Tere. Võib olla rumal küsimus, aga mul on täna portfellis EFT1T aktsiad ISIN EE3100127242.
Märkimisel olevate aktisate ISIN on EE3805127240.
Et kas on samad asjad ja kas märkimise järgselt märgitud aktsiad tulevad olemasolevatele lisaks või tekib uus rida mingi eraldi tickeriga?
"mikker"
Tere. Võib olla rumal küsimus, aga mul on täna portfellis EFT1T aktsiad ISIN EE3100127242.
Märkimisel olevate aktisate ISIN on EE3805127240.
Et kas on samad asjad ja kas märkimise järgselt märgitud aktsiad tulevad olemasolevatele lisaks või tekib uus rida mingi eraldi tickeriga?
Märkimise jooksul on märgitavatel aktsiatel ajutine ISIN kood EE3805127240. Peale märkimisperioodi ja uute aktsiate äriregistrisse kandmisel saavad märgitud aktsiad börsil kaubeldavate aktsiatega sama ISIN koodi EE3100127242 ja täpselt samasugused õigused (sh õiguse dividendidele).
Ajutine ISIN on lihtsalt vajalik märkimisprotsessi tehnilise ülesehituse tõttu. Märkija saab peale märkimist oma kontole börsil kaubeldava ISIN-ga samad aktsiad.
Huvilistel on 03.dets.2024 võimalus kuulata veebiseminari:
Veebiseminari juhib ning fondi ja aktsiate pakkumist tutvustavad EfTEN Real Estate Fund AS-i fondijuht ja EfTEN Capital AS-i juhatuse esimees Viljar Arakas ning EfTEN Capital AS-i tegevjuht Kristjan Tamla.
Huvilistel on võimalik küsimusi esitada nii veebiseminari ajal kui ka saates need ette hiljemalt 3. detsembriks kella 12.00-ks (EET) e-kirja teel: Kristjan.Tamla@eften.ee
Veebiseminar toimub eesti keeles.
Veebiseminaril osalemiseks palume registreeruda selle lingi https://nasdaq.zoom.us/webinar/register/WN_STwwAJMdQWmwrkRu2XFBjQ#/registration kaudu.
Osalejatele saadetakse üks tund enne veebiseminari algust meeldetuletuseks e-kiri.
Veebiseminar salvestatakse ja avalikustatakse fondi kodulehel https://eref.ee/ kui YouTube kanalis.
Veebiseminari juhib ning fondi ja aktsiate pakkumist tutvustavad EfTEN Real Estate Fund AS-i fondijuht ja EfTEN Capital AS-i juhatuse esimees Viljar Arakas ning EfTEN Capital AS-i tegevjuht Kristjan Tamla.
Huvilistel on võimalik küsimusi esitada nii veebiseminari ajal kui ka saates need ette hiljemalt 3. detsembriks kella 12.00-ks (EET) e-kirja teel: Kristjan.Tamla@eften.ee
Veebiseminar toimub eesti keeles.
Veebiseminaril osalemiseks palume registreeruda selle lingi https://nasdaq.zoom.us/webinar/register/WN_STwwAJMdQWmwrkRu2XFBjQ#/registration kaudu.
Osalejatele saadetakse üks tund enne veebiseminari algust meeldetuletuseks e-kiri.
Veebiseminar salvestatakse ja avalikustatakse fondi kodulehel https://eref.ee/ kui YouTube kanalis.
3. detsembril toimunud EfTEN Real Estate Fundi veebiseminari, kus Viljar Arakas andis ülevaate olukorrast kinnisvaraturul ja tutvustas EfTEN Real Estate Fund AS-i aktsiate avalikku pakkumist, on järele vaadatav selle ling kaudu: https://www.youtube.com/watch?v=d8KnsYokWug
Veebiseminari presentatsiooni leiab siit: https://investor.eref.ee/wp-content/uploads/2024/11/eref-investor-presentation_est.pdf
Aktsiate avalik pakkumine lõppeb 6. detsembril 2024 kell 15:30.
