Baltic Horizon Fund (NHCBHFFT)

Võib kahte pidi spekuleerida. Eeldades, et stabiliseerunud ja madalamate intressimäärade keskkonnas ning parema täituvusega soovitakse “kulude kokkuhoiu eesmärgil” NAVi teadlikult millegipärast madalamana hoida. Teiseks, võib ka olla asjaolusid, mida investorid ei tea, mis hoopiski mõjutaks hindamist negatiivselt ja tooks NAVi veelgi alla?

Minu kaks senti on see, et igasugust tilulilu lasti olla, sest fondijuhis ei olnud sisu nende lõpetamiseks (agressiivne ootamine, et ehk läheb paremaks). Kui leedukad suurelt ostma hakkasid, siis hakkasid nad ka tingimusi seadma ja ilmselt rahapositsiooni parendamiseks lõigati ära asju, mis neile polnud olulised. Karotame jutust võib aru saada, et Grinvest / Gene on pidevalt fondiga kontaktis ja ilmselt neil on rohkem siseinfot kui meiesugustel väikeinvestoritel.

Arvan vastupidist - NAV on hakanud lõpuks kasvama. Kuigi ümberhindlus mõjutab NAVi , siis aastalõpu hindamine on nagunii plaanis ja ma ei ole kindel, et esimese poolaasta täituvuse numbrid oleksid olnud nii head, et NAVi muutuse mõju oleks väga oluline. Küll aga - kui nüüd aasta lõpuni veel aega anda ja täituvus kasvab, siis aastalõpuga on efekt ilmselt suurem pluss eelmise vahehindamise tasud on fondile jäetud, mitte kuludeks makstud.

Hindamise negatiivsetesse asjaoludesse ma ei usu. Vähemalt mitte hetkel, sest fondi on sisuliselt iga poole aasta tagant ümber hinnatud juba aastaid ja kui selles protsessis pole seni midagi välja tulnud, siis mis oleks see asi nüüd kui euribor maas ja täitivus paranemas? Kõige suurem möödapanek oligi kallis võlakiri ja see on tegelikult päris jõudsalt 50m€ pealt toodud juba 19m€ peale. Leedukate kõrvad paistavad ka võlakirjatingimuste muudatuse tagant, kus BHF sai paindlikumad tingimused võlakirja tagastamiseks.

Võib-olla olen optimist aga tundub, et Karotamele on tulnud nüüd keegi selline kõrvale, kes reaalselt ka jalaga istmikusse väänab, et asjad muutuma hakkaksid.

3 Likes

See euribori languse mõju ei pruugi olla ümberhindlusele nii suur kui te siin arvate, sest nad kasutavad intressi tuleviku kõveraid. Pole kindel milliseid ja kui pikalt ette vaatavaid aga nad kindlasti ei kasuta hetke 6k euribori numbrit oma arvutustes, mis on tõesti palju langenud. Selle tõestuseks võib ka vaadata ümberhindlused Efteni fondides, mis on olnud üsna marginaalsed.

Millal Karotam kinga saab?

10 Likes

kui Karotam kinga saab siis see stokk tõuseb lendu, seni on veel võimalus teha lolle otsuseid ning langemisruumi on küllaga

12 Likes

Postimaja ja Apollo Plaza müük ebaõnnestus

Baltic Horizon Fund teatas eile avaldatud teise kvartali aruandes, et Postimaja ja Apollo Plaza müügikatsed ei ole edenenud ootuspäraselt, kuna huvilised pole valmis maksma fondi jaoks sobivat hinda.

Fondijuht Tarmo Karotam tõdes Ärilehele, et seetõttu ka täna neil aktiivset müügiprotsessi Postimaja ja Apollo Plaza osas ei ole.

„2025. aasta esimeses pooles jätkati mitme objekti, sh Postimaja ja Apollo Plaza, ning mitmete mittestrateegiliste varade müügikatsetega. Siiski on keeruline turuolukord üleüldiselt vähendanud sobivate ostjate olemasolu ning mitmete objektide puhul ei olda täna valmis maksma hinda, mis oleks viimaste hindamiste lähedal või mis vastaks eriti meie kvaliteetseimate varade pikaajalisele väärtusele,“ sõnas Karotam.

Fondi viimase aruande kohaselt on Postimaja raamatupidamislik väärtus 21,9 miljonit eurot ja Apollo Plaza väärtus 13,2 miljonit eurot.

