Kõik on ju tore ja mitmed börsid kallid aga mis muudaks seda vaba raha hulka, mis iga languse kiirelt üles ostab?
Just, see on jätkuvalt agressiivne. Pakuks et tuleb nö. puhastusmüük ja viimase aja maniakaalne retailer saab kõrvetada ning altpoolt ostetakse ikka turg üles.
Seda me kõik ootame ja loodame jah, fingers crossed :)

O_o
“stock prices have reached what looks like a permanently high plateau.”
"sull"
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">"Aktsiahinnad on jõudnud püsivalt kõrgele platoole."</font></font>
On jahh kõik kõrgel, aga USA loobib räigelt stiimuleid juurde ja turg alla ka ei tule.
Vaadates selle nädala turguv, tekkis mõte, et kuna mujal koroona tõmbab vaikselt koomale ja turg vahib 6-12 kuud ette, siis see tehnoloogia sektor, kes hetkel SPY vedanud, hakkavad vaikselt momentumi kaotama. Kõik vaikselt ootavad, et saaks reisida ja pakuks, et asjade normalisseudes see Zoom ja mu pläust kaotab populaarsust. Väljend, et Coin on uus kuld, saab varsti näha, keda koinitakse lõpuks.
Dogcoin!
Vaatan ja loen erinevaid arvamusi, indikaatoreid, makro prognoose ning mõtlen valjult.. mitte keegi ei tea, mis turgudel järgmiseks juhtub. Keegi ei tea, millal järgmine karuturg tuleb, teame vaid, et see tuleb. Mina tehnilise trendikauplejana kaitsen ennast võimalike langustrendide eest ning hoian tõusudele avatuna. Ei ole vahet, mida kajastavad uudised, analüütikud, fundamentaalid.. hind on reaalsus, muu on illusioon. Kui hind on reaalsus, mis kontol loeb, siis miks mitte jälgidagi hinda ja trende?! Avaldasin hiljuti sel teemal ühe lihtsa strateegia, mis viimased 20a on S&P 500 indeksi tootlust ületanud ja seda märkimisväärselt madalama riskiga: https://www.youtube.com/watch?v=5R0aAqHCiag Ehk annab mõtteid! Tagasiside ja kriitika teretulnud :)
mtamm,
aitäh jagamast oma strateegiat. Mina enda jaoks täiendaksin seda nii, et kui 1 börsipäev enne kuu lõppu kehtivad Sinu poolt määratud tingimused kuu lõpu kohta, siis tegutsen vastavalt Sinu strateegiale. Sellega olen ülejäänud inimestest, kes kasutavad Sinu strateegiat, ühe päeva võrra ees. Aga kuna nüüd avaldasin oma strateegia, siis tegelikult analüüsin börssi hoopis 2 tööpäeva enne kuu lõppu :P
aitäh jagamast oma strateegiat. Mina enda jaoks täiendaksin seda nii, et kui 1 börsipäev enne kuu lõppu kehtivad Sinu poolt määratud tingimused kuu lõpu kohta, siis tegutsen vastavalt Sinu strateegiale. Sellega olen ülejäänud inimestest, kes kasutavad Sinu strateegiat, ühe päeva võrra ees. Aga kuna nüüd avaldasin oma strateegia, siis tegelikult analüüsin börssi hoopis 2 tööpäeva enne kuu lõppu :P
Aga palun, 29. sama tehes on joone all ainult 28K mitte 40K.
commodities võiks olla koht, kuhu aktsiatest edasi suunduda
https://www.zerohedge.com/markets/next-commodity-supercycle
olen ise osa aktsiamüügist saadud raha paigutanud siia (kättesaadav Rootsis):
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/970861/ava-swe-basic-materials
https://www.zerohedge.com/markets/next-commodity-supercycle
olen ise osa aktsiamüügist saadud raha paigutanud siia (kättesaadav Rootsis):
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/970861/ava-swe-basic-materials
Börsikrahh idee 2.0.
Piirangud saavad läbi
->
Tekib "you only live once" effekt
->
Hakatakse massiliselt reisima
->
Massiline raha suunamine -> "experience economy"
->
Kõik need robinhood investorid teevad cash outi
->
Growth stock bubble ja bitcoin lendab õhku
Piirangud saavad läbi
->
->
->
Massiline raha suunamine -> "experience economy"
->
Kõik need robinhood investorid teevad cash outi
->
Growth stock bubble ja bitcoin lendab õhku
Jep, tees piirid lähevad lahti võib hoopis vastupidise efekti anda.