Veebiseminari presentatsiooni leiab siit: https://investor.eref.ee/wp-content/uploads/2024/11/eref-investor-presentation_est.pdf
Aktsiate avalik pakkumine lõppeb 6. detsembril 2024 kell 15:30.
Mis keiss nende tootlustega muidu on? Kuna ma eeldan, et te heategevusega portfelli tasandil ei tegele, siis kas siin on mingid performance kickerid, mis pole lihtsalt veel sisse löönud või on rendivood kuidagi lepingu tagumise otsa poole kaldu või midagi muud?
Küsimus õigustatud. Hooldekodude osas on olukord selline, et majakarbid pannakse üles ühes järgus, sisetöid tehakse erinevates etappides vastavalt täituvusele. Reeglina tehakse sisetöid ühes hooldekodu projektis kas kahes või kolmes erinevas etapis. Sellega tagame, et alguses pole lõpuni tühi valmis maja, mida kütta ning klientidega täitumine on üle ajaperioodi ühtlustatud. Presentatsioonis toodud tootlused on meil "fotojäädvustus 30.09.24" seisuga. Hooldekodude projektid on meil täistätuvuse juures ca 7,5 - 8,0% net yieldiga. Sinna jõudmine võtab aega kuna rajame hooned koostöös Südamekodudega nö nullist.
Palace'i tootlus on meil tõesti olnud madal. Sel põhjusel omame projektist ka 50% ja seda projekti algusest peale. Teisalt on Palace'i bilansiline väärtus 2300€/m2, mis asukohta arvestades on IMHO konservatiivne.
Loodan, et vastusest oli abi
Palace'i tootlus on meil tõesti olnud madal. Sel põhjusel omame projektist ka 50% ja seda projekti algusest peale. Teisalt on Palace'i bilansiline väärtus 2300€/m2, mis asukohta arvestades on IMHO konservatiivne.
Loodan, et vastusest oli abi
Postimehe veebilehelt jääb mulje, et Efteniga on homsest kõik:
ega nad muud enam teegi kui panevad pealkirju, ju nende jaoks on homsest kõik, et siis ülehomme uus pealkiri välja imeda: ei olnudki kõik vms
"EfTENi aktsiate pakkumist ei märgitud täis! Kinnisvarafondi EfTEN Real Estate Fundi aktsiad märgiti pakkumise käigus 62% täis, kuid sellest fondijuhi sõnul piisab, et investeeringud lõpule viia."
Uudis Äripäevas.
Uudis Äripäevas.
10 819 796 + 620 544 = 11 440 340
Natuke nagu Infortar-iga. Lõiget teha ei saanud ja "häälekas raha" hoidis eemale miskipärast :). Ise hindan juhtimist ja ka tootlus võib kasvada kui ärikinnisvara turg tõesti ärkab või intressikeskkond paraneb. Loodetavasti ei pettu. Eks mure on peamiselt ärikinnisvara vakantsus turul (juba praegu on mõju näha) ja kaubanduse osas küllastumine (veel ei ole mõju näha).
Võib-olla dividendide hooajal (kevadeti / enne suve) oleks mõistlikum kaasata. Siis poleks ka kohe jõustuvaid maksumuudatusi.
Natuke nagu Infortar-iga. Lõiget teha ei saanud ja "häälekas raha" hoidis eemale miskipärast :). Ise hindan juhtimist ja ka tootlus võib kasvada kui ärikinnisvara turg tõesti ärkab või intressikeskkond paraneb. Loodetavasti ei pettu. Eks mure on peamiselt ärikinnisvara vakantsus turul (juba praegu on mõju näha) ja kaubanduse osas küllastumine (veel ei ole mõju näha).
Võib-olla dividendide hooajal (kevadeti / enne suve) oleks mõistlikum kaasata. Siis poleks ka kohe jõustuvaid maksumuudatusi.
