Blondiin oled? Keegi ei ehita mingit akupanka, et hinda alla tuua. See ehitatakse, et ebastabiilset kuid ideoloogiliselt korrektset juhuelektrit täis võrgus kasumit teenida.
650 aku +min 350 muu taastuv =1000 MWh… = toetused +salvestusvaru omaenese hilisemate projektide ajatamisex… möistlik
… samas kui tipud silutakse, langeb ka turuspekulantide ootus tippude pealt teenida= konkurentsi kasv = pigem keskmist hinda langetav kui töstev meede…
… ja pölevkivi ärindust pärssiv… pikas vaates selline lahend teeb samaväärse keskmistatud hinna kui tuumael. ja ilma kaudse admin.regul.kuluta…
… tuum on siiski rohkem surnd kui isegi p.kivi, sest keemia toore vs tuumajääde
… sama selle Paldiski Suure Augu projektiga, arvestades et Läänemere veetase vöib olla liigmahukas langusrisk…
igths, pöhjahinna töusu möju keskm. hinnale on xxx väiksem kui vöit tipuhinna langusest… ja kasum vast suurem kui bilanss aktiivsem vs. ootusrisk, et äkki ajastab müüke tipuhinna peale
… go forit
Ma ei ole sellise eesmärgi olemasolu väitnud. Aga muidu on su postitus muus osas õige.
Oleneb, mis omanikega tegu. Osad omanikud kaotavad, teised omanikud võidavad.
Elekter on turul sellise hinnaga, mida pakub viimane turule pääseja. Kui turule pääsevad elektrimüüjad akuparkide näol, on elektri hind turul madalam ja seega mõnede tootjate kasumid vähenevad, mõned ei pääse üldse turule, kuna nende hind on liiga kõrge, näiteks gaasielektrijaamad.
Teistpidi on aga elektri hind teoreetiliselt kallim neil aegadel, kui akuparke laetakse, kui see varem samadel kellaaegadel oli, eriti kui on pilves ilm ja päikesepaneelid ei tooda.
Suvel päikeselise hinnaga elektri hinna tõusu ma ei usu, sest päikesepaneelidega on päikeselise ilmaga ületootmine ja sel juhul pääseb turule lihtsalt rohkem paneele, kui akusid laetakse. Ja kindlasti, kui on näha, et päikesepaneelidest jääb väheseks, ehitatakse neid kiirelt juurde, eriti akupankade endi omanike poolt.
… tipphinna peal akut pigem ei laeta, seega kui laadimine möjutax hinda nt 2x, siis 2s pealt töusex hind 4sle ja 40s pealt langeks 20le… päris tugev keskmist langetav möju, kas ple?.. vöttes möjuteguri oluliselt väiksema, siis laia spready möju on hindalangetavana siiski tuntav… kui 500 kuni 3000 ja üle hinnamöjudest saab lahti, vöidavad köik, eelköige tööstus…
ja kasum 2s vs 20s on lausa 10x… usun et konkurents lepiks oluliselt väiksema kordajaga ja sinnapooleliikumine saab olema kiirenev, mida enam aku hinnad alla tulevad…
Nii ongi, et ei laeta.
Kui sa sellega tahad öelda, et ma seda kusagil väitsin, siis oleks mul endal ka huvitav teada, kus ma seda väitsin. Ma parandan siis oma vigase teksti ära.
eemaldasin viite… for chill-out…
Ah siis sellepärast oligi vaja Liivi meretuulepargi arendus seisma panna ja Sumitomo Corporationile müts silmini pähe tõmmata ja nad koju saata. Neil oli ka 1000 MW plaanis.
Ilus teooria mis töötab ainult siis kui puuduvad kartellikokkulepped ja turumanipulatsioonid.
Asjaosalised peaks korra riidu minema, siis selguks - nagu kütuseturul hiljuti juhtus - mis hinnaga kannatab kaupa müüa kui hind õhust tühjaks lasta.
