Eesti majandusteadus

Töö tegemisel on määrava tähtsusega raamatukogu headus (siin reeglina ei aita isegi internet).

Raamatukogu?? Mis tööst sa räägid, hea referaadi kirjutamisest või?
tarmo: on Sul kokkupuuteid doktoritöödega?
Ei, aga ma kuulan sind huviga.
Sa kunagi nõustusid prof. L.Võhandu väitega, et 99% ideedest on juba rakendust leidnud (või oli see muu mõte?).

Igatahes ei saa kirjutada mitte ühtegi head tööd ilma teisi samalaadseid nägemata. Mul Tartus õnnestus vaid dissertatsioonides kaevata ja nende algallikatesse pääsemine oli paljas unistus.
to dough: Rõõmusõnumiks oli see, et on olemas mõned uksed, kus meie teadlaste jalg vahel on :::). Majandusala akadeemikuid on meil 1 (ja tunnustatud!). Minu arvates on kogu magistrieelne tegelaskond "saast", nii siin- kui sealpool päikest. Siin ei määra mitte intelligentsus, vaid (hüper)aktiivsus ja kodune (super)toetus.

Ma olen selline rahumeelne vend, kes pigem vaatab järgmise generatsiooni peale, et tal koolitee alguses see nuts juba varakult püksivärvli vahel oleks.
Majandusala akadeemikuid on meil 1 ja väga tunnustatud ? Kas on ainult 1 ?

Tunnustatud kelle poolt ? Kohalike pensionäride poolt ! IRW
tarmo: sa interpreteerisid mind pisut valesti. Loomulikult oleks mõnes keskuses efektiivsem ja sellest johtuvalt odavam teha uurimustöid ja ka ilmselt mingit osa doktoritööst.
Dough: Täitsa nõus, et MA ja MSc keskmine tase on Eestis madalam just juhendajate vähesuse tõttu ja seetõttu paistavad välisülikoolide kraadid mõnevõrra paremas valguses. Ja Eesti MBA - :-);

Minu mõttekäik eelnevas arutluses oli see, et Eesti majandusteaduses on olemas teatud tegijad (doughi hinnangul 3-5) ning teatud tase. Artikleid eriti avaldatud pole, ning samuti pole piisavat tellimust teadustöödele (nii avaliku kui ka erasektori). Samas on hea tahtmise korral võimalus üht-teist teha.

Eks majandusteadusega ole Eesti-sugusel kohal samuti nagu kõikide teiste asjadega - mujal on parem, odavam, efektiivsem; kuid midagi tehakse ja toimetatakse.
Sorry, 4 akadeemikut oli - MB, RH, AK, UM. Arvestasin UM'ga ja unustasin RH.
Mis puutub pensionäridess ja analystidesse, siis need reeglina akadeemikute elust suurt midagi ei kuule:)
Madagaskar:

too palun viited nimetatud akadeemikute artiklitele, et mis teemadel ja kus avaldatud. Loeks ise huviga, nii aasta 2000 ja avatud maailma kontekstis.

Mulle piisab sellest, mida on mulle refereeritud EP Nõukogu istungitel toimunust, et mida nood sellid on seal ka arutanud ja arvanud :) Ja EVEA Panga pankrotitoimkonnast ka :)

Räägiks ikka majandusteadusest, mitte statistikast, plaanimajandusest või veel hullem "punasest majandusteadusest" a la NLKP XX kongressi otsuste tähtsusest kurat-teab-mis vabriku tegevusele :)
vabandust, kes on MB, RH, AK ja UM?
viimane vist on Uno Mereste?
Arvan siiski, et majandusteadus on Eestis madalseisus. Seda võrrelduna näiteks astroloogide, füüsikute, matemaatikute, biotehnoloogide jt. tungimisega maailmakaardile.

Kuid majandusteadlaste tase piirdub tõlgitud artiklitega Raamatupidamisuudistes (või milleski muus sarnases), seega masendav. See muidugi puhtalt minu nägemus ja võib-olla ekslik.

