Ohh, seekord ma arvan, et sul stefan on 100 prossa õigus.
Kuidagi jõudsin sellel nädalal ise ka selle mõtteni.
"stefan"
Ainult 6 surnut raporteeritud Iisraelis täna
=>
1) Vaktsiinid toimivad
2) Inimesed ei nakatu mitmekordselt
=>
1) Meeletu börsitõus - käimas
2) Meeletu inflatsioon - tulemas
raha ei jõua tarbimisse, lapitakse vaid auke ja rahatrükk lükatakse börsile ja kinnisvarasse....mingit inflatiooni ei ole ega tule tarbijahindades kuni konkurents toimib ja kaupade vaba liikumine kestab. Lisaks üha rohkem rõhutatakse rhelist käitumist ja vähem raiskamist: st tarbimine ei kasva, lisaks rahvastik vananeb ja ei tarbi nii palju uusi asju.
Jah on ka variant, et keskpangad lasevad inflatsiooni kõrgemaks ja inflateerivad riikide völad ära, sel juhul on Eesti selge kaotaja, ei lanenanud õigel ajal ja ei investeerinud, võibolla täna veel ple hilja seda teha.
"stefan"
=>
1) Vaktsiinid toimivad
=>
The number of coronavirus patients in serious condition topped 1,000 on Sunday, the first time hospitals in Israel held that many since the start of the pandemic.
Ja leia keegi, kes sulle seletaks, millal vaktsiinide mõju oodata oleks. Su praegune arusaam pole päris korrektne.
"pahurik""stefan"
=>
1) Vaktsiinid toimivad
=>
raha ei jõua tarbimisse, lapitakse vaid auke ja rahatrükk lükatakse börsile ja kinnisvarasse....mingit inflatiooni ei ole ega tule tarbijahindades kuni konkurents toimib ja kaupade vaba liikumine kestab. Lisaks üha rohkem rõhutatakse rhelist käitumist ja vähem raiskamist: st tarbimine ei kasva, lisaks rahvastik vananeb ja ei tarbi nii palju uusi asju.
Jah on ka variant, et keskpangad lasevad inflatsiooni kõrgemaks ja inflateerivad riikide völad ära, sel juhul on Eesti selge kaotaja, ei lanenanud õigel ajal ja ei investeerinud, võibolla täna veel ple hilja seda teha.
Ja ülla-ülla - P/E 20 on uus normaalsus, sest inflatsiooni ei ole ja 5% aastas on väga ok. See siis vaid üks võimalik stsenaarium.
Börsitõusu ja inflatsiooni kohta, siis muidugi kõik sõltub inimeste käitumisest, mida me kõik võime üritada ennustada. Näiteks, kas inimesed pärast pandeemiat on harjunud väiksema tarbimisega, ja jätkavad niimoodi. Või kas neil on suur hulk asju tarbimata, mida nad kõik tahavad kohe tarbida. Noh, küsigem iseendalt. Kas me tahame jälle reisida, või ei taha... Mina arvan, et inimkonna soov reisida on tekkinud eri põhjustel, ja samadel põhjustel see soov tuleb tagasi. Võib-olla lõpeb ärireiside või "ärireiside" arv, aga reisida inimesed tahavad ikka. Võib-olla ei maksa enam ettevõtted, vaid inimesed ise oma hotelliarved, nii nagu nad oleksid ehk pidanud tegema kogu aeg. Või kas inimestele meeldib niivõrd kodus süüa, et nad restoranidele tagasi ei lähe. Mina arvan vastupidi, et nad kõik hirmsasti tahavad restoranidele raha tarbima.
Lõppude lõpuks on küsimus, kas inimesed tahavad koos teiste inimestega olla, või kas nad on avastanud, et omaette istudes on parem. Mina arvan, et nad kindlasti tahavad teistega olla, ehk lähevad ühiskonnale tarbima tagasi. Ja koos sellega siis inflatsioon. Suur inflatsioon.
Kuivõrd börsitõusu lubatakse jätkata kui inflatsioon tuleb on omaette küsimus, ja keskpangad paljuski otsustavad.
