Kas mõni "rahapesujuhtum" ka reaalselt rahapesuna ära tõestati ja sellena karistati? Nii palju, kui mulle silma jäi, siis kõik "trahvid" olid kas kokkuleppemenetlus või ebapiiisavate rahapesumeetmete eest.
Pangad on liiga suured asjad, et neile tavaõigus ("tavaõigus" nagu "seaduste rakendamine" keskmisele inimesele või väiksemale firmale, mitte samanimeline õigussüsteem) kehtiks. Sellest ka juhtumite kaupa lähenemine ja kokkulepped.
Seal on kirjas, et ainuüksi ühest Eesti pangast liikus ainuüksi USAsse 160 miljardit USD kontrollimata raha. Asejustiitsminister (Deputy Attorney General) neil nimetas seal toimunut otseselt rahapesuks ja pank ei vaielnudki vastu.
"Offf" Kuulge, kolige "vandenõuteooriatesse". 100 Öljardi pealt oleks keskmine "rahapesumaks" 20% ehk 20 miljardit. KUI Refide "kampaaniaeelarve" oleks "natuke vähem kui kaks eesti riigieelarvet" siis mida kuradit mingi evalimisega jännata. Ilma selletagi sõidaks teerullliga absolutuselt kõigest üle ja saaks abs. enamuse RKs. Äkki ikka püüaks natukenegi arvutada ja suurusjärke jälgida enne kui lahmima kukume ... või siis "vanedenõuteooriad" -- väga sobiv teema sellise sonimise jaoks.
See asi on seotud ju e-hääletusega ja selle nõrkade kohtadega, seetõttu ei peaks vandenõuteooriatesse kolima. Ma toon lihtsalt välja ühe nõrga koha ja stsenaariumi, mida võidi alates e-hääletuse loomisest kuni ca 2019. kasutada. Samuti kasu, mis sellisest asjast võis olla.
Miks eelistavad mõned kurjategijad avaliku röövimise asemel salaja varastada? Kui Eesti valitsus avalikult kuulutaks, et me nüüd hakkame täielikuks Valgeveneks (2023. versioon) ja hakkame sadu miljardeid kahtlast vene raha EL ja USA ringlusse pumpama, siis ilmselt ei vaadataks seda nimetatud majandusplokkide poolt väga rahulikult pealt?
"Rahapesumaks" suurte summade pealt on individuaalne ja ilmselt langeb summa kasvades. Kusjuures kogu raha konverteerimise protsessis võiski hõõrdumine olla 20% võrreldes valuuta konverteerimise turukursiga.
"raulir" See, et paarituhandele (suurusjärk) tööarvutile ei saa seda installeerida, ei muuda midagi. Parem ongi kui riskantne segment välja jääb.
Mitte, et paaris tuhandes ei saa installida, vaid paaris tuhandes rakendub installimise katse peale alarm. Rakendusel ei ole töökindlat varianti tuvastada, kas antud arvutis rakendub alarm või mitte.
"raulir" See, et paarituhandele (suurusjärk) tööarvutile ei saa seda installeerida, ei muuda midagi. Parem ongi kui riskantne segment välja jääb.
Mitte, et paaris tuhandes ei saa installida, vaid paaris tuhandes rakendub installimise katse peale alarm. Rakendusel ei ole töökindlat varianti tuvastada, kas antud arvutis rakendub alarm või mitte.
Keegi üritab ID-kaardi tarkvara installeerida, mille peale rakendub alarm?
IT-isik räägib kasutajaga, et "kahjuks ei saa ID-kaarti meie majas kasutada".
"raulir" Keegi üritab ID-kaardi tarkvara installeerida, mille peale rakendub alarm?
ID kaardi tarkvara installitakse asutuses keskselt. Sellega probleeme ei ole. Alarmi käivitab "trooja" poolt valimistarkvara install/käivitamine või välisühenduse katse. Korralikus korporatiivses keskkonnas on troojal pea võimatu märkamatult toimetada.
