Baltic Horizon Fund (NHCBHFFT)

‘BHF has faced a complex set of challenges over the last five years. We take this role upon ourselves in order to provide the expertise, CAPITAL and energy available to us for the turnaround of this fund,’ stated Antanas Anskaitis

Seega ilmselt plaanis esimesel võimalusel teha järgmine “suunatud aktsiate pakkumine” (loe: suunatud Grinvestile ja muule seotud seltskonnale), hinnatasemelt mis on alla kolmandiku vara puhasväärtusest…

Väikeinvestorile see head ilmselt ei tähenda!

3 Likes

Uuest rahakaasamisest ühe võimalusena räägiti juba vebinaril.

1 Like

Seekordsele vebinarile ei jõudnud, aga ühtlasi oleks naiives optimistina enne tänast uudist lootnud, et äkki selline mõte praegustes tingimustes, investorite piisva kriitika korral, kõrvale jäetakse.

Tegelt fondil ju circa 6 MEUR arvel, kui mälu ei peta, ja põhitegevuse rahavoog kergelt positiivne, seega poleks nagu põhjust tänase valuatsiooni pealt raha kaasta… vähemalt kui fond oma tegevuses KÕIGI investorite huvidest lähtuks.

6m€ kontol ei tähenda, et 6m€ saab laiaks lasta.

Seisuga 30. juuni 2025 oli kontsernil laenulepingutest tulenev kohustus hoida oma pangakontodel vähemalt 1 000 tuhandet eurot (31. detsember 2024: 1 000 tuhandet eurot).

Nimetatud 6m€ on küll tore summa aga arvestades kuidas kõigile oli vaja fondi rahade eest teha fitoute ja otsida perfect tenant mixi, siis see raha kulub lihtsalt näppude vahelt ära. Uue “omanikuga” tõenäoliselt selline pull lõpetatakse ära ja äkki ei olda ka nii valivad rentnike suhtes. Gramm vähem maksev rentnik on kindlasti parem kui aastaid pinda tühjana hoida (sellega on Karotame tiim kahjuks liiga suurepäraselt hakkama saanud). Ei võta minu pea kuidas Arakas suudab oma not so prime asukohaga kinnisvaras hoida fonditäituvust 95%+ ja teisel so prime fondil on aastaid keeruline oma kaubanduskeskuse täituvust üle 85% saada.

1 Like

Loodan, et sul on õigus uute omanike suhtes.

Samas, see mu viidatud statement kapitali kohta mulle liiga palju lootust ei sisenda. 5 MEUR piiramata raha arvel peaks olema täiesti piisav kompetentse asjaajamise korral hädavajalikeks parendustöödeks.

Olen ka kunagi kinnisvaras töötanud. Tõesti, vahest tuleb hoonesse investeerida ja turul on levinud, et üüreileandja ehitab pinna üürniku soovide järgi välja (ja keevitab fit-outi üürihind sisse lepingu jooksul), aga see ei ole kivisse raiutud reegel.

Olen ise olnud nii mõnegi tehingu juures kus on kokku lepitud, et üürnik saab odavama üüri või mõned kuud üürivabastust (või mingi kombo), aga plekib ise väljaehituse kinni. Või tehakse invest kahasse.

Kui on tõesti super hea ja kindel üürnik, kes on valmis pikka lepingut kõrge hinnaga tegema, aga mingil põhjusel oleks tõesti investi kahasse tegemine dealbreaker, siis kindlasti leiaks kellegi kes seda investi lepingu vastu mõistlikel tingimustel rahastaks. Nt. kui on tegu riigiasustusest või rahvusvahelisest firmast üürnikuga, kellel on mingi eelarverea probleem.

Kui on sellised üürnihuvilised, kes tahavad super lux pinda täpselt iga oma unelmatesoovi järgi välja ehitatud saada, aga ei ole nõus punast krossigi sinna ise panustama ja kõigele lisaks sa ei leia ka ühtegi finantsasutust kes selle üürniku lepingu vastu seda investi kasvõi pooleldi rahastaks… siis on neid punaseid lipukesi piisavalt, et sellel diilile “tsaupakaa” öelda. Vähemalt ei pea hiljem investi korstnasse kirjutama kui sellel üürniku makseraskused tekivad…

1 Like

5m€ lasti 3 kvartaliga läbi näppude ja täituvust pole suudetud oluliselt kasvatada. Vastupidi, Europas suudeti suvehooajal üldse täituvus 70% peale organiseerida.

Uue omaniku suhtes mul hetkel arvamus puudub. Ma usun, et fondile on uus omanik selgelt parem, kuid kaasaslonkivale väikeinvestorile - see on selgumisel.

1 Like

Oleks pidanud oma postituses kasutama boldi:

“5 MEUR piiramata raha arvel peaks olema täiesti piisav kompetentse asjaajamise korra

:wink:

Karotam ka arvas, et teeb kompetentset asjaajamist. Vastupidisel juhul ta ei oleks raha külvanud.

Huvitav, kas selle fondi juhtimine korraldatakse selliselt, et osaku hind läheb miinusesse ära? Õpikutarkusena ei saaks osaku hind miinusesse minna. Samas, vaevalt et enne võlakriisi oleks arvatud, et raha hind saab minna miinusesse. Ja vaevalt, et enne 2020 aasta kevadet keegi oleks arvanud, et nafta hind saab minna miinusesse.