Lõppude lõpuks on küsimus, kas inimesed tahavad koos teiste inimestega olla, või kas nad on avastanud, et omaette istudes on parem. Mina arvan, et nad kindlasti tahavad teistega olla, ehk lähevad ühiskonnale tarbima tagasi. Ja koos sellega siis inflatsioon. Suur inflatsioon.
Kuivõrd börsitõusu lubatakse jätkata kui inflatsioon tuleb on omaette küsimus, ja keskpangad paljuski otsustavad.
Vastulause Stefanile. :)
Terve kari on istunud tegevusetult või töötult. Inimesed on harjunud niisama istuma, puhkama ja lampi toetusi saama. Keegi tööle minna ei viitsi.
Reisida tahetakse, aga ei ole eriti raha. Ei viitsita ka. Pealegi, kogu sektor on alla käinud ja pakub viletsat teenust. Kõik on harjunud nautima ka kodust sööki, restoranid ei rahulda enam kedagi.
Valitsused tõstavad makse. Rahval jääb raha järjest vähemaks. Deflatsioon. Suur deflatsioon. Kinnisvara langeb kolinal, sest kõik on koroonasse surnud ja vabu pindu on jalaga segada. Börs kukub kokku ja lakkab olemast.
Distantsõppe ajal on lapsed lolliks jäänud, areng peatub, ühiskond hääbub. Kliima taastub ja lund on korralikult. Tunneli lõpust hakkab paistma Allar Levandi.
Terve kari on istunud tegevusetult või töötult. Inimesed on harjunud niisama istuma, puhkama ja lampi toetusi saama. Keegi tööle minna ei viitsi.
Reisida tahetakse, aga ei ole eriti raha. Ei viitsita ka. Pealegi, kogu sektor on alla käinud ja pakub viletsat teenust. Kõik on harjunud nautima ka kodust sööki, restoranid ei rahulda enam kedagi.
Valitsused tõstavad makse. Rahval jääb raha järjest vähemaks. Deflatsioon. Suur deflatsioon. Kinnisvara langeb kolinal, sest kõik on koroonasse surnud ja vabu pindu on jalaga segada. Börs kukub kokku ja lakkab olemast.
Distantsõppe ajal on lapsed lolliks jäänud, areng peatub, ühiskond hääbub. Kliima taastub ja lund on korralikult. Tunneli lõpust hakkab paistma Allar Levandi.
troim
See on täiesti relevantne vastuteooria, ma olen sellega nõus. Kümme aastat tagasi kui oli veel EEK ja range riigieelarve tasakaal, siis mingisugune spiraal alla oleks ilmselt tekkinud. Samas, tollaegsete poliitikute tunnustuseks võib öelda, et tänu neile on praegusel valitsusel nii häid resursse millega tegeleda. Aga ka kogu Euroopa Liidu projekt ja euro on see mis päästab praegu.
Aga ei, ma usun, et inimesed "õpivad" väga kiiresti taas normaalselt elada ja tarbida. Sama nagu lehmad kes lubatakse välja kevadel. Teatud eufooriat (suuri pidusid, palju söömist/joomist) on oodata ka, aga palju sõltub sellest kui järsult normaliseerumine tuleb.
See on täiesti relevantne vastuteooria, ma olen sellega nõus. Kümme aastat tagasi kui oli veel EEK ja range riigieelarve tasakaal, siis mingisugune spiraal alla oleks ilmselt tekkinud. Samas, tollaegsete poliitikute tunnustuseks võib öelda, et tänu neile on praegusel valitsusel nii häid resursse millega tegeleda. Aga ka kogu Euroopa Liidu projekt ja euro on see mis päästab praegu.
Aga ei, ma usun, et inimesed "õpivad" väga kiiresti taas normaalselt elada ja tarbida. Sama nagu lehmad kes lubatakse välja kevadel. Teatud eufooriat (suuri pidusid, palju söömist/joomist) on oodata ka, aga palju sõltub sellest kui järsult normaliseerumine tuleb.
