Börsipäev 11.-12. aprill

Nokia on väljas teatega, et mobiili keskmine müügihind I kvartalis on 103 EUR vs 2005 aasta IV kvartali 99 EUR, aktsia lendab Helsingis ülespoole …

Nafta hind on kerkinud üle 69 dollari barreli eest ning sellega ollakse ohtlikult lähedal ajaloolisele tipule, teiselt poolt suutis turgu üllatada alumiiniumitootja Alcoa (AA), aktsia on eelturul 6% plussis, mis sellise suure ettevõtte kohta on üsna haruldane. Esimeses kvartalis kasvatas firma käivet 16% ning kasumit kaks korda võrrelduna aastataguse perioodiga.

IMF avaldas raporti, kus nähakse võimalikke probleem maailma väärtpaberiturgudele, eelkõige võivad probbleemid tekkida vähereguleeritud turgudel.

Laying Out the Bullish and Bearish Sides

By Rev Shark
RealMoney.com Contributor
4/11/2006 8:58 AM EDT

"It is a riddle wrapped in a mystery inside an enigma."

-- Winston Churchill

This market has a little something for everyone. The bullish optimists can find solace in the fact that we continue to act well technically and that the bad news of rising rates and energy prices has been shrugged off to a great degree. The bears can find some comfort in the fact that we have some major economic issues to worry about and the market is not making much progress dealing with them.

But bulls and bears never have a hard time finding evidence to back up their inclinations. It is the great bulk of the market in the middle that is the key and they seem to be quite confused and uncertain right now. Both sides in the market debate have some great points: How can any thinking person not be concerned about the way bonds are acting, the resurgence in oil and gasoline prices, and the struggling real estate market? You'd have to be living in a cave not to recognize that these macroeconomic issues are not irrelevant.

But what is confusing is that despite the wide recognition that we face these difficult problems, the market continues to act quite well. The major indices are within a stone's throw of multiyear highs, our pullbacks are coming on light volume, and there seem to be buyers lurking under the market. What is wrong with these people? Don't understand the gravity of the big macro issues?

And that is the great conundrum of the market. The problems are painfully obvious but don't seem to matter much. Either market players have stuck their head in the sand and are ignoring the issues, are too dumb to recognize the problems, or maybe, just maybe, they feel that these issues are being priced into the market. After all, if we are all aware of a problem, doesn't that mean we have likely made some accommodations for it? Perhaps not but the fact that the negatives are so widely known and anticipated helps remove their sting.

Nasdaq (NDAQ) teatas, et on omandanud 14,99% osaluse London Stock Exchanges 782 miljoni dollari eest. Konsolideerumine on algamas.
Chatile võiks elu sisse puhuda..
Täna on üle pika aja eriti verine päev. Commodity'te järjekordne hinnatõus suurendab inflatsiooniohtu veelgi. Võlakirjad on seda arvestades isegi hästi püsinud. Samas tundub, et kogu turg liigub oma keskmiste P/E-dega pigem selliste tasemeteni, kus US Treasury yieldid võiksid liikuda 7-8% suunas. Ma ikkagi usun, et sellised tugevad hea krediidireitinguga ja madala võlaga rahamasinad nagu ExxonMobil, Intel, IBM, JNJ lähiaastatel pigem suurendavad oma kasumeid 10% aastas. Samas majanduskeskkond on muidugi karm. Ega suurt käibe kasvu võlgades tarbijalt oodata ei ole.
Ma pole jõudnud oma lähiaastate teooriat veel lahti kirjutada, aga põhimõtteliselt ma usun, et viimased 1-2 aastat on USA majandus näidanud 77.-79. aasta liikumisi. Ma usungi, et USA majandus on aastas 1979.
Ma ei tea, milliseks võiks nafta ja commodity shocki 2. vaatus kujuneda, aga tõenäoliselt päris karmiks. Inflatsioonihirmu süstimine on alles algusjärgus. Kui US treasury yield aasta lõpuks 5,5% oleks, siis ma oleks päris üllatunud, et nii vähe. Eks Euroopa ronib vaikselt järele ehkki kui USA lõpuks peaks näiteks üle 8% minema, siis võib eurotsooni ja USA lühiajaliste intressimäärade vahe ka üle 300bps minna.
Dollarist ei oska isegi midagi arvata. Ma poleks uskunud, et ta nii tugevaks üldse veel saab, aga nüüd istub 1,2 ringis juba pikemat aega. Eks ta kukub, siis kui aeg käes. Endiselt peaks pikaajaliseks target'iks 1,35-1,40. Igatahes USA-s investeerides on USD-i risk kinni pandud ja pigem isegi veidi rohkem. Praegu on ligi 40% lühikesest USD-ist aktsiaportfelli katteta. Realiseerisin AZN-i 404 SEK-i tasemelt ja esialgu tahtsin konveteerida USD-i ja osta LLY-d, PG-d, JNJ-d või isegi naftaaktsiaid, aga praegu on hirm suurem. Intressimäärad ka vaikselt tõusevad ja lühiajaline depo või võlakiri on aina mõnusam instrumen, kus istuda ja vaadata, mis edasi saab.
Kas 70-80-ndate naftašokk oli põhjustatud tugevast maailmamajandusest ning nõudluse kasvust nafta järele? Pigem on mulje jäänud kui üsna vaevalise kasvuga 70.ndatest aastatest (seda just USA-s). Praeguse kasvu aluseks globaliseerumine ja tehnoloogiline hüpe ning viimane USA majanduslangus oli esimene ajaloos kui kogu languse kestel tööviljakus kasvas.

