BÖRSIBUUM 2021

No kui Viisemann lõpuks pensionifondidega rahas istumise ära lõpetab, siis see oleks küll minu jaoks juba märk, et krahh on kohe ukselävel :)
Residendist kodumajapidamiste hoiustejääk Eesti pankades 30 november (mrd EUR)
2016: 6,1
2017: 6,7
2018: 7,3
2019: 8,0
2020: 9,1

Residendist mittefinantsettevõtete hoiustejääk Eesti pankades 30 november (mrd EUR)
2016: 5,4
2017: 6,0
2018: 6,6
2019: 6,9
2020: 8,1

https://statistika.eestipank.ee/#/et/p/900/r/936/806

=>
Neli aastat: +50%.

Muidugi tagasivaatav indikaator, ehk tulevikku tuleb ise ennustada...
Täitsa niisama, ilma igasuguse tagamõtteta, ports fakte ja põhjendatud tõlgendusi faktidest:
1) Blodget on tagasi.
2) Cuban on tagasi ja ajab mäda uuest paradigmast
3) Chamath spac'ib ja ajab mäda uuest paradigmast
4) Retail on all in
5) Portnoy on tuntum nimi kui Peter Lynch
6) Renaissance saab põske kõige muuga, ainult Medallion veel töötab
7) Fed put on tugevam ja rohkem rahale lähedal, kui kunagi varem. It is known. Läbi ajaloo on Fed put alati töötanud ja ei ole kunagi alt vedanud, ühtegi olulist drawdowni pole toimunud.
8) Kõige populaarsem investeerimisarvamusliider on Cathie Wood (täiesti selgelt 100% julge inimene, ühtlasi 100% tsükliguru, aga veel ei ole see arusaamine kohal). Vaese mehe Cathie Wood maarjamaal on Nafta-Madis.

Enne kui läbi, peaks veel paraboolseks minema.

Cue the TINAsplainers... Ma panen lause algused ise, siis saate kiiremini vastata.
"Seda küll, aga mis on alternatiiv..."
"Nõus, aga kuhu rahal minna, kui [X] on [Y] ja [C] on alla [D], ning..."
"Nõus, on jah vahune, aga keskpangad..."
9)
"troim"
Panin punkti GME tõusule! Tähendab, ostsin ka pisut (hinnaga 350 doltsi). Kuna vahetult pärast minu ostu hype-raketid on alati lõpetanud lendamise, siis puudub igasugune risk, et GME võiks edasi tõusta. Ärge pange pahaks.

Kui nali jätta, siis õhus on tunda tõesti midagi muud. Ja see ei ole kevad.
"Heki Fond"
Täitsa niisama, ilma igasuguse tagamõtteta, ports fakte ja põhjendatud tõlgendusi faktidest:
1) Blodget on tagasi.
2) Cuban on tagasi ja ajab mäda uuest paradigmast
3) Chamath spac'ib ja ajab mäda uuest paradigmast
4) Retail on all in
5) Portnoy on tuntum nimi kui Peter Lynch
6) Renaissance saab põske kõige muuga, ainult Medallion veel töötab
7) Fed put on tugevam ja rohkem rahale lähedal, kui kunagi varem. It is known. Läbi ajaloo on Fed put alati töötanud ja ei ole kunagi alt vedanud, ühtegi olulist drawdowni pole toimunud.
8) Kõige populaarsem investeerimisarvamusliider on Cathie Wood (täiesti selgelt 100% julge inimene, ühtlasi 100% tsükliguru, aga veel ei ole see arusaamine kohal). Vaese mehe Cathie Wood maarjamaal on Nafta-Madis.

Enne kui läbi, peaks veel paraboolseks minema.

Cue the TINAsplainers... Ma panen lause algused ise, siis saate kiiremini vastata.
"Seda küll, aga mis on alternatiiv..."
"Nõus, aga kuhu rahal minna, kui [X] on [Y] ja [C] on alla [D], ning..."
"Nõus, on jah vahune, aga keskpangad..."