Madagaskar - miks sa seda raha teemat pidevalt üles võtad? Kõrgharidus ju Eestis tasuta, magister ka, kes viitsib paberitega jännata, saab endale ka välismaal tasuta magistri.
Nonii, et konkreetne Robert on siis noor naga ja harimatu pintsaklipslane, kes ei ole absoluutselt kursis meie suurte ja tunnustatud majanduskorüfeede-TA akadeemikute töödega, mida kasutatakse õppematerjalidena viidetena kõikides nii TÜ, TTÜ kui EBS-i materjalides ? IRW

Asi on lihtsalt selles, et keegi ei saagi nende akadeemikute kohta midagi teada, kuna nad pole miskit tänapäeval kasutuskõlblikku ealeski produtseerinud, kui UM statistika õppematerjalid välja arvata.

AK - Arnold Köörna
RH _ Raimund Hagelberg
MB - Mihhail bronstein
UM - Uno Mereste

Muide, väga hea on ka Uno Mereste purjetaja käsiraamat
kuulgee mehed,
ma kordan,
Eesti riik peaks laiendama (majandus)hariduse tellimust välisriikide ülikoolidele.
New York, Hong Kong jne
siis saaks sinna minna ka andekad ja muidu vaesed
NB see oli täpselt nii möödunud EV-s - nt. Arno Matteus sai riigikogu kinnituse oma Saksa stipile
Robert: MB, RH, AK, UM
Vabandan mõneti karmimate märkuste pärast eespool. Analystiga nõustun täielikult esimeses comment'is toodud väidetega.

UM raamatud on siiani aktuaalsed, tuleb kasutada ideoloogia vastast filtrit. Tema matemaatilised süsteemid naljalt ei aegu. Ja graafikud! (küll Graafik alles rõõmustaks - it's joke).

Muidugi on nt. tänapäeva majandusmatemaatika pisut edasi läinud (translog indexes, DEA, FDH jt. Farrelli (1957) vaimusünnitised), kuid sellegipoolest ei tasu ülaltoodud tegelasi maha matta. Nad on eemaldunud täppisteadusest ja panev adtäppi pigem kõhuga - just nii nagu vanadele kaladele kohane.

Muidex, see artiklite otsing on väga tüütu, parem tasub neile ja ka teistele meilida!
To: Madagaskar
Selle raamatukogu teema juurde tagasi tulles - kas sina arvad, et Eesti majandusteaduse peamiseks probleemiks on täna vähene juurdepääs algallikatele? Et kui see kord laheneks, siis oleks meil omad PK-d, MF-id, GM-id ja JS-id?

Ja mis perifeerialambukeste staatus? Minu võhiklikku arusaamist mööda on teadus rahvusvaheline, ei ole mingit vahet mis rahvusest on inimene, kes mingile mõttele tuleb või midagi uutmoodi ära seletab. Kui (kah eestlane) Tanel Tammet läheb Inglismaale seminarile, siis temasse ei suhtuta kui aborigeeni, sest ta on juhtumisi üks maailma suurimaid autoriteete AI alal. See et Sinul on selline probleem ja et Sa oled eestlane ei pea tingimata tähendama, et on kausaalne seos probleemi ja rahvuse vahel :).
Kas tegemist on mõistatamise mänguga?
See oleks päris tore. Kas nii on õige?

• PK - Paul Krugman,
  • MF - Milton Freedman,
  • GM - Gunnar Myrdal,
  • JS - Julian Simon

Aga kus on JMK, PS, FM ja MIT-i kamp?

Vaadates neid nimesid ja võrreldes meie teadlaste omadega, siis esimene Nobel on Eestis aastal 2035!

Muide, teadus on mõneti nagu poliitikagi - seal on teadustööde virnad, mis teinekord on sorteeritud omapärast random algoritmi kasutades. Pakun välja, et see on descending tüüpi, kus aborigeenid on lowermost tasemel :)

Raamatukogust veel niipalju, et sealt saab teoreetik omale vajalikku hapnikku.
Aaa, meelde tuli!
JS - Jeffrey Sachs Harvardist.
Bingo.
Muidex, tarmo - see Chicago värk oli ikkagi päris vahva! Seal vist teinekord madistatakse.

Eesti vanad ja noored majandusteoreetikud on vist ikkagi aborigeeni staatusesse jäänud - pole neist õssugi kuulda olnud.
Eespool mainitud meie korüfee HP (lisaks siia juurde veel PL ja AJ) ja Eesti Panga poisid pole kahjuks veel teadusetegijad. See on küll karmilt öeldud, kuid TTÜ ja TÜ majandusmehed teevad neist tunduvalt rohkem teadusele söödavat teadust.