Kui sisekute hinnad on tõesti mitmekordistunud, siis ühe olulise siseku hind on globaalsete arengute tõttu pea samaks jäänud, st palkade kasv on olnud tunduvalt väiksem kui tööviljakuse kasv.

Seega on siiski ka pehmendavaid elemente, lisaks on turgude usk USA Keskpanga inflatsiooni pärsivasse mõjusse suur ning ehk seekord ekstreemsustesse lühiajaliste intressimääradega ei minda. Kuid inflatsioonimäära kasvu ootaks minagi.

Ehk oskab keegi välja tuua nn inflatsiooniaktsiaid, ettevõtted, mis inflatsiooni tingimustes õitsevad. Tavaliselt tuuakse sellistena välja esmatarbekaupade, tubaka ja ravimifirmade aktsiaid. On veel mõtteid?

Üks link inflatsiooni ja aktsiate vahelisest suhtest. Ja kurb pildike, mis võib juhtuda:

AloV, miks Sa alati nii negatiivne oled?
Three arrested in $6.7 mln trading probe

http://news.moneycentral.msn.com/provider/providerarticle.asp?feed=OBR&Date=20060411&ID=5636761
Antud juhul pehmendasin küll US arvamust, aga negatiivsuse põhjuseks ehk liiga palju Stephen Roachi lugemist (Morgan Stanley Global Economic Forum), lisaks veidi nuusutanud nn mulli tekkimise ja lõhkemise teooriaid ning USA majanduse olukorda ei saa hetkel muuks pidada.
Mmm. Kui raha ivesteerimist kajastavate firmade all, kas siis raha ikkagi välja ja punuma?
Sunterra`l (SNRR) mingid raamatupidamise jamad?
Mida üldiselt arvate, kas USA turgudel tehakse siin vaikselt selle aasta tippe?
Kusjuures mina istungi naftas, farmaatsias, PG-s, JNJ-s, GE-s ja INTC-s. Ei oska midagi targemat välja mõelda. Lisaks olen lühike USD-is ja 10y US Treasurys. Viimase 6 kuu jama on olnud Intel, aga ütleme nii, et ma olen kaotanud lihtsalt 1,5 aasta kasumi. Mu keskmine soetushind oli 20-21 USD vahemikus.
Eks nüüd karmimatel aegadel passin soodsaid ostumomente. Tähtis on mitte üle investeerida.
Minu arvates on inflatsioonil 2 peamist põhjus, see on raha hulga kiirem kasv võrreldes lisandväärtuse loomisega, kuid mis veel olulisem, loodusressursside hulgaga. Arvestades, kui palju raha maailmas loodud on ja kui palju on inimesi, siis hakkab kohe hirm, kui palju nafta, puit, metallid ja vesi maksma võivad hakata, kui neid ressursse tõsiselt puudu hakkab jääma. Puudujäämise all ma mõtlen näiteks ka seda, kui mingi hulk inimesi teab, et neid ressursse jätkub sama tarbimise juures 10-20 aastaks. Tööviljakus on sel juhul üks analüütikute loodud müüt.
Mina arvan, et tööjõu osatähtsus muutub aina vähem oluliseks. Neid inimesi on niigi miljardite kaupa üle.
Vabandust, kui risustan aga ei tahtnud uut teemat alustada.