Emissiooni lühikokkuvõte
Ma usun, et meie emissioon tuli ehk 6 – 9 kuud liiga vara – intresside langus on alanud kuid ei ole kõigi jaoks veel sedavõrd tajutav. EfTENi emissiooni plaanides ei teinud me eelturundust institutsioonides ega ka tänaste investorite hulgas. Pidasime õigeks, et tuleme pakkumise konkreetsete tingimustega välja ja las alles siis investorid otsustavad. Plaanisime tõsta 10% tänasest aktsiakapitalist. Tõsi, emissiooni ei märgitud täis, kuid lisanduv kapital on täiesti piisav selleks, et viia lõpuni kõik need uued investeeringud (kaks uut Tähetorni logistikahoonet, Hiiu hooldekodu ning ERMi III etapp koos Südamekodudega). Seega saame kapitali kiirelt töösse panna ning kevadel on ka vähem “uusi dividendinõudjaid” nagu ütles tabalt meie üks tuumikinvestor.
Antud pakkumine oli seekord teistmoodi kuna pakkusime aktsiad börsi turuhinnaga. See võttis ära tavapärase “sense of urgency.” Varasemalt oleme pakkunud aktsiaid NAVi alusel ning samal ajal on aktsia kaubelnud börsil NAV preemiaga ehk emissioon on olnud allahindlusega börsihinda. Kuna hetkel kaupleb aktsia leige miinusega NAVi suhtes, siis seekord antud efekt puudus. Seetõttu jäi ka uute aktsionäride huvi leigeks. Langeb rubriiki “lessons learnt”
Pakkumine Lätis ja Leedus ei vastanud ootustele. Meil otseseid ootusi ei olnudki kuna teadsime, et see on meie esmatutvustus Balti lõunaosariikides. Meil võib olla küll üks Balti börs, aga kahjuks on ikka nii, et leedukad vaatavad Leedu aktsiaid, eestlased kodumaiseid ja Läti börsil on lihtsalt “suur potentsiaal.” Asjaolu, et pool meie portfellist asub LV ja LT ei teinud meid seal kiirelt palju tuttavamaks. Samas saime kamaluga õppetunde kuidas järgmistel kordadel Lätis ja Leedus “palli õigesti mängida,” ja ses osas läks emissioon asja ette. Peab laiemalt tunnistama, et Läti ja Leedu investorid on hetkel suures võlakirja lummuses. Pakutav fikseeritud tootlus võib tekitada valeturvatunde kui projekt ise on väga riskantne. Eks laiemad õppetunnid saabuvad siis kui mõni prominente projekt ei tööta välja ning mõiste investeerimisrisk muutub reaalsuseks. Eesti investor kogukond on selles vallas LV ja LT osas ajast ees.
Üks huvitav teadmine tekkis veel. Üks tuntud institutsioon soovis aktsiaid küll omandada, kuid ei teinud seda põhjusel, et meie börsi aktsiaraamatute igapäevane liikumine on avalik (nende ettepanekul võiks see olla avalik näiteks iga kuu viimase päeva seisuga). Igapäevane nimekirja avatus, ja samas teistpidi börsi kurikuulus ebaliikviidsus, muudab nende positsioonide muutmise hiljem väga keeruliseks ja sestap ei osaletud. Ma fondijuhina täiesti mõistan seda seisukohta, kuid oli minu jaoks uueks infoks, mida enne emissiooni me ei teadnud.
Emissiooni selline tulemus annab EfTENis meile ekstra motivatsiooni läbi fondi tulemuste tõestada, et märkijad ei pea oma otsust kahetsema. Naljaga pooleks, viimati jättis investor Toomas meie emissioonil osalemata 2017.a lõpus, millele järgnes nelja aasta pikkune kinnisvarasektori tõusuperiood. Seda arvestades, on märgid tuleviku suhtes positiivsed. Lisaks ka iidne finantsturgude rahvatarkus – igat emissiooni on lihtne korraldada tagantjärgi
Ma usun, et meie emissioon tuli ehk 6 – 9 kuud liiga vara – intresside langus on alanud kuid ei ole kõigi jaoks veel sedavõrd tajutav. EfTENi emissiooni plaanides ei teinud me eelturundust institutsioonides ega ka tänaste investorite hulgas. Pidasime õigeks, et tuleme pakkumise konkreetsete tingimustega välja ja las alles siis investorid otsustavad. Plaanisime tõsta 10% tänasest aktsiakapitalist. Tõsi, emissiooni ei märgitud täis, kuid lisanduv kapital on täiesti piisav selleks, et viia lõpuni kõik need uued investeeringud (kaks uut Tähetorni logistikahoonet, Hiiu hooldekodu ning ERMi III etapp koos Südamekodudega). Seega saame kapitali kiirelt töösse panna ning kevadel on ka vähem “uusi dividendinõudjaid” nagu ütles tabalt meie üks tuumikinvestor.
