Ma ei leia Enefit Greeni väärtpaberit LHVs "Väärtpaberite märkimine" lehel. Kas ma olen ainuke või märkimine pole veel alanud? Ma näen hetkel seal kõike muud: Eften, Arco, DelfinGroup, Modera.

Sama siin. Palun LHV-l kommenteerida.
Rahvale pakutakse 1k garanteeritult, ca 3k EUR, enamusele sellest peaks piisama (lähtudes ühe positsiooni mõislikust osakaalust), seega ei usu, et esimestel päevadel peale IPOd ülesse lendab nagu COOPiga oli.
Coop minu mäletamist mööda küll kusagile esimestel päevadel ei lennanud. Märkimishinnaks kujunes 1.15, avanes kuskil 1.09 juures ja esimest korda nägi IPO hinda jälle kaks kuud hiljem kuskil 12 veebruar. IPOs osalenud olid pigem pettunud esimese aasta.

LHV, kuidas jaotate märgitud aktsiad ühe firma erinevatelt kontodelt tehtud märkimised. Näide: märgin 1000 ja 1000. Saan näiteks 1000. Kas siis jaotate 500 ja 500? Nii oleks vaja igatahes, et võrdselt või siis proportsionaalselt vastavalt märgitud kogustele kui märgitud kogus on kummalgi kontol erinev.
"Robinora"
"MrMarket"

Peaks juba olemas olema küll.

Meeldetuletus, et tänase seminari kohapeal kuulamiseks on veel vabu kohti. 06.10.2021, kell 17.30 „Investor kohtub: Enefit Green“ Kohapeal osalemiseks on vajalik kas COVID-19 haiguse läbipõdemise või COVID-19 vaktsineerimiskuuri läbimise tõend.

Seminar toimub ka otseülekandena Zoom veebiseminaride keskkonnas ja on nähtav ainult Eestis.
"MrMarket"

"Robinora"
"MrMarket"

Märkimine on kättesaadav ainult Eesti isikutele.
Jaepakkumine on suunatud kõigile füüsilistele ja juriidilistele isikutele Eestis, Lätis ja Leedus. Aktsiate märkimiseks on vajalik Balti väärtpaberikonto, millega seotud aadress asub nendes riikides. Juriidilised isikud peavad olema registreeritud Eesti, Läti või Leedu äriregistris.
"toun"

Iseenesest ei ole ju halb mõte IPO lukku panna enne, kui 15 okt selgub, kuidas üks lähiriik ühe teise hiljuti turule toodud energiaettevõtte tulevikku mõjutab.