NVAX on viimastel päevadel kõvasti langenud, kuid miskipärast on may06 callides strike 10 OpenInt ebaproportsionaalselt suur so 20,687.
Kas see pole justkui signaal, et jälle keegi teab rohkem, kui teised? Eriti, kui arvestada et 10 peal oli viimati 04/22/02?
Kas kuskilt on võimalik vaadata, millal need 20,687 osteti ehk tehingute ajalugu?

Options at Strike Price 10.00
Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int Symbol Last Change Bid Ask Volume Open Int
NBUDB.X 0.05 0.00 N/A 0.05 10 1,394 Apr 06 NBUPB.X 3.80 0.00 5.00 5.30 1 135
NBUEB.X 0.15 0.05 0.10 0.15 50 20,687 May 06 NBUQB.X 2.45 0.00 5.00 5.40 16 37
NBUGB.X 0.25 0.05 0.20 0.35 54 837 Jul 06 NBUSB.X 5.00 0.00 5.10 5.50 1 51
NBUJB.X 0.50 0.15 0.30 0.60 10 290 Oct 06 NBUVB.X 4.40 0.00 5.30 5.70 10 61
ZVDAB.X 0.85 0.10 0.75 0.95 35 1,224 Jan 07 ZVDMB.X 5.00 0.00 5.50 6.00 10 49
LVDAB.X 1.20 0.10 1.00 1.10 11 418 Jan 08 LVDMB.X 5.50 0.00 5.70 6.20 10 50

to leid
ka insaiderite müük on ebatavaliselt suur.
üle 3,5 milli viimasel kuul. nad teavad vast veel rohkem.
Kui vaadelda S&P pikemat (3Y) graafikut, siis tundub küll, et liigume tsüklis, kus on üsna tõenäoline ka põhjalikum korrektsioon ning allatrendi võimalus. Seda üldpilti tuleb kindlasti silmas pidada, sest teatavasti ei ole veel FED teatanud intresside tõstmise peatamisest. Nagu Alo eelpol maininud, on siiski inflatsiooni ja aktsiahindade vahel negatiivne seos. Praegune makropilt toetab majanduskasvu, kuid ilmselt on FEDil juba piisavalt kogemusi, et varakult ülekuumenemist ära hoidma hakata. TA järgi lisab negatiivsust ka MA(50) ja lühiajalise trendi allapoole murdmine. Ja kui pelgalt TA indikaatoritele toetuda, siis vähemasti STO ja CCI alusel oleks küll põhjust prognoosida pigem väikest taastumisperioodi.

To US - ühelt poolt on inflatsiooni põhjuseks kindlasti madalad intressimäärad, st suhteliselt vaba raha pakkumine, teiselt poolt on aga säästumäär liiga madal. Mida omakorda loetakse jooksevkonto defitsiidi üheks põhjustajaks. Ning see omakorda pöördub tagasi inflatsiooni vastu sellega, et säästetakse vähem, küll akumuleeritakse kapitali ja arvatakse, et on seetõttu rikkamad ning tarbivad rohkem. Samal ajal mujal maailmas säästmiskalduvus aina suureneb ja globaalses säästus ja investeeringutes tärkavate turgude osakaal tõuseb. Makropildi mõttes on siiski parim lahendus veel pisut intressimäärade tõstmist jätkata.

To aimar
Sinu pildil on hästi näha, et MA 50`st on enne tõsisemat korrektsiooni mitu korda läbi vajutud.
Siit järeldaks , et aastal 2006 tuleb veel tõuse enne kui korr nupp sisse lülitatakse. :-)(
Jah, vaatlesin ise ka neid kohti. Selle aasta tsükkel ei paista olema päris traditsiooniline. Kui ajalooliselt on aasta algus jätkunud langusega, siis sellel aastal on tõusutrend isegi suhteliselt kaua püsinud.