Aga raha ju on? Kuipalju täpselt sellest rahasajust tarbimisse jõuab, on muidugi ebaselge aga osa kindlasti jõuab. Vähemalt isiklik tutvusringkond (ma ise kaasa-arvatud) räägib küll, et kui nüüd see koroona läbi saab, oi siis lähen kohe sinna ja sinna. Endal sisuliselt 2 plaani detailselt tehtud, et kohe, kui olud lubavad, ostame piletid ära. Üks perega, teine suurema seltskonnaga.
Niisiis, mina arvan ka, et vähemalt aastaks kasvab puhkusereiside käive suuremaks kui ta kunagi ajaloos üldse olnud on. (jah, portfellis on üks airline ;-)
Peale selle on mul endal tekkinud ka mõte, et tegelikult ei pea mu "kodukontor" ju tingimata koguaeg Eestis olema. Üks tuttav kevadel, kui see pull algas, jäi kogemata koos perega soojale maale kinni, ei saanud enam koju lennata. Tegi tööd sealt ja postitas facebooki rannapilte. Võiks ju ka paari nädala kaupa kuskil ära käia nii, et ainult sinna ja tagasi tulemise päevaks võtad puhkuse, kohapeal teed tööd. Huvitav kas selline trend võiks laiemalt levida?
Niisiis, mina arvan ka, et vähemalt aastaks kasvab puhkusereiside käive suuremaks kui ta kunagi ajaloos üldse olnud on. (jah, portfellis on üks airline ;-)
Peale selle on mul endal tekkinud ka mõte, et tegelikult ei pea mu "kodukontor" ju tingimata koguaeg Eestis olema. Üks tuttav kevadel, kui see pull algas, jäi kogemata koos perega soojale maale kinni, ei saanud enam koju lennata. Tegi tööd sealt ja postitas facebooki rannapilte. Võiks ju ka paari nädala kaupa kuskil ära käia nii, et ainult sinna ja tagasi tulemise päevaks võtad puhkuse, kohapeal teed tööd. Huvitav kas selline trend võiks laiemalt levida?
[quote="santa"]Aga raha ju on? Kuipalju täpselt sellest rahasajust tarbimisse jõuab, on muidugi ebaselge aga osa kindlasti jõuab. Vähemalt isiklik tutvusringkond (ma ise kaasa-arvatud) räägib küll, et kui nüüd see koroona läbi saab, oi siis lähen kohe sinna ja sinna. Endal sisuliselt 2 plaani detailselt tehtud, et kohe, kui olud lubavad, ostame piletid ära. Üks perega, teine suurema seltskonnaga.
[/quoteon nii, ja kuidas see sinu jutt Eesti majandust ja tarbmist suurendab? Vastupidi, plaan on suures osas raha siit minema viia mujale?
[/quoteon nii, ja kuidas see sinu jutt Eesti majandust ja tarbmist suurendab? Vastupidi, plaan on suures osas raha siit minema viia mujale?
"santa"
Aga raha ju on? Kuipalju täpselt sellest rahasajust tarbimisse jõuab, on muidugi ebaselge aga osa kindlasti jõuab. Vähemalt isiklik tutvusringkond (ma ise kaasa-arvatud) räägib küll, et kui nüüd see koroona läbi saab, oi siis lähen kohe sinna ja sinna. Endal sisuliselt 2 plaani detailselt tehtud, et kohe, kui olud lubavad, ostame piletid ära. Üks perega, teine suurema seltskonnaga.
nii ja kuidas see raha siis meie majandusse jõuab?
Pigem hetkel kuna reisida ei saa, kulutatakse raha siin, ostetakse kinnisvara jne,,,reisimine viib siit raha mujale, mitte ei too sisse...jah, kui turistid ka siia tulevad, siis tuuakse ka siia, aga seda me ette ei tea
"stefan"
Samas, tollaegsete poliitikute tunnustuseks võib öelda, et tänu neile on praegusel valitsusel nii häid resursse millega tegeleda. Aga ka kogu Euroopa Liidu projekt ja euro on see mis päästab praegu.