Tüübid ei viitsi enam arvuti taga klõbistada-cashout jne
Akstaiturud ja krüpto saavad löögi- samas see võib ka vaid 20% korrektsioon olla ja üldplaanis ikka ralli jätkub
Tüübid ei viitsi enam arvuti taga klõbistada-cashout jne
Akstaiturud ja krüpto saavad löögi- samas see võib ka vaid 20% korrektsioon olla ja üldplaanis ikka ralli jätkub
"Fish"
->
->
Isiklik tees reisimise(aga miks mitte ka väljas söömise jne) osas on sarnane. Küll aga olen mõelnud, et kui nüüd paisu tagant kogu see nõudlus valla pääseb, siis kuidas kokku tõmmatud lennukiparkidega (https://www.nytimes.com/2020/05/25/business/coronavirus-airlines-cargo-passengers.html), hõredaks jäänud restoranivõrkudega, suletud hotellidega jne - ühesõnaga kahanenud võimsusega turismisektor seda nõudlust rahuldada suudaks.
Loogiliselt võttes, peaks tekkima uus nõudluse-pakkumise tasakaalupunkt, mis on harjumuspärasest oluliselt kõrgemal. Ilmselt saadakse pakkumise pool küll 1-2 kvartaliga korda, kuid hetkeliselt võib selle teesi järgi turismisektor päris rasvaseid kasumeid näha.
"Fish"
Olen ka mõtelnud, et kuhu siis hakatakse massiliselt reisima kui hakatakse?
Kas ohtralt vaktsineeritud riikidesse esmalt (Iisrael, UK, USA jne) ja sõltub sihtriikide piirangutest ka.
Aga ilmselt ei saa hakata reisima korraga ja igale poole. Eesti siin liiga tubli olema ei saa, tundub.
"mikker""Fish"
Olen ka mõtelnud, et kuhu siis hakatakse massiliselt reisima kui hakatakse?
Kas ohtralt vaktsineeritud riikidesse esmalt (Iisrael, UK, USA jne) ja sõltub sihtriikide piirangutest ka.
Aga ilmselt ei saa hakata reisima korraga ja igale poole. Eesti siin liiga tubli olema ei saa, tundub.
Vaatame USA ja Iisrael covid19 graafikuid, siis tuleb tõdeda, et koroona taandub väga tugevalt.
USA-s on vaktsineeritud 20% inimestest. Israelis 50%. Kui me sisse arvutame "naturaalsed" covid vaktsiinid. Siis räägime juba praegu ilmselt covid19 ligi 50% immuunsusest USA näitel.
Eestiski oli tegelikult väga tugev nõudlus suvel siseturismil.
Ilmselt siseturism on ka üks kohta, mis võib saada hea hoo sisse.
Ise hetkel vaatan aktsiat SAVE, et siit kasu lõigata. On kellegil paremaid mõtteid?
Sõbrad, lennundussektor sai 2001. aasta terrorirünnakust sellise paugu, et taastumiseni jõuti alles 10 aasta pärast.
See oli ainult üks episood!
Episood, millel oli lendamise turvalisusele ja kasumlikkusele pikaajalised mõjud.
2000-2010 oli lennundussektor kapitali surnuaed.
2010-2020 olid väga kõvad tootlused. Kohati 10x. (BA, DAL, LUV, JBLU, ALK, SAVE, RYAAY jne).
2020-2030 tootlusele jätab tõenäoliselt pitseri ärireiside ära kadumine - see oli põhiline kust lennufirmad kasumit teenisid - ja ärireisid (mõttetu ajaraiskamine ja raha põletamine) ei tule mitte kunagi tagasi.
Ma olen nõus, et inimeste reisikihk on suur (mul endal samuti) ja usun, et inimesed reisivad 2025-2030 rohkem kui kunagi varem. Tehakse uued rekordid. Aga ärireiside teenimisvõimet see ei asenda. Ärireisijad pidasid enne koroonat lõbureisijaid üleval.
Lennufirmad on sunnitud lähiaastatel üksteist surnuks konkureerima, sest võimsust on sektoris kõvasti üle, laenukoormus väga suur. Tuleb veel pankrotte.
Kolmandaks, tööpuudus on maailmas suur ja tõenäoliselt suureneb digitaliseerumise tulemusel veelgi. Digitaliseerimisest tekib tohutu väärtuse/efektiivsuse kasv. Ja kahjuks kaob seetõttu töökohti kiiremini kui neid juurde tekib.
Need töökohad mis kaovad olid madala väljaõppe tasemega. Digitaalse majanduse töökohad aga vajavad pikemaajalist ümberõpet.
Jagamismajanduse miljonid uued töökohad - Uber/Bolt, Doordash/Wolt, tööampsud, e-kaupluste kojukanne - ei ole kahjuks eriti tarbimisvõimelised.