"Valimiste korraldus peab olema selline, kus inimesed saavad anonüümselt hääletada valitseva seltskonna vastu ja olla kindlad, et nende hääl läheb arvesse. " Aga figaaa seda anonüümsust nii paaniliselt 21. sajandil üldse vaja on, kui Alexa jälgib, Auto jälgib, Mobla jälgib, ISP jälgib, MSP jägib, Windows 11 jälgib... Ma ei näe mingit põhjust varjata, et hääletasin Parempoolsete poolt (anname inimestele vähemalt lootust) ja kavatsen seda ka järgmistel valimistel teha. Miks kurat see paaniline anonüümsuse taga ajamine? Härra Viinevorst või proua Sõjaprintsess, teile ei meeldinud, et ma ei hääletanud teie poolt? Aga palun, võite ka lahkesti p....se minna! Nutke mulle jõgi v. midagi. Lükkame kogu värgi avalikuks ja saame kontrollida... see ja see sai nii ja nii palju nendelt ja nendelt kodanikelt... fine. "Tere, ma andsin Riigikogu valimistel teile oma hääle, miks te nüüd m...i mängite ja mu huvisid ei esinda?" "Andsite või?" "Palun, vaadake järele, minu isikukood on siin" Võiks tekkida ka side. Pole enam anonüümset "parteid" vaid on konkreetselt Minu Esindaja kes sai Minu Hääle. Mina tean. Tema teab. Fakt on kontrollitav. (Järgmine samm võiks olla muidugi see, et "hääl" oleks kogu 4-aastase perioodi jooksul "tagasi võetav" ja kui liiga palju hääli "tagasi võetakse" lähed RK-st minema ja tuleb "pingilt" asendusliige. Ka selles ei ole tehniliselt mitte midagi võimatut)
"raulir" Keegi üritab ID-kaardi tarkvara installeerida, mille peale rakendub alarm?
ID kaardi tarkvara installitakse asutuses keskselt. Sellega probleeme ei ole. Alarmi käivitab "trooja" poolt valimistarkvara install/käivitamine või välisühenduse katse. Korralikus korporatiivses keskkonnas on troojal pea võimatu märkamatult toimetada.
Kui trooja on ametlikult lubatud tarkvara ja sarnaste õigustega, nagu ID-kaardi tarkvara on, siis ei tule mingit alarmi.
Näiteks tänapäeva MS Office oleks üks suur alarm, kui see jutt tõsi oleks.
Lisaks on lihtne vältida troojalase aktiveerimist keskkondades kus policyd ja domeenid jms möllavad.
"Offf" "Valimiste korraldus peab olema selline, kus inimesed saavad anonüümselt hääletada valitseva seltskonna vastu ja olla kindlad, et nende hääl läheb arvesse. " Aga figaaa seda anonüümsust nii paaniliselt 21. sajandil üldse vaja on, kui Alexa jälgib, Auto jälgib, Mobla jälgib, ISP jälgib, MSP jägib, Windows 11 jälgib... Ma ei näe mingit põhjust varjata, et hääletasin Parempoolsete poolt (anname inimestele vähemalt lootust) ja kavatsen seda ka järgmistel valimistel teha. Miks kurat see paaniline anonüümsuse taga ajamine? Härra Viinevorst või proua Sõjaprintsess, teile ei meeldinud, et ma ei hääletanud teie poolt? Aga palun, võite ka lahkesti p....se minna! Nutke mulle jõgi v. midagi. Lükkame kogu värgi avalikuks ja saame kontrollida... see ja see sai nii ja nii palju nendelt ja nendelt kodanikelt... fine. "Tere, ma andsin Riigikogu valimistel teile oma hääle, miks te nüüd m...i mängite ja mu huvisid ei esinda?" "Andsite või?" "Palun, vaadake järele, minu isikukood on siin" Võiks tekkida ka side. Pole enam anonüümset "parteid" vaid on konkreetselt Minu Esindaja kes sai Minu Hääle. Mina tean. Tema teab. Fakt on kontrollitav. (Järgmine samm võiks olla muidugi see, et "hääl" oleks kogu 4-aastase perioodi jooksul "tagasi võetav" ja kui liiga palju hääli "tagasi võetakse" lähed RK-st minema ja tuleb "pingilt" asendusliige. Ka selles ei ole tehniliselt mitte midagi võimatut)
Täpselt, pidevalt toimuvad valimised oleks väga hea.