Seda väidet armastavad RE poliitikud praegu taguda, et ainult tänu nende kasinuseaastatele saab valitsus praegu nii odavalt laenata. Samas on LV, LT juba aastaid laenanud (nagu kogu ülejäänud arenenud maailm), omavad korralikku võlakirjaprogrammi ja teatud määral tuntust turgudel. Võlakirjaoksjonid on regulaarsed ja läbipaistvad, valitsuste tegevus võla suhtes on tunduvalt paremini prognoositav kui EE puhul, kus on tehtud paar ühekordset suurt emissiooni, üsna ootamatult ajahetkel. Ei ütleks, et LV, LT võime täna laenata on kuidagi kehvem kui EE-l. Ehk raha hea kättesaadavuse põhjus on pigem siiski Stefani teises lauses.
"santa"Tegelikult tekivad siin "legal issues". Suuremad ettevõtted, kes tegelikult ka ei saa lubada maksude või töötaja kindlustusega jms teemadel häguseid alasid, ei saa seda oma töötajatele lubada.
Peale selle on mul endal tekkinud ka mõte, et tegelikult ei pea mu "kodukontor" ju tingimata koguaeg Eestis olema.
Diginomaadid olid tegelikult kasvav trend juba enne koroonat. Paljud neist on ühemeheettevõtjad, aga suured korpod nagu Facebook jms palkavad ka juba fully remote ametikohtadele. On juba omajagu neile kindlustust pakkuvaid startuppe, nt Safetywing. Selle seltskonnaga suheldes on kõrvu hakanud, et suurim lünk on rahvusvaheline koolikett, kus (tulevased) võsukesed saaks eri kohtades sama programmi järgi õppida.
"mrk""stefan"
Samas, tollaegsete poliitikute tunnustuseks võib öelda, et tänu neile on praegusel valitsusel nii häid resursse millega tegeleda. Aga ka kogu Euroopa Liidu projekt ja euro on see mis päästab praegu.
Seda väidet armastavad RE poliitikud praegu taguda, et ainult tänu nende kasinuseaastatele saab valitsus praegu nii odavalt laenata. Samas on LV, LT juba aastaid laenanud (nagu kogu ülejäänud arenenud maailm), omavad korralikku võlakirjaprogrammi ja teatud määral tuntust turgudel. Võlakirjaoksjonid on regulaarsed ja läbipaistvad, valitsuste tegevus võla suhtes on tunduvalt paremini prognoositav kui EE puhul, kus on tehtud paar ühekordset suurt emissiooni, üsna ootamatult ajahetkel. Ei ütleks, et LV, LT võime täna laenata on kuidagi kehvem kui EE-l. Ehk raha hea kättesaadavuse põhjus on pigem siiski Stefani teises lauses.
Peagem ka meeles, et kuskil 2005-2010 oli Eesti sisuliselt sunnitud järgima EL konvergentsireegleid selleks, et üldse EUR kätte saada. Hea küll, Eesti oli juba varem karm ja kasin, aga neil aastateil sisuliselt alternatiivi polnud.
Praegu on vabadus suur, aga kuskil mingi klaasilagi on olemas laenamise osas, keegi aga täpselt ei tea kus. Aga praegusugune 250 000 EUR (vms) päevas kulutamine covid-testimise peale on muidugi täiesti jätkusuutmatu.
"troim"
Vaidleks vastu ja liituks Stefaniga.
Inimesed ikka positiivsed. Suvel kui koroonat polnud käis tants ja trall.
Inimesed tahavad järjest paremini elada. Ekaubandus buumib.
Inimestel kopp ees Eestis passimisest. Paljud tahavad reisida.
Pension lastakse vabaks paneb väikse buusti veel Eestis tarbimisele.
Koroona lyyakse maha või inimesed lepivad või eiravad keelde.
Toetused ja perse laiaks istumisest minnakse edasi ja kui nälg majas minnakse ka tööle.
Kool pole ammu enam koht kus noored teadmisi saavad. Vaba aeg kodus noortel vb toob muid teadmisi ja kogemusi millest rohkem kasu kui pingis tyhja pilguga tahvli passimine.
Intressid all, raha trykk käib. Reaalvarade ja finantsvarade hinnad tõusevad.
Kui kindlus tagasi siis ka inflatsioon muudes kaupades võtab järgi.
