Ei saa aru, et mis siis sellest solgist saab, mis märtstiks 2026 ei laeku?
sama küsimus. Mul on jäänud ainult 1 projekt seal. Juba ammu tahtsin väljuda.
Minu isiklik arvamus, et Crowdestate hädade põhjust tasub otsida sellest, kuidas nad hapuks läinud projektidega tegelesid - see mis investorile välja paistis oli liiga vähe infot ja see ei tekitanud usaldust, vaid jättis õhku rippuma miljon “miksi”. Miks nii hilja alustati tagatisvara realiseerimisega? Miks anti muudkui ajapikendusi (selleks, et laenajal oleks võimalik oma varad ära kantida)? Miks ei õnnestunud tagatisvara realiseerida hindamisaktil oleva hinnaga? Muide samad küsimused kerkivad varem või hiljem võlakirjafondide osas, kui läheb piisav hulk võlakirju defaulti, siis saab näha kas üldse või kui efektiivselt fondivalitseja nende võlakirjadega tegeleb. Hetkel jääbki mulje, et ühisrahastusest on rõõmsalt võlakirjadele tormi jooksma hakatud.
Laenuäri kvaliteet sõltub peamiselt antud laenude kvaliteedist (st laenaja tegeliku maksevõime, sh ärikogemuse õigest hinnangust). Tagatise realiseerimine tuleb laenuäris heal juhul keskmiselt nulli.
Klassikaline ühisrahastus on algusest peale olnud jätkusuutmatu ärimudel - rahastatakse turul oleva jae- ja äripanganduse poolt väljapraagitud laenukõlbmatuid projekte.
Klassikaline ühisrahastus on tagatiseta tarbimislaenudele keskendunud (sh esimestena turule tulnud Prosper ja Lending Club) ja seal on sama tark väita, et ükski pangaväline finantseerimisteenuste osutaja ei saa olla edukas, sest finantseerib jae- ja äripanganduse poolt väljapraagitud laenukõlbmatuid projekte. Kas siis tegelikult ka nii on?
Cofist sai Inbank ja Mogo finantseeriti sisuliselt suureks Elevingiks läbi Mintose.
Võrdlus kuangise Cofi ja tänase Inbangaga pole parim, sest seal riskiti muuhulgas laenurahale ka oma rahaga (laenuandja ettevõtte omakapitaliga). Ühisrahastuses jäetakse risk laenuandja kanda. Kapitaalselt erinev lähenemine.
Mulle ei ole ühisrahastusest kunagi jäänud muljet, et seal adekvaatset riskijuhtimist viljeleda üritataks. Seda polegi vaja, sest portaali endaga ei juhtu midagi kui laen p***e läheb. Kui projektile reitingu tegijal ei ole oma nahk suurelt mängus, siis sellised reitingud ei ole usaldusväärsed. Nüüd on ka ajalugu seda tõestanud. Küllap on üksikuid erandeid ja need portaalid suudavad ka suureks kasvada.