BÖRSIKRAHH 2015

Viimasest börsikrahhi teemast on möödunud 6 aastat. On aeg see kena traditsioon taaselustada.

Üle kuue aasta kestnud tõus on vedanud S&P 500 altpoolt 700 punkti taset ülespoole 2000-st. Käive on vaikselt taandumas. Bulls/bears sentimendiindikaator näitab 52%/20% ülekaalu pullidele (ajalooline keskmine 40%/30%; tegemist on kontraindikaatoriga). S&P 500 P/E suhtarv on roninud jätkusuutmatule tasemele 18. Jaeinvestorite raha sissevool aktsiafondidesse (loe: loll raha) jõudis röögatu 10 miljardi dollari piirimaile.ühes kuus. Börsihindade tõus lööb kõikvõimalikke pikajalisi liikuva keskmise näitajaid pika puuga. Jne. Jne.

Ühesõnaga - kõikvõimalikud tulukesed konsoolil on hakanud kollaselt/punaselt vilkuma.

Samal ajal kestab USA aktsibörsil juba pikemat aega skisofreeniline seis, kus iga halba uudist tervitatakse rõõmuhõisete ja uute tippude löömisega, sest see annab lootust QE jätkumiseks. Hiina kinnisvaramull on hakanud ohtlikult praksuma. Venemaa on hakanud geopoliitilisel kaardil ümberkorraldusi tegema. Euroopa majandus teeb püsivat Jaapani-stiilis vähikäiku.

Võite mu üle vabalt irvitada, kui tõus veel ka 2015/2016 endise valuga jätkub, aga mina olen oma panused lauale asetanud ja sätin ennast mõneks ajaks Viisemanni seltsi tuumavarjendisse kolima. Väljumisstrateegia olen enda jaoks paika pannud selliselt, et iga kuu tõstan 10% oma aktsiariskiga finantsvaradest konservatiivsetesse varaklassidesse üle. Täna 1.septembril läheb esimene ports. Kui turud pole kuu jooksul tõusnud või on toimunud korrektsioon, jääb see kuu vahele. Eelduslikult peaksin umbes järgmise aasta samal ajal aktsiariskist prii olema. Kui torm varem peaks kohale jõudma, olen vähemalt osa finantsvarast sadamasse jõudnud toimetada, et oleks millega soodsaid ostukohti ära kasutada.

Kui välja jätta 1999/2000.a mull, siis S&P kaupleb 12 kuu ettevaatava PE põhjal lähiajaloo tippude juures ja selleks, et tõus saaks jätkuda, peaks toetama eelkõige aktsiakasum. Aga juba praeguse 12 kuu ootuses eeldatakse ca 7-10% kasumikasvu, seega tegelik kasv peaks olema isegi jõulisem.
Tahaks loota, et keskpankurid on eelmistest krahhidest midagigi õppinud, ning pritsivad vajalikus koguses uut ja odavat raha turgu, enne kui asi jälle majanduskriisiks kätte ära läheb.
Ajaloo huvides jäädvustan hetkeseisu mõnest olulisemast indeksist/hinnast:

S&P 500 (^GSPC) - 2003,37
NASDAQ Composite (^IXIC) - 4580,27
Dow Jones Industrial Average (^DJI) - 17098,45
FTSE 100 - 6819,75
Nikkei 225 - 15476,60
OMX Tallinn - 777,98
EPI-75 indeks - 130,2123
Volatility S&P 500 (^VIX) - 11,98
iShares 20+ Year Treasury Bond (TLT) - 119,05
WTI Crude Oil - $95,96
NY Spot Gold - $1287,20
Liialt vara ei tohi ka välja võtta, viimane tonks on kõige magusam,samas jälle, miks leivad ära kõrbevad ja lapsed sünnivad - kauaks jäi? Siiski arvan, et S&P teeb veel ühe järsu jõnsku üles, 2200-2300.
Mingi suurem langus 2015 kindlasti tehakse,aga see võib jääda lühiajaliseks,kosutakse tagasi ja päris krahhi aastana jääb ajalukku 2016,kõike võib juhtuda.
OMX suhtes olen juba kaks aastat ülimalt pessimistlik,välisbörside krahhi korral puruneb see vaas täiesti kildudeks,250-300
OMX on ikka suurem süsteem, kui OMXT indeks, mida sa ilmselt silmas pead. Kõhe tunne on endalgi, rahvas on ahne, palju lolli raha, kõik panevad pidu aga toole on väga vähe ja väljapääs ülikitsas.
...ja nüüd seletage mulle ära, mida ma selle rahaga teen, mille ma aktsiate maha müümisest saan? ;-)
aivo1, kuidas sa saad ennustada 250-300, kui P/E suhe on OK.
Miks te välistate krahhi juba sel aastal? ...mõne kuu pärast.
MSM
aivo1, kuidas sa saad ennustada 250-300, kui P/E suhe on OK.
Miks te välistate krahhi juba sel aastal? ...mõne kuu pärast.

