Börsipäev 16. detsember - Fedi päev

USAs on täna pilgud suunatud tarbijahinnaindeksile ning õhtusele Fedi intressimäärade otsusele (kl 21.15). CPI-lt oodatakse kuubaasil energiahindade languse tõttu kukkumist negatiivsele territooriumile, energiat ja toiduaineid arvestusest välja jättev core-CPI peaks näitama nullkasvu. FEDilt oodatakse intressimäärade kärpimist 0.5% võrra, julgemad on pakkunud määrade alandamist ka 0.75% võrra.

Venemaal läheb olukord üsna kiiresti käest ära - tööstustoodang kukkus novembris analüütikute oodatust viis korda enam...

Artikkel ise Bloombergis.

Jutu sees on veel selline lause:

Russia’s economy will sink into recession in the first three quarters next year, Barclay’s Capital said on Dec. 10, after the global financial crisis shattered the economic growth outlook for emerging markets.

Venemaa satub jääaega. Nafta hind pole veel lõpetanud. Paari aasta pärast käib maailmaturu hind ka uskumatuna näiva 10 dollari peal ära. Hinnaliikumise põhjuseks peamiselt illusioonide purunemine - > võimenduse vähendamine terves globaases süsteemis, nõudluse ära kukkumine (sest kinnisvara- ja krediidimulli tugi kaob) ning alternatiivenergiaprojektide üleküllus.
kas terviklik maailmapilt saab sisaldada sellist arvamust, et võimendus globaalses süsteemis väheneb ja samas eksisteerib alternatiivenergiaprojektide üleküllus?
martk, sa oled alternatiivenergiaprojektide suhtes ikka megapositiivselt meelestatud. Praegune nafta hinnalangus on suurel hulgal projektidel tagant ära võtnud nii rahastamise kui motivatsiooni. Lisaks pole alternatiivenergia teemalt veel sellist KILLER APP-i tulnud, mis isegi teoreetiliselt võiks olla "probleemi lahenduseks." Ennem, kui meile alternatiivkütuste ajastu saabub, jõuame me veel maha matta idee CO2 poolt tekitatud kliima soojenemisest, sõita autodega, mis võtavad 2,5L diislit sajale ja pigistada põlevkivist välja tohututes kogustes õli ja gaasi (mille me siis loomulikult kõik ära põletame).
kristjan jõudis minust oma poindiga ette. Mul oli refresh tegemata leheküljele.

kristjan,
Ütleme nii, et aastaid tagasi alustatud alternatiivenergiaprojektid hakkavad ellu jõudma just kõige ebasobivamal hetkel. Juhtub see, mida ei pidanud juhtuma - et projektid, mis pidid tasuma ära 60-100 dollarilise nafta hinna juures satuvad hätta. Arvata võib, et tänavu suvise optimismi tingimustest alustati projektidega, mis pidid ennast ära tasuma juba 150 dollari juures.
Jah, ma olen teiega nõus - meil on tegu alternatiivenergia mulliga. Üleinvesteeringud energiasektoris suruvad energiahinnad pikaks ajaks vastu muru. Uusi projekte pole mõtet alustada. Raha muutub järjest kallimaks ning tasuvust pole loota.
No vaadates naftahinna ajalugu, siis aastaid tagasi eeldada nafta hinnaks 60-100 dollarilit oli ka pisut optimistlik.
OPEC delegates: Leaning towards cut of 2mio bbls.
2m bbls on juba sisse arvestatud nign nafta hinna tõusule ei tohiks see eriti kaasa aidata. Mis aga ei tähenda, et nafta dollari languse tõttu lühiajaliselt edasi ei võiks tõusta.
kui turud uuesti langema hakkavad, (mis ei ole absoluutselt välistatud),
siis dollar hakkab tugevnema ning nafta omakorda kukkuma
ons see loogiline mõttekäik?
Kui OPEC ja teised kellele hetkene barrelihind vastukarva on oma barreleid turult ara koristavad, peaks nafta vaartus vast ikka tousma.Kaugele see dollar ikka kukub?
Mina petin tousule, ostsin hunniku jaanuari calle.Mulle tundub et OPEC kahetseb eelmist kasutamata jaetud voimalust tootmist vahendada, ja nad sugelevad seda nuud tegema.Venemaa ei taha ka vist pankrotti minna.
Kui mu eilsed keset langust soetatud udini punased callid reedeks karva ei vaheta, siis jatan autoga liiklemise ja bensu ostmise maha , kain jala ! Olgu see neile opetuseks.
urmasploom, pakkumist küll vähendatakse, aga turg on teatud ulatuseni selle juba sisse diskonteerinud. Seega ei sõltu nafta liikumine ainult sellest, kas tootmismahte vähendatakse, vaid kui palju vähendatakse.
Kummal juhul Venemaa pankrotti läheb- kas siis kui ta naftat müüb või siis kui ta ei müü?
jajah, loomulikult on cuti suurus maarav.Mina petin tousule, sest:
1.moned vennad otsustasid tankereid laohoonena kasutada, aasta parast saab nafta eest rohkem ?
2.mulle tundub et naftatootjad riigid on omadega kovasti hadas ja vagagi huvitatud barreli tousust.
Venemaa on kohe eriti innukas, neile seda vaga vaja.Ma olen algaja ja jagan matsu hadaparast kuidagi valja, aga ma usun et nad saavad selle naftahinna kovasti oma soovitud tasemele lahemale ( juba paari-, monekuulises ajahorisondis)
Et siis vahemalt -2 miljonit paevas ja ma loodan mingile lisaullatusele, saadaks koik puurijad kuuajalisele joulupuhkusele?(huumor)
Cynic, suur vahet ei ole. Naftariigid ei saa sellist tulu (nagu viimastel aastatel) teenida sõltumata sellest, kas tootmist suurendatakse või vähendatakse. Selles maailmas on lihtsalt oluliselt vähem raha, kui mõned ajad tagasi ja veel vähem raha on süsteemis kuu, kvartali ja aasta pärast. Raha väärtus on tõusnud, kui deflatsiooniga korrigeerida, siis polegi see hinna langus nii hull.
Ok, urmas, su nägemus on pikemaajalisem, aga kauplemisstrateegia lühiajaline (jaanuari callid). Ei tahagi siinkohal vastu vaielda, et nafta kunagi taas tõsuma hakkab, vaid pigem meelde tuletada, et isegi võimalik karutururalli ei peegelda mitte nõudluse suurenemist, vaid on pigem "tehnilist" laadi. Pakkumise vähendamine ning mõne projekti sulgemine/mitte avamine aitavad nafta hinda toetada, aga trendi pöördumiseks on vaja ka stabiilset nõudlust. Seega peaksid sa valmis olema ka selleks, et nafta oluliselt madalamal tasemel ära käib (kuigi jälle - kuu ajaga ei pruugi ka seda juhtuda).
Tänaseks turuliigutajaks võib osutuda ka GE, kes peab täna investorite päeva. Investorite hirmud on suunatud võimalikule dividendide langetamisele ja kindlasti ka tuleviku prognoosidele. Kui GE peaks dividendide kallale minema, siis võib päev üsna koledaks kiskuda.
GE puhul saab tõesti üsna huvitav päev olema. Dividendide langetamist praegu ei usu, kõige varem on see tõenäoliselt võimalik järgmisel aastal, kui makrokeskkond peaks oodatust kehvemaks osutuma. Dividendidest hoitakse kümne küünega kinni (kuigi FCF suhe dividendidesse on äärmiselt madal) ning eelkõige kardetakse turul 2009. aasta prognooside kärpimist.