Reformierakondlane sutt suudabb isegi Eestisse tuumajaama rajamise siduda tuulikuideoloogia edasipressimisega.
See on üldistus mida levitatakse aga millel ei ole alust. Mulle näiteks ei meeldi küll 0 hind sellel ajal kui mul seda vaja ei ole ja max hind ajal kui mul seda vaja on. Mul ongi 7 aastane püsipakett.
Miks sinna? Seal soojuse tootmist niigi Iru ja Väo näol hulgi.
Tegu oleks siis peamiselt ikkagi elektritootmisega!
Aga soojusega ilmselt lööks konkurentsist välja Utilitase… Ja nende plaani seda Tallinna lahest energiat amuutada soojuse jaoks. Mina olen aru saanud nii, et hetkel on väga külmade ilmadega Tallinnas soojust puudus.
Aga asukoht on ideaalne. Pirita jõe vesi olemas, gaasiühendused olemas, soojaühendused ka olemas. Ja miks ka mitte sinna kõrvale Soome eeskujul mõne AI andmekeskuse teha - mis ka Tallinnale soojust toodaks.
300MW gaasil elektri ja sooja koostootmisjaam on tsirka 300 miljonit. Sealt tuleb soojatootmine sisuliselt tasuta jääkproduktina. Utilitasele 70 millisele Väo jaamale on see kindlasti väga kahjumlik projekt. Aga taolised jaamad sobituvad meie juhtimatute tuule ja päikeseparkidega väga hästi.
Aga Utilitas on meie Rohereformidele oma rasvased rahanäpud nii sügavale taskusse pistnud, et seda eestlastele ei tehta ilmselt… Hõøruvad oma rohelist ulmekallist toetusi vajavat plaani Tallinna lahest soojust ammutada…
Räägi siis täpsemalt, mitu miljardit gaasielektrijaamade soetamisele kulutatakse ja kes kulutab?
Jättes kõrvale Iru gaasijaama, mis ehitati nõuka ajal ning alles hiljuti “lõplikult konserveeriti”, ja pealegi ei tea selle rahalist maksumust, siis sellised:
- Kiisa avariielektrijaam, 135 miljonit eurot, 250MW
- Narva, Balti jaama territooriumile, alles ehitatav Eesti Energia gaasijaam, 100 miljonit eurot, 100MW (vt. Eesti Energia 100 miljoni eurose gaasijaama ehitab Iisraeli ettevõte)
- VKG Põhja soojuselektrijaam, 77MW, maksumust ei tea, töötab põlevkivi õli tegemisel tekkival gaasil, võib ka lugeda gaasielektrijaamaks ma arvan ehk, kuigi gaasi toodavad ise

Rohkem minu teada suuremaid gaasijaamu pole ning ka plaanidest ei ole kuulnud. Kui midagi on kahe silma vahele jäänud - palun parandage.
Kuidas võiks väike riik kujuneda rohemajanduse võtmemängijaks?
Keegi võiks rohehulludele rohud välja kirjutada.
Võtmemängija, kes suudab esimesena oma majanduse suretada?
To: kasutaja26 ja teised foorumlased.
Tegu on sisuturundusartikliga, ehk siis puhtal kujul reklaamiga, ehk siis propagandaga selle poolt kes maksab sellise artikli avaldamise eest. Sellisel puhul on tavaline, et kui hakata otsima artikli autoreid, siis seda ei leia.
Artiklis olevad lingid viitavad riigi raha eest ülal peetavatele veebilehtedele, mida majandavad ametnikud, kellel on vestistatud huvid, sest ametnik peab oma olemasolu kuidagi tõestama, eriti veel selline amenik kelle ülesanne on tegeleda ühiskonna “nügimisega” ja kelle ametikoht ei ole midagi loomulikku, nagu haridussüsteemi, sotsiaalsüsteemi või meditsiini eest hoolitsemine.
(Ma ei väida et sisuturundus on iseenesest alati halb nähtus.)
Artiklis kirjeldatud “kuvand” ei pruugi olla selline asi mis inimesed rikkaks teeb, leiva lauale toob ja konkurentsivõimelisuse tagab. “Kuvandi” saavutamine võib ühiskonnale väga kalliks maksma minna ja ühiskonna pankrotti ajada, kui sellist keerulist asja valesti ajada või kui kaine mõistus ning järele proovitus minetada ning seda kõike asendada mingi ideoloogiaga.
Miks me hetkel toodame ise elektrit 30% ja ülejäänud tuleb sisse? Ka Läti poolt? Tuult justkui on. Seiskame tuulikud, sest hind ainult 32€/MW? Las naabrid jahvatavad meile võiku hinnaga elektrit? Või nii tugeva tuulega ei saagi tuulikuid lõhkuda? Jälle häda?
Tuult praegu ei ole palju. 30-ga vist tuulikuid eriti ei seika, aga 20-25-ga juba hakatakse piirama. Kes see viitsib kahjumit kasseerida?
[quote=“mutionu, post:6623, topic:24132”]
tugeva tuulega ei saagi tuulikuid lõhkuda…
[/quote]…
Lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel kohaldub tarbijale lõpetamistasu summas 4042 eurot, mida tarbija peab ebamõistlikult suureks.
Minu aruaamisel sõltub tasu tarbimise suurusest. Päris suur tarbimine peab olema olnud.
https://majandus.postimees.ee/8384949/elektrilepingu-lopetamise-tasu-tekitas-tarbijas-kusimusi
Olge mureta. Eleringi Kilk teeb kõik enda vaatenurgast, et EU toetusi saada ja lisaks maksumaksja rahaga meie rahva elekter kalliks ajada. See rohepesu narr koos Veskimäega on ilmselt rohkem Eestile kahju teinud rahaliselt, kui ükski teine inimene Eestis. Sisuliselt on nad Eesti kalli elektrihinna autorid! Ja seda kõike teinud maksumaksja raha (miljardite) eest, rohepesu ja EU ettekäändel!