Antud pakkumine oli seekord teistmoodi kuna pakkusime aktsiad börsi turuhinnaga. See võttis ära tavapärase “sense of urgency.” Varasemalt oleme pakkunud aktsiaid NAVi alusel ning samal ajal on aktsia kaubelnud börsil NAV preemiaga ehk emissioon on olnud allahindlusega börsihinda. Kuna hetkel kaupleb aktsia leige miinusega NAVi suhtes, siis seekord antud efekt puudus. Seetõttu jäi ka uute aktsionäride huvi leigeks. Langeb rubriiki “lessons learnt”
Pakkumine Lätis ja Leedus ei vastanud ootustele. Meil otseseid ootusi ei olnudki kuna teadsime, et see on meie esmatutvustus Balti lõunaosariikides. Meil võib olla küll üks Balti börs, aga kahjuks on ikka nii, et leedukad vaatavad Leedu aktsiaid, eestlased kodumaiseid ja Läti börsil on lihtsalt “suur potentsiaal.” Asjaolu, et pool meie portfellist asub LV ja LT ei teinud meid seal kiirelt palju tuttavamaks. Samas saime kamaluga õppetunde kuidas järgmistel kordadel Lätis ja Leedus “palli õigesti mängida,” ja ses osas läks emissioon asja ette. Peab laiemalt tunnistama, et Läti ja Leedu investorid on hetkel suures võlakirja lummuses. Pakutav fikseeritud tootlus võib tekitada valeturvatunde kui projekt ise on väga riskantne. Eks laiemad õppetunnid saabuvad siis kui mõni prominente projekt ei tööta välja ning mõiste investeerimisrisk muutub reaalsuseks. Eesti investor kogukond on selles vallas LV ja LT osas ajast ees.
Üks huvitav teadmine tekkis veel. Üks tuntud institutsioon soovis aktsiaid küll omandada, kuid ei teinud seda põhjusel, et meie börsi aktsiaraamatute igapäevane liikumine on avalik (nende ettepanekul võiks see olla avalik näiteks iga kuu viimase päeva seisuga). Igapäevane nimekirja avatus, ja samas teistpidi börsi kurikuulus ebaliikviidsus, muudab nende positsioonide muutmise hiljem väga keeruliseks ja sestap ei osaletud. Ma fondijuhina täiesti mõistan seda seisukohta, kuid oli minu jaoks uueks infoks, mida enne emissiooni me ei teadnud.
Emissiooni selline tulemus annab EfTENis meile ekstra motivatsiooni läbi fondi tulemuste tõestada, et märkijad ei pea oma otsust kahetsema. Naljaga pooleks, viimati jättis investor Toomas meie emissioonil osalemata 2017.a lõpus, millele järgnes nelja aasta pikkune kinnisvarasektori tõusuperiood. Seda arvestades, on märgid tuleviku suhtes positiivsed. Lisaks ka iidne finantsturgude rahvatarkus – igat emissiooni on lihtne korraldada tagantjärgi
1 Like
Olen tavaline/väike investor.
30 aktsiat mul on olemas.
Lisaemissioni jooksul minu osa vähendab 10% võrra.
Mis ma teen?
Kui ms ostaksin samuti 10% juurde ehk 3 aktsiat.
3×19 + 3 LHV tasu = 60 euro.
Ostsin samal ajal lihtsalt need samad 3 aktsiad 3x19 kokku 57 euro.
