BÖRSIKRAHH 2016

See litakas oli ootamatu - oodata oli, et tuleb aga mitte jaanuaris.
kes pakub oma arvamust, kui mured hakkavad ükspäev väsimusest Hiina pealt Venemaa suunas pöörama, kas läheb turgudel hullemaks või ei lähe see Venemaa asi niipalju korda kui jüäänikurss seni hirmu tekitas?
vipvalve
kes pakub oma arvamust, kui mured hakkavad ükspäev väsimusest Hiina pealt Venemaa suunas pöörama, kas läheb turgudel hullemaks või ei lähe see Venemaa asi niipalju korda kui jüäänikurss seni hirmu tekitas?

Venemaa on juba pikemat aega majanduslikult sõltumatu riik, venemaast ei sõltu majanduses mitte midagi.
Lugedes tänaseid uudiseid jõudsin järeldusele, et lähiajal turu tõusulainele tagasi keeramiseks on imet vaja. Kõik massimeedia majandusuudiste pealkirjad kõlavad umbes nii: "Müü kõik", "Rubla kukkus", "Nafta kukkus", "Osta kulda", "Pangad kahjumis" "SKP väheneb" jne.
Isegi kui majanduse tegelik seis ei pruugigi kõige hullem olla ja firmad teenivad jätkuvalt kasumit, siis massimeedia meia ümber taob järjest tugevamalt ainult "negatiivset trummi", mis tahes tahtmata meid mingil määral mõjutab. Varsti pole oluline enam majandusnäitajad vaid võimule pääseb massipsühhoos ja emotsioonid. - Lihtsalt üks mõte tänasest päevast.
Mad Max
..vaid võimule pääseb massipsühhoos ja emotsioonid. - Lihtsalt üks mõte tänasest päevast.

Nüüd alles avastasid? Meedia osalt selleks loodud ongi, et suunata, kuidas sa mõtled. Vaata, mis tooni annab meedia, ja sa tead, mis maailmas juhtuma hakkab. Näiteks enne suuremaid sõdu hakkab meedias ilmuma pealkirju sellest, kui vajalik see sõda on ja kuidas maailm tänab selle eest. See, et isegi juba Eesti meedias on igapäevaseks muutunud uudised nafta kohta, on märk. Tõenäoliselt vandenõuteooria alla langev mõttekild - nafta põhjaga soovitakse ajastada 2016 a turgude põhi, et hiljem mõlemad koos saaks stabiilselt tõusta. Et turud nii kiirelt alla kukutati, pakuks, et nafta põhi tuleb samuti pigem varem, ja 2016H2 on mõlemad juba põhjast üles minemas ja nii lühikeseks see börsikrahh sel aastal jääbki. Sel aastal.
kindsigo
Tõenäoliselt vandenõuteooria alla langev mõttekild - nafta põhjaga soovitakse ajastada 2016 a turgude põhi, et hiljem mõlemad koos saaks stabiilselt tõusta. Et turud nii kiirelt alla kukutati, pakuks, et nafta põhi tuleb samuti pigem varem, ja 2016H2 on mõlemad juba põhjast üles minemas ja nii lühikeseks see börsikrahh sel aastal jääbki. Sel aastal.

Kindsigo, renewables sektorit vaadates, kuidas sisetunne ütleb, kas tänane tipp oli pigem lähiperioodi müügikoht või on mõningane ostuspike-i tagasitõmbumine pigem marginaalne ja ka uus nafta langus ei paku enam erilisi discountiga sisenemiskohti?

kuidas positsioneerunud oled, st mis osa hoiad halbadeks päevadeks varuks ja mis osas oled pikka ideed toetavana hetkel sees?
Ma ei oska vastata. Kõhutunne ütleb, et selle nädala solari põhjad olid väga head sisenemiskohad ja siit veel allapoole oluliselt ei lähe. Samas, kui nafta otsustab $20 ära proovida, võib ehk sutsu odavamalt sisse saada veel. Aga mina seda nafta põhja ei suutnud ega võib-olla tahtnudki ülitäpselt ajastada, valdav osa rahast istub mul solaris sees juba, ja mida päev edasi, seda ligemale tulevad Q4 aruanded, st on põhjust sisse jäädagi. Kas millalgi peale aruandeid võiks kasumeid võtta, et hiljem alt tagasi siseneda, eks näis kuidas kulgeb.
Viimaste kvartalite solari head aruandeid aktsiat rallima ei pannud, kuna aktsiad olid nafta külge kinni kleepunud. Samas ajalooliselt on aasta algus solari aktsiatele hea olnud, ei taha riskida seda maha magada.
Tänud Kindsigo
täpsustaks veidi kui lubad..

