"mutionu" Riigikohtu otsusest tulenevad seisukohad: Riigikohus asub oma lahendis seisukohale, et õigus vähendada vara võõrandamisest saadud kasu sama vara soetamismaksumuse võrra on tavaline varaline õigus, mis ei ole pärandaja isikuga lahutamatult seotud. Maksuõiguses puudub erisäte, mis välistaks soetusmaksumuse mahaarvamise õiguse ülemineku pärijale. Võrdse kohtlemise põhimõttest lähtuvalt tuleb pärijat maksustada samamoodi nagu oleks maksustatud pärandajat...
Maksuhalduri praktika pärandvara võõrandamise maksustamisel pärast riigikohtu otsust Riigikohtu otsuses toodud asjaolusid arvesse võttes lähtub maksuhaldur pärandvara võõrandamisel saadud kasu maksustamisel edaspidi asjaolust, et pärandamine ei kujuta endast võõrandamist pärandaja jaoks ega ka soetamist pärija jaoks, vaid olemasoleva omandisuhte osaline asendub teise isikuga.
See praktika kehtis siiski vähem kui aasta (2014 peale riigikohtu otsust kuni 2014 lõpuni). Alates 01.01.2015 on selle kohta tulumaksuseaduses eraldi säte (§ 38 1_1), mis määrab pärandvara soetusmaksumuse alati nulliks.
Ma saan aru et võlakirja pärimisel on võimalik ka võlakiri lunastamispäevani hoida ning tehingul kus Bigbank tagastab võlakirja hoidjatele võlakirja nimiväärtuse (10 aasta pärast) ei ole vaja arvestada pärimise puhul nulliga võrdsustatud soetusmaksumusega ja tehingult tekkinud kasumiga. Aga kui pärija müüb varem turule siis on see jah sisuliselt võrdne 20% pärimismaksuga sest tulumaks rakendub kogu müügist saadud rahale.
"mgm22" Kas selle võlakirja pärimisel peab pärija maksma võlakirja nimiväärtuselt ka tulumaksu (müües või aegumisel) nagu näiteks aktsiatelt ja üldse finantsvaradelt?
Bigbanki pakutav võlakiri on finantsvara tulumaksuseaduse mõttes ning maksustatakse sarnaselt teiste finantsvaradega. Võlakirjade realiseerimisel tuleb saadud kasult maksta tulumaksu. Täpsemat infot, seda ka muuhulgas pärimisküsimuses, tuleb küsida juba Maksu- ja Tolliametilt või konsulteerida maksudele spetsialiseerunud asjatundjaga.
Märkimisest võttis osa 1887 investorit, kes märkisid allutatud võlakirju kokku 26,9 miljoni euro eest. Seega märgiti emissiooni baasmaht summas 5 miljonit eurot rohkem kui viie kordselt üle. Bigbank kasutas õigust suurendada Pakkumise mahtu 10 000 võlakirja võrra, mille tulemusena suurenes Pakkumise kogumaht 15 miljoni euroni.
1. kõik sama märkija poolt tehtud märkimiskorraldused summeeriti; 2. kõigi investorite kuni 10 000 euro suurused märkimised rahuldati täies mahus; 3. Bigbanki kontserni kuuluvate ettevõtete töötajatele jaotati 100% nende märgitud mahust; 4. investoritele jaotati 32,7% nende märgitud mahust, mis oli suurem kui 10 000 eurot; 5. komakohtadega võlakirjade arv ümardati lähima täisarvuni.
Võlakirjad kantakse investorite väärtpaberikontodele 16.02.2023 või sellele lähedasel kuupäeval ning nende esimene kauplemispäev Nasdaq Tallinna börsi Balti võlakirjade nimekirjas on 17.02.2023 või sellele lähedane kuupäev.
just imestan, kas see oli marketingu feil, et reklaam oli telekas, raadios ja tänaval ning pole suurt huvi tekkinud, või see oli lihtalt vale auditoorium? või selle programm lihtsalt kasutatud panga nagu nii reklaami tegemiseks, mitte võlakirja huvi suurendamisek, sest vastusel juhul ei saa regulatsiooni piirangute panga nii laialt reklameerida?