Kasum 3 euro / 5%.
30 aktsiat mul on olemas.
Lisaemissioni jooksul minu osa vähendab 10% võrra.
Mis ma teen?
Kui ms ostaksin samuti 10% juurde ehk 3 aktsiat.
3×19 + 3 LHV tasu = 60 euro.
Ostsin samal ajal lihtsalt need samad 3 aktsiad 3x19 kokku 57 euro.
Kasum 3 euro / 5%.
"viljararakas"
UPF lahendaks nende jaoks probleemi ära. :)
Narvalane, sa vist ei ole kogu foorumit lugenud? Seda, et börsilt saab sama hinnaga ilma teenustasuta, kirjutas juba keegi eespool.
Vähegi suuremat kogust ei saa börsilt hinda tõstmata kätte, seega oli tänuväärne võimalus märkida, vähemalt mulle. Tundub, et taoliselt mõtlesid veel umbes 11 m ulatuses märkijad.
Turuhinnaga emissioon või tagasiost siinsel turul kõnetab vaid institutsionaalset investorit, kes, targemate inimeste juttude järgi, kippuvat meie regiooni kartma, mis hirmus. Vt hiljutine Tallinki deal.
Väikeinvestorit turuhinna-pakkumisega köita on ikka väga raske, selleks peab majandustsükkel ja eufooria olema teises faasis.
Väikeinvestorit turuhinna-pakkumisega köita on ikka väga raske, selleks peab majandustsükkel ja eufooria olema teises faasis.
Efteni probleemiks on ka küllaltki varjatud ent siiski olemasolevad haldus- ja edukustasud, mille tõttu viimaste aastate börsitootlus ongi tagasihoidlikuks jäänud, sest tasud on ikka olemas ka raskematel aegadel.
Odavam on iseenda kinnisvaraportfell üles ehitada, tõsi, tõenäoliselt mitte nii prominentsete suuremate objektidega.
Ja kes seejuures juhtumisi laenust sõltub, siis Eften saab seda natuke odavamalt.
Odavam on iseenda kinnisvaraportfell üles ehitada, tõsi, tõenäoliselt mitte nii prominentsete suuremate objektidega.
Ja kes seejuures juhtumisi laenust sõltub, siis Eften saab seda natuke odavamalt.
"viljararakas"
Emissiooni lühikokkuvõte
Eraldi küsimus on muidugi, kas me ikka vajame seda slaavilikku mitteavalikkust mida see "tuntud" institutsioon ettekäändeks tõi. Igapäevase liikumise jälgimise võimaldamine on endiselt turu arenemiseks väga oluline ja paljud kvaliteetsed investorid hoopis lahkuksid kui seda piiratakse. Ehk teisipidi vaadates ei ole mõtet neid Leedu ja eriti Läti "investoreid" tahtagi oma kultuuriga. Ka ei ole Efteni põhiülesanne investeerimist nendes riikides propageerida. On arusaadav, miks seda tehti ja kus osa portfellist asub, aga saadigi vastav ja seejuures ka parajalt kallis õppetund.
Endiselt arvan, et hinnapakkumine 18.74-18.75 st. 60 kauplemispäeva keskmisest tulenevalt oleks oluliselt atraktiivsem olnud ja miljoniks aktsiaks valitud põhimaht ehk peaaegu täis tulnud. Võib ju argumenteerida, et mis see 1.3% siis ikka on, aga tean paljusid, kes ootamatult kõrge hinna tõttu üldse kõrvale jäid ja seeläbi ka oma olemasoleval osalusel lahjenduda lasid.
1 Like
Kuskilt kuulsin, et EfTENil on plaan/soov maha müüa Magistrali Keskus. @viljararakas kuidas kommenteerid?
Austatud härra Buffet. Tore näha, et tunnete huvi ka EE kinnisvara vastu
Kuulujutte me ei ole iial varem kommenteerinud, ei kommenteeri ka täna ega tulevikus. Meie äris räägitakse tehingutest post factum, mitte ettevaatavalt. Rahulikku jõuluaega.
13 Likes