Iga kriis on möödunud ja möödub ka see.
Eestis lubas Ekre hoopis makse vähendada kui see kriis läbi. Rahandusministri sõnad. Eks näeme kas läheb nii. Iseenesest võimalik. Eesti võlakoormus pole nii suur. Raiskamist riigisektoris palju.
Arvan tulevik helge, sest vaevalt inimesed endale halba tulevikku tahavad ja nelja seina vahel istuda perset laiaks ja enda elukvaliteeti läbi tarbimise mitte kasvatada. See rohekitt on kena kyll aga kui sul ikka uut veekeetjat või autot vaja siis sa ostad selle vaatamata rohepesule.
"ants88""troim"
Vaidleks vastu ja liituks Stefaniga.
Inimesed ikka positiivsed. Suvel kui koroonat polnud käis tants ja trall.
Inimesed tahavad järjest paremini elada. Ekaubandus buumib.
Inimestel kopp ees Eestis passimisest. Paljud tahavad reisida.
Pension lastakse vabaks paneb väikse buusti veel Eestis tarbimisele.
Koroona lyyakse maha või inimesed lepivad või eiravad keelde.
Toetused ja perse laiaks istumisest minnakse edasi ja kui nälg majas minnakse ka tööle.
Kool pole ammu enam koht kus noored teadmisi saavad. Vaba aeg kodus noortel vb toob muid teadmisi ja kogemusi millest rohkem kasu kui pingis tyhja pilguga tahvli passimine.
Intressid all, raha trykk käib. Reaalvarade ja finantsvarade hinnad tõusevad.
Kui kindlus tagasi siis ka inflatsioon muudes kaupades võtab järgi.
Iga kriis on möödunud ja möödub ka see.
Eestis lubas Ekre hoopis makse vähendada kui see kriis läbi. Rahandusministri sõnad. Eks näeme kas läheb nii. Iseenesest võimalik. Eesti võlakoormus pole nii suur. Raiskamist riigisektoris palju.
Arvan tulevik helge, sest vaevalt inimesed endale halba tulevikku tahavad ja nelja seina vahel istuda perset laiaks ja enda elukvaliteeti läbi tarbimise mitte kasvatada. See roheline mõtteviis on kena kyll aga kui sul ikka uut veekeetjat või autot vaja siis sa ostad selle vaatamata rohepesule.Mugavus yletab mingi keskonnahoiu suuremosal igal hetkel.
"ants88"
Raiskamist riigisektoris palju.
Ei ole paha aeg-ajalt meelde tuletada, kuhu riigi raha kulub.
Mitte et ma arvaks, et meil riigisektoris asjad jube hästi on, aga äkki oskad välja tuua, millises valdkonnas on raiskamist palju, kas pensionid, tervishoid, haridus või riigikaitse? Muud valdkonnad on juba suhteliselt pisikese osakaaluga...
Graafik on küll mõned aastad vana.
Stefan:
Kuidas sa näed seda inflatsiooni tulemas nii, et keskpangad lasevad sel sündida? Rahatrükk on väga erakorraline ja ohtlik meede ja see ei saa lõputult jätkuda. Enamgi veel: kui keskpangad tahavad rahasüsteemi jätkusuutlikkust säilitada (nad tahavad ja nad lausa peavad seda tegema), siis peavad nad hakkama rahapoliitikat normaliseerima.
Minu arvates turud paljuski ignoreerivad riski, et "rate hike" võib tulla varem, kui konsensus arvab (a la et ei tule üldse või millalgi alles 2024).
Täna avaldatud Danske research note pakkus ühe uue noodi selles mõttes. Tasub hoida silma peal, mida teeb US Treasury yield, selle tõus peegeldab vargsi kasvavaid inflatsiooniootusi tõesti => kasvavat "rate hike" tõenäosust. Turgudele see sõnapaar ei meeldi ja küllap Fed teeb seda ka graduaalselt ja ettevaatlikult, et mitte šokki põhjustada. Aga ei ole loogiline, et majandusel läheb hästi ja rahapoliitika on jätkuvalt lõtv.
https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/a48063ce-3534-4c8f-8831-984f4215d55b/EN
Kuidas sa näed seda inflatsiooni tulemas nii, et keskpangad lasevad sel sündida? Rahatrükk on väga erakorraline ja ohtlik meede ja see ei saa lõputult jätkuda. Enamgi veel: kui keskpangad tahavad rahasüsteemi jätkusuutlikkust säilitada (nad tahavad ja nad lausa peavad seda tegema), siis peavad nad hakkama rahapoliitikat normaliseerima.
