See ei ole otseselt võrreldav kuna 2014 puudus võimsustasu ja tarbimiskoha tasu. Küll aga on alates 2024 juba kahel korral hindasid tõstetud sarnase struktuuri korral. Kui see ei ole häma ajamine, siis mis see on?
Vaadates eleringi 2024a. majandusaruannet, siis jutu järgi on raha puudu aga riigile dividende on küll võimet maksta. Ja seda suuremas summas kui puhaskasum, koguni ~10% müügitulust lausa. See, et riigiettevõte dividende üldse maksab on kahtlase väärtusega. Tegu on sedasi ju põhimõtteliselt varjatud maksustamisega.
Müügitulu (mln €) 214,3
Puhaskasum (mln €) 15,7
Dividendid (mln €): 20,0
https://elering.ee/majandusaasta-aruanne-2024
https://elering.ee/sites/default/files/public/Investorile/MA%202024/Elering_MAA_2024_03-Majandustegevuse-ylevaade%20(1).pdf
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120389759/abikaasa-utles-et-tahaks-oma-naist-tagasi-ametnikud-raagivad-pingeliste-tuulepargikoosolekute-inimlikust-hinnast
6. jaanuaril toimus Põltsamaa kultuurimajas esimene Põltsamaa tuuleparkide eriplaneeringu avalik arutelu. Ajalukku on see läinud koosolekuna, kus lahvatas kõige vihasem konflikt, kus ühel pool kohalik rahvas ja bussidega mujalt kohale toodud agitaatorid ning nende vastas vallavõim ja tuuleparkide planeerijad. Sellel koosolekul algas tuulepargikoosolekute torpedeerimine mujalt tulnud külaliste poolt. Paas räägib, et inimesi toodi bussidega Elvast, Tõrvast, Pärnumaalt ja mujalt. Ta tunnistab, et üsna põnev oli jälgida nende organiseeritud tegevust – igas saali nurgas oli keegi nende inimestest. „Nad püüdsid hoida mikrofone enda käes, et keegi teine ja ka kohalikud sõna ei saaks. Neil olid oma kõneisikud, kes püüdsid kogu aeg sõna saada. Lisaks olid kisakoorid, kes vahele huikasid ja muid häälitsusi tegid,“ kirjeldab Paas toimunut.
Video sellest Põltsamaal toimunud arutelust.
https://www.aripaev.ee/investor-toomas/2025/07/07/usa-taastuvenergia-aktsiaralli-tombab-nagu-magnetiga
Ajal, mil USAs on taastuvenergiasektor tegemas come backi,
võideldakse meil endiselt kõige vastu. Küll tuulikute, küll päikeseparkide ja isegi tuumajaama vastu. Kas peagi saabub lõplik pimedus? Tuulikute vastu mobiliseerikud ekrikud, mida ütleksite tuumajaama vastu võitlevatele kohalikele? Ärge olge nüüd tagasihoidlikud! Võidelge kohalike õiguste eest!
Kuidagi liiga sujuvalt jõudis jutt tuuleparkidelt Venemaa-Ukraina konfliktini. Ja nüüd, kes tõestab mulle, et Raul “Surra” Kübarsepp ei ole rohelise energia agendat ajava infoopi operaator ![]()
Mine käsi rusikas ka Letipeale kohalike huvide eest seisma. Ära ole nii valiv. Saad ,riigile" ära panna ja ennast välja elada. Tuulikute eriplaneeringute torpedeerimiseks te ju korraldasite lausa bussidega väljasõite üle Eesti. Kindlasti leiab internetist ka tuumaenergia kohta kamaluga uhhuuinfot, milleks piirduda ainult tuulikutega? Ptüi, krdi kahepalgelised sellised!
Mul on teile uudis, kahepalgelised ekrikud! Kõige kallimaks läheb see kui meil üldse elektrit ei ole!
Palun, pange minu tagaaeda tuulik, pange kohe! Saan talumistasu ja soodsama elektri, võibolla ka mõne uue rattatee ja lasteaia.