"iTake" just imestan, kas see oli marketingu feil, et reklaam oli telekas, raadios ja tänaval ning pole suurt huvi tekkinud, või see oli lihtalt vale auditoorium? või selle programm lihtsalt kasutatud panga nagu nii reklaami tegemiseks, mitte võlakirja huvi suurendamisek, sest vastusel juhul ei saa regulatsiooni piirangute panga nii laialt reklameerida?
Kas viiekordne ülemärkimine ei ole siis piisav huvi?
"MSM" Erainvestor peab sellelt dividendilt veel tulumaksu maksma?
Bigbank peab Eesti residentidest eraisikute intressimaksetelt kinni tulumaksu 20%, välja arvatud juhul kui olete meid vähemalt 15 päeva enne esimest intressimakset teavitanud, et kasutate investeerimiskontot või pensioni investeerimiskontot. Teavituse saate saata läbi Bigbanki investori veebilehe. Avaldus leiate, kui liigute antud lehe alumisse ossa.
Investeerimiskonto või pensioni investeerimiskonto kasutamisel saate kasutada vastavate kontode eeliseid ja tulumaksu edasi lükata kuni investeerimiskontolt väljamakse tegemiseni.
Kui teavitus on tehtud, siis kuidas on võimalik kontrollida (saada kinnitus) Bigbankis, et teavitus on päriselt kohale jõudnud? Ei küsiks, kui poleks kurba kogemust ühe teise võlakirjaemitendiga, kus esimese intressimakse päeval selgus, et ups, maksud läksidki kohe maha, keegi oli jätnud kusagil midagi tegemata.
Kas selleks tuleb panka kirjutada või on mõni muu kontrollimise võimalus?
Kas ainult mina olin õnnetu kes tegi midagi valesti. Tegin teavituse investori lehel, et tulumaksukohustus lükatakse edasi. Raha laekus ilusti investeerimiskontole aga tulumaks läks samamoodi kohe maha. Ma sain aru, et sellisel juhul laekub mulle iga võlakirja pealt ilusti 200eurot intressi, mille saan täiesmahus edasi investeerida või sain mina nüüd millesti valesti aru?
Mina tegin ka teavituse ja sain kätte kogu summa (ühe võlakirja pealt 20, mitte 200 eurot). Kas ei või asi olla selles, et Bigbank on emiteerinud hiljuti võlakirju kahel korral? Mina sain asjast aru nii, et ühe teavituse tegemisest ei piisa - kui osaleti ka teises emissioonis, tuli teha uus teavitus. Mina nii tegingi.
LHV nüüd pakub 10.5% võlakirja. Huvitav, kuidas Bigbanki võlakirja hind siis muutub. Või mis on Bigbanki võlakirjadel eelis, et need peavad selle preemiaga LHV vastu kaubelda?
3 000 000 EUR, ülemärkimise korral kuni 10 000 000 EUR
Periood
14.11.2023 kell 10:00 kuni 24.11.2023 kell 15:30
Intressimaksete sagedus
Kvartaalsed, igal aastal 28. veebruaril, 30. mail, 30. augustil ja 30. novembril või sellele lähedasel kuupäeval
Intressimäär
8% (intressiarvestuse aluseks on 30 päevane kuu ja 360 päevane aasta)
Võlakirjade pakkumise ajakava: 14.11.2023 Võlakirjade avaliku pakkumise väljakuulutamine 14.11.2023 kell 10.00 Pakkumisperioodi algus 24.11.2023 kell 15.30 Pakkumisperioodi lõpp 27.11.2023 või sellele lähedane kuupäev Pakkumise tulemuste avalikustamine 30.11.2023 või sellele lähedane kuupäev Pakkumise arveldus 01.12.2023 või sellele lähedane kuupäev Esimene kauplemispäev Börsil
Tundub mõistlik. Olemasolevad BB 8% võlakirjad kauplevad börsil üle nominaalväärtuse. Arvestades emissiooni suhteliselt väikest mahtu pole põhjust kõrgemat intressi pakkuda. See LHV 10,5% oli vist rohkem PR-üritus.