Need, kel enne oli soe tuba kontoris ja keskklassi palk, on nüüd ilma sotsiaalsete tagatisteta ja teiste samasugustega üksteist surnuks konkureerimas.
See oli ainult üks episood!
Episood, millel oli lendamise turvalisusele ja kasumlikkusele pikaajalised mõjud.
2000-2010 oli lennundussektor kapitali surnuaed.
2010-2020 olid väga kõvad tootlused. Kohati 10x. (BA, DAL, LUV, JBLU, ALK, SAVE, RYAAY jne).
2020-2030 tootlusele jätab tõenäoliselt pitseri ärireiside ära kadumine - see oli põhiline kust lennufirmad kasumit teenisid - ja ärireisid (mõttetu ajaraiskamine ja raha põletamine) ei tule mitte kunagi tagasi.
Ma olen nõus, et inimeste reisikihk on suur (mul endal samuti) ja usun, et inimesed reisivad 2025-2030 rohkem kui kunagi varem. Tehakse uued rekordid. Aga ärireiside teenimisvõimet see ei asenda. Ärireisijad pidasid enne koroonat lõbureisijaid üleval.
Lennufirmad on sunnitud lähiaastatel üksteist surnuks konkureerima, sest võimsust on sektoris kõvasti üle, laenukoormus väga suur. Tuleb veel pankrotte.
Kolmandaks, tööpuudus on maailmas suur ja tõenäoliselt suureneb digitaliseerumise tulemusel veelgi. Digitaliseerimisest tekib tohutu väärtuse/efektiivsuse kasv. Ja kahjuks kaob seetõttu töökohti kiiremini kui neid juurde tekib.
Need töökohad mis kaovad olid madala väljaõppe tasemega. Digitaalse majanduse töökohad aga vajavad pikemaajalist ümberõpet.
Jagamismajanduse miljonid uued töökohad - Uber/Bolt, Doordash/Wolt, tööampsud, e-kaupluste kojukanne - ei ole kahjuks eriti tarbimisvõimelised.
Need, kel enne oli soe tuba kontoris ja keskklassi palk, on nüüd ilma sotsiaalsete tagatisteta ja teiste samasugustega üksteist surnuks konkureerimas.
"martk"
Sellega nõus, ma ise pakuks, et 2021 tuleb päris hea aasta lennundusele aga 2021 sügisest alates hoiaks juba eemale.
Sellega väga ei nõustu. Digitaliseerimine on juba 20 aastat kestnud ja see ei ole tööpuudust oluliselt suurendanud:
https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS
Koroona muidugi on aga see peak ilmselt kukub tagasi samasse kohta kus enne.
Automatiseerimine (mille osa on ka digitaliseerimine) on meil juba ammu kaotanud 90% töökohtadest. Vaata näiteks põllumajanduse kohta seda graafikut seal:
https://ourworldindata.org/employment-in-agriculture
Kui kunagi töötas 58% inglastest põllumajanduses siis täna on see umbes 1%. Kõik need 57% töökohtadest on kadunud. Aga uued töökohad ei teki tegelikult selle pärast, et ühiskond ilma hakkama ei saaks, uued töökohad tekkivadki sellest, et tekib vabanenud tööjõu ressurssi. Uued töökohad ei teki vajadusest vaid võimalusest. Küll leitakse need uued asjad mille peale on "hädasti vaja" uusi töötajaid, no näiteks data scientiste või influencereid.
Sellega nõus, ma ise pakuks, et 2021 tuleb päris hea aasta lennundusele aga 2021 sügisest alates hoiaks juba eemale
Lennujaamadele tuleb euroopas 2021 kahjum tõenäoliselt suurem, kui 2020. Siis sai esimesed paar kuud siiski raha teenida. Küll oleks optimistlikum 2022 osas tingimusel, et pandeemiale ikka tõepoolest piir suudetakse panna. Ega ma uskunud, et see jama nii kaua kestab ja sektorile sellises ulatuses jälje jätab. Lennukis peab teenimiseks olema täituvus. Tühi lennuk paneb matsu nii lennufirmale( kulud pea samad tühi vs. täis lennuk), kui ka lennujaamale( sama lugu- lennueelse ettevalmistuse osas ei saa teha ohutuses/ kvaliteedis järeleandmisi, kas lennukis 10 või 130 inimest, doesn`t matter. Küll aga jätavad nad maha suurusjärkude võrra vähem raha reisijatasude ja teenuste näol).
Oman FRA-d, kuid kavatsen silmagi pilgutamata optimismi müüa.