Ansip: ma ei lubanud, et saame 2011 euro
http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=52acd73b-f6a7-46bc-906a-8793a9edce47&ref=rss
oihh, kuskil paistab olevat toimunud mingi sündmus, mis paneb Eesti euro tõsise kahtluse alla. Lehest loeme sellest ilmselt kunagi detsembris.
maksud ei laeku? Tallinna Sadamast ja EEst ei saagi piisavalt kätte?
SideKick
tundub jah, kui selline retoorika muutus on toimunud. Meil kirjutatakse sellest jaanuaris, aga kiirem viis on vaadata lähima nädala jooksul rahvusvahelist meediat. Kahju. Meil on poliitikud, kes liiguvad koos sellega, aga ei tee seda.
tundub jah, kui selline retoorika muutus on toimunud. Meil kirjutatakse sellest jaanuaris, aga kiirem viis on vaadata lähima nädala jooksul rahvusvahelist meediat. Kahju. Meil on poliitikud, kes liiguvad koos sellega, aga ei tee seda.
Ma loodan, et Ansip kindlustab ainult igaks juhuks tagalat ja see mittesaamine pole otsustatud.
Tegelikult on see RE-le ja IRL-le elu ja surma küsimus 2011 valimiste kontekstis. Ma kujutan juba vaimusilmas ette, kuidas opositsioon siis valimisreklaamis jalalt-jalale kargab ning korrutab "ma ju ütlesin, et valitsus on saamatu, ma ju ütlesin..."
Ning kuna tööjõuturg ei ole 2011 kevadel kah veel mingi lust ja lillepidu, siis on opositsiooni pidu valimistel vältimatu.
Tegelikult on see RE-le ja IRL-le elu ja surma küsimus 2011 valimiste kontekstis. Ma kujutan juba vaimusilmas ette, kuidas opositsioon siis valimisreklaamis jalalt-jalale kargab ning korrutab "ma ju ütlesin, et valitsus on saamatu, ma ju ütlesin..."
Ning kuna tööjõuturg ei ole 2011 kevadel kah veel mingi lust ja lillepidu, siis on opositsiooni pidu valimistel vältimatu.
1) Niipalju kui jälginud olen, siis kohaliku retoorika kvaliteet on kehva.
2) Unzipi retoorikanihe kudiagimoodi spreade laienema ei pane, EUR väljavaade oli nagunii juba enne nii piiripealne, et väga tugevat kindlust ei oleks pidanud omama.
Minu vaade praegu on selline, et Eestil on küll Euro väljavaade huvitav ja teoreetiliselt liitumine võimalik, kuid väga tugevalt Euro saamisest ei mõtle. Nii piiri peal pervotav eelarvedefitsiidi kriteerium ei ole mõistlik olukord kindlalt Eurot soovivale riigile. Unzipi idee mille kohaselt Euro saamine ei olene tema valitsusest on lausa naeruväärne! Praeguse olulisima probleemse kriteeriumi, defitsiidi kriteeriumi, likvideerimise hoob on ainult ja ainult valitsuse käes - otsustavad kulukärped. Tarbijate kulutama õhutamine ja sellega poliitilise managementi "väljapäästmine" otsustavast tegevusest on tobe.
2) Unzipi retoorikanihe kudiagimoodi spreade laienema ei pane, EUR väljavaade oli nagunii juba enne nii piiripealne, et väga tugevat kindlust ei oleks pidanud omama.
Minu vaade praegu on selline, et Eestil on küll Euro väljavaade huvitav ja teoreetiliselt liitumine võimalik, kuid väga tugevalt Euro saamisest ei mõtle. Nii piiri peal pervotav eelarvedefitsiidi kriteerium ei ole mõistlik olukord kindlalt Eurot soovivale riigile. Unzipi idee mille kohaselt Euro saamine ei olene tema valitsusest on lausa naeruväärne! Praeguse olulisima probleemse kriteeriumi, defitsiidi kriteeriumi, likvideerimise hoob on ainult ja ainult valitsuse käes - otsustavad kulukärped. Tarbijate kulutama õhutamine ja sellega poliitilise managementi "väljapäästmine" otsustavast tegevusest on tobe.
Minu arvates on need 2 täiesti erinevat asja: euro saamiseks vajalike kriteeriumide täitmine ja euro tulek.
Üks on riigi enda teha, teine on hoopis teiste meeste teema.
Üks on riigi enda teha, teine on hoopis teiste meeste teema.
Samas need kaks asja tegelikkuses ühe protsessi kaks otsa.
Ja laenates rahvatarkusest killu, siis vorsti valmistamisel on alati kasulik soolika üks ots kinni siduda, siis õnnestub asi paremini.
Muidugi on tore et 2010.a. keskpaiku euro sisseviimise plaanist nüüd loobutud on (järeldan ma sellest et 1.01.2011 tihedamini kõnedes kõlanud on kui eurole ülemineku tähtpäev).
Ja laenates rahvatarkusest killu, siis vorsti valmistamisel on alati kasulik soolika üks ots kinni siduda, siis õnnestub asi paremini.
Muidugi on tore et 2010.a. keskpaiku euro sisseviimise plaanist nüüd loobutud on (järeldan ma sellest et 1.01.2011 tihedamini kõnedes kõlanud on kui eurole ülemineku tähtpäev).
Ansipil on retoorika muutmiseks vähemalt 1 hea põhjus: kui Euro mittetulemine oleks 1:1 tema lubadus, siis oleks KE-l suurem motivatsioon Tallinnas auke kaevata ja lehti välja anda.
Momentum, eelarvekriteerium käib üld-, mitte keskvalitsuse kohta. Sestap võib Savisaar leida mooduse jenka tantsimiseks: Ansipi sammule ette järgneb 2 sammu tahapoole. Pean silmas, et kui Tallinn oma võlga suurendab, siis pole valitsuse kärbetest kasu.
Septembriinflatsiooni avaldatud. Eurotsonni kõige madalam12k keskmine on: Iirimaa -0,5%, Portugal -0,3%, Prantsusmaa +0,5%. Eesti oma +2,8%.
Ansip: "Inflatsioonikriteeriumi täidame eeldatavalt novembris. Eelarve puudujääk ei tohi minna üle 3% SKP-st ja seda ta ka ei lähe." (Eesti Ekspress)
lubadus?
lubadus?
Jah, tõenäoliselt kukub Eesti läbi 1,5% novembris, ja läbi 0,0% jaanuaris. Seejärel on aga raske teada kui kauaks Eesti jääb "lubatud" inflatsiooniterritooriumisse. Tõenäoliselt mitte 12 kuuks, ehk 01.01.2011 on (mitme aasta jooksul) ainukeseks võimaluseks Eurotsooniga liitumiseks.
Riigieelarve neto:
september 2008: -0,1 mrd EEK
september 2009: +0,9 mrd EEK
Kui niimoodi jätkub, siis lendab Eesti Eurotsooni sisse.
september 2008: -0,1 mrd EEK
september 2009: +0,9 mrd EEK
Kui niimoodi jätkub, siis lendab Eesti Eurotsooni sisse.
Riigieelarve neto 2008 ja 2009 (mrd EEK):
okt -0,5
nov -0,8
det -4,5
-------
jaa +0,3
vee +0,1
mär -2,0
apr -1,5
mai -0,2
juu -0,3
juu -0,5
aug +0,5
sep +0,9
Maastrichtkriteeriumide lubatud 2009 riigieelarve eeldatavasti ~ -2% (kui -1% kohalikutes omavalitsustes) ehk umbes -4,4 mrd EEK
okt -0,5
nov -0,8
det -4,5
-------
jaa +0,3
vee +0,1
mär -2,0
apr -1,5
mai -0,2
juu -0,3
juu -0,5
aug +0,5
sep +0,9
Maastrichtkriteeriumide lubatud 2009 riigieelarve eeldatavasti ~ -2% (kui -1% kohalikutes omavalitsustes) ehk umbes -4,4 mrd EEK
Parandus:
aug09 +0,4 mrd
aug09 +0,4 mrd
Septembri lõpuks ulatus riigieelarve kassaline puudujääk 2,8 miljardi kroonini. Võrreldes augusti lõpuga on kassaline puudujääk vähenenud 900 miljoni krooni võrra, selle trendi jätkumist on oodata ka järgnevatel kuudel. Viimasel kolmel kuul on riigieelarve olnud ülejäägis, mis ei pruugi samas tasakaalustada muude valitsussektori institutsioonide eelarvete defitsiiti.
www.fin.ee
www.fin.ee
- JUHUL kui Rahandusministeerium sisuliselt ütleb, et riigieelarve puudujääk ei kasva aasta viimastel kuudel, siis on EUR juba Eestis, minu arusaamisel.
- Telekomiraha peaks lisanduma oktoobris. Äkki SideKick on info kas on veel sarnaseid sisetulekuid.
- Detsember pidi tänavu olema mullusest tunduvalt parem, kuna kulud on ühtlustatud.
- Swedbank raporteeris jooksvat paranemist Q3 jooksul
- Indikaatorid nagu kaubaveod paranevad. Tööstustoodang stabiliseerunud. Jaekaubandus stabiliseerunud.
- Telekomiraha peaks lisanduma oktoobris. Äkki SideKick on info kas on veel sarnaseid sisetulekuid.
- Detsember pidi tänavu olema mullusest tunduvalt parem, kuna kulud on ühtlustatud.
- Swedbank raporteeris jooksvat paranemist Q3 jooksul
- Indikaatorid nagu kaubaveod paranevad. Tööstustoodang stabiliseerunud. Jaekaubandus stabiliseerunud.
stefan, kust see eeldus, et kohalikud omavalitsused teevad -1% SKP-st? Äkki teevad -1,5 või lausa -2% SKP-st? Kuskilt oleks infot vaja palju KOV-ide miinus on.
Valitsus peaks senisest selgemini välja ütlema, et kes süüdimatult laenu võtvale omavalitsusele SMS laenu annab peab ise vaatama kuidas raha pärast kätte saab ja valitsus siin ei aita. See aitaks ehk omavalitsuste võlakoorma suurendamise võimalusi vähendada.
ozbot
30/06/09 16:21
30/06/09 16:21