Börsipäev 23-24. jaanuar

Eile õhtul kirjutasin nii: “Selge on see, et viimase nädala suure kukkumisega on ka turuosaliste ootused majandustulemuste suhtes muutunud tagasihoidlikumaks ja kui siia lisada juurde, et indeksid on jõudnud üsna detsembri põhjade lähedale, siis ootaksin lähipäevadel põrget.”

Sellega ongi seletatud põhjus miks turg täna rallib- turg oli liiga ülemüüdud. Seega on see põrge üsnagi spekulatiivne ja ka volatiilsus pole piisavalt viimasel nädalal tõusnud (eriti Nasdaq)- hirmu endiselt pole ja see on halb märk. Seetõttu ei pakuks sellele ka pikka iga, kuid tänane võib vabalt kujuneda ilusaks tõusupäevaks.

Jäädvustame siia ajaloo tarbeks ka nädalakaja sõbralikest ajalehtedest ehk kes on pildi peal :)
http://www.ekspress.ee/viewdoc/ABFC674E5A9C9D39C2256CB40024D93E

Igatahes on vähemalt algus vägga karu vaenulik...
päeva tugevast algusest pole enam midagi järgi
seega väga karusõbralik, või mis?
Jeff Cooper Realmoney'st kirjutab järgmist: "Despite the setup for a two-to-three-day rally, it is important to note that Tuesday's equity put/call ratio was only 42%. This, along with a failure of the VXN to rally in the 6% decline in Nasdaq, likely will lead to serious trouble ahead, rally or no rally. "

Ehk seesama probleem millele olen juba mitu päeva tähelepanu juhtinud - turg langeb kuid Nasdaqi volatiilsus püsib, tavaliselt on volatiilsus turu langusega tõusmas sest tõuseb ka hirm. Nüüd aga hirmu pole.

Turu üldist volatiilsust mõõtev VIX (osades süsteemides ka $VIX) on viimase langusnädalaga pidevalt tõusnud (mis on igati normaalne märk), siis Nasdaqi instrumendid QQV ja VXN on ilusasti püsinud, tehnoloohgiaaktsiates ollakse endiselt optimistlikud ja see suurendab tublisti languse tõenäosust.
Mida siin ikka karta? No kukub veel 5-10%... no rohkem ikka ei kuku. Ma just mõtlen, et kas peaks kohe veel ostma või oodata mingit suuremat paanikat. Aga äkki ei tulegi enam paanikat? Mulle just meeldib, et kõik räägivad oma hirmudest seoses sõja ja muude asjadega seoses, igasugused "sentimenti" kirjeldavad indeksid on all jne. Meeleolude mõttes on super ostukoht, aga peaasi, et mingiks ülemaailmseks sõjaks ei lähe.
Minul kipub olema nii, et kui ostan, kukub veel, kui ei osta, tõuseb. Kuid praegu paistab US turul olema olukord, kus iga uudist tõlgendatakse negatiivsena. Võibolla on hetkel tõesti nende aeg, kes mõtlevad:"Kurat, turg on napakas! Müün kõik maha ja ei osta enam kunagi!"
US, lugesin ühest teisest foorumist Su positiivset nägemust, kuid hetkel ma ei näe küll ühtegi põhjust, miks ei võiks üle 5-10% langeda. Minu jaoks on ettevõtete tervis sama mis oli oktoobri põhjade ajal, seega võidakse minna ka neid põhju testima.

Ja "Meeleolu" ei meeldi mulle ka eriti hetkel, sest sentimenti kirjeldavad indeksid pole kaugeltki all, pulle on turul pea kaks korda karudest rohkem ja vaatamata viimase nädala langusele on turul endiselt valitsev optimism.
Muuseas, praegu on NOK kahjumis konkurentide MOT ja ERICY hinnad plussis!
Ettevõtete tervis ei ole tõesti paremaks läinud, aga minu jaoks ongi praegu põhjade testimine (arvestades dollari vahepealset langust). Pole põhjust, et sealt läbi kukkuda.

Minu jaoks on tugev argument see, et turg on kõikunud teatud vahemikus juba alates juulikuust alates. See on päris pikk periood, et nimetada seda stabiliseerumiseks. Ja mis peamine... see on paljuski toimunud dollari korrigeerumise kaudu. Ma arvan, et see oli kuskil 1999. -2000. aastal, kui ma enda jaoks selgeks tegin, et EUR/USD mõttes oleks neutraalne tase kuskil 1.1-1.15 ja USD/JPY 105-110. Ütleme nii, et veel 5% dollari kukkumist ja ma panen lühikese positsiooni kinni. Põhimõtteliselt on dollari kurss olnud viimase 10 aasta jooksul ka nii madalal kui 1,45, aga õnneks on ka Euroopa (eriti Saksamaa) majandus piisavalt nõrk, et nad oleks tugevast eurost huvitatud.
Ikka ja jälle toonitan... investeerimishorisont on min. 3 aastat... Siiani olen muidugi oma portfelliga ligi 10% hävinud.
Ma ei pääse chat´i ütleb, et parool vale....uskumatu.
Ärge unustage ,et 27.01 on oluline sõjaga seotud tähtpäev.Sinnamaani laseme kindlalt alla mäge ja arvatavasti ka tükk aega veel edasi.
jyri,
pildil paistab kyll nagu Kristel..
tegelt on Kristel veel ilusam :)

samas jään endiselt nägemuse juurde,
et jaan l6pp/veebr alguses ostan putte..
Ma arvan, et see pildi proble on küll sekundaarne. Artikkel on ise küll ülimalt kollane ja näitab et millestki kirjutada enam pole. Ei tea kas ka edaspidi hakkab Ekspress kajastama pankade unelmatekujutlusi teiste finantsasutuste telleritest ja maakleritest. Perverssne, ebamoraalne, kollane ja odav - väga odav. Kui see artikkel muidugi tõsi on.
Küll sa Aimar oled kuri! Mis sul viga on?

See oli ju LHV kinnimakstud reklaam :-)
Siis on ok ja admin võib minu sõnumi maha kustutada. Ei ole kuri, mul on puht eestlaslik suhtumine konkurenti. Pean ennast parandama.
EE on ju alati kollane olnud, nagu Hans H Luige hambad... mis siin kurjustada.
...ja kõik kohad on punaseid karvu täis nagu Raamat kirjutab... :-)
aga kes oli toblerone?
ja vincent..
Riq, hea et sa ei küsi kes on Magnus Emporio. Ja kes on Jaanus Rahumaapeal :-)

Aga kes teab, võiks muidugi kosta.