.. mainisid varem et jõulude paiku müüsid osa solarist ja mingi hetk vist ostsid tagasi.. kui suure mahuosa umbes sa vahepeal välja läksid ja kas tagasi ostsid pea samas koguses või vähem/rohkem?
aivo1
Eks näis, ma siiski pakuks järgmiseks kuuks põrget kuskil +7% ja märtsis uus sööst alla.

tundub mõistlik.. aga et turgude närvilisus paneb kõik nii suurelt liikuma, siis ma pakuks vahemiku suurema.. veebruari lõpuks SPY 195 ja siis mõneks ajaks uued hirmulainetused ja ECB ning FEDi eestvedamisel märts ootuste peale kuni 200 ja sell the news 190 ..
vipvalve
Tänud Kindsigo
täpsustaks veidi kui lubad..

.. mainisid varem et jõulude paiku müüsid osa solarist ja mingi hetk vist ostsid tagasi.. kui suure mahuosa umbes sa vahepeal välja läksid ja kas tagasi ostsid pea samas koguses või vähem/rohkem?

Ära mõtle üle. Osta alt, müü ülevalt. Praegune hetkeseis pole võib-olla põhi, küll aga kvalifitseerub kindlasti sinna "all" kategooriasse. Kui kahtled, hajuta ostud eri päevade või nädalate vahele. Põhja sa vaevalt päeva täpsusega ära arvad ja see polegi vajalik. Mul liikus vahepeal ligi pool solari portfelli rahasse ja nüüd on see kõik tagasi aktsias. Suurendasin JKS osakaalu, vähendasin CSIQ. Nüüd istun ja jälgin naftat. Viimase 2 päeva tõus on üsna ootamatu, vast kukub veel alla tagasi.
See ostmise müümise asi kukub mull ikka vastupidi välja, nagu olen ka varem siin kirjutanud.. õnneks sektor ise on soosiv, siit ka see miks ma endiselt asjaga seotud olen..

ostmisega saan enam vähem hakkama.. minu mure on kuidas õige müügikoht ära tunda.. muidu on korduvalt sama seis et ühel päeval on korralik tootlus laual ja teine päev on see taas kord pühitud..

Siit oli ka õpihuvi, et kui taipasid jõulude paiku müüa, kas kasutad mingit "plaani" või siis mitte..
Plaani müüa polnud, aga vaadates nafta ja solari viimase aasta tippe ja liikumisi ja korrelatsioone, oli kõhutunne, et jõulude ajal olid JKS ja CSIQ eufooriatuhinas liiga üles ostetud ja otsus osa ära müüa tuli jooksvalt.
aga kui nad nüüd tänases eufoorias sinna tasemetele tagasi tuhisevad, mis siis teed?
Vipvalve - nagu eelnevalt kindsigo mainis - "ära mõtle üle". Sul on eeldatavasti mingi eesmärk, siis lähtu ka sellest. Teiste nõuanded ei pruugi sinu puhul samamoodi toimida. Kõigil on erinevad eesmärgid (10%, 25%, 150%), erinevad ajahorisondid (1 kuu, 6 kuud, 2 aastat) ja erinev riskitaluvus. Samuti veel ka see, kui lai on sinu portfell ja osakaalud selles. Mõni ei suuda välja kannatada -10% kaotust ja refreshib närviliselt iga 10 minuti tagant telefoni. Teine võib istuda -40% pool aastat laisalt vahetevahel ennast sügades.
Mis on selle loo mõte - proovi jälgida oma plaani. Ideaalse ajastamisega sa nagunii pihta ei saa (ei ostmisel ega müümisel). Kui oled mingi tootluse saavutanud ja ei tea, kuhu turg edasi võiks liikuda, siis müü maha kasvõi osa. Kui hiljem turg langeb, said maha müüdud osaga kasumit, kui tõuseb, siis see teine osa teenib ju edasi kasumit.
Ise istun hetkel samas samas sektoris (solar) ja portfell miinuses. Enda plaan lihtne - saavutan paarikümne % kasumi, müün osa maha ja jätan osa edasi tiksuma. Kui aga on liiga närviline kõik see BÖRSIKRAHH, siis olen märts-aprill rahas. Püüan sellele ka kindalaks jääda.
Aga läheks tagasi nüüd BÖRSIKRAHHi juurde.
tänud..
.. kõigile, kes mulle vastata on vaevaks võtnud.. õpipoisi asi, sellest ka nii palju küsimusi

Kirjeldaksin reedest eufooriat järgmiselt.
Et siis elus kassi hüpe?
Kes mida tahab näha ;)
Üldiselt siin investeerimissektsioonis pole tavaks debiilseid fotosid postitada tegelikult. Kas see pilt muidu peaks surnud kassi põrget kirjeldama või mida?