aga räägi meile, mis selle krahhi peaks põhjustama? Kui söda Venemaaga,siis oleks kindlasti krahh, aga puht majanduslikult? Niikaua kui hoiuseintress on sisuliselt 0, sobib inimestele ka aktsiate 5% tootlus.
MSM,Teil võib ju P/E OK suhe olla,pärast krahhi näete ,et leivale seda määrida ei anna.
Massid pole kunagi osanud krahhi ette ennustada, aga sõja laienemine ja majandussanktsioonid (näiteks gaas) võivad küll selleks sütikuks olla.
Tegelikult krahh on võibolla üle pakutud, aga suurem korrektsioon võiks küll tulla.
Põhiline doominokivi on ju siiani asetamata.
Intressitõusu pole olnud näha, keegi isegi ei ole seda lubanud..
PealIK, on sinu jaoks konservatiivsed varaklassid, kuhu liikuda?
OMXT väljendab tervikuna Eestis tekkinud pessimismi - shrinking business.
Karum6mm
...ja nüüd seletage mulle ära, mida ma selle rahaga teen, mille ma aktsiate maha müümisest saan? ;-)

Paned reservi ja ootad paremaid aegu. Inflatsioon on ju nagunii pm. null.
https://fp.lhv.ee/forum/invest/120546

Börsikrahh 2007 teemat alustati jaanuaris 2007, maailma turgude tipp oli 2007. aasta lõpus,

frontier markets börsidel hakati juba varem raha laualt korjama, OMXT tipp oli 2007. aasta veebruari alguses ... humoorika seigana meenub, et vaid mõned päevad varem ma mingil kliendiseminaril olin OMXT aktsiate suhtes negatiivne ja sain erinevates kommentaariumites kõvasti hurjutada selle pärast ... sellist paduoptimismi nagu tollal valitses ei ole käesolevas tsüklis veel nähtudki :)
Nii see algab

https://www.youtube.com/watch?v=e2IGRKLPwdU

Kui ennustada siis Hang Seng pruugib sooritada äkilise languse umbes 23500 tasemele ja sealt uuesti üles. Hiljutiste tippude juurest teeks see 6,7% langust kui just kõrgemat puudet ennem ei sooritata. See on vaid laual pakkumine aga suurt langust minu arvates nii mõnedki large cap. graafikud just ei salliks.
kafkin
Nii see algab

https://www.youtube.com/watch?v=e2IGRKLPwdU

#Ära nuta mul on veel natuke hedgetud kraami kah# :D
https://www.youtube.com/watch?v=vIMwMsY0ndo Hea kontroll oma närvide üle.
Alles oli ETV-s film Liiga tähtis, et kukkuda. Ja siin pole ühtegi kommentaari selle kohta. Et päris alguse magasin maha, siis oli küllaltki raske filmi jälgida (räägiti kiiresti, kuupäevad ja pangajuhtidest nimepidi), sest ei mäleta ju enam nii täpselt. Hea meelega vaataks filmi veel, kui sellele eelneks näiteks mõne Kristjani või kellegi kommentaar.
Eriti meeldis koht, kus Paulson oli magamatusest kokku kukkumas ja Buffet sõi rahulikult lastelastega jäätist.
Isiklikult ei meeldinud filmi puhul see, et "short selling" oli tõlgitud "kiirmüük", muidu oli hea film.