Nüüd tuleb vaid enam-vähem paika saada, et mis on näiteks DOW indeks kui asi paraboolseks läheb, 40-45 tuhat? Ja kui tuleb alla, siis kui palju? Et hetkel mitte osta peaks lootma, et DOW teeb vähemalt -50%.
Praegu ei tundu olevat mõtet rapsida, ootame paraboolset liikumist.
Kõige hullem on see, et kõik mis panin PIK ostunimekirja lendavad täiega.
Tundub, et eestlased saavad oma pensionisäästud investeerida börsi tipus.
Foorumis head küsitluse võimalust ei ole sentimendi saamiseks, aga proovime kommenteerimisega hakkama saada.
Küsimus:
Kui palju su tuttavatest tegid viimase 3 kuu jooksul esimese aktsia/krüpto ostu?
a) Mitte keegi
b) 1-3
c) Kõik ostavad ja kasumlikult
d) Isegi ema helistas ja tahab osa saada.
e) Ise tegingi esimese tehingu
b) 1-3
Kuidas siis sellisele küsimustikule vastata? Panin vastused oma järjekorda
Kui palju su tuttavatest tegid viimase 3 kuu jooksul esimese aktsia/krüpto ostu?
b) 1-3, tuttavaid on rohkem kui kolm
c) Kõik ostavad ja kasumlikult ning ka müüvad kasumlikult
d) Isegi ema helistas ja tahab osa saada, samuti isa, vend, õde ja taksojuht kellega ikka aegajalt sõite teen
e) Ise tegingi esimese tehingu (sest iga päev on uus algus)
a) Mitte keegi (ei taha tõusust ilma jääda)
Edit: võib tõsta vaba teema alla

b. 1 töökaaslane lõi kampa.
Ärge rikkuge teemat ära. Küsitlusi võiks teha mujal.
Ja nüüd ootaks ühte head argumenti, miks mitte võtta välja teine sammas ja osta selle eest nt tükike maad või midagi, mille väärtus sajaga nulli suunas ei liigu. Konservatiivsed fondid (nagu minu LHV XL), mis istuvad rahas ja saksa võlakirjades hakkavad inflatsioonilt korralikult peksa saama.
Kas sul hoitakse pereliikmeid pantvangis või sunnitakse kuidagi teisiti lhv mõttetus fondis istuma?
Mitte enam kauaks, avaldused väljumiseks saadetud. Ma loodan, et teistel siin on paremini läinud.
Esimesel kuuel suuremal sel aastal tähtaeg.
Lenzer
"Lenzer"
Mitte enam kauaks, avaldused väljumiseks saadetud. Ma loodan, et teistel siin on paremini läinud.

Lenzer Sinu väljumine võib tõesti sattuda languse aega, kuid see ei pruugi olla pikaajaline langus. Lõplik tõus lõppeb pikemaks ajaks SPX-i puhul vahemikus 4500-4700. Selles kohas tasuks olla eriti ettevaatlik.
Kui tahad seniks juba varjuda, siis LHV puhul soovitaks XL asemel XS fondi, kus tagasilöök peaks olema väiksem .Ise olen kuni kevadeni , või kui oleme eelnimetatud tasemest veel kaugel, siis sügiseni olla LHV roheliste pundis. Kindlasti ka neil tuleb teatud kaotusi vastu võtta, aga selle aasta sügisest saab iga mees olla oma pensioniõnne sepp!
https://www.factset.com/hubfs/Website/Resources%20Section/Research%20Desk/Earnings%20Insight/EarningsInsight_021221.pdf
@Lenzer, ise oled ju loll, kui sellises fondis istud...
Ainus, keda süüdistada saad, oled ikka sina ise.

Ma olen ammu juba Tulevas ja ei võta midagi välja.