Samas hetkel ei taheta lasta inimesel isegi teada, mitu häält ta ise on andnud.
Lisaks saaks tegelikult väga lihtsalt tekitada kokkuloetud häälte valijate poolt kontrollitavuse. St igaüks saaks kontrollida, kas tema hääl koos korrektse väärtusega on kokkuloetud "kastis".
Samas peaks hääletamine jääma anonüümseks, kuna selline on ajalooline standard ja väljatöötatud parim praktika.
Ma kunagi ühes Eesti ettevõttes ei pannudki sisemise rahulolu anonüümses uuringus kõiki 10-neid, nagu vanemad olijad soovitasid, vaid ka paar 9 ja 8. Keskmised tulid 9,8 ja 9,7 neis kategooriates. Järgnes üsna tõsine jutuajamine.
Paneme nüüd selle kuhugi valgevenestunud riigi konteksti - jutuajamine toimub kuskil "siberis" või kasutades jäiku kummisarnase materjaliga kaetud metallvahendeid.
Ehk siis demokraatia huvides peab valja valik olema valitsejate eest varjatud.
Kui trooja on ametlikult lubatud tarkvara ja sarnaste õigustega, nagu ID-kaardi tarkvara on, siis ei tule mingit alarmi.
Alarm tuleb kohe, kui ID-kaardi tarkvara hakkab tegema midagi, milleks talle pole talle otseselt õigust antud. Valimistarkvara exe tõmbamine ja käivitamine kohe kindlasti.
Alarm tuleb kohe, kui ID-kaardi tarkvara hakkab tegema midagi, milleks talle pole talle otseselt õigust antud. Valimistarkvara exe tõmbamine ja käivitamine kohe kindlasti.
Kui tarkvara uurib enne, et kas vastavaid ]igusi on, siis tavaliselt ei teki mingeid häireid.
Nagu öeldud, siis kõige lihtsam on troojalasel alustuseks kontrollida, et mis keskkonnas see Windows on, ja kui paistab korporatiivne, siis kohe loobuda.
"raulir" /.../ Ma kunagi ühes Eesti ettevõttes ei pannudki sisemise rahulolu anonüümses uuringus kõiki 10-neid, nagu vanemad olijad soovitasid, vaid ka paar 9 ja 8. Keskmised tulid 9,8 ja 9,7 neis kategooriates. Järgnes üsna tõsine jutuajamine.
Paneme nüüd selle kuhugi valgevenestunud riigi konteksti - jutuajamine toimub kuskil "siberis" või kasutades jäiku kummisarnase materjaliga kaetud metallvahendeid.
Miks valgevenestunud? Tänases Eestis on täpselt samamoodi päris mitmeid teemasid, mille kohta teistsuguse arvamuse avaldamine lõppeb avaliku mutta tampimisega või politsei poolt maha jooksmisega. Siis juhtubki nii, et avalikult keegi midagi ei ütle, aga anonüümsetel valimistel võib tulla päris "ootamatu" tulemus. Ja see ongi vabade valimiste mõte.
PS. Tuletaks meelde, et Chrome ei lasknud valimiste klienti esimesel päeval ilma lisaküsimusteta alla laadida, kuna see oli tal juba miskis kahtlaste allalaadimiste baasis. Korporatiivsed tulemüürid olidki juba teatanud, et miski exe tegutseb omapäi? :P
Venezuela valimistel leiti eeltäidetud valimiskaste nagu venelastel igal valimistel on kaamerasse jäänud. Tundub, et tüübid tunnevad biiti ja kasutavad igati ausat süsteemi. Tibla nimetab seda "legitiimseks: tulemuseks.
Tbla aga õppis ja võttis kasutusele e-valimised. Nüüd ei jää enam eeltäidetud valimiskaste kaamerasse ja toetus Putinile on seetõttu tõusnud uutesse kõrgustesse
"Tervist Teile" Tbla aga õppis ja võttis kasutusele e-valimised. Nüüd ei jää enam eeltäidetud valimiskaste kaamerasse ja toetus Putinile on seetõttu tõusnud uutesse kõrgustesse