Donald Trump 2024

Selle tootmisega on veel see kamm ka, et kohalikud on juba vähe parema ninaesisega harjunud ja ei viitsi mingi riisikoti eest pikki vahetusi tehases küürutada ja siis ilmuvad poliitikute uksi kraapima selle odavtööjõunäljas ettevõtja lobistid, jutuga: no las ma nüüd toon endale väljast siia töölisi juurde. Ausõna, nad lähevad kõik tagasi, kui töö on tehtud.

5 Likes

Ega jah, päris raske ettekujutada, et USAs oleks need aknast allahüppamise vastaste võrkudega koostetehased kus mingeid sendiseid lelusid või landfill-Androidi kokku lapataks.

1 Like

Päris ühe haluga ei maksa kogu tööstusele lajatada. Ketsivabrik või mõni Temu rämpsu tehas ei lisa tõesti meeletut väärtust. Samas sõjatehnikat võiks ju toota? Mõni kiibitehas?
Tehas kus me mõnda oma maavara väärindame?
Tugev majandus on ikka mitmekülgne.

8 Likes

Nõus selle ääremärkusega. Teatud strateegiliste kaubagruppidega nagu nt toiduainetööstus ei ole mõistlik kõike outsoutrceda vaid tuleb (vähemalt minimaalse toidujulgeoleku ulatuses) toetada omamaist ettevõtjat, isegi kui see majanduslikult rentaabel pole.

3 Likes

Ainult sellepärast, et “Trumpile meeldib ka tööstus” pöörduda tagasi service-economy kultuse juurde ja lihtsate asjade tootmist maha teha. Kas ikka tasub? Kogu see kõrge-lisandväärtusega majandus ei saa tekkida tühja koha peale. Mingi kultuurkiht peab ikka ees olema, kuhu neil kinnituda.

EL juba pikemat aega on üritanud kampaaniakorras (“EU Industrial Renaissance” jm. lalala) tööstust uuesti ellu äratada, Juncker nt. ajas seda tugevalt taga. Millegipärast arvavad, et senine tööstusbaasi aeglane suremine ei ole olnud majanduslikus ja sotsiaalses mõttes kõige parem otsus.

3 Likes

Eitan kategooriliselt, et mu vaade tööstusele vs. ajudega töö tegemisele oleks kuidagi mõjutatud Trumpi toimetamistest. Sama seisukoht oli mul ammu enne kui too kangide külge pääses.

Kõrge lisandväärtusega (aga samas ka kõrgete sisenemisbarjääridega) majandusele ülemineku põhiliseks takistuseks on kapital. Isegi, kui eestlane mingi asja käima suudab panna, mis rahvusvahelises mastaabis suudab kasumit hakata tegema, jookseb ta laienemiseks vajaliku kapitali puudumise taha kinni ja välismaa onu ostab ta äri üle.

Ka tootmine ei tohiks olla eesmärk ise-eneses, vaid vaja oleks siis pigem rahvuslikul kapitalil põhinevat tootmist. See, kui Eestisse lüüakse püsti võõrkapitalil tuginev tootmine, ei loo meie jaoks kõrge-lisandväärtuse vundamenti. Parimal juhul toob natuke madalapalgalist tööhõivet ja tööjõumakse; halval juhul muutub üldse immigratsioonipumbaks. Koor sellelt riisutakse ikka välisriigis ja vaadates, milline rahamuskel on pandud “Belt and Road” poliitika taha, võivad selle koorijaks olla vabalt lõpuks ka hiinlased.

1 Like

Kusagil jookseb siiski joon kust väga primitiivsete esemete tootmine 1. maailma riigis on pigem ressursi raiskamine. Ja nkn ei suuda sama ühikuhinnaga toota mis arengumaa teeb.

