E-hääletus

Ei pea geenius olema, saamaks aru, milline on e-valimiste tulemus siis, kui serveri juurde saaks ligipääsu teatud salk inimesi. Mis iseenesest ei tähenda, et seda ligipääsu juba praegu ei oleks.

5 Likes

Üldiselt võiks tasapisi juba mõtelda “esindusdemokraatia” pürkasse suunamise peale. Tõmmata koomale rahvaseindajaid (nt. 51) ja las tegelevad ainult selliste küsimustega, nagu “maksud” või “riigieelarve” ja selliste asjadega mis ongi "vajalikud aga kõigile selgelt vastukarva (lühinägelikus vaates). Ülejäänud teemad võiks e-otsedemokraatia peale lükata.

1 Like

Varem või hiljem kaovad valimised niikuinii ära, naiivne oleks arvata et praegu peale kasvav põlvkond hakkab valimisprogramme lugema, Tõeministeeriumis tehakse klikk-klikk-klikk ja lähme päevaga edasi.

Sa viitsiksid iga päev otsedemoktaatia raames hääletusel osaleda? Ja kõikidesse teemadesse süveneda? Kui sina isegi viitsiks, siis selliseid on üksikud.

Selle viitsimisega on näiteks nii, et algul ei viitsita. Aga “hüperaktiivsed rohejuuksed”, kes “viitsivad” on läbi surunud paar “litakat” a la autoliikluse täielik keelustamine Kalamajas vms. valusat – kui oled paar korda VALUSALT vastu hambaid saanud, siis küllap tekib ka huvi ja viitsimine.
Teismoodu omamoodi huvitav oleks, kui kõiksugu roosad banaanid ja muud ägedad suunamudijad suunduks näiteks Riigikokku. Saaksid iga päev oma tiktokivideotes anda ülevaate, mida nad parasjagu “loevad” ja siis kommentaaride ja laikide põhjal otsustavad kas hääletada poolt või vastu. Oleks “Tõeline Rahva Hääl”. Ei ?

2 Likes

Otsedemokraatia-teel arvata midagi härra Ligi poolt propageeritava Tegeluspõhise Riigieelarve kohta ja sedasi rahvahääletusel see vastu võtta?

Ma arvan, et inimese häälte hulk võiks olla näiteks kahendlogaritm (või veelgi väiksema alusega logaritm - mis suurendaks effekti) makstud maksude summast (edit: miinus saadud toetused, ning võiks olla eraldi hääled veel lapsevanematele).

A la keskmine maksumaksja omab 1 häält. 1000 korda rohkem makse maksja saaks anda 10 häält.

E-hääletusega oleks lihtne korraldada.

Sarnaneks veidike D-Honti süsteemile, aga hääletaja poolel.

Teine idee oleks muidugi jooksev hääletus - inimene saaks oma valikut jooksvalt muuta ja Riigikogu koosseis muutuks jooksvalt. Mõlemal (hääle muutmisel ja kooseisu muudatusel) võiks olla ca 1 a viide (häält saab muuta vaid eelmisest muutusest aasta möödumisel), et tekitada stabillsust.

Kaurid jms ei peaks siis isegi mitte e-hääletamas käima peale esimest korda ja saaks veelgi raha kokku hoida.

Kolmas oleks ülekantav hääl. St valida saab igatüht, aga kui inimene ei saa sisse (või ei soovi kogu töös osaleda), siis kõik talle antud hääled lähevad edasi tema valikule jne.

Kui on juba e-hääletus, siis võiks selle pakutavat ka kasutada.

Kui moslemite ränne jätkub samas tempos siis varsti e-valimised ei oma enam mingit tähtsust. Tervet euroopat valitseb üks juht, nimi oleks midagi sellist: Mohamed Karim al-Issad-Anīsah Makhlūf-Hafez

3 Likes

Hamas võimule tulles ju loobuski sellest mõttetusest esimese asjana.

1 Like

Mingitel valimistel kunagi vabariigi alguses on meil isegi olnud võimalus valida kas 3 või mingi muu arv kandidaati ja kui esimene valik ei saanud hääli kokku siis läks käiku sinu teine valik aga ma ei suuda enam meenutada mis valimised need olid. Mulle see meeldis ja ma ei näe miks seda ei võiks ka edaspidi rakendada.

1 Like

Kui see nüüd iroonia ei ole, siis ma soovitaksin vähemalt ühte Roundopi kuuri…

1. Midagi mida ma oman = ID-kaart
  2. Midagi, mida ma tean - PIN
    Kõige klassikalisem 2FA.
1 Like

Millised võiksid veel olla autentimise vahendid? Sõrmejäljed? Silmaiiris? Kõrvakuju? Et neid lisada?
ID kaardi kiibi paigutamine naha alla?
Aga kuidas need aitaksid näiteks Smart-ID puhul turvalisust tõsta?

idkaart

Samas, inimene võib ju oma PIN koodi oma ID-kaardi peale kirjutada, aga enamasti tehakse selliste inimeste arveldusarved sedasi tühjaks, et nende ID-kaardid asuvad samal ajal kusagil sahtlites hoopis.

Igakordne bardakk on nende e-valimistega. Piinlik lihtsalt. Ei tekita usaldust.

2 Likes

Igatahes võrreldes täna hommikuga, pole valimiste rakenduse alla tõmmatav .exe fail binaarselt muutunud.
Eelmistel valimistel vahetati vist teisel päeval .exe uue sellise vastu välja. Mäletatavasti siis oli mingi tõsisem jama .exe failiga, kas mingeid saadikuid ei kuvatud nimekirjas või midagi sellist.

Märt Põder kurdab, et valimissedelit avamise võti võis minna jalutama.

Siin on juhtunu ja probleemi peamine sisu välja toodud:

5 Likes

Hääle ostmine-müümine alaku !

Tänapäeval saab tõepoolest kõike digitaalselt teha.

Isegi valimissedeli pildistamist pole vaja enam käsitsi teha ja saab riigi poolt pakutava digiteenusega tehtud kui vaja!

Digitaalne utoopia!

1 Like