„Huvilisi oli vähe ning huvi tundis ainult kohalik kapital. Hooned on pikaajaliselt välja renditud tugevatele üürnikele, seega antud kompleksi oleks mõistlik müüa ainult sellise hinnaga, mis investoreid positiivselt üllataks. Üleüldiselt, et ärikinnisvara hinnad ülespoole hakkaksid oluliselt liikuma, on vajalik väliskapitali tagasitulek, vähemalt ärikinnisvara nn. „core“ sektorisse. Seda aga lähitulevikus näha pole,“ lisas ta.

2 Likes

Tallinna inimesed, on need majad midagi väärtulikku rendileandja jaoks või “noh, mõni rentnik ikka leidub” tüüpi ehitised?

Ideaalne koht, kui otsid kinnisvara, mis on sama atraktiivne kui palav ning vihmata juuni. Fond on end nii nurka mänginud, et järgmine käik on vist juba iseendale suurema summa eest maha müüa!

Ma loen aruandest välja, et Q2 teeniti 77k kasumit (Q1 puhaskahjum -968k ja Ipa -891k).
Millegipärast on negatiivsed sõnumid (a la kahjum 3x suurem kui eelmisel aastal kui arvutusest võetakse välja eelmise aasta allahindlused aga selle aasta Meraki müügist saadud “allahindlus” jäetakse sisse) praegu kellelegi head.

4 Likes

On jah kuidagi Olympicu lõhna tunda…

Ma näen rohkem ühist Baltika või PRFoodsiga.

5 Likes

Kuidas kellelegi, ma näen sarnasusi Enefitiga - ka seal puudus juhtkonnal igasugune huvi ettevõtte aktsiahinna vastu, küll aga meeldis varade mahtu suurendada.

2 Likes

suur vahe neil kahel kapitali allokatsiooni poolest kuidas varasid suurendati ja samuti mis hinnaga ning milliseid hangiti - turg hoolitseb ise efteni hinna eest, nii peabki asi käima

tarq

sept 2024

Eks nad emiteerivad veel paar korda ja siis võetakse kellegi poolt kogu fond üle. Tulu see fond osakuomanikele enam ei teeni. Renditulu on mõeldud võlausaldajatele ja haldus-, valitsustasudeks. Ja eks hooned vajavad ka ju putitamist uue omaniku jaoks.

<<< aegus päris hästi. Mida Pikk nüüd vastab?

Usun, et fondis on jätkuvalt oluliselt rohkem väärtust kui turg hindab ning olen vastavalt positisoneerinud. Samas üha enam tundub (loe: hakkab kohale jõudma), et sul on õigus uue emissiooni suhtes ning võimatu pole kogu portfelli maandumine leedukatele. Kas mul õnnestub selle käigus midagi teenida võiks hiljemalt aasta pärast selge olla. Praegu on positsioon korralikult punane ja sees olen enda portfelli arvestades suurelt. Jõudumööda jätkuvalt akumuleerin kuna näen tugevat turu negativismi ja samas numbrite paranemist (fond oli Q2 kasumis).

6 Likes

Q1 veebiseminaril uurisin, et mis võimalused on Grinvestil BHF üle võtta. Karotam tundus oleku mõttes tige, et keegi sellist asja küsib (ta muidugi keskendus vaid osakutele). Täna siis tuli teade, et Grinvest ostab BHFi haldamise NHC käest ära.

"Fondi ja selle varade juhtimine jätkub senisel kujul kuni tehingu lõpuleviimiseni – kogu tegevuse eest vastutab senine meeskond. Fondi juhtimismeeskonda planeeritud täiendused tehakse teatavaks pärast tehingu jõustumist."
Räägitakse küll täiendustest, kuid ei saa välistada, et Karotam saab ametist priiks.

9 Likes

Loodetavasti nüüd Karotam lahkub ning näeme lõpuks kasumi kasvu

11 Likes

Hinnang Karotamme tegevusele on sedavõrd madal, et osaku hind on täna +8% üles hüpanud täiesti tundmatu Grinvesti poolt BHF halduse äraostmise teate peale.

2 Likes

Osakuhind on vara väärtuse suhtes ikka sigamadalaks müüdud ja siin oleks osakuhinna hüppesse võinud ajada ka suvaline uudis trammitee avamisest Kohtla-Järvel.

3 Likes

Kinnisvara hind pidi ju alati tõusma? )))) inflast ka kiiremini ?

2 Likes