To: Uiboupin-Toomas.
Kõigepealt peab tibi advokatuuri liikmeks saama. Selle eeldusteks on, et ta üldse kooli lõpetab, seejärel töötab edukalt erialases valdkonnas erinevatel ametikohtadel…
Sa ju tahad, et kohtus esindab sind vandeadvokaat?
Praegu paistab, et tibi tahab pigem saada fitness-maailmameistriks ja seejärel fitness-treeneriks. Advokaadiks õppimine võib tema elus olla juba minevik.
Tingimused vandeadvokaadiks saamisel on üpris täpselt kirjas advokatuuri seaduses.
Ja see on ainult:
- Swedbank
- Pangaülekanne
- Täpne sõnastus
Ehk jäämäe tipp. Keskmine härrasmees püüab sellistel puhkudel diskreetseks jääda ja maksab sulas.
Selline selgitus tähendab 99% juhtudel ülskõik mida peale selle, mis sinna kirjutatud on.
Paljud oma koduse internetiteenuse eest maksjad peaksidki maksekorralduse selgitusse kirjutama “Tänan seksi eest!”.
Selliseid beibedevahelisi hagisid peavad kohtud jahvatama hakkama:
(ei ole paywall) https://mallukas.eu/bsh-hagi-mulle/
“Mõnusat” lugemist! Kuulsa BSH hagi kellegi Malluka vastu.
Samas tekitab see artikkel kohe mitu küsimust:
- kuidas või miks pank jälgib ja teeb statistikat selle kohta, mida kliendid kirjutavad makse selgituseks?
- milliseid detaile või märksõnu pank veel jälgib maksete selgituses?
- kui suurel arvul pangatöötajatest on ligipääs nendele andmetele?
- kaua neid andmeid hoitakse-arhiveeritakse? Ja misk just nii kaua, mitte vähem ega rohkem?
Ja nüüd võiksid kõik need, kes propageerivad sularaha kaotamist, veidi mõelda, kui palju infot tegelikult panka kokku jookseb inimese igapäeva toimetamiste kohta - mida, kus, kui palju, mille eest maksis. Ja mis juhtuks siis, kui keegi sooviks neid andmeid pahatahtlikult kasutada.
Andmeid hoitakse väga kaua. Internetipangast saab igaüks välja võtta ka 10a tagused konto väljavõtted. Järelikult neid andmeid hoitakse alles.
Pangakontorist saab raha eest veel vanemaid väljavõtteid küsida. Kõik hoitakse alles…
Kui ma päriselt maksaks narko või seksi eest siis ilmselt viimased asjad mis ma pangaülekandesse selgituseks kirjutaks oleks narko või seksi teemalised. Kui need, kes reegleid välja mõtlevad, ei oleks lootusetult elukauged kuivikud siis saaks teha asutuse sisese reegli, et kõik ülekanded kus on narko ja seks selgituses lähevad automaatselt vaatluse alt välja kuna need ei ole tõsiseltvõetavad selgitused
Lihtsalt uudishimust uurisin järgi, mis need säilitamistähtajad on.
Pangad säilitavad kliendiandmeid (sh. kontoväljavõte) seaduse järgi minimaalselt 5 aastat pärast kliendisuhte lõppemist (konto sulgemist).
Ma loen siit välja, et tegelikult vahepealsel perioodil mingit konto väljavõtete ajalugu ei kustutatagi.
Kui nüüd võtta praktikas väga tõenäoline olukord, kus laps või teismeline saab endale esimese oma pangakonto ja jääb seda kasutama aastakümneteks (või elu lõpuni), siis tegelikult säilitatakse kõik tema makseandmed sama kaua. Pensionile jäädes on seal siis 50 aasta jagu konto väljavõtteid, mida on võimalik kusagilt digiarhiivist veel välja kaevata, sest keegi ei hakka neid kustutama seni kuni sa kontot päris sulgenud ei ole.
Põhjasmõtteliselt küll, jah, aga mis selles halba on? Kuni neid andmeid ei kuritarvitata, muidugi. Isejänesest ma võtaks pensile jäädes küll näiteks sellist teenust, et pank teeb mõne BigData riistaga a la SAS või SyBase mulle sellise toreda koondi: teie sissetulekute-väljaminekute tarbimisharjumuste ja kulukohtade analüüs aastate lõikes.
Ega see “rahapäevik” vms. asi see seal SEBis on ei saa ka ilma pikaajalise BigData puhvrita midagi mõistlikku prognoosida või soovitada.
Võimalik, et kui panda mulle on nõus kunagi 50-aasta-väljavõtte andma, siis ma saan ise AI-l lasta mingi analüüsi teha. Päris huvitav oleks.
Eks see ole “tarvitamise” vs. “KURItarvitamise” küsimus. Sellest pole vast midagi, kui panda teab, minu kontoväljavõtte analüüsi pealt “millal ma tõenäoliselt uue teleka ostan” aga kui ta sellised andmed Jevreiniksile parseldab, et see mulle “uue teleka sooduspakkumisi” saaks saata, too oleks juba kurjast.
Aga miks siis numbrikaamerate andmete säilitamine paha on?
Politsei võiks ka teha aegajalt miski koondi - teie kihutamisharjumuste ja kaasõitjate analüüs kohtade ja aastate lõikes?
Tead, raulir, nii KURB kui see ka pole, siis täna ma usaldan Panka juba rohkem kui Riigiameteid. Panga puhul ma vähemalt TEAN, mis sealt oodata on. Panga puhul võib täna üsna kindel olla, et neil on üks ühene ja keskne poliitika sulle viisakalt “ärtust ära teha” ja isetegevust ei sallita.
Ega ma ei andnudki otseselt hinnangut kas see on hea või halb. Lihtsalt huvitav teada.
Ja selles maailmas kus ülekannete kommentaariks läheb “kuuma öö eest” või midagi sarnast, on võib-olla kasulik teada, et sellel kommentaaril mingit kustutamistähtaega ei ole, kui sa just kontot päris kinni ei pane.