Kõik riigid tekitavad meelega pudelikaelu (nii nagu praegu on), et MITTE OMA RAHVALE KALLIT ELEKTRIHINDA TEHA! Sisuliselt on nad eesti rahva reeturid. Veskimägi ja Kilk ei tohiks mitte ühtegi lisaühendust teha enne, kui Estlink 3 on valmis. Estlink 2 töödega alustati aastal 2010! 15 aastat tagasi!
Elering:
“Uus 330-kV õhuliin likvideerib „pudelikaela“ Eesti-Läti piiril, tõstes ülekandevõimsust kuni 600 MW võrra. Lisaks loob õhuliin võimalused uute elektritootjate liitmiseks elektri ülekandevõrguga Lääne-Eestis.”
https://www.err.ee/1609631458/eksperdid-kahtlevad-uue-eesti-lati-elektriuhenduse-vajalikkuses
Kilk:
“Kui meile täna tundub, et ainuke koht, kus on elektrit üle ja kus seda on soodsamalt kui meil, on põhjamaad, siis 10-15 aasta pärast ei ole see sugugi nii. Me juba täna näeme, mismoodi Leedu ja Poola ehitavad endale tohutu suures koguses taastuvelektri tootmise elektrijaamasid. Me näeme juba praegu, et kui Leedus on palju tuult ja päikest, siis tegelikult tahab odav elekter liikuda juba päris paljudel hetkedel lõunast põhja poole, mitte ainult põhjast lõuna poole,” rääkis Kilk."
Pange tähele Kilk selgitus on totaalne kräpp isegi sellest vaatenurgast, et kui tuul ja päike on ON NIIKUINII Eestis elekter odav (ala suvel).
Uuringu tulemused: “Valdav osa eesti rahvast ei toeta tuulepargi rajamist oma elukoha või suvila lähedusse. Vastuseis on päris raevukas” Mis me nüüd peale hakkame nende tagurlastega? Mõni manipuleeriv/püshholoogiline sõda ja kepiga hirmutades meelemuutuse esile toomine?
…ptui. Sassi läks jälle. Õige sissejuhatus pidi olemas selline:
Tõnis Leht ja Kaido Keerma: andmed kinnitavad, et Eesti inimesed toetavad taastuvenergiat
SALK tegi uuringu-küsitluse taastuva osas. Jüristo peegeldab oma FBs samuti pooldavat hoiakut sellele energialiigile (kohati ka üsna pilkav toon nende osas, kes ei pea maaelu rikastamisel vajalikuks 300m kõrgusega tuulikute vahtimist laupäeva hommikul oma maamaja terrassil looduse vaikust ja kauget silmapiiri nautides.)
Küsitluse tulemused olid tüüpilised:
*kui küsida inimese käest, kuidas ta suhtub taastuvasse energiasse. Siin ei saa ju vastu hoiakut peaaegu ollagi. U sama nagu küsida, kuidas teile päike meeldib (soe ja mõnus)
*kui aga hakata küsima, kas teie kodu v suvila lähedusse rajada tuulepark? boze moi…kardinaalne pööre, ümberpöörd ja lahkumine vestlusest.
Meediasse ning uuringu kokkuvõtet reklaamitakse nüüd - eesti rahva toetus taastuvenergeetikas on kõrge.
(mitte nt. “eesti rahvas enamus ei toeta enda elukoha lähedusse tuulepargi rajamist”)
Uuringud on lihtsalt nii nunnud
Veel enam. Keegi ei rääkinud, et taastuvenergia tähendab kõrgemaid hindasid.
See oleks nagu küsida rahvalt, kas sulle kõrgem pension meeldib…
Reformi peab valitsusest minema kukutama.
Küll kisati Tallinna tv osas. Aga minge vaadake "kommunikatsiooni"eelarveid reformide valitsusasutustes, millega rahvale “tutvustada ja uuringuid teha” ala peapesu teha!
Ma ei hakka sellest viimasest err vangedusest rääkimagi! Sisuliselt politiseeriti ja kuulutati err ka reformierakonna käepikenduseks!
Putin 2.0.
Vastuseis oli suur tegelikult ka tuumajaama vastu, kui see rajatakse enda lähedusse.
Aga siin on meil siiski kaks peamist argumenti: väga võõras energialiik. Sellega harjumine võtab aega, usalduse kasv tekib pika-ajaliselt.
Teisalt puudutakse üks tuumajaam Eestis selle läheduses kordi vähem elanikke. Võrreldes sellega kui paigutada üle eestimaa palju tuuleparke. Ehk üks punkt vs kümneid punkte. Kogu süsteemile ebameeldivuse mõju on ju kolossaalne vahe.
PS - elektri arvele mõju ma isikl. veel põhjalikult ei oska ega pole pädev hindama. Uued jaamad kipuvad minema kalliks. Vbl moodulid muudavad asja. Tööstusele mõju positiivne. Propellerid risustavad looduse täiesti ära. Piirkond on sisuliselt tööstusala.
Siia jääb lisada veel see, et mõista, et kogu see rohehullus on omadega pankrotis:
Tuumajaam tuleks ehitada Väo karjääri või siis Maardu kõrvale - kas Kallaverre mere äärde või fosforiidikaevanduste läbikaevatud osale. Saaks Tallinna linna kütta tuumajaamast tuleva soojusenergiaga.