Üks asi veel. Bussidega kohale veetav ekrikute rändtsirkus ei esinda kohalike huve, vaid ainult oma endi huve. Põltsamaal sõnavõtnutest ei olnud praktiliselt keegi kohalik elanik, niipalju kui googlest infot leida oli. Kohalikud sõna ei saanudki. Aga see eest sai sõna vähemalt korraga maksumaksja raha eest diislit ja bensiini tankinud tüüp. Aga noh, lollidelt võetaksegi raha ära, need kiidavad takka ka veel.
Esmajoones peaksid tuulikupargid olema seal, kus nende toodangut kohapeal saaks kasutada ja kus juba on toodetud energia jaoks tarbija olemas
https://www.err.ee/1609711296/ingrid-nielsen-tuulikute-kerkides-peab-loodus-sailima
kas energia on “roheline” alles siis kui raadame Kükametsa metsad ja tõmbame mitmesajakilomeetrised elektriliinid, mis omakorda vajavavad liinikoridore
Põltsamaal oli üritus, aga kas tuulikud ehitatakse linna külje alla? Kuidas need ümberkaudsed kohalikud inimesed sinna koosolekule oleks pidanud pääsema? Autode ja liinibussiga? Või keegi organiseeris neile bussid?
Kui järg aruteludega jõuab minu kodu lähedale, lähen kohale, küsin sõnavõtja dokumenti ja saadan iga kaugemalt tuleva sõnavõtja kõva häälega põrgusse. See õigus peaks tegelikult olema ka arutelude läbiviijatel. Ekrikute rändtsirkus korraldagu tantralaagreid oma kodus!
Valitsus hakkab arutama ideed rajada pealinna ümbrusse hiiglaslikud elektrituulikud - Eesti Ekspress
Ma kujutan ette , et põrgusse või mingisse teise vähe pimedasse kohtaa saadetakse pigem sind, kui arvad, et kõnelejad sulle dokumente näitama hakkavad…
Ja mida see dokument näitab? Selle pole ju elukohta peal. Ullike
Oo, Põltsamaal olid bussidega kaugemalt kohalesõidutatud Ekrikud ise küll teistelt kõvad dokumendiküsijad. Vaata videot.
Põltsamaa ümbruskonnas on ka väga palju EKRE liikmeid või valijaid. Endised juhid on ka sealt kandist pärit. Mu sugulased, kes seal elavad on kogu aeg EKREt valinud…
Sõnavõtjad ei olnud gooogle andetel 99% kohalikud. Rändtsirkuse tõttu ei olnud kohalikel üldse praktiliselt võimalik mingisugustki adekvaatset infot saada, ega ka oma arvamust avaldada.
Google teab nüüd küll inimeste elukohta? Kusjuures ma tean nende meelsust, kelle elukoha lähedusse tuulikuid planeeritakse. Minu sugulased, sõbrad ja tuttavad väga vaimustunud küll ei ole. Ja osa neist kindlasti pole EKREs või nende valijad.
Minule ka ei meeldi need tuulikud. Ma suht kohalik inimene seal. Oleksin seal samuti sõnavõtnud tuulikute vastu. EKREsse ei kuulu ja täna neid ei valiks ka…
Ära muretse. Tuleb rändtsirkus ja sina ei saa ei adekvaatset infot, ega ka sõnaõigust. Bussiga kohaleveetavad usklikud karjuvad sinust igal juhul üle.
Rändtsirkus oli ja on arendajatele kasulik ja pole välistatud, et ka initsialiseeritud ja kaasa aidatud. Siis nad saavad rääkida rändtsirkusest aga mitte sellest, et tuulikuid ei ole meie energeetikasse absoluutselt vaja ja tekitavad palju probleeme nii loodusele, inimestele kui ka energiasüsteemile endale.
Oluline on, et neid tuulikuid sinna ei tule, kus ma puhkamas käin…