Minu arvates turud paljuski ignoreerivad riski, et "rate hike" võib tulla varem, kui konsensus arvab (a la et ei tule üldse või millalgi alles 2024).
Täna avaldatud Danske research note pakkus ühe uue noodi selles mõttes. Tasub hoida silma peal, mida teeb US Treasury yield, selle tõus peegeldab vargsi kasvavaid inflatsiooniootusi tõesti => kasvavat "rate hike" tõenäosust. Turgudele see sõnapaar ei meeldi ja küllap Fed teeb seda ka graduaalselt ja ettevaatlikult, et mitte šokki põhjustada. Aga ei ole loogiline, et majandusel läheb hästi ja rahapoliitika on jätkuvalt lõtv.
https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/a48063ce-3534-4c8f-8831-984f4215d55b/EN
"peeter82""ants88"
Raiskamist riigisektoris palju.
Ei ole paha aeg-ajalt meelde tuletada, kuhu riigi raha kulub.
Mitte et ma arvaks, et meil riigisektoris asjad jube hästi on, aga äkki oskad välja tuua, millises valdkonnas on raiskamist palju, kas pensionid, tervishoid, haridus või riigikaitse? Muud valdkonnad on juba suhteliselt pisikese osakaaluga...
Graafik on küll mõned aastad vana.
Vaata kasvõi mis trall hetkel riigikogus käib oma referendumiga. Pean opositsiooni silmas. Riigikogus kohe 60 saadikut 101 asemel. Eesti väike riik, pole vaja neid nii palju sinna.
Erakondade toetus rahasid riigi poolt vähendada. Inimesed võiksid ise rahaliselt neile meeldivaid erakondi toetada - kodaniku ühiskond. Hetkel neil ikka jõle mugav.
LGBT toetused kohe maha, igast muid MTÜsid jne pole ka vaja. Teatrid jne, kui tehaks head teatrit /kontserti siis inimesed maksavad.
Kindlasti saab igas valdkonnas optimeerida veel: Mäletan kui kaitseväes lasti moona lihtsalt õhku, kuna nii on ettenähtud, mitte et see midagi annaks. Mingi NATO lennuki renti maksame, mida ei kasuta jnejne...mingi vend kaevas bitcoini lennuväes. Sinna kulub kõigi meie raha.
Tervishoid üldse pupu...eravisiidile saad parema teeninduse ja kiiremini. Mingid valdkonnad võiks täitsa ära kaotada. Ja motiveerida inimesi enda tervist hoidma. Kui ikka suitsetad terve elu, siis ise süüdi, et kopsuvähki sured, pead ise panustama ka. See, et kiirabis tihti väljakutsed narkomanidele...maksku ise need narkomanid. Vangid pange tööle, muidu lesitavad niisama ja loevad raamatuid seal riigi raha eest.
Liiklusplaneerimises saab raha kokku hoida oma fooridega ja kiiruskaameratega, mis midagi ei lahenda, vaid pidurdavad liiklusvoogu. Tundub, et Tallinn kandib omadele rahasid ja tihti halbu liikluslahendusi (Gonsori).
Hariduse igast pehmed alad 100% viia sellele, et inimesed ise maksaks neid rohkem. Arste mitte lasta meie raha eest õpituga välismaale, maksku siis haridus kinni, kui kohe Soome jeehat tõmmatakse.
Tulumaksu ei peaks palgal üldse olema, sest see pole vara pealt teenitud tulu vaid töö. Tööd ei peaks maksustama vaid soosima. Spekulante ja varakasvatajaid haha nagu meie siin foorumis peaks koorima.
Ilmselt seda kõike ei juhtu, aga kuskilt võiks alustada...