7 Likes

korralik dilution on tulemas. 2026 algusel pakkutakse 169,147,497 uut osakuid hinnaga 0,1478. Praegu on kokku 143,562,514 osakuid.

1 Like

Kui see bagholdereid (mina s.h.) lohutab, siis neil on uutele veel väiksema väärtusega osakutele eelisõigus :smiley:

2 Likes

Kapitali kaasatakse ca 4,5 korda odavamalt kui osaku puhasväärtus. Ja mina veel mõtlesin, et Tallinki vennad on kõige suuremad skeemitajad. Sisuliselt pannakse lauale valik, et kas köhid pappi juurde või võtame suure tüki sinu osalusest ära. Minu arvates oleks kõige parem kogu kinnisvara maha müüa ja vaikselt pood kinni panna. Huvitav - kui nad Milderi tööle võtaks, siis kas asjad läheksid paremaks või halvemaks…

13 Likes

Hind turul juba 0.16 ehk varsti eelisõiguseta saab osta sama hinnaga nagu tulevas pakkumises. Minu jaoks kõige halvem selles ollukorras et Karotam jääb juhtima ning pole ime et hind ainult langeb.

8 Likes

Leedukate tulekuga oli selge, et investeerimistees peab investoritel muutuma, sest karvamütsi tehakse pigem kiiremini ja varem.

See, mis praegu tehakse, on äärmiselt kaunis. Isegi ideaalselt kaunis. Kogu teema kõlab selliselt leedukate perspektiivist, et:

1. hakka ostma osakuid turult tagasi ja saa piisav osalus fondis, et muutuseid nõuda
  2. vaheta välja fondi nõukogu ja anna välja sõnum, et oleme asjas koos
  3. peale vahetust tee tugevaid käike, et fondi heaolu paraneks, kuid räägi kui halvasti kõik on
  4. osta ära fondihaldur, et keegi suuremat masterplaani enam ei segaks
  5. too välja lahendusena kapitali kaasamine, sest muud moodi võlaspiraalist välja ei saa
  6. kapitalikaasamisega mine optimaalselt jaburaks: paku uues ringis rohkem osakuid kui praeguseks emiteeritud, kuid tee seda piisava allahindlusega, näiteks 30%. Ütle kindlasti juurde, et saavad osa eelisjärjekorras omad ning see on vajalik “raha kokkusaamiseks”.
  7. turg lööb vedelaks ning selle käigus saab veelgi akumuleerida osakuid, sest kapitalikaasamises antakse esmalt omadele
  8. kapitalikaasamine õnnestub
  9. kui piisavat osalust veel pole kokku saadud, siis räägi jätkuvalt kui halb kõik on, kuigi NAV paraneb. Osta turult kokku veel osakuid.
  10. Ütle, et fondile on parim lahendus turult ära viimine ja tee naljapakkumine osakute tagasiostuks.
  11. Naudi, sest ostsid pooleteise aastaga mõnekümne sendiga eurot.

Külma närvi kõigile investoritele, kes viitsivad ja tahavad kaasa loksuda!

16 Likes

See on kindlasti frustreeriv, kui tundub nagu ettevõte kaasaks NAV-ist 4.5x odavamalt. Reaalsuses on fondi NAV on üle hinnatud. ÄKV turuväärtus bilansis on 228mEUR, viimase 12 kuu net rental revenue on 11.428mEUR, st tänane net yield 5%. Reaalne net yield on täna 7-7.5%. Oleme lahked ütleme 6.5 ning portfell oleks väärt 175mEUR, sh oleks fond jätkuvalt kõrgemini hinnastatud kui konkurendid. Kui tahame olla konservatiivsemad on portfelli turuväärtus 163 või isegi 152mEUR. Bilansis on 97mEUR equityt. You do the math.

3 Likes

Kas see veidi vastuolus mingite seadustega ei ole äkki ? FI kiidab ainult takka vist :grinning:

1 Like

Kui õiglane turuhind on sedavõrd palju väiksem kui NAV, kas siis Karotam on meilt bagholderitelt taas nahad koorinud siin aastatega, kuna pole lasknud õiglaselt varasid hinnata või on siis lasknud sobivad numbrid kirjutada :slight_smile: ?

2 Likes

Väga hea kokkuvõte. Lisaks veel:

4a. Määra ennast nõukogu esimeheks, 2,5x kõrgema tasu eest kui eelmine nõukogu esimees, et meel rõõmsam oleks.
4b. Et jumala pärast enne kapitali kaasamist positiivset sentimenti ei tekiks ja osak ei tõuseks, siis sunni juhatusel just enne kvartali lõppu mittelaekuvate arvete hindamise põhimõtteid muuta ja võta erakorraline loss sisse.

5 Likes

FI neid mingi hetk natuke reidis eelmine aasta ja tegi mingeid ettekirjutusi. Eks ole näha mis nende viimaste käikude peale arvatakse.Eks sõltub kui suurt kisa bagholderid teevad.

Samas, välismaa pretsedente arvestades oleks väikeinvestorite põhiline lootus lõppmänguks pakutav tagasiostu (squeeze out’i) hind kohtus mõistlikumaks hageda. Samas selleks hagemiseks on tavaliselt tarvis:
a) advokaadibürood kes valmis suuresti success fee alusel töötama ja
b) tugevad, pika ajalooga investorite organisatsioonid mis on võimelised väikeinvestoreid selliseks kaasuseks mobiliseerida.

4 Likes

Tarmo Karotam olla homme, so teisipäeval kell 9 Äripäeva raadios.