Lisaks tuletan sulle veel korra meelde, et erinevalt EE-st mis on riigiettevõte ja mille pealisülesanne võiks olla siinsel maalapil stabiilse ja odava energeetilise sisendi pakkumine ei ole siia tulnud mitte ükski välismaine ettevõte odavat elektrit pakkuma. Nemad on tulnud siia taastuvenergeetika toetusi kokku korjama ja lollidelt pärismaalastelt - kes on kohe-kohe ka oma energeetilise iseseisvuse kandikul neile ära andnud - pappi kokku roobitsema.
AI väitis mulle, et Eesti elektrituru maht koos keskmise lõpptarbija hinna, jaotusvõrgu tasude ja maksudega on ca 3,7% SKP-st (ainult börsielekter ca 1,8%SKP-st). Et ehk on siin küll mahtu selleks, et väljamaa onu tahaks siia biznessi tegema tulla.
Tuuleärimeeste seas on väga erisuguseid tegelasi, ei usu et seal saaks tekkida nii kergelt kartelli, seda enam, et turuhinna määravad mitte tuulikud, vaid tihti teised. 30% elektrist on sisse imporditud.
Päikesepaneelide omanikke on tuhandeid. Seal on veelgi raskem kartelli korraldada, mis sest, et üritatakse moodustada kooperatiive, et mikrotootjad saaks turule tulla oma toodanguga.
Kütuseturuga on see jama, et kogu kütus tuleb kõik Leedust Mažeikiai-st. Sellisel juhul, kus kõik müüjad tarnivad oma kauba ühest punktist, on kerge kartelli luua. Neste Eesti on vist ainus kes osa kaupa mujalt tarnib, aga ma võin eksida.
Kindlasti vähenevad 0-lähedased hinnad kui neid akusid rohkem saab aga palju ta keskmist hinda alla toob - vaevalt üldse kuna kõik need investeeringud tahavad tasa teenimist. Osa raha maksab tarbija sagedusturul neile ja teise osa päev-ette turult kus nad ilmselt mõne odava tunniga ostetud energia määrivad päeva peale laiali, et mitte väga hindu alla kiskuda.
Misasjast see 1000 MW 20% on?
Juba ainuüksi see, kui kaovad börsilt miinushinnad, läheb maksumaksjale väga kalliks maksma, nimelt praegu kehtib negatiivsete hindade reegel, et kui elektri börsihind on negatiivne järjestikku vähemalt 6 tundi, siis selle perioodi jooksul toodetud elektri eest taastuvenergia toetust ei maksta.
Saaksid lingi ka anda? Ma ei teadnudki et selline tingimus neil oksjonitel on.
See on ELi riigiabi reegel, Eesti ise poleks kindlasti midagi sellist teinud, siin on rohepööraste lobi nii tugev.
… kas selliseid perioode on märgatavas mahus senist hinnastust möjutanud? kui ei, siis vast suurt lisakulu ei teki?
… kui tehakse neg.reegel, siis peax turg isereguleeruma selle neg.reegli nullimisex… vöi, kuidas…
Selgub, et reegel on alates 2019 selline, et üldse ei maksta aja eest millal on negatiivne hind (st 6 tunni tingimust pole).
Kehtestatud EL nõudel.
Pakun, et kui uued akupargid tööle hakkavad ja võtavad elektrit üldvõrgust laadimiseks, mistõttu päikeseliste ilmadega enam elektri hind null ei ole, siis tulevad kiirelt uued elektritootjad turule, kes tagavad selle, et hind saaks jälle null olla. Ahvatlus on lihtsalt niivõrd suur.
Hetkel suured tuuleparkide alade pakkumiste võitjad üritavad Euroopas võidetud lepingutest välja vingerdada ja osad ka raha valitsustelt tagasi saada.
Näiteks:
Möh? Mis ahvatlus on 0 hinnaga kaupa müüa? Ainus mis pähe tuleb on maksumaksja taskust nirisev taastuvenergiatoetus ja vististi seda enam uutele ei maksta. Eks targemad korrigeerivad mind.
To: iffkillla
Seesama ahvatlus, miks praegu on neid päikeseparke rajatud nii palju, et juba praegu on hind päikeseliste päevadega nulli juures või lausa miinuses (näiteks eile-täna). Mis nüüd muutunud peaks olema ahvatluste-turul?
Näiteks on ju kohustus nullenergiamajasid rajades panna paneelid katusele.