2 Likes
1 Like

Jutu vahele soovitan vaadata mõnda fotoreportaaži Rust Beltist

Rikaste välismaa onude tehastes on alaliste töötajatena palgal jah pigem madalapalgaline seltskond, aga seda ei saa nii kitsalt vaadata. Nende tootmisettevõtete pealt elatuvad hulk kohalikke tööstusele kõrgepalgalist teenust müüvaid ettevõtteid - Alas Kuulid, Festo, Dormeri, Fanuc jt. kontorid, jne. Kui neid teenuspakkujaid (tööstusbaasi) ees pole, siis seda va kõrge lisandväärtusega tootmist on võimatu püsti panna. Üleüldse mul on tunne, et pool jutust “ah see on nii odav asi, seda siin pole mõtet teha” on tegelikult hapud viinamarjad ja suutmatus konkurentsist mahajäämist tunnistada.

See ammune artikkel annab üsna hea ülevaate, kuidas Apple üritas USAs iPhone toota (see siis pole landfill Android eks). Lühidalt - USA ei suuda ja ei oska enam, Hiinas on tööstusbaas oluliselt parem. Küsimus pole ammugi tööjõukuludes, lihtsalt spetsialiste ja infrat pole enam Läänes.

4 Likes

Kõlab nagu venemaa - isegi naelu ei osata enam toota.

Väga algeliste asjade tootmine on ammu juba race to the bottom. Miks peaks konkureerima vietnamiga… enesele aruandmine, et lapsele lihtsa plastkühvli valmistamine lääne kulustruktuuriga pole parim idee ja, et võiks juba väärtusahelas üles liikuda, on hapud viinamarjad? Pigem terve mõtlemine ju.

2 Likes

Omal ajal toodeti venemaal selliseid kruve, mida sai haamriga sisse lüüa ja kruvikeerajaga välja keerata. Vähemalt ideekohaselt pidi see nii toimima.
Muide, sellisest omadusest ma sain hiljuti teada, ma omal ajal üritasin neid kruve ikka kruvikeerajaga sisse keerata.

1 Like

Lööktüübel

2 Likes

tänapäeva noorus on ikka täiesti hukas

1 Like

Kuidas sa muidu näiteks selle lihtlabase plastkühvli tootmist täna ette kujutad? Kas kuidagi teisiti kui, et tellid sealtsamast aasiast plastkühvli tootmisseadmed, valuvormid ja toorme?

Et ehk siis kui sa ei oska ise nullist seda hüpoteetilist plastkühvlitki toota, kustkohast tuleb areng plastkühvlist edasi väärtusahelas ülespoole sellestsamast kühvlist 10x keerukama toote tegemiseks?

2 Likes

Eestis tootmiseks telliks jah enamuse aasiast, vormid vast Eestist. Endiselt pointless aasia lõpptootega võistelda mingi kühvlikesega. Aga selleks, et keerukamat asja toota ei pea kindlasti võinugadest alustama. Võib ka otse keerukamaid asju tootva tehase püsti panna.

1 Like

Ja selle kodumaise keerukaid asju tootva tehase paned sa püsti milliste insenertehniliste teadmiste baasilt? Kas põhjus, et siin ülemäära suure lisandväärtusega tootmist pole on labaselt selles, et keegi pole sellepeale tulnudki, et võiks kohe hakata keerulisi ja kalleid asju tegema?

Selles, et mõni väljamaa onu võib siia mõne allhankevabriku teha mis teeb midagi võinugadest keerukamat, selles ma ei kahtlegi.

2 Likes

Eestis on igasugu väikest tööstust mis toodab keerulisemaid tooteid kui kühvel. VKG biokeemia tehas näit tuleb juurde, enne juba on mööbli-, keemia-, masina-, elektroonika jne. ettevõtteid, mille tooted kohati suht keerulised. Ma ei saa aru mille vastu sa vaidled, kas su väide on, et peame bangladeshiga konkureerima, selmet midagi keerulisemat toota, sest me pole muuks võimelised, või kuhu sa sihid oma jutuga?

1 Like

Ma väidan seda, et ei peaks põlastavalt suhtuma sellesse, et tehakse ka võinuge ja plastkühvleid. Iial ei tea mis sealt võib ülehomme välja kasvada.

Vanarahvas teadis rääkida, et enne Pariisi tuleb